"Είχαμε δώσει όρκο να φέρουμε το τρόπαιο"

Σαν σήμερα (16/3) το 1994 ο ΠΑΟΚ κατακτούσε το Κύπελλο Κόρατς μετά από δύο τελικούς απέναντι στην Στεφανέλ Τεργέστης και ο πρόεδρος της τότε ομάδας του "Δικεφάλου", Λάκης Οικονομίδης, μιλάει στο Contra.gr για εκείνη την μεγάλη διάκριση.
Πηγή: contra.gr
"Είχαμε δώσει όρκο να φέρουμε το τρόπαιο"

Eυχάριστες αναμνήσεις "ξυπνά" η σημερινή (16/3) μέρα για τον ΠΑΟΚ αφού πριν από 20 χρόνια ακριβώς (το 1994) ο "Δικέφαλος" κέρδιζε στην Ιταλία την Στεφανέλ Τεργέστης με σκορ 91-100 και κατακτούσε το Κύπελλο Κόρατς (εκείνο το ματς ήταν ο δεύτερος τελικός καθώς ο πρώτος είχε γίνει στο Παλέ και οι "ασπρόμαυρων" είχαν νικήσει με 75-66). Πρόεδρος του τότε ΠΑΟΚ ήταν ο Λάκης Οικονομίδης, ο οποίος μίλησε στο Contra.gr για εκείνη την μεγάλη επιτυχία.

"Ενας καταπληκτικός ΠΑΟΚ..."

Αρχικά είπε: "Εγώ ανέλαβα μετά από μια δύσκολη στιγμή, όταν ο ΠΑΟΚ έχασε τα πάντα. Ξέρετε τι έγινε το 1993 με το φάιναλ φορ που χάθηκε... Εχτισα την ομάδα και φτάσαμε σε αυτόν τον τελικό. Ηταν δύο τελικοί. Στο γήπεδο μας ο πρώτος και στο γήπεδο της Τεργέστης ο δεύτερος. Ξέρουμε όλοι εκείνη την εποχή πόσο δυνατή ήταν η Στεφανέλ. Το θέμα όμως είναι τι έγραψε ο πίνακας. Πέρα από το καταπληκτικό παιχνίδι που κάναμε, ο πίνακας έγραψε 100 (σ.σ. εννοεί το 91-100). Αυτό τα λέει όλα... Ηταν μια κατακπληκτική βραδιά, ένας καταπληκτικός ΠΑΟΚ...".

"Πήγαμε να πάρουμε το Κύπελλο και αυτό κάναμε"

Ο ίδιος τόνισε πως υπήρχε... όρκος στο στρατόπεδο της ομάδας προκειμένου να κατακτηθεί εκείνος ο τίτλος: "Εμείς στη Τεργέστη πήγαμε να πάρουμε το Κύπελλο. Κάναμε αυτό που έπρεπε... Δώσαμε όρκο πως αυτό το Κύπελλο θα γυρίσει στη Θεσσαλονίκη και αυτό έγινε. Ηταν σε πλήρη απαξίωση ο ΠΑΟΚ όταν έχασε το φάιναλ φορ. Χάσαμε τα πάντα και μετά παίξαμε στο Κύπελλο Κόρατς. Η ομάδα ήταν υπό διάλυση. Αν δεν πήγανα εγώ δεν θα υπήρχε ΠΑΟΚ, όπως είχε πει ο Μπάνε τότε. Επρεπε να καλύψω ένα 40% των χρεών της αγωνιστικής χρονιάς που τελείωσε το 1993. Εκείνη την εποχή έφυγε και ο Φασούλας, αν και εγώ του έδωσα τα 115 εκ. που του όφειλε ο ΠΑΟΚ. Και είχα πει αν δεν θέλει να μείνει, να φύγει αλλά να πουληθεί".

"Ο Μπάνε ξυρίστηκε για να βγει αναμνηστική φωτογραφία..."

Οσο για τις στιγμές που υπήρξαν λίγο πριν το ματς με την Στεφανέλ στην Ιταλία, είπε: "Οταν βρεθήκαμε όλοι μαζί στο ξενοδοχείο, είχαμε δώσει όρκο για την νίκη. Ο Μπάνε ήταν για πρώτη φορά ξυρισμένος. Οταν τον ρώτησαν γιατί ξυριστηκε είπε... «πρόεδρε για να βγούμε φωτογραφία» (σ.σ. την αναμνηστική φωτογραφία μετά τον τελικό)", θυμήθηκε ο κ. Οικονομίδης.

"Παίξαμε τότε το καλύτερο μπάσκετ..."

Για εκείνον τον... σπουδαίο ΠΑΟΚ, ο ίδιος υπογράμμισε: "Η χρονιά του 1993-94 ήταν μια χρονιά που ήταν η καλύτερη μπασκετικά. Η ομάδα έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και χαρακτηριστικά μού είπε ο Μάλκοβιτς όταν εγώ προσπάθησα να τον κλείσω πριν πάει στον Παναθηναικό, πως «δεν χρειάζεται να μου πεις κάτι... Αυτή την στιγμή φαίνεται ποια είναι η καλύτερη ομάδα». Αυτός όμως ήθελε να πάρει το 1,5 εκ. ευρώ που του έδινε ο Γιαννακόπουλος".

"Είχα συμμετοχή και σε προηγούμενους τίτλους"

Αναμφίβολα η προσφορά του κ. Οικονομίδη στον μπασκετικό ΠΑΟΚ ήταν πολύ μεγάλη... "Εγώ βοήθησα τον ΠΑΟΚ από το 1989 ενώ στον τελικό με τα κουρεμένα κεφάλια (σ.σ. εννοεί τον τελικό των ξυρισμένων κεφαλιών το 1984, στο ματς κόντρα στον Αρη) ήμουν στην ομάδα και την κάλυπτα. Και επί Βεζυρτζή, από το 1989 ήμουν ο βασικός χρηματοδότης. Οταν ανέλαβα τον ΠΑΟΚ, πήρα δύο τίτλους σε δύο χρόνια. Επρεπε να πάρουμε και το πρωτάθλημα αλλά μας το έκλεψαν στο ματς με τον Ολυμπιακό, σε εκείνο τον αγώνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που είχα βγάλει την ομάδα δίχως κάλτσες (σ.σ. εννοεί τον χαμένο πρωτάθλημα το 1994, στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ που ο ΠΑΟΚ είχε παράπονα από την διαιτησία). Στα δύο χρόνια, λοιπόν, πήραμε δύο τρόπαια και ένα μου το έκλεψαν. Είχα συμμετοχή και στους προηγούμενους τίτλους, στον πρώτο ευρωπαικό τίτλο αλλά και στο φάιναλ φορ".

Διαβάστε ακόμη...