Κυριάκος: «Αντέδρασε με εκνευρισμό ο Μαρινάκης - Φοβισμένη τοποθέτηση Χούμπελ» (vid)

Από sdna.gr : Αποκαλυπτικός Κυριάκος Κυριάκος στο Face 2 Face του SDNA με τον Βασίλη Βέργη. Η ζωή στη Θεσσαλονίκη, η ενασχόληση με τον ΠΑΟΚ, η συνεργασία με Σαββίδη, Σάντος και Λουτσέσκου. Το σχόλιο του για τους Μαρινάκη, Αλαφούζο, Καρυπίδη, Αυγενάκη και Χούμπελ και η ατάκα για την κυριαρχία του Δικεφάλου: «Αν ο ΠΑΟΚ ήταν καθεστώς όπως άλλοι, δεν θα έχανε ένα πρωτάθλημα στα δικαστήρια».
Πηγή: sdna.gr
Κυριάκος: «Αντέδρασε με εκνευρισμό ο Μαρινάκης - Φοβισμένη τοποθέτηση Χούμπελ» (vid)

Σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης, ο πρώην Υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και νυν στέλεχος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για όλους και για όλα στον Βασίλη Βέργη, «ξετυλίγοντας» το κουβάρι της ενασχόλησής του με τον Δικέφαλο και το ελληνικό ποδόσφαιρο. «Καυτές» τοποθετήσεις από τον Κυριάκο Κυριάκο...

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για την επιλογή του να γίνει ΠΑΟΚ: «Ακριβώς αυτός ήθελα να καταδείξω στην ανάρτηση μου. Μεγάλωσα στον Βόλο και δεν είχαμε την ευκολία να μας πάει ο μπαμπάς μας σε ένα γήπεδο. Μεγάλωσα στην εποχή που το μπασκετικό ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Άρη μεσουρανούσε. Μου άρεσαν πιο πολύ τα χρώματα και ήταν μια επιλογή που είχε τυχαία χαρακτηριστικά. Μπορεί να τύχαινε να παρακολουθήσω και έναν αγώνα του Ολυμπιακού ή της ΑΕΚ. Αγάπησα την ομάδα μου. Το νόημα της ανάρτηση δεν ήταν υποτιμητικό για τον Νίκο Γκάλη αλλά για να καταδείξω τη συγκυριακή σχέση της αγάπης με μία ομάδα...».

Για το πώς ξεκίνησε η σχέση του με την Θεσσαλονίκη: «Την Θεσσαλονίκη την κυνήγησα για σπουδές για να είμαι κοντά στην Τούμπα. Αρχικά, πέρασα στο πανεπιστήμιο στην Κρήτη και μετά έδωσα ξανά για να περάσω στην Θεσσαλονίκη. Πάντα ήθελα να είμαι δημοσιογράφος και είχα την τύχη μετά από 2-3 χρόνια να ανοίξει η «Μακεδονία» και να έχω εξαιρετικούς αθλητικούς δημοσιογράφους από τους οποίους έμαθα πολλά.

Ένα νέο παιδί που είχε κερδίσει το δικαίωμα να υπογράφει το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ και μάλιστα σε μεγάλη εφημερίδα, είναι όνειρο ζωής. Μου πήγαινε καλά το επάγγελμα και το αγαπούσα. Μου έκαναν μια πρόταση να συμμετάσχω στο περιοδικό. Έκαναν ένα κάλεσμα σε ρεπόρτερ για δουλειά αμισθί. Ήταν κάτι που αγαπούσα πολύ. Είδαν τις ιδέες μου και μου έδωσαν την αρχισυνταξία στο περιοδικό.

Έγινε συνειδητά γιατί θα μπορούσα να συμμετάσχω στο περιοδικό, κρατώντας την ιδιότητα μου. Αποφάσισα, όμως, να έχω ενασχόληση με την επικοινωνία της ομάδας»

Για το πώς βίωσε εκείνη την περίοδο: «Πολλές φορές αισθάνεσαι άσχημα πράγματα. Αισθάνεσαι τρόμο όταν μπαίνεις μέσα σε ένα σύστημα. Έχω μετανιώσει για άσχημες συμπεριφορές μου. Πάντα με τρόμαζε, δεν ήθελα ποτέ να είμαι άλλος άνθρωπος. Ήθελα οι άνθρωποι που με ξέρουν να μην βλέπουν δύο πρόσωπα σε μένα. Είναι δύσκολο να αντισταθείς σε ένα σύστημα και να μην αλλοιωθούν κάποια χαρακτηριστικά. Θεωρώ -μετά από 20 χρόνια- ότι δεν έχω αλλάξει πολύ. Μου βγήκε πολλές φορές από την καταπίεση που ο ΠΑΟΚ δεν έπαιρνε τίτλους, αλλά σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι μου δεν έβλεπαν κάτι διαφορετικό σε μένα».

