Με εντολή Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ κοιτάζει το... 2021

Από sdna.gr: Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του ένα από τα πιο «καυτά» καλοκαίρια και για να αφήσει πίσω του τη φετινή σεζόν,
Πηγή: sdna.gr
Με εντολή Σαββίδη, ο ΠΑΟΚ κοιτάζει το... 2021

θα πρέπει να δει από νωρίς και με καθαρό μυαλό όλα όσα του κόστισαν και τον «πλήγωσαν» αλλά οφείλουν να τον κάνουν και πάλι δυνατό για να επιστρέψει εκεί όπου τυπικά ανήκει μέχρι και σήμερα... Στην κορυφή!

Αν ισχύει πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, τότε ήταν ξεκάθαρο πως η φετινή χρονιά για τον ΠΑΟΚ θα εξελισσόταν παράξενα. Όπως ακριβώς και ξεκίνησε, με μια αποχώρηση - σοκ που καλύφθηκε σε χρόνο ρεκόρ αλλά ήταν σίγουρο πως θα ταράξει τις ισορροπίες. Μια κομβική αλλαγή που ήθελε δικαιολογημένα πίστωση χρόνου, γεγονός -όμως- που φάνταζε... πολυτέλεια σε ένα πρωτάθλημα που θα κρινόταν στις λεπτομέρειες.

Κοιτώντας τα όσα μεσολάβησαν στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως για τους πρωταθλητές Ελλάδος είναι επιβεβλημένο να πατήσουν το... restart και να προχωρήσουν στο σχεδιασμό μιας σεζόν που θα τους φέρει και πάλι στην κορυφή.

Με εντολή Ιβάν!

Το σύνθημα δόθηκε από τον Ιβάν Σαββίδη! Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ και τους στενούς του συνεργάτες, τέθηκε επί τάπητος ο στρατηγικός σχεδιασμός της νέας σεζόν. Στις τάξεις του ΠΑΟΚ υπάρχει ειλημμένη απόφαση να προχωρήσουν μετά το τέλος του πρωταθλήματος σε αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Κάτι που σημαίνει πως άπαντες θα κριθούν και θα αξιολογηθούν για τον ΠΑΟΚ της επόμενης ημέρας, εφόσον γίνει το «ταμείο» της φετινής σεζόν. Από τους παίκτες μέχρι το τεχνικό επιτελείο και τη διοίκηση...

Η «καυτή» πατάτα
Βάζοντας στο τραπέζι τα δεδομένα που απασχολούν τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Αμπέλ Φερέιρα. Σαφώς στην παρούσα φάση οι ιθύνοντες του Δικεφάλου έχουν κάνει σαφές σε όλους τους τόνους πως στηρίζουν τον Πορτογάλο τεχνικό. Κάτι που φαντάζει απόλυτα λογικό δεδομένου πως δεν θέλουν να παρθεί καμία εν θερμώ απόφαση και φυσικά να «υποθηκεύσουν» το μέλλον της ομάδας με κινήσεις πανικού.

Ο Φερέιρα φάνταζε ένα δυνατό project που θα μπορούσε μέσω της πορείας του με τον ΠΑΟΚ, να φτιάξει ακόμη περισσότερο το όνομά του, δουλεύοντας για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του. Οι συγκυρίες της διαδοχής του Λουτσέσκου που έβαλε τη σφραγίδα του σε μια χρονιά - όνειρο, σαφώς δεν ήταν οι ιδανικές για εκείνον. Η σύγκριση ήταν (σ.σ. και είναι) αναπόφευκτη και σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ δεν γοήτευσε ποδοσφαιρικά, δεν έπεισε στα ντέρμπι - δεδομένα τέθηκε ουκ ολίγες φορές θέμα προπονητή.

Για τον απλούστατο λόγο πως ο ΠΑΟΚ δεν έγινε ποτέ δική του ομάδα. Ο περσινός ΠΑΟΚ που έβγαζε... φλόγες από τα μάτια, στέλνοντας με το... καλημέρα μήνυμα στον αντίπαλο πως δεν υπάρχει περίπτωση να τον κερδίσεις, έγινε ανασφαλής, έβγαζε φόβο στα ντέρμπι με ορισμένες εκλάμψεις που θύμιζαν εκείνη την ομάδα που έκανε μερικούς μήνες νωρίτερα την ποδοσφαιρική κοινότητα να υποκλίνεται στη νοοτροπία και στο μέταλλο της.

Η αγωνιστική εικόνα του ΠΑΟΚ μέχρι την ολοκλήρωση της σεζόν σαφώς και θα απασχολήσει τους ανθρώπους του Δικεφάλου, οι οποίοι καλούνται να τα θέσουν όλα επί τάπητος και να αποφασίσουν αν θα πορευτούν με τον Πορτογάλο, ο οποίος δεσμεύεται με τους «ασπρόμαυρους» για ακόμη δύο χρόνια, θεωρώντας την πρώτη του σεζόν ως μια περίοδο «απορρόφησης» και... εκμάθησης.

Το παζλ του ρόστερ με συνέπεια στο FFP
Από το κάδρο δεν μπορούν να βγουν και οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ. Πρόκειται για τη φουρνιά που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά της στην ιστορία του Δικεφάλου, δίνοντας σάρκα και οστά σε όνειρα ετών. Ο σεβασμός απέναντι σε αυτά τα παιδιά είναι δεδομένος, τον κέρδισαν και πάντα θα τον έχουν. Και υπό αυτό το πρίσμα θα αντιμετωπίζονται πάντα και από τους επιτελείς του Δικεφάλου.

Οι περισσότεροι θα σας πουν για έναν κύκλο -απόλυτα πετυχημένο- που πιθανότατα να έκλεισε εκ του αποτελέσματος. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση... Φέτος το καλοκαίρι, βάσει του σχεδιασμού που θα πρέπει να γίνει, ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια πραγματικότητα που θέλει κομβικούς του παίκτες σε πιο μεγάλη ηλικία (Βιεϊρίνια 34, Μάτος 34, Κρέσπο-Βαρέλα 32, Μαουρίσιο 31, να προσθέσει κανείς και τον Βέρνμπλουμ 35).

Είναι ξεκάθαρο πως οι «ασπρόμαυροι» θέλουν να ρίξουν το μέσο όρο ηλικίας της ομάδας και πολλές μεταγραφικές τους κινήσεις τα τελευταία χρόνια να γίνονται (και) με αυτό το γνώμονα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ποντάρουν πολλά στην προσωπικότητα και στη πληθώρα παραστάσεων των πιο έμπειρων παικτών. Το σίγουρο είναι πάντως πως θα προκύψουν εξελίξεις και αλλαγές...

Σαφώς στις αλλαγές συγκαταλέγονται και ενδεχομένες πωλήσεις αν και εφόσον καλύψουν οικονομικά τα «θέλω» του ΠΑΟΚ, ο οποίος καλείται να μπει στη λογική της στήριξης πρότζεκτ, δίνοντάς τους υπεραξία μέσα από συμμετοχές και συγκεκριμένους ρόλους, όπως έπραξε και κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν.

Αναμφίβολα, το παζλ του ρόστερ του θα συμπληρωθεί με γνώμονα το FFP. Ο πρόωρος ευρωπαϊκός αποκλεισμός οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μια τέτοια λογική, με τους «ασπρόμαυρους» να μελετούν προσεκτικά τα επόμενα βήματά τους.

Ο αστερίσκος του αθλητικού διευθυντή
Ο σχεδιασμός του ΠΑΟΚ της επόμενης ημέρας δεν ανήκει αποκλειστικά σε έναν άνθρωπο, ωστόσο, στα παραπάνω θα πρέπει να μπει και ένας αστερίσκος στην υπόθεση του αθλητικού διευθυντή. Το συμβόλαιο του Μάριο Μπράνκο με τον Δικέφαλο ολοκληρώνεται το καλοκαίρι και το τοπίο γύρω από την ενδεχόμενη παραμονή του είναι θολό, χωρίς να συγκεντρώνει πάντως πολλές πιθανότητες. Προφανώς η έλευση ενός νέου ανθρώπου για τη συγκεκριμένη θέση αλλά και η γενικότερη φιλοσοφία του θα παίξουν το ρόλο τους στη διαμόρφωση των δεδομένων...

Για την κατάκτηση της κορυφής!
Το σίγουρο είναι πως ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του ένα από τα πιο «καυτά» καλοκαίρια των τελευταίων ετών. Το βασικό είναι να αντιληφθεί πως όσο πιο γρήγορα αφήσει πίσω του τη φετινή σεζόν (σ.σ. χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να πετάξει λευκή πετσέτα) και ανασυνταχθεί σε όλα τα επίπεδα, τόσο πιο εύκολα θα φτάσει εκ νέου στην κορυφή. Εξάλλου τον τρόπο τον ξέρει πια... Και όπως τόνισε με νόημα ο Ιβάν Σαββίδης, αυτή τη φορά ο χρόνος είναι σύμμαχός τους!

Διαβάστε ακόμη...