Η πρόταση για πιο... δίκαιο Τσάμπιονς Λιγκ - Πως επηρεάζει τις ελληνικές ομάδες

Από sdna.gr: Κόντρα στα σχέδια της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) για ένα Τσάμπιονς Λιγκ των μεγάλων και ισχυρών, υπάρχει ένα σχέδιο για μια διαφορετική μορφή της διοργάνωσης που θα είναι πιο δίκαιη για τους «μικρούς» - Πως θα επηρεάσει τις ελληνικές ομάδες.
Πηγή: sdna.gr
Η πρόταση για πιο... δίκαιο Τσάμπιονς Λιγκ - Πως επηρεάζει τις ελληνικές ομάδες

Ο «πόλεμος» για το νέο Τσάμπιονς Λιγκ συνεχίζεται. Θα γίνει μια ακόμα πιο κλειστή λίγκα σε σχέση με τη σημερινή μορφή της, όπου ομάδες από τα μικρότερα πρωταθλήματα θα έχουν ακόμα πιο λίγες ελπίδες για να παίρνουν μέρος; Αυτό είναι το πλάνο που προωθεί η ECA αφήνοντας ως... παρηγοριά στους ανίσχυρους το Γιουρόπα Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ 2.

Τον περασμένο Αύγουστο η εφημερίδα «Ekstrabladet» της Δανίας είχε αποκαλύψει πως ο Άγιαξ, η Κοπεγχάγη και η Σέλτικ δουλεύουν εδώ και τρία χρόνια πάνω σε ένα σχέδιο για μια διαφορετική ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, που θα πάει κόντρα στο πλάνο της ECA.

Θα πρόκειται μια διοργάνωση στην οποία τα κριτήρια συμμετοχής θα είναι περισσότερα... δίκαια. Όπως ανέφερε ο Ντάνιελ Ρόμενταλ, παράγοντας της Κοπεγχάγης και εκπρόσωπος του συλλόγου στην ECA, το μοντέλο που προτείνουν είναι κόντρα στην απευθείας πρόκριση συγκεκριμένου αριθμού ομάδων στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Προτείνεται συγκεκριμένα να μειωθεί ο αριθμός αυτών των ομάδων από 26 σε 20, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθούν σε 12 από 6 τα εισιτήρια μέσω των προκριματικών. Επίσης, η πρόταση των τριών είναι η βαθμολογία κάθε ομάδας να προκύπτει αποκλειστικά από τις επιδόσεις της κατά τις πέντε προηγούμενες σεζόν και να μην υπάρχει κανένας συντελεστής από τη βαθμολογία της χώρας/ομοσπονδίας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση του Άγιαξ. Η ολλανδική ομάδα είναι στην 20η θέση της κατάταξης της UEFA χάρη στις πολύ καλές πορείες των τελευταίων σεζόν, με την παρουσία στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ την περσινή περίοδο και την συμμετοχή στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ το 2017. Παρόλα αυτά, ο «Αίαντας» δεν πήρε απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Φέτος πέρασε τον ΠΑΟΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο και στα πλέι οφ αντιμετώπισε τον ΑΠΟΕΛ. Αν ίσχυε το σύστημα που προτείνουν οι τρεις, τότε οι Ολλανδοί θα ήταν απευθείας στους ομίλους.

«Μια διοργάνωση ακόμα πιο κλειστή είναι αυτό που ονειρεύονται οι περισσότεροι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Εμείς υποστηρίζουμε ότι το αθλητικό/ποδοσφαιρικό πλάνο θα πρέπει να προέχει του οικονομικού κέρδους. Δεν πιστεύουμε σε δωρεάν θέσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ» σχολίασε ο Ρόμενταλ.

Ποια είναι η πρόταση

- Οι τοπ 20 ομάδες στην κατάταξη της UEFA θα παίρνουν απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους.

- Η κατάταξη θα υπολογίζεται βάσει των αποτελεσμάτων των ομάδων τα τελευταία δέκα χρόνια.

- Οι τελευταίες 22 ομάδες από τις 79 θα παίζουν στον πρώτο προκριματικό γύρο.

- Οι επόμενες 13 θα παίζουν στον δεύτερο προκριματικό γύρο.

- Οι επόμενες 12 θα μπαίνουν στον τρίτο προκριματικό γύρο.

- Οι επόμενες 12 θα αγωνίζονται στα πλέι οφ.

Με αυτόν τον τρόπο τα μεγάλα πρωταθλήματα δεν θα έχουν εξασφαλισμένα από τέσσερα εισιτήρια για τους ομίλους, αλλά ομάδες όπως η Λειψία και η Αταλάντα θα προσπαθούν να μπουν στους ομίλους μέσω προκριματικών.

Τι συμβαίνει με τις ελληνικές ομάδες

Ευνοημένος από ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος έχει την υψηλότερη θέση στην κατάταξη της UEFA από τις άλλες ελληνικές ομάδες.

Οι «ερυθρόλευκοι» είναι στην 30η θέση του ranking βάσει της βαθμολογίας που έχουν τα τελευταία δέκα χρόνια από τα αποτελέσματα που έχουν πάρει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε περίπτωση που κατακτήσουν το πρωτάθλημα μπορεί να έχουν καλύτερη τύχη από ό,τι με το σημερινό σύστημα.

Ο ΠΑΟΚ είναι στην 52η θέση και η ΑΕΚ στην 128η, με δεδομένη και την τετραετή απουσία της από την Ευρώπη.

Η στάση της UEFA

Η UEFA δεν έχει καταλήξει ακόμα στο μοντέλο που θα έχει η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση από το 2024 και μετά. Μιλώντας το περασμένο καλοκαίρι στους «Times» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Αλεξάντερ Τσέφεριν, εξέφρασε μια άποψη που είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που προτείνουν οι τρεις της Κοπεγχάγης σε αντίθεση με το πλάνο της ECA.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Τσεφέριν στόχος είναι να προστατευθούν οι μεγάλες ομάδες που μπορεί να κάνουν μια καλή πορεία, αλλά δεν καταφέρνουν να πάρουν το εισιτήριο για την επόμενη σεζόν λόγω της θέσης που καταλαμβάνουν στη βαθμολογία του εθνικού πρωταθλήματός τους.

«Θα θέλαμε να προστατεύσουμε ομάδες όπως ο Άγιαξ ή η Μονακό και η Λέστερ τα προηγούμενα χρόνια. Ο Άγιαξ έφτασε ως τα ημιτελικά και τώρα θα πρέπει να πουλήσει παίκτες και δεν ξέρει αν θα είναι και του χρόνου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητικός ηγέτης της UEFA.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η προστασία θα είναι εκτεταμένη, αλλά σίγουρα υπάρχουν ομάδες που την χρειάζονται. Μια ιδέα είναι να παίρνουν αυτόματα το εισιτήριο για την επόμενη σεζόν ομάδες που θα φτάνουν ως μια συγκεκριμένη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα το συζητήσουμε με τους συλλόγους και τις λίγκες» συμπλήρωσε αποκλείοντας επίσης για άλλη μια φορά τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας («Δεν πρόκειται να γίνει όσον είμαι εγώ επικεφαλής»).

Διαβάστε ακόμη...