Για το αν αποδέχεται τον όρο της «αδικημένης Θεσσαλονίκης»: «Δεν μπορούν να μπουν σε μια ζυγαριά. Το πρώτο είναι ότι η Θεσσαλονίκη είναι σε πολλά ζητήματα πίσω από την Αθήνα, η Θεσσαλονίκη είχε για πάρα πολλά χρόνια να διεκδικήσει πράγματα με όρους εθνικούς. Είχε εφησυχαστεί στον τιμητικό τίτλο της συμπρωτεύουσας. Η κάθε ομάδα ψάχνει να βρει μικρές νίκες μέσα στην χρονιά, αλλά η Θεσσαλονίκη πάντα πίστευα ότι πρέπει να μάθει να παίζει με αυτούς τους όρους και δεν μιλάω για κάτι περίεργο, αλλά μιλάω για το πώς παίζεται το παιχνίδι, το πώς να γίνεις κεντρικός παίκτης».

Για τις δυσκολίες που πέρασε ο ΠΑΟΚ: «Αναλογιζόμενος το τι φουρτούνες πέρασε η κάθε ομάδα, ο Άρης και η ΑΕΚ, βρήκαν πιο εύκολα τον δρόμο τους απ' ότι ο ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ ήταν για πάνω από μια 10ετία όμηρος των χρεών του, αλλά δεν θα μου άρεσε ο υποβιβασμός. Εγώ πάντα συνέδεα την ηθική των πραγμάτων με τον ρεαλισμό. Την στιγμή που πραγματικά αισθανόμουν ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ήταν η στιγμή που εμφανίστηκε ο κ. Ιβάν Σαββίδης, ήταν ένα θαύμα για τον ΠΑΟΚ η εμφάνιση του Ιβάν Σαββίδη».

Για την εποχή Ζαγοράκη: «Έχω κάνει μεγάλη ανάλυση της κάθε εποχής. Πάντα έχουν να προσφέρουν κάτι όλες οι εποχές. Κάτι μπορούσες να πάρεις. Αυτή η εποχή με Ζαγοράκη και Βρύζα ήταν ρομαντισμού. Επί της ουσίας τα ονόματα και η παραγοντική καθαρότητα έφεραν μεγάλη συσπείρωση στον κόσμο της ομάδας με 22 χιλιάδες διαρκείας. Με Σάντος στα αποδυτήρια. Με Πάμπλο Γκαρσία, Βιεϊρίνια. Θηριοτροφείο με τον Σάντος. Όταν καλείται κάποιος να κάνει διαχείριση σε έναν οργανισμό, ο ανταγωνισμός είναι σε υψηλά δεδομένα. Τότε έκαναν όλες οι ομάδες μεταγραφές αεροδρομίου. Προφανώς η απειρία τότε ήταν υπεύθυνη. Ήταν ρομαντικά αλλά πολλές φορές ο ρομαντισμός είναι καταστροφικός.

Κάποιες φορές η ιστορία θα σε γράψει με πολύ πιο χρυσά γράμματα όταν λες το χρήσιμο και πρέπει να πείσεις στον κόσμο να σε ακολουθήσει. Εκείνη η εποχή μας επανέφερε και σε μαθήματα ρεαλισμού.

Ο κ. Σαββίδης είχε εμφανιστεί και το 2006. Χάθηκε μια ευκαιρία να μπει από τότε ο ΠΑΟΚ σε καλό δρόμο. Ο οργανισμός ΠΑΟΚ δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του. Ήταν μια ταραχώδης περίοδος και ο οργανισμός ΠΑΟΚ δεν θέλησε να τον κρατήσει παραπάνω».

Για τα χρέη που βρήκε στον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης: «Πέρα από τα ρυθμισμένα πρέπει να ήταν γύρω στα 40 εκατομμύρια. Ήταν πολλά, όχι τα χρέη μόνο προς το κράτος, αλλά και προς ποδοσφαιριστές και άλλους. Θέλω να είμαι ειλικρινής, οι οργανισμοί τις φοβούνται τις αλλαγές, περίμενα ότι με την έλευση του Ιβάν Σαββίδη, θα μας άλλαζε όλους. Περίμενα να αλλάξει όλο το στελεχιακό δυναμικό, παραδόξως δεν το έκανε. Προσπαθούσε να μάθει πώς παίζεται το παιχνίδι στην Ελλάδα, μας έσωσε η παραγοντική εμπειρία που είχε από την Ροστόφ. Φοβήθηκε να κάνει τις αλλαγές που έκανε στην Ροστόφ στον ΠΑΟΚ».

Για το αν υπήρχαν κάποιοι που προσπάθησαν να έχουν οικονομικό όφελος από τον Σαββίδη: «Όχι μόνο στον κ. Σαββίδη αλλά και στον Ζαγοράκη, τον Βρύζα, όταν υπάρχει μια οικονομική ευχέρεια, υπάρχουν επιτήδειοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις».

Για την εμπειρία με τον Φερνάντο Σάντος και αν προσπάθησε ποτέ να τον φέρει σε... επαφή με τον Ιβάν Σαββίδη: «Δεν ξέρω αν ήταν κατάλληλη στιγμή να γνωριστούν το 2012 ο Σαββίδης με τον Σάντος. Ο Σάντος είχε πολλά προβλήματα καθημερινότητας να διαχειριστεί. Η Εθνική έχει τελείως διαφορετικά προβλήματα. Ο Σάντος είναι μια ιερή αγελάδα που δύσκολα τον μπλέκεις σε μικροπολιτικά θέματα. Θα μπορούσαν και οι δύο μαζί να κάνουν θαύματα. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Θα είχαν ένα φανταστικό μείγμα. Προσπάθησα να τους φέρω μαζί αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να πέσω στο τρυπάκι της εμμονής με πρόσωπα. Ο Σάντος είναι μοναδικός. Θεωρώ ότι ο άνθρωπος ήταν θηριοδομαστής. Δεν ξέρω αν είναι καλός προπονητής αλλά αυτό που έκανε στον ΠΑΟΚ ήταν το κάτι άλλο. Πρώτος ο Σάντος και μετά ο Λουτσέσκου».

Για τον αγαπημένο του παίκτη: «Είχα πάντα μια αγάπη από παιδί. Είχα μια αγάπη για τους εργάτες. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, ένα επίτευγμά μου ήταν η κερκίδα να τραγουδάει το όνομα του Σωτήρη Μπαλάφα. Τον Βιεϊρίνια τον θεωρώ εκπληκτικό ποδοσφαιριστή και δεν είναι εύκολα να τον βρεις στην Ελλάδα. Υπάρχουν παιδιά που είχαμε σχέση μεγάλου αδερφού. Μεγαλώναμε μαζί. Δεν μπορώ να πω αγαπημένο παίκτη. Ποδοσφαιρικά... Βιεϊρίνια».

Για τον δικό του ρόλο στον ΠΑΟΚ: «Εγώ προσπαθούσα πάντα να σεβαστώ τον ρόλο μου. Ο ρόλος μου ήταν να κάνω προτάσεις για την επικοινωνία, για το πώς θα μεγαλώσει το brand του συλλόγου, σε αυτόν τον ρόλο μάλιστα ήμουν... κακός συνεργάτης, αφού είμαι πολύ σταθερός στις δικές μου απόψεις».

Για το κομβικό σημείο που αποφασίζει ο ΠΑΟΚ να βγει στο ξέφωτο για πόλεμο: «Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του Ιβάν Σαββίδη, όταν παρουσίασε τον Χουμπ Στέφενς, είχε πει χαρακτηριστικά ότι και την Μπαρτσελόνα να έφερνε στην Ελλάδα θα έβγαινε δεύτερη, τότε μπήκαν οι βάσεις και χρειάστηκαν από τότε τέσσερα χρόνια, για να βγούμε σε ένα επίπεδο τοξικότητας στο ποδόσφαιρο».

Για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Δημήτρη Μελισσανίδη: «Ο κ.Μαρινάκης είναι ένας άνθρωπος που για πολλά χρόνια έπαιζε μόνος του. Θεωρώ ότι τα πρωταθλήματα τα είχε κερδίσει πριν ξεκινήσουν. Δεν αντέδρασε σωστά στην παρουσία και άλλων διεκδικητών, αντέδρασε με εκνευρισμό. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν ιδιοκτήτη ομάδας, μπορώ να κατηγορήσω -όμως- τις αρχές και την πολιτεία που αφήνει ανεξέλεγκτη την νοοτροπία ότι η νίκη είναι πάνω από όλα. Δεν έβλεπα ποτέ αντίπαλο έναν επενδυτή, εγώ έβλεπα αντίπαλο την πολιτεία, την ΕΠΟ, την αστυνομία. Και με την ΑΕΚ βρεθήκαμε σε κομβικές κόντρες μετά, δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον».

Για Αλαφούζο, Καρυπίδη και Ηρακλή: «Θεωρώ ότι θα ήταν πολύ πιο χρήσιμος αν παρέμενε ενεργός. Αλλά για να παραμείνεις ενεργός πρέπει να είσαι αποδεκτός από όλη την ομάδα. Είναι ένα άνθρωπος που φέρνει ισορροπία αλλά έκανε και λάθος απέναντι στον ΠΑΟΚ. Τον θεωρώ χρήσιμο παράγοντα.

Με τον Καρυπίδη θα μπορούσαμε να είμαστε φίλοι. Με ενοχλεί όταν οι παράγοντες βγάζουν έναν οπαδισμό. Οι παράγοντες εκπαιδεύουν τους ανθρώπους. Δεν έχω αντιαρειανικά αισθήματα. Δεν μεγάλωσα σε κόντρα με Αρειανό. Είχαν τότε το μπάσκετ αλλά εγώ δεν είχα στο περιβάλλον μου κάποιον Αρειανό για να έχω κόντρα.

Εμένα μου λείπει ο Ηρακλής. Κουβαλάει μια ιστορία. Ήταν μια ομάδα με κουλτούρα. Μου λείπουν παιχνίδια με ενδιαφέρον. Μερικές φανέλες δεν έχουν το ίδιο βάρος».

Για τους Κοντονή-Βασιλειάδη: «Είναι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο κ.Κοντονής είχε ξεκινήσει, έχοντας μια διάθεση παρεμβατικότητας. Ξεκίνησε να πιάνει το ζήτημα όμως από μια λάθος αφετηρία. Η καταπολέμηση της βίας είναι ένα κυνήγι ανεμόμυλων και οι αιτίες της βίας εκείνη την περίοδο ήταν η διαφθορά του ποδοσφαίρου. Θα ήθελα να ολοκληρώσει το έργο του και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, πιστεύω ότι θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο το ποδόσφαιρο. Ο δικαστικός μηχανισμός την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε πολλά ερωτηματικά και προκλητικά περί του δικαίου αίσθημα. Ακολούθησε ο κ.Βασιλειάδης, που ανέχθηκε πράγματα που δεν θα μπορούσε να τα ανεχθεί».

Για τον Λευτέρη Αυγενάκη: «Ο νέος υφυπουργός αθλητισμού δεν διαφέρει καθόλου από τη νέα κυβέρνηση, που έχει μια πολύ ρηχή διαχειριστική προσέγγιση. Οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις ήταν οι χειρότερες που είχαμε ποτέ. Ο κ.Αυγενάκης, μπήκε πολύ άγαρμπα και άχαρα χωρίς να καταλάβει κανείς την ατζέντα του. Προτίμησε αντανακλαστικά να ακολουθήσει την απέναντι στρατηγική από αυτή που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι επικοινωνιακά ανύπαρκτος σε μια φουρτούνα που περνάει τον τελευταίο μήνα το πρωτάθλημα».

Για τον Αυγενάκη αν κλείνει το μάτι στον Ολυμπιακό: «Ότι κλείνει το μάτι το κλείνει. Τα οπαδικά του αισθήματα μπορεί να μην τον αφήνουν να το καταλάβει. Για πολλούς λόγους δεν μου αρέσει ο κ. Αυγενάκης. Αν δεν τον κρίνεις τώρα, πότε θα τον κρίνεις; Το ποδόσφαιρο είναι η ευχή του και η κατάρα του να είναι αυτοδιοίκητο. Για να μην αυξάνουμε τις εντάσεις ό,τι και να κάνει ο κ. Αυγενάκης δεν μπορεί να επηρεάσει κανέναν. Το ποδόσφαιρο είναι υπό την αιγίδα της ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ με VAR. Νομίζω ότι η πρόοδος υπάρχει και δεν χρειάζεται να την ραντίζουμε με τοξικότητα.

Περισσότερο το Υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να επιβάλλει κάθαρση στο ποδόσφαιρο. Η Πολιτεία όσον αφορά τους νόμους μπορεί να παρέμβει. Υπάρχουν πολλές ανοιχτές υποθέσεις. Η Πολιτεία, χωρίς να την χρωματίζω, πρέπει να βοηθήσει. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι που μπορούν να λυθούν τα προβλήματα. Ή να πάρει η Πολιτεία το ποδόσφαιρο υπό την σφραγίδα της αλλά δεν έχει τα λεφτά για να το υποστηρίξει ή να μπορούν οι ομάδες να προσλάβουν εταιρείες ασφαλείας για δική τους ασφάλεια. Δεν έχουν όμως την διάθεση οι ΠΑΕ. Μια μικρή μερίδα θα σου κάνει μπάχαλο το γήπεδο. Ο Νικολαΐδης προσπάθησε να κάνει κάτι. Δεν χρησιμοποιούσε την δύναμη του κόντρα στην νομιμότητα. Ποδοσφαιράνθρωπος με μεγάλη ιστορία και δεν το κατάφερε. Υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν στο γήπεδο για την υπηρεσία τους και δεν θέλουν να γυρίσουν σπίτι τους χωρίς δάχτυλα ή κάτι άλλο».

Για το πώς θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα βίας: «Για να τα βάλει μια ομάδα με μια μικρή μερίδα που προκαλεί προβλήματα, δεν έχει τα απαραίτητα νομικά όπλα για να αστυνομεύσει το γήπεδο της. Χρειάζεται αλλαγή του νομικού πλαισίου. Θα πρέπει η πολιτεία να πει στις ομάδες ότι η αστυνόμευση, οι δικαστικές αποφάσεις, είναι θέμα δικό τους, θα πρέπει να τα πληρώνουν μόνοι τους οι ιδιοκτήτες των ομάδων. Είναι απαραίτητο να υπάρχει οργανωμένη μετακίνηση για να εκτονωθούν τα ραντεβού θανάτου».

Για την ΕΠΟ: «Δεν νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να είναι αυτός που υπερασπίζεται την ΕΠΟ. Ο ΠΑΟΚ είναι δεν καθεστώς, πρέπει να έχει απαιτήσεις από την ΕΠΟ. Εγώ τον ξέρω τον κ.Γραμμένο, τον ξέρω χρόνια και μου λείπει λίγο περισσότερη αποφασιστικότητα από την ΕΠΟ. Κρίνοντας το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θεωρώ ότι απέκτησε όλα τα όπλα που αύξησαν την αξιοπιστία του. Αν θα χρησιμοποιηθούν σωστά είναι άλλο ζήτημα. Χρειάζεται περισσότερη αποφασιστικότητα ειδικά όταν κατηγορείται».

Για την διαιτησία και τις δηλώσεις του κ. Θεοδωρίδη: «Έχουμε φοβική από τους Έλληνες αλλά με καλή διαιτησία από τους ξένους. Πρέπει να κατηγορήσω την ΕΠΟ για τον κ. Θεοδωρίδη. Δεν τον καλούν να αποδείξει αυτά που λέει. Δεν μπορεί να βγαίνει κάθε βδομάδα για τα ίδια. Ο κ. Περέιρα εκφράζει μια θεσμικότητα που για μένα πρέπει να είναι μπροστά από τις κάμερες».

Για τις δηλώσεις Χούμπελ μετά το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Βόλο: «Φοβισμένη τοποθέτηση του Χούμπελ για τον Βόλο. Το να βγει μια απόφαση από τα κεντρικά της ΟΥΕΦΑ περνάει από δέκα πένες. Εκείνος προκάλεσε την ΟΥΕΦΑ, ότι έπρεπε να βγει μια τέτοια δήλωση. Καλοπροαίρετα, θεωρώ ότι με κάποια ευκαιρία θα την διορθώσει. Ήταν μια κακή απόφαση που αλλοίωσε το αποτέλεσμα του Ολυμπιακού. Συμβαίνουν και αυτά. Κάθε βδομάδα υπάρχουν λάθη. Σε όλο τον κόσμο, απέναντι σε όλες τις ομάδες. Το ποδόσφαιρο έχει τρία αποτέλεσμα. Μπορούν να έρθουν με εύνοια, ισονομία και αδικία. Προφανώς ο Ολυμπιακός δεν ήταν συνηθισμένος ότι μπορεί και να αδικηθεί κάπου. Το αποτέλεσμα ενός λάθους το έκαναν υπερβολή».

Για την διαιτησία στον ΠΑΟΚ: «Πέρα από τον τελικό του Βόλου δεν υπάρχει κάτι άλλο. Θεωρώ ότι μας βρήκε ανέτοιμους να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις. Παιχνίδι που ένα οφσάιντ γκολ ή κάτι που μπορεί να καθορίσει ένα αποτέλεσμα, είναι συντριπτικά υπέρ του Ολυμπιακού. Πέρσι, εκτός από το χέρι του Βιεϊρίνια στην Λαμία, δεν υπάρχει άλλη φάση. Ξεκινούσαμε όλα τα παιχνίδια και δεν μας έδιναν πέναλτι».

Για το VAR: «Θα σας το πω χωρίς αλαζονεία. Στο ποδόσφαιρο αυτό που λείπει είναι η προσωπικότητα, η προσωπικότητα να λες «όχι». Το VAR πάρθηκε υπό πίεση, υπό την πίεση και του ΠΑΟΚ αν θέλετε, ενώ η απόφαση ήταν σωστή, δεν υπήρχαν άνθρωποι με προσωπικότητα να πουν ότι θα το φέρουμε όπως θέλουμε εμείς».

Για τις ανακοινώσεις του Ολυμπιακού: «Θεωρώ είναι από τα πιο αξιόπιστα πρωταθλήματα που έχουμε δει. Δεν μπορώ να κατηγορήσω τον κ.Μαρινάκη, τον κ.Καραπαπά, τον κ.Θεοδωρίδη. Είναι στρατηγική δύο χρόνων από τον Ολυμπιακό. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο σημαίνει ότι η απουσία της πολιτείας είναι κομβική, έχουν μείνει τόσα πολλά πράγματα ατιμώρητα, που ο καθένας νομίζει ότι μπορεί να πει και να κάνει ό,τι θέλει. Ο ΠΑΟΚ κάνει αγώνα για να μην συμβάλει στην τοξικότητα, πρέπει να είναι και εκείνος πιο ψύχραιμος».

Για το αν ο ΠΑΟΚ είναι καθεστώς: «Ο ΠΑΟΚ λειτουργεί πλέον με όρους πρωτεύουσας. Ο ΠΑΟΚ στην εποχή που για τους αντιπάλους του είναι «καθεστώς», έχασε ένα πρωτάθλημα. Αν ο ΠΑΟΚ ήταν καθεστώς, δεν θα έχανε ένα πρωτάθλημα στα δικαστήρια, δεν είναι καθεστώς ο ΠΑΟΚ, και αν είναι, δεν θα ήταν υπό αμφισβήτηση τα πρωτεία του. Είναι ισχυρός παίκτης, τον αντιμετωπίζουν ως παίκτης πρωταθλητισμού, δεν θεωρώ ότι έχει καθεστωτικά στοιχεία η κυριαρχία του ΠΑΟΚ».

Για την συνάντηση των «BIG 4»: «Μακάρι να συμβεί. Θεωρώ ότι κάποιος θα την υπονομεύσει. Κανείς δεν θέλει να πάρει πάνω του την ευθύνη της αποτυχίας. Είναι ένα καλό βήμα για να έχουμε ένα ειρηνικό πρωτάθλημα. Εγώ θα το έκανα δύο χρόνια πριν. Όλα πρέπει να γίνουν μέσα από το ποδόσφαιρο. Θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ έβαλε ως πρώτο στόχο την κάθαρση. Δεν προσπάθησε να γίνει καθεστώς».

Για την υπόθεση της Ξάνθης: «Έχω την αίσθηση ότι δεν ισχύει το κομμάτι της πολυϊδιοκτησίας. Αν ήμουν σήμερα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, θα διαμαρτυρόμουν για τις αναβολές. Αν υπάρχει κάτι μεμπτό να τιμωρηθεί. Δεν ξέρω αν η ΕΕΑ είναι η κατάλληλη. Υπάρχουν πολλά πράγματα για να δώσουν φως στην υπόθεση. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Θα έμενα έξω από τα δικαστήρια μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση μου. Θα ήθελα να φύγει όσο πιο γρήγορα αυτή η ρετσινιά».

Για Nova-Μαρινάκη: «Για εμένα όλα τα μονοπώλια είναι άσχημο πράγμα, θεωρώ κατάντια για το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην υπάρχει κεντρική διαχείριση, ωστόσο, αν συμβεί αυτό θα πρέπει να ακυρωθούν όλα τα συμβόλαια ή να επιστρέψει η κεντρική διαχείριση και ο ιδιοκτήτης του καναλιού να πληρώνει το ποσό στην Λίγκα και η Λίγκα να διαχειρίζεται στη συνέχεια τα έσοδα που θα έχουν οι ομάδες από τα τηλεοπτικά. Το PAOK TV ήταν ανάγκη όχι στόχος...»

Για τον Μηνά Λυσσάνδρου: «Εγώ τον συμπαθώ τον Λυσσάνδρου, αισθητικά μου ταιριάζει να είναι εκείνος επικεφαλής στη Λίγκα. Είναι ένας άνθρωπος που πιστεύω ότι είναι χρήσιμος για το ποδόσφαιρο, όπως πιστεύω ότι και η ΑΕΚ μπορεί να είναι πιο πολύ υποβοηθητική στο ποδόσφαιρο. Η πηγή αντιπαράθεσης μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δεν είναι βαθιά, πρέπει να στερέψει».

Για την επίθεση στο σπίτι του Ευαγγέλου: «Είναι αυτονόητο ότι μια επίθεση σε σπίτι διαιτητή είναι καταδικαστέα. Η σύμπνοια που είχαν οι ομάδες στην αναβολή του πρωταθλήματος με εξέπληξε».

Για το αν μετανιώνει για κάτι: «Εγώ έχω μετανιώσει για πολλά πράγματα και θεωρώ ότι δεν κέρδισε η ψυχραιμία μου. Θέλω κάποιοι να μπουν σε αυτό που τραβούσαμε εκείνη την περίοδο, δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς την πίεση που είχαμε. Όλη αυτή η διαδικασία που πέρασε ο ΠΑΟΚ του έκανε καλό, ακόμη και τώρα υπάρχει η ανάγκη αποδείξεων και για αυτό ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος, μένει στον σκληρό πυρήνα του πρωταθλήματος γιατί δεν έχει καταλαγιάσει αυτή η ανάγκη να αποδείξει ότι είναι δίκαια πρωταθλητής, ότι είναι δίκαια η καλύτερη ομάδα».

Για το ντέρμπι ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: «Θα μπορούσε να είναι και η ΑΕΚ διεκδικήτρια. Οι διαφορές είναι πολύ μικρές και υπάρχουν και τα πλέι οφ. Ο Φερέιρα προσεγγίζει τα ντέρμπι όπως όλα τα παιχνίδια. Σε βάθος χρόνου θα φανεί αν είναι καλό ή όχι».

Για την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Άρη: «Θα με πείραζε να γίνει σε έναν αγώνα μη ντέρμπι. Θα με πείραζε πιο πολύ αν χάναμε από τον Παναιτωλικό. Πολύ καλός ο Άρης, πολύ καλός ο ΠΑΟΚ. Ήταν το ίδιο καλοί. Ενδεχομένως αυτή η ήττα να του κάνει καλό. Ο Σάντος έλεγε ότι ή κερδίζουμε ή μαθαίνουμε. Άρα μπορεί να τον ωφελήσει»

Για τον Ολυμπιακό: «Ποδοσφαιρικά έχουμε δύο ομάδες με διαφορετική προσέγγιση στον αγώνα. Ο ΠΑΟΚ παίζει πιο άμεσο ποδόσφαιρο ενώ ο Ολυμπιακός πιο φλύαρο με κατοχή μπάλας. Είναι ανώτερες και οι δύο ομάδες όλων των αντιπάλων τους. Είναι πιο εύκολος ο ΠΑΟΚ στο γκολ. Και να δεχτεί και να πετύχει. Ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα της ίδια ομάδας με την προηγούμενη σεζόν, όπως την είχαμε εμείς πέρσι. Τα πρωταθλήματα τα κερδίζουν οι άμυνες. Άμα θέλει να το πάρει ο ΠΑΟΚ, πρέπει να προσέξει την άμυνα. Δεν υπάρχει ντεφορμάρισμα στην ομάδα. Είναι ποδοσφαιρικοί λόγοι που κάνουν την ομάδα πιο ευάλωτη. Στα πλέι οφ θα είναι διαφορετικά τα πράγματα».

Για τις δηλώσεις Μαρινάκη-Θεοδωρίδη: «Είναι αντιαισθητικά δεν μου αρέσουν απ' όπου και αν προέρχονται. Οι παράγοντες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι ομάδες δεν είναι οι ιδιοκτήτες του αλλά είναι η παράδοση που έχουν, ο κόσμος τους, η ιστορία τους. Ο κ.Μαρινάκης δεν απευθύνεται στον κ.Σαββίδη, χρησιμοποιώντας το όνομα της ομάδας του. Περίμεναν από εμάς οι δικοί μας φίλαθλοι να χρησιμοποιούμε την ίδια γλώσσα. Είναι δύσκολο και για εμάς. Αυτά μου λείπουν από την ΕΠΟ, η αποφασιστικότητα».

Για τον Ράζβαν Λουτσέσκου: «Του το είπα και του ίδιου. Αισθάνθηκα ότι εφόσον άντεξε μέχρι εκείνο το σημείο, θα μπορούσε να αντέξει λίγο ακόμη. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι προπονητής των λίγων αλλαγών, σε εκείνο το σημείο η ομάδα αποφάσισε να προχωρήσει σε περισσότερες αλλαγές. Δεν υπήρξε κάποια μεγάλη κόντρα. Ο Λουτσέσκου είχε μια στρατηγική που την αντιλαμβάνομαι και την έχω εξηγήσει σε πολύ κόσμο. Δεν καταλάβαινε όμως ότι προκαλούσε έτσι πολύ μεγάλη αντιπάθεια. Εγώ θέλω ο κόσμος να ζηλεύει τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, να ζηλεύει τον προπονητή και τους παίκτες. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου είναι μια από τις σπάνιες φιλίες που έχω κάνει στον χώρο του ποδοσφαίρου».

Για την Νέα Τούμπα: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει. Οι ανάγκες που έχει η Τούμπα για αλλαγές είναι ελάχιστες. Είναι σύμφωνη και η τοπική κοινωνία για αυτές τις αλλαγές. Από την στιγμή που θα βγει η άδεια, είναι δύο χρόνια. Αν βγει μέχρι το τέλος του χρόνου, το 2023 ο ΠΑΟΚ θα παίζει στην Νέα Τούμπα»

Για την βία και τον χαμό των ανθρώπινων ζωών: «Για να μην έχουμε τόσα θύματα, κάτι κάνει η αστυνομία για να μην τους χρεώνουμε μόνο τα στραβά... Δεν μπορούμε να ζητάμε από την αστυνομία να προβλέψει. Φοβάμαι πολύ ότι θα γίνουν χειρότερα πράγματα. Οι πραγματικοί οπαδοί σέβονται τους νεκρούς των άλλων ομάδων. Είχα προσωπική επαφή με τον μπαμπά του Νάσου. Ο Νάσος δεν είχε δώσει κάποιο ραντεβού θανάτου. Υπάρχουν και άδικα θύματα. Στα ραντεβού θανάτου, πηγαίνουν με μια επίγνωση για τον θάνατο τους. Δεν συμφωνώ και δεν το επιτρέπω αλλά αυτοί έχουν μια επίγνωση τουλάχιστον. Δεν συμβαίνουν μόνο στη Θεσσαλονίκη. Όπου υπάρχει τοπική αντιπαλότητα συμβαίνουν αυτά. Γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες από την Πολιτεία. Οι ομάδες έχουν το αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Η Πολιτεία πρέπει να πετάξει το μπαλάκι στις ομάδες για όλα αυτά τα θέματα της οπαδικής βίας λόγω τοξικότητας και άