«Το Financial Fair Play δεν είναι μπαμπούλας»

Από sfina.gr: Για την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ, τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την διακοπή του πρωταθλήματος, το Financial Fair Play αλλά και την πορεία του Δικεφάλου αναφέρθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Κυριάκος Κυριάκος.
Πηγή: sfina.gr
«Το Financial Fair Play δεν είναι μπαμπούλας»

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Το FFP δεν είναι μπαμπούλας» είπε σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Διαπιστώνει αν διοικείς καλά στο οικονομικό επίπεδο. Πρέπει να το κάνεις για να είσαι βιώσιμος, να έχεις μια σταθερή ανάπτυξη. Όσο οι σύλλογοι εξαρτώνται από τη διάθεση και την οικονομική δυνατότητα των ιδιοκτητών τους, είναι καταδικασμένοι να ζουν με αυτό. Η ζωή κάνει κύκλους.

Βλέπουμε τι γίνεται και στο μπασκετικό Ολυμπιακό. Η δική μας δουλειά, των στελεχών του ΠΑΟΚ, είναι να προστατεύουμε. Δε χρειάζεται εξορθολογισμός μόνο για το FFP, αλλά γιατί έτσι πρέπει να λειτουργούν οι ομάδες. Και αυτά που επιτρέπει το FFP είναι υπέρ-αρκετά για να πάρεις τίτλους και να κάνεις πορείες στην Ευρώπη.

Ο εξορθολογιμός πρέπει να μας απασχολεί πάντα και είναι μια στρατηγική που δεν πρέπει να αλλάξει. Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά περιθώρια εξορθολογισμού. Έχει μια πολύ καλή ομάδα, που μπορεί να παραμείνει πολύ καλή, με λιγότερα χρήματα. Στον πάγκο του ΠΑΟΚ, βρίσκονται παίκτες όσο το μπάτζετ ομάδων όπως ο Παναιτωλικός, για ένα παιχνίδι την εβδομάδα, που είχε φέτος. Δεν είναι λογικό αυτό.

Το ακριβό ρόστερ, σημαίνει ότι οικονομικά πρέπει να πετυχαίνει πράγματα για να το δικαιολογεί. Αν είχε φέρει 15 εκατομμύρια από την Ευρώπη, δε θα υπήρχε πρόβλημα. Τα έσοδα και τα έξοδα όμως, πρέπει να έχουν λογική. Ο οικονομικός στόχος, είναι να έχεις καλή ομάδα, με πιο νορμάλ διαβαθμίσεις συμβολαίων και αυτή η ομάδα, να πετυχαίνει πιο πολλά στην Ευρώπη, για να φέρνει πίσω τα έξοδα της».

Για την τηλεδιάσκεψη που έγινε στην Super League δήλωσε: «Ο Μάκης Γκαγκάτσης, είπε ότι αν δε μπορεί να τελειώσει έγκαιρα το πρωτάθλημα, δηλαδή να μη χαλάσει ο προγραμματισμός της επόμενης χρονιάς, τότε θα συζητήσουμε προφανώς τη διακοπή, χωρίς να είμαστε αρνητικοί. Οι προϋποθέσεις που θέσαμε, είναι να έχει τελειώσει η δική μας υπόθεση και να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, που θα έχει αξιολογήσει την κατάσταση. Ένα πρωτάθλημα που δε θα τελειώσει, θα είναι ένα κουτσουρεμένο πρωτάθλημα. Είναι πολλά τα ζητήματα, όχι μόνο της στιγμής, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ρεαλιστικά, θα πω ότι δε βλέπω ότι μπορούν να ξεκινήσουν προπονήσεις 15-20 Μαΐου. Το θεωρώ απίθανο πριν να περάσει 1,5 μήνας να πάμε να ξεκινήσουμε προπονήσεις. Αν μιλάμε για Ιούνιο κι εγώ, πιθανολογώ ότι θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, αλλά μόνο εκτίμηση είναι αυτό. Όλες οι ομάδες έχουν πρόβλημα, αλλά το μεγαλύτερο το έχουν αυτοί που ζουν από το τηλεοπτικό μόνο και δεν έχουν άλλα έσοδα».

Για την φετινή ομάδα του ΠΑΟΚ:«Το έλεγα και πέρσι, θα το πω και τώρα. Θα ήταν πολύ αδικημένη η ομάδα, μετά τα περσινά. Ακόμα και ο Λουτσέσκου να ήταν, η σύγκριση θα ήταν αναπόφευκτη. Θα την απομυθοποιούσαμε και πολύ πιο εύκολα, αν δεν είχαμε και τις αλλαγές. Τον είδα θετικά από την αρχή τον Φερέιρα, γιατί μου αρέσουν οι προπονητές που έχουν ένα σχέδιο. Φαινόταν ότι η ομάδα ψαχνόταν και πως αυτό θα της στοιχίσει βαθμούς. Μου φαινόταν όμως αναμενόμενο και αυτό το περιμένεις και το στηρίζεις. Σε γενικές γραμμές, ίσως βαθμολογία θα μπορούσε να έχει 3-4 βαθμούς περισσότερους και θα μπορούσε να είναι καλύτερα. Έχει μπει στο γκρουπ του σκληρού πρωταθλητισμού ο ΠΑΟΚ. Αν είχε 3-4 βαθμούς και παιζότανε το πρωτάθλημα τώρα, θα το διεκδικούσε».

Για την ενασχόληση του με την πολιτική είπε:«Η επικοινωνία στο ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Στην πολιτική το μείγμα λογικής συναισθήματα, γέρνει προς τη λογική, ενώ στο ποδόσφαιρο είναι συναισθηματικές. Αυτό είναι πάντα πιο δύσκολο. Θεωρώ ότι δε συγκρίνεται με καμία άλλης μορφής επικοινωνία. Κάποιες πράξεις ανθρώπων της πολιτικής την έχουν φθείρει στα μάτια των πολιτών. Δε σταματάς ποτέ να είσαι πολιτικός, από την άλλη όμως, όταν ασχολούμαι με κάτι επαγγελματικά, δε βάζω χρονικούς περιορισμούς. Εφόσον γύρισα με όλη μου την καρδιά στον ΠΑΟΚ, δε σκέφτομαι πότε θα σταματήσω για να κατέβω στις βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμα της πρώτης φοράς, ήταν καλό, δε σου δίνει το δικαίωμα να απεμπολήσεις τη δυνατότητα να ξανακατέβεις. Αλλά εγώ είμαι λίγο περίεργος στις αποφάσεις μου».

Σχετικά με το αν μπορεί να αλλάξει κάτι στο ποδόσφαιρο: «Θα αποφύγω τα ευχολόγια γιατί τα... φάγαμε στα μούτρα τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω πως όταν οι κρίσεις είναι οικονομικές και ο κίνδυνος καταστροφής είναι μεγάλος, τότε το ποδόσφαιρο συσπειρώνεται. Οι λύσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και χρειάζεται συσπείρωση. Αν είναι να δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός που μπορεί να βρει πεδίο συνεννόησης αυτό είναι καλό».

Διαβάστε ακόμη...