Ο δεκάλογος του Ράφα Σοάρες

Από sdna.gr:Ο 24χρονος αριστεροπόδαρος μπακ της Γκιμαράες είναι ο «εκλεκτός» των Αμπέλ Φερέιρα και Μάριο Μπράνκο και το SDNA σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον Ράφα Σοάρες μέσα από ένα προσωπικό δεκάλογο.
Πηγή: sdna.gr
Ο δεκάλογος του Ράφα Σοάρες

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ με μια επιδρομή στο προσωπικό του προφίλ φρόντισαν ήδη να... καλωσορίσουν τον Ράφα Σοάρες και να τον «μυήσουν» από νωρίς στο κλίμα της Τούμπας. Προτού η μετακίνηση από την Γκιμαράες αποκτήσει σάρκα και οστά, πάρτε μια «γεύση» από τον ποδοσφαιριστή που έρχεται να μεγαλώσει την πορτογαλική παροικία στη Θεσσαλονίκη.

1. Πόρτο μέχρι το κόκκαλο!

Αν υπάρχει μια ομάδα που τον έχει «σημαδέψει» όσο καμία, αυτή δεν είναι άλλη από την Πόρτο. Εκεί όπου μεγάλωσε ποδοσφαιρικά και καταστάλαξε επαγγελματικά. Σε μία συνέντευξή του δεν είχε -μάλιστα- διστάσει να εκφραστεί ανοιχτά για τη μεγάλη του αγάπη, κάνοντας σαφές πως είναι Πόρτο μέχρι το κόκκαλο. Σε ερώτηση για το αν η Πόρτο φαντάζει ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη «πληγή» για εκείνον, είχε σημειώσει: «Δεν θα το έλεγα πληγή αλλά σίγουρα υπάρχει μια στεναχώρια για το γεγονός πως δεν πήρα ακόμη την ευκαιρία μου, αλλά το παλεύω. Ξέρω πως μόνο με σκληρή δουλειά, θα τα καταφέρω και αυτό σκοπεύω να κάνω».

2. «Ευλογημένο» αριστερό πόδι

To 2017 προερχόμενος από μια άκρως παραγωγική σεζόν με τη φανέλα της Ρίο Άβε, είδε τον Τύπο της Πορτογαλίας να «υποκλίνεται» στο... ευλογημένο αριστερό του πόδι, όπως χαρακτηριστικά σημείωναν: «Ο Ράφα είναι ένα παράδειγμα της σύγχρονης μορφής του ποδοσφαίρου. Ο ύψους 1.82 Πορτογάλος διαθέτει δύναμη και φυσική κατάσταση που του επιτρέπει να τρέχει ασταμάτητα καθ΄όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, με άρτια τεχνική κατάρτιση. Το αξιοσημείωτο στην περίπτωσή του είναι η επαφή με τη μπάλα, διαθέτοντας αριστερό πόδι για να την κοντρολάρει όπως επιθυμεί. Έτσι εξηγείται και ο αριθμός των ασίστ ενός πολλά υποσχόμενου ποδοσφαιριστή».

3. Ικανότητα ή ευφυΐα;

Η μπάλα βρισκόταν στα πόδια του Ράφα Σοάρες, ο οποίος κόντρα στα δημοσιεύματα αποθέωσης για την ικανότητά του με τη μπάλα στα πόδια του, απαντούσε πως το παν στο ποδόσφαιρο είναι η ευφυΐα, η σωστή αντίληψη του παιχνιδιού. Στον πρωταθλητισμό παίζουν ρόλο οι λεπτομέρειες, παρουσιάζοντας τον εαυτό του περισσότερο ως ένα «στρατιώτη» τακτικής του προπονητή του: «Είναι η ικανότητα να κατανοείς τι ζητάει ο προπονητής και η ομάδα. Σε υψηλό επίπεδο, τα παιχνίδια ορίζονται στις λεπτομέρειες. Με μισό μέτρο μπροστά ή πίσω κερδίζεις παιχνίδια και πρωταθλήματα. Αν ο παίκτης δεν είναι έξυπνος και δεν επικεντρώνεται στην τακτική λειτουργία της ομάδας, τότε οι πιθανότητες να παίξει σε μεγάλα πρωταθλήματα είναι ελάχιστες. Αν δεν είσαι έξυπνος, δεν μπορείς να διαβάσεις γρήγορα το παιχνίδι, δεν μπορείς να προβλέπεις καταστάσεις και να διεκδικήσεις το οτιδήποτε. Η φυσική κατάσταση και ο τρόπος ζωής -φυσικά- είναι θεμελιώδη. Ό,τι συμβαίνει μέσα στο γήπεδο είναι μια αντανάκλαση της ζωής έξω από αυτό...».

4. «Το να βγάζεις ασίστ, είναι σαν βάζεις γκολ»

Δεδομένου πως η δουλειά του δεν είναι να βάζει γκολ, ο Ράφα Σοάρες έχει σημειώσει πως απολαμβάνει στο μέγιστο τις ασίστ που έχουν την υπογραφή του. Έχοντας επωμιστεί το ρόλο ενός φουλ μπακ, αντιλήφθηκε από νωρίς πως η συμβολή του στη ανάπτυξη του παιχνιδιού φαντάζει κομβική. Για εκείνον έγινε... αυτοσκοπός. Οι μπάλες να ξεκινούν από τα πόδια του και να αξιοποιούνται από τους συμπαίκτες του για γκολ. Τουλάχιστον αυτό θα σήμαινε μια καλή μέρα στη δουλειά. «Το να βγάζεις ασίστ, είναι σαν βάζεις γκολ», συνεπώς η δουλειά έγινε...

5. Ο... κολακευμένος Σοάρες που πατούσε καλά στα πόδια του

Το 2017 αναμφίβολα ήταν η χρονιά του. Οι μεταγραφικές «σειρήνες» ηχούσαν δυνατά στα αυτιά του και το όνομά του συνδέθηκε ακόμη και με τη Λίβερπουλ. Όχι και άσχημα... Μόνο που ο Σοάρες είχε άλλα σχέδια, ήταν και αυτή η λατρεία στην Πόρτο και η ανάγκη του να αποδείξει στον Σέρτζιο Κονσεϊσάο πως τουλάχιστον άξιζε μια ευκαιρία: «Γνωρίζω πως με θέλουν αγγλικοί σύλλογοι και δεν σας κρύβω πως από μικρό παιδί υποστηρίζω τη Λίβερπουλ στο αγγλικό πρωτάθλημα και ανατριχιάζω κάθε φορά που ακούω το You'll Never Walk Alone, είναι κάτι το μοναδικό και νιώθω κολακευμένος από το ενδιαφέρον, ωστόσο, θέλω να παλέψω εδώ στην Πόρτο και να πείσω τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο».

6. Και τελικά... Φούλαμ

Τελικά το τέλος του καλοκαιριού εκείνης της χρονιάς, τον βρίσκει στη Φούλαμ. Για πρώτη φορά, ο Ροντρίγκο Σοάρες ταξιδεύει μακριά από την πατρίδα του. Μόνο που τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ακριβώς τα είχε στο μυαλό του καθώς δεν είχε υπολογίσει καλά έναν τραυματισμό που τον κράτησε στα... πιτς και τον ανάγκασε σε έναν αγώνα δρόμου: «Είχα τραυματιστεί πριν πάω στη Φούλαμ και τελικά ήταν κάτι πιο σοβαρό απ΄όσο περίμενα. Με άφησε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός και όταν επέστρεψα στις αρχές Νοεμβρίου ο προπονητής είχε καταρτίσει ήδη την ενδεκάδα και τις αλλαγές που θα μπορούσε να εντάξει στην ομάδα. Η επάνοδος μετά από έναν τραυματισμό δεν είναι ποτέ εύκολη ειδικά μετά από αρκετούς μήνες. Αυτό ήταν που μου στοίχισε. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά αν πήγαινα εκεί με την ένταση που είχα στην Πόρτο».

7. Η Αγγλία δεν τον πτόησε...

Και μπορεί η εμπειρία της Φούλαμ να μην ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, ωστόσο, η ιδέα του εξωτερικού παρέμεινε πάντα «ζεστή» στο μυαλό του. Αρκεί την επόμενη φορά, να λειτουργήσουν όλα σωστά. «Δεν έχω θέμα να δοκιμαστώ ξανά στο εξωτερικό και δεν φοβάμαι αυτήν την προοπτική. Απλά ελπίζω να μην μου συμβεί το οτιδήποτε προτού αναχωρήσω, όπως έγινε με τη Φούλαμ». Και αν ήταν στο χέρι του να επιλέξει; Υποθετικά θα έκλεινε το μάτι στην Ιταλία...

8. Στο πατρικό πάντα είναι ωραία

Μετά την περιπέτειά του στην Αγγλία, ο 24χρονος αριστεροπόδαρος αμυντικός επέστρεψε στην Πορτογαλία όπου φόρεσε την φανέλα της Πορτιμονένσε. Μια απόφαση που αποδείχθηκε απόλυτα σωστή για εκείνον. Άλλωστε οι συνθήκες φάνταζαν ιδανικές: «Γνώριζα πολύ καλά την πόλη γιατί ερχόμουν εδώ πάντα για διακοπές. Οι γονείς μου έχουν σπίτι εδώ. Δηλαδή, είναι σαν έναν δεύτερο σπίτι για εμένα. Η προσαρμογή μου επομένως ήταν κάτι περισσότερο από εύκολη και πραγματικά μου άρεσε σαν ιδέα, να αγωνιστώ για την ομάδα, να βρεθώ σε μια ήσυχη πόλη με ωραία ζωή και καλό καιρό. Χαίρομαι γιατί νομίζω πως ήταν η σωστή απόφαση».

9. Η Γκιμαράες βάζει δύσκολα στον ΠΑΟΚ

Η προσωπική δικαίωση ήρθε μέσα από τη μεταγραφή του στην Γκιμαράρες, με τους ιθύνοντες του συλλόγου να ανακοινώνουν την απόκτησή του μέσω... Facetime. Η κλήση προς τον Σοάρες και το «καλωσόρισμα» με έναν τρόπο ευρηματικό βάζει δύσκολα στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ που καλούνται να ξεπεράσουν τους Πορτογάλους και να δώσουν συνέχεια στις πρωτότυπες ανακοινώσεις ποδοσφαιριστών.

Έχοντας στο πλευρό του την εντυπωσιακή Έλενα, ο Ράφα Σοάρες θα προσθέσει έναν ακόμη προορισμό στο γεμάτο -από ταξίδια- προφίλ του. Και μπορεί να έχει πάρει ήδη μια πρώτη «γεύση» από την Ακρόπολη και τα ελληνικά νησιά, ωστόσο, αυτή τη φορά απλώνεται μπροστά του η Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ακόμη...