Συγκλονιστικό ματς και ... ήττα στη "Λεωφόρο" (1955)

Από aspromavresistories.blogspot.com: Σαν σήμερα στις 2/3/1955, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό, σε παιχνίδι της 1ης αγωνιστικής της τελικής φάσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος της περιόδου 1954-1955.
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Συγκλονιστικό ματς και ... ήττα στη "Λεωφόρο" (1955)

Ήταν ένα μεγάλο παιχνίδι, ένα πραγματικό ντέρμπι, ανάμεσα σε δύο πολύ δυνατές ομάδες, με τους γηπεδούχους να παίρνουν τη νίκη με 3-2, σε μια αναμέτρηση το 2ο ημίχρονο της οποίας έγινε κάτω από συνεχή βροχόπτωση, μπροστά σε 12.000 θεατές!

Πριν καλά καλά συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης, ο Νεμπίδης πάσαρε στον Φωτεινό και αυτός με συρτό διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Πρόγιου, παρά την προσπάθεια του τερματοφύλακά μας να αποκρούσει!

Όσο περνούσαν τα λεπτά ο ΠΑΟΚ ανέβαζε την απόδοση του και με περίτεχνους συνδυασμούς, οι παίκτες μας εντυπωσίαζαν τους θεατές, προκαλώντας καταστάσεις πανικού στην άμυνα των γηπεδούχων!

Στο 28' και κόντρα στη ροή του παιχνιδιού, ο Παναθηναϊκός φτάσει στο 2-0. Σε εκείνο το χρονικό σημείο ο Χατζητσοπάνης πάσαρε στον Πανάκη και αυτός σκόραρε.

Παρά το σε βάρος του σκορ ο ΠΑΟΚ δεν πτοήθηκε και συνέχισε να παίζει μπαλάρα! Έτσι στο 39' ο Παπαδάκης με κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ μείωσε σε 2-1.

Η εκπληκτική απόδοση του ΠΑΟΚ στο πρώτο 45λεπτο έγινε αντικείμενο σχολιασμού στο ημίχρονο από τους οπαδούς των γηπεδούχων, που δεν έκρυβαν τον φόβο τους για την εξέλιξη της αναμέτρησης!

Με την έναρξη της επανάληψης ο ΠΑΟΚ άλλαξε φανέλες καθώς οι παίκτες μας εμφανίστηκαν με ολόμαυρες, ενώ λίγα λεπτά μετά τον σφύριγμα του διαιτητή Ζαπάρδα για την έναρξη του 2ου ημιχρόνου, άρχισε η βροχή, ο οποία σε λίγα λεπτά μετέτρεψε το γήπεδο σε βούρκο.

Στο 82' Σοφιανός με κεφαλιά σημείωσε το 3-1, για να διαμορφωθεί το τελικό 3-2 στο 89' ο Λευτέρης Παπαδάκης με σουτ μετά από μπαλιά του Κουιρουκίδη.

Παπαδάκης, Κουιρουκίδης, Κιουρτζής οι κορυφαίοι του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι.

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός: Χάλαρης, Αλούπης, Κουρτζίδης, Παπαντωνίου, Λινοξυλάκης, Νεμπίδης, Ασημακόπουλος, Φωτεινός, Σοφιανός, Χατζητσοπάνης, Πανάκης

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κεμανίδης, Γερούδης, Δουκάκης, Χασιώτης, Καλογιάννης, Καραφουλίδης, Γιεντζής, Κουιρουκίδης, Παπαδάκης, Κιουρτζής

* Τη σεζόν 1954-1955, ο ΠΑΟΚ είχε ανακηρυχτεί πρωταθλητής Θεσσαλονίκης συγκεντρώνοντας 28 βαθμούς σε 10 ματς, με τέρματα 28-7. Η ομάδα είχε 8 νίκες και 2 ισοπαλίες, αφήνοντας στη 2η θέση τον Απόλλωνα Πόντου με δύο βαθμούς λιγότερους. Τα 28 τέρματα του Δικεφάλου τα σημείωσαν οι: Γιεντζής 9, Κουιρουκίδης 5, Καραφουλίδης 5, Κιουρτζής 3. Παπαδάκης 2, Δουκάκης 2 και άλλα 2 σημειώθηκαν με αυτογκόλ των αντιπάλων μας.

* Οι 6 ομάδες που μετείχαν στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος προέκυψαν ως εξής:

• Πρωτάθλημα ΕΠΣ Αθήνας: Οι 2 πρώτες ομάδες της κατάταξης
• Πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά: Η πρωταθλήτρια ομάδα
• Πρωτάθλημα ΕΠΣ Μακεδονίας: Η πρωταθλήτρια ομάδα
• Περιφερειακό πρωτάθλημα: Οι 2 νικήτριες (Νοτίου και Βορείου ομίλου)

* Οι αγώνες της προκριματικής φάσης διεξήχθησαν από τις 10 Οκτωβρίου 1954 μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 1955, ενώ της τελικής φάσης από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι τις 17 Ιουλίου 1955. Το σύστημα βαθμολογίας ήταν: Νίκη: 3 βαθμοί - Ισοπαλία:2 βαθμοί - Ήττα: 1 βαθμός

* Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε στην 4η θέση, μαζεύοντας 20 βαθμούς (5 νίκες – 5 ήττες), με τέρματα 21-13. Τα 21 ασπρόμαυρα γκολ τα σημείωσαν οι Παπαδάκης 6, Κουιρουκίδης 4, Καραφουλίδης 4, Κιουρτζής 3, Γιεντζής 3, Γιαννέλος 1

* Το ρόστερ του ΠΑΟΚ στα παιχνίδια της τελικής φάσης του πρωταθλήματος, το αποτελούσαν οι: Πρόγιος, Λύμπος, Γερούδης, Δουκάκης, Μιγγούσης, Κεμανίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Κιουρτζής, Καραφουλίδης, Γιεντζής, Κουντουξίδης, Χασιώτης, Παπαδάκης, Γιαννέλος, Χουρμπουλιάδης, Κουιρουκίδης, Χαβανίδης

* Η ομάδα είχε μια εξαιρετική πορεία και στο Κύπελλο Ελλάδας, φτάνοντας ως τον τελικό του θεσμού, που έγινε στις 12/6/1955 στην ουδέτερη Λεωφόρο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό (ήττα με 2-0)

* Στην παραπάνω εικόνα μια ενδεκάδα του ΠΑΟΚ της περιόδου 1954-1955. Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά: Κουιρουκίδης, Γερούδης, Κεμανίδης, Πρόγιος, Παπαδάκης, Κιουρτζής, Χαραλαμπίδης (πρόεδρος). Καθιστοί: Καραφουλίδης, Καλογιάννης, Γιεντζής, Χασιώτης, Δουκάκης

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...