Ο ΠΑΟΚ και η μεγάλη ευκαιρία για εξορθολογισμό

Απο repress.gr: Με την παγκόσμια κοινότητα να βρίσκεται σε παρατεταμένη καραντίνα βιώνοντας μια πρωτοφανή κατάσταση στο μέτωπο του κορονοϊού, οι πρώτες σκέψεις για το πως θα είναι μετά από αυτό η επιστροφή στην κανονικότητα στριφογυρίζουν στο μυαλό πολλών.
Πηγή: repress.gr
Ο ΠΑΟΚ και η μεγάλη ευκαιρία για εξορθολογισμό

Οι συνολικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιες, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να πληγούν και πολλοί ακόμη τομείς με το ποδόσφαιρο να βρίσκεται φυσικά μέσα σε αυτούς.

Όμως αυτή η τραγική συγκυρία, ίσως δώσει την δυνατότητα στους επικεφαλής του αθλήματος, δηλαδή τις παγκόσμιες ομοσπονδίες αλλά και τις ομοσπονδίες των χωρών, να επαναξιολογήσουν τα ανεξέλεγκτα οικονομικά δεδομένα και να εξισορροπήσουν την τεράστια ομολογουμένως ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρών.

Στην Ελλάδα για παράδειγμα και με την κατάσταση στο τηλεοπτικό τοπίο να είναι περισσότερο από ζοφερή, είναι η ευκαιρία για επανεξέταση των οικονομικών δεδομένων με κύριο μέλημα την βιωσιμότητα των μικρών και την ανεξαρτητοποίηση τους από τα όποια συμφέροντα, γεγονός που μπορεί να ανεβάσει αισθητά την αξιοπιστία αλλά και το επίπεδο του πρωταθλήματος.

Από τις ομάδες που πρωταγωνιστούν αυτή που μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από την νεοδιαμορφωθείσα κατάσταση είναι αυτή που έχει την μεγαλύτερη αναντιστοιχία μεταξύ του μπάτζετ της και της πραγματικής αξίας των παικτών της.

Δηλαδή ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ που, ακολουθώντας τα θέλω του προηγούμενου προπονητή με τον οποίο κατέκτησε το νταμπλ, προσπάθησε να ανανεώσει τα συμβόλαια των κομβικών παικτών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το υψηλό ρίσκο που εμπεριέχει αυτή η επιλογή στην περίπτωση που η ομάδα έμενε εκτός ομίλων.

Το απευκταίο αυτό σενάριο τελικά συνέβη και το κλαμπ βρέθηκε αυτομάτως υπό την «ιερά εξέταση» του Financial Fair Play κάτι που αργά η γρήγορα θα συνέβαινε, ειδικά με τον τρόπο που γινόταν ως τώρα μεταγραφές και ανανεώσεις.

Ας δούμε λοιπόν που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο δικέφαλος. Έχοντας τους Βαρέλα, Κρέσπο, Μάτος, Βιεϊρίνια, Μαουρίτσιο, Βέρνμπλουμ, Μπίσεβαρ από 32 χρονών και πάνω και με συμβόλαια που στους περισσότερους (πλην του αρχηγού και του Μαουρίτσιο) έχουν ένα ή δύο ακόμη χρόνια διάρκεια, ενώ φυσικά τα χρήματα με τα οποία αμείβονται είναι όπως είπαμε δυσανάλογα με την πραγματική τους αξία, είναι η ομάδα με τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας στο πρωτάθλημα και με εμφανώς κορεσμένο τον βασικό της κορμό.

Αν σε αυτό προστεθεί και η αδυναμία να προχωρήσει σε μεταγραφές, γιατί πρώτα θα πρέπει να βρεθεί λύση με το FFP, γίνεται αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης.

Είναι λοιπόν η καταλληλότερη ίσως στιγμή για μια επαναξιολόγηση των δεδομένων, έναν επαναπροσδιορισμό των θέλω του κλαμπ και την δημιουργία μια νέας, φρέσκιας, αθλητικής και φυσικά μιας ομάδας με υψηλότερες φιλοδοξίες. '

Και πως θα επιτευχθεί αυτό;

Ήδη πολλά κλαμπ της Ευρώπης (με την Μπαρτσελόνα να το σκέφτεται ήδη επίσημα) επεξεργάζονται τρόπους εξισορρόπησης εσόδων-εξόδων, από τη στιγμή που η χρονιά δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί, η επόμενη δεν μπορεί να έχει αντιστοίχως εξασφαλισμένα έσοδα με όσα θα προσδοκούσαν οι ομάδες, μιας και οι περισσότερες εταιρίες που αποτελούν βασικούς χορηγούς αναμένεται να επαναδιαπραγματευτούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν έχει μπροστά του την μεγάλη ευκαιρία να ορίσει μια αντίστοιχη διαδικασία, να ξεκινήσει έναν κύκλο συζητήσεων με τους υψηλόμισθους και μεγάλους σε ηλικία παίκτες του, να επαναδιαπραγματευτεί τα συμβόλαια τους, να κρατήσει αυτούς που μπορούν να αποτελέσουν στηρίγματα και να προετοιμάσουν το έδαφος για νέους, φιλόδοξους ποδοσφαιριστές και να προσδιορίσει την επόμενη τριετία σε μια νέα, ξεκάθαρη, λειτουργική και οικονομικά βιώσιμη πραγματικότητα.

Άλλωστε ο μεγάλος στόχος του πρωταθλήματος επετεύχθη με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο, η προσμονή και η λαχτάρα 35 χρόνων που δημιούργησε αφόρητη πίεση στον οργανισμό, αντικαθίσταται σταδιακά με την προσδοκία για επίτευξη νέων στόχων, με την είσοδο στους ομίλους να αποτελεί πλέον αυτοσκοπό. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να στηθεί μια ομάδα που θα μπορεί να παίξει σε υψηλότερο τέμπο, να ακολουθήσει τις ταχύτητες που απαιτούνται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, να είναι ευέλικτη σε τακτικές και σχηματισμούς και να αποτελείται όπως είπαμε νωρίτερα από έναν συνδυασμό έμπειρων και φιλόδοξων παικτών.

Και για να συμβεί αυτό απαιτούνται:

Αυτός που θα αποφασίσει για τους στόχους με βάση την φιλοσοφία και τα χαρακτηριστικά του κλαμπ, δηλαδή ο ιδιοκτήτης.

Αυτός που θα τοποθετηθεί επικεφαλής, δηλαδή ο τεχνικός διευθυντής που θα έχει και ως βασικό καθήκον την δημιουργία συνθηκών για πωλήσεις, θα έχει την εμπιστοσύνη του ιδιοκτήτη, αλλά θα πρέπει να υποστηριχθεί και με ικανούς συνεργάτες, κάτι που θα πρέπει το κλαμπ να το κάνει σαφές από την αρχή.

Αυτός που θα εκτελέσει, δηλαδή ο προπονητής που αν είναι ο ίδιος θα πρέπει να κατανοήσει επιτέλους τα θέλω του οργανισμού, αν είναι κάποιος άλλος θα πρέπει να ταιριάζει στην φιλοσοφία του συλλόγου και όχι ο σύλλογος να ταιριάξει στα θέλω του προπονητή.

Ο πρώτος λέγεται Ιβάν Σαββίδης.

Για τον δεύτερο και τον τρίτο μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις του πρώτου...

Διαβάστε ακόμη...