«Ο Ολυμπιακός ήταν πελάτης μας»

Σημείο αναφοράς στα χρονικά του ελληνικού ποδοσφαίρου αποτελεί η παράδοση του ΠΑΟΚ στα εντός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό, όταν από το 1969 μέχρι το 1992 ο Δικέφαλος είχε δεκαεννέα νίκες και δύο ισοπαλίες. Τα ΣΠΟΡ δίνουν τον λόγο σε τρεις παίκτες που πρωταγωνίστησαν σε αυτά τα ματς, τους Σταύρο Σαράφη, Κυριάκο Αλεξανδρίδη και Νίκο Αλαβάντα, οι οποίοι αποκαλύπτουν τα μυστικά της παράδοσης.
Πηγή: sport103.gr
«Ο Ολυμπιακός ήταν πελάτης μας»

"Υπήρχε η βεντέτα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό λόγω Κούδα από τα μέσα της δεκαετίας του '60" θυμάται ο Σταύρος Σαράφης, και συνεχίζει: "Ήταν ένα μεγάλο ντέρμπι όπως πάντα και από τις αρχές της δεκαετίας του '70 ξέραμε ότι κάθε ματς με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα θα το κερδίσουμε! Η δική μας γενιά ξεκίνησε το ρεκόρ και μετά το συνέχισαν και οι επόμενοι τη δεκαετία του '80 μέχρι και τις αρχές του '90. Ηταν πάντα ξεχωριστά παιχνίδια. Ολος ο κόσμος ζούσε γι' αυτά τα ματς. Τότε ήταν πιο έντονη η προσμονή από ό,τι τώρα. Από την αρχή της εβδομάδας μέχρι το ματς, όλη την εβδομάδα ο κόσμος σκεφτόταν μόνο αυτό το παιχνίδι! Αυτό μετέφερε πίεση και σε μας τους παίκτες, αλλά περιμέναμε πώς και πώς να μπούμε να παίξουμε με τον Ολυμπιακό και να κερδίσουμε. Γιατί ξέραμε ότι θα κερδίσουμε...".

Ο "Καίσαρας" αποκαλύπτει και τις συζητήσεις που είχαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ με τους συναδέλφους τους του Ολυμπιακού παραμονές των αγώνων: "Το συζητούσαμε το ρεκόρ της Τούμπας καθώς ήμασταν μαζί με τους παίκτες του Ολυμπιακού στις Εθνικές ομάδες. Μας έλεγαν ότι όλη την εβδομάδα πριν έρθουν για να παίξουν στην Τούμπα πως ήταν σε πανικό! Ηταν καλοί παίκτες, αλλά στην Τούμπα δεν μπορούσαν να πάρουν με τίποτα θετικό αποτέλεσμα! Αυτό που θυμάμαι πιο χαρακτηριστικά ήταν μία νίκη μας με 1-0 τη σεζόν 1973-74 όταν κερδίσαμε με ένα δικό μου γκολ. Την προηγούμενη μέρα του αγώνα είχε γίνει μία παρεξήγηση του Κούδα με τον Φουντουκίδη και ο Σάνον έφυγε από το ξενοδοχείο! Ο Σεργιαννίδης τον έφερε πίσω ανήμερα του αγώνα πριν φύγουμε για το γήπεδο και όταν βγήκαμε στην Τούμπα υπήρξε απίστευτη αποθέωση από τον κόσμο! Ο Σάνον θυμάμαι ότι έκλαιγε και τελικά κερδίσαμε με δικό μου γκολ... Αυτό είναι κάτι αξέχαστο...".

Και ο Σαράφης καταλήγει: "Τη δεκαετία του '70 ο Ολυμπιακός έγινε ο καλύτερος πελάτης μας στην Τούμπα! Και μιλάμε για μία πολύ ισχυρή ομάδα και οικονομικά δυνατή με τον Γουλανδρή. Μετά αφήσαμε κληρονομιά το ρεκόρ στην επόμενη γενιά και ο Ολυμπιακός έχανε συνέχεια από... συνήθεια στην Τούμπα. Όλοι οι παίκτες ήμασταν μία οικογένεια. Παίζαμε αρκετά χρόνια μαζί, γνωριζόμασταν πολύ καλά και ήμασταν και φίλοι έξω από το γήπεδο. Ημασταν πολύ δεμένοι με τον ΠΑΟΚ και παίζαμε πρώτα από όλα για τη φανέλα. Νομίζω ότι την Κυριακή ήρθε η ώρα να πανηγυρίσουμε μία μεγάλη νίκη μέσα στην Τούμπα...».

"ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΓΚΟΛ"

Ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης μίλησε στα ΣΠΟΡ για τα ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού και πώς έχαναν οι Πειραιώτες κάθε φορά που έρχονταν στην Τούμπα: "Η παράδοση δημιουργήθηκε μετά την απόπειρα κλοπής του Κούδα από τον Ολυμπιακό. Από τότε, ο Ολυμπιακός ερχόταν στην Τούμπα και πάθαινε black out. Οσο για το τι λέγαμε στα αποδυτήρια πριν από αυτά τα παιχνίδια: Φωνάζαμε πως θα τους τελειώσουμε, θα τους πατήσουμε κι αυτό γινόταν. Το πιστεύαμε και το κάναμε πράξη. Οι παίκτες του Ολυμπιακού παρακαλούσαν να μην δεχθούν περισσότερα γκολ. Την ήττα την είχαν δεδομένη. Θυμηθείτε πόσες τριάρες, τεσσάρες, και εξάρες φορτώσαμε τον Ολυμπιακό. Ημασταν οι συνεχιστές της παράδοσης που ξεκίνησε την δεκαετία του '70 και συνεχίστηκε την δεκαετία του '80. Αυτά τα παιχνίδια αναμφίβολα δεν ξεχνιούνται και δεν πρόκειται να ξεχαστούν από όσους τα έχουν ζήσει. Η ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ στην Τούμπα ήταν ανεπανάληπτη. Και μας ωθούσαν για την νίκη.

Με ρωτάτε ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας. Ο σταθερός κορμός που είχε ο ΠΑΟΚ επί σειρά ετών. Ημασταν οκτώ, εννέα παίκτες σταθεροί στην ενδεκάδα. Ακόμη κι αν δεν διεκδικούσαμε τον τίτλο, ξέραμε πως ο Ολυμπιακός δεν έπρεπε να περάσει από την Τούμπα. Και δεν περνούσε. Ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε ο Αρης. Αυτά τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και τον Αρη ήταν τα πιο εύκολα για εμάς. Γιατί ξέραμε πως έπρεπε να κερδίσουμε. Και αυτό κάναμε. Σε άλλα ματς με θεωρητικά εύκολους αντιπάλους, είχαμε απώλειες βαθμών. Ναι ο Ολυμπιακός ήταν ο καλύτερος πελάτης μας. Και θυμάμαι πως οι πιο έμπειροι παίκτες, μιλούσαν με πάθος στους νεότερους για τα ντέρμπι. Και η παράδοση συνεχίστηκε για πολλά χρόνια. Τέλος, όσο για το σημερινό παιχνίδι, ένα θέλω να πω. Πρέπει να το πιστέψουν και να κερδίσουν. Ο ΠΑΟΚ να παίξει με πάθος για την νίκη. Και θα κερδίσει".

"ΜΟΝΙΜΩΣ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΧΑΜΕΝΑ..."

Ο Νίκος Αλαβάντας θυμήθηκε στα ΣΠΟΡ τις μεγάλες νίκες που σημείωσε ο ΠΑΟΚ εναντίον του Ολυμπιακού. Ο βετεράνος άσος του ΠΑΟΚ είπε με νόημα: "Ο συχωρεμένος ο Λάκης Πετρόπουλος που με έκανε επαγγελματία, μας έλεγε τότε, πως οι Ολυμπιακοί τα είχαν μονίμως χαμένα. Και ερχόντουσαν στην Τούμπα για να χάσουν. Οπως και γινόταν. Ηταν χαμένοι από τα Τέμπη οι παίκτες του Ολυμπιακού και το έλεγαν. Ο ΠΑΟΚ, σε όποια κατάσταση κι αν βρισκόταν, δεν έχανε με τίποτα από τον Ολυμπιακό. Θυμάμαι πως μέσα στα αποδυτήρια της Τούμπας λέγαμε μεταξύ μας: Πάμε να τους κερδίσουμε, να τους τελειώσουμε. Οι παίκτες τους ήταν χαμένοι από χέρι. Πριν από ένα παιχνίδι είχα ρωτήσει τον Τάσο Μητρόπουλο: Γιατί παίζεις σαν... κότα στην Τούμπα; Και μου απάντησε: "Δεν μπορώ με τίποτα σε αυτό το γήπεδο. Αλλά και ο Βαμβακούλας είχε πει μετά από μία ισοπαλία: Αφού δεν σας κερδίσαμε και σε αυτό το ματς δεν θα σας κερδίσουμε... Η πιο έντονη ιστορία ως ανάμνηση, ήταν όταν κερδίσαμε τον Ολυμπιακό με 1-0 με γκολ του Καρασσαβίδη και προπονητή τον Αλέφαντο. Πριν από το παιχνίδι ο Αλέφαντος μας διάβασε την ιστορία με τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους και μας παρομοίασε με τους Σπαρτιάτες που πρέπει να κερδίσουν τους Αθηναίους. Μπήκαμε πωρωμένοι και κερδίσαμε τον Ολυμπιακό με προπονητή τον Αλέφαντο που ήταν Ολυμπιακός.

«ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΠΑΙΚΤΩΝ"

Ο Αλαβάντας μίλησε για το μυστικό της επιτυχίας του ΠΑΟΚ επί σειρά ετών: "Υπήρχε ένα δέσιμο στην ομάδα εξαιτίας της παρουσίας 7-8 παικτών που αποτελούσαν τον βασικό κορμό. Και οι ξένοι που έρχονταν, είχαν ποιότητα. Τώρα, λείπει αυτό το δέσιμο. Υπήρχε τότε η αγάπη μεταξύ μας. Οι παλαιότεροι και πιο έμπειροι παίκτες έλεγαν στους νεότερους πως πρέπει να παίξουν με πάθος για να κερδίσουν. Χωρίς πάθος δεν γίνεται τίποτα. Και ο ΠΑΟΚ επί σειρά ετών είχε αυτό το πάθος. Το δέσιμο ήταν πολύ μεγάλο. Και τώρα πρέπει οι παίκτες να έχουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους".

"ΗΤΑΝ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΑΣ"

Ο Αλαβάντας υποστηρίζει πως ο ΠΑΟΚ είχε κάνει πελάτη του τον Ολυμπιακό: "Ναι ήταν πελάτες μας. Οπου τους αντιμετωπίζαμε, τους κερδίζαμε. Οσο για το σημερινό παιχνίδι πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει. Μετά την αποχώρηση του Στέφενς, οι παίκτες θέλουν να δείξουν πως ο προπονητής έφταιγε για την κακή πορεία της ομάδας εκτός έδρας. Και έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν και να προχωρήσουν στους στόχους τους".

Διαβάστε ακόμη...