“Δεν υπάρχει πολυιδιοκτησία, ερμήνευσε λάθος τον νόμο ο αθλητικός δικαστής”

Από sfina.gr: Ο καθηγητής αθλητικού δικαίου Ανδρέας Μαλάτος μίλησε στον Focus Fm 103,6 για το θέμα ΠΑΟΚ – Ξάνθης, τονίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση πολυιδιοκτησίας με βάση τα προβλεπόμενα από τον νόμο.
Πηγή: sfina.gr
“Δεν υπάρχει πολυιδιοκτησία, ερμήνευσε λάθος τον νόμο ο αθλητικός δικαστής”

"Εκ προοιμίου να σας πω ότι δεν είμαι υπέρ κανενός. Θα σας πω τι λέει ο νόμος. Για να υπάρξει πολυιδιοκτησία, υπό οποιοδήποτε μορφή, πρέπει αυτός που έχει την κυριαρχική επιρροή να έχει τουλάχιστον μία μετοχή της ΠΑΕ στην οποία υποτίθεται ότι έχει την κυριαρχική επιρροή. Μόνο αυτού του είδους η κυριαρχική επιρροή τιμωρείται από τον νόμο. Το να είμαι εγώ ο Ολυμπιακος και να έχω τους φίλους μου και μέσω των φίλων μου να κυριαρχώ στον Παναθηναϊκό, εάν δεν έχω κάποια μετοχή του Παναθηναϊκού στα χέρια μου, δεν μπορώ να κατηγορηθώ για πολυδιοκτησία.

Έχει κάνει λάθος, έχει ερμηνεύσει λάθος τον νόμο. Διάβασε λάθος και εφάρμοσε λάθος το Πρωτοβάθμιο Όργανο της Σούπερ Λιγκ. Τα γεγονότα που κατέγραψε η ΕΕΑ δεν αμφισβητούνται. Το θέμα είναι εάν αυτά τα γεγονότα εμπίπτουν στην έννοια της άσκησης κυριαρχικής επιρροής όπως την προβλέπει ο νόμος. Αυτό έπρεπε να το κρίνει ο αθλητικός δικαστής.

Η γνώμη της ΕΕΑ είναι σεβαστή, παρότι δεν την ασπαζόμαστε. Όμως, την τελική απόφαση για την πολυιδιοκτησία την παίρνει ο αθλητικός δικαστής. Γι' αυτό λέμε ότι η γνώμη της ΕΕΑ δεν είναι δεσμευτική. Δεσμευτικά είναι τα γεγονότα, τα οποία εδώ δεν εμπίπτουν στην έννοια του νόμου περί πολυιδιοκτησίας.

Η επιτροπή εφέσεων δεν ξέρω εάν θα υιοθετήσει την άποψη του πρωτοβάθμιου οργάνου. Θα δικάσει την υπόθεση από την αρχή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο νόμος λέει ότι δεν είναι δεσμευτική η γνώμη της ΕΕΑ.

Στο παρελθόν είχαμε περίπτωση πολυιδιοκτησίας, της Κέρκυρας. Εκεί αποδυκνείονταν, όμως, με έγγραφα και με ομολογίες ότι υπήρχε παρένθετο πρόσωπο και πολυιδιοκτησία. Εδώ δεν υπάρχει πολυδιοκτησία, αφού δεν υπάρχει μία μετοχή που να κατέχει κάποιος μέτοχος του ΠΑΟΚ από την Ξάνθη.

Τα κριτήρια του CAS είναι διεθνή. Σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν δικαστεί από το CAS, όπου πράγματι η κυριαρχική επιροοή όντως γίνεται αποδεκτός ως λόγος αποβολής απο το πρωτάθλημα, πάντα συνδέεται αυτή με την ιδιοκτησία. Δεν είναι απλή επιροοή. Όταν μέσω της Enic η ΑΕΚ και η Πράγα ήταν ομάδες της ίδιας εταιρείας, τους είπαν ότι δεν μπορείτε να συμμετέχετε στο πρωτάθλημα".

Διαβάστε ακόμη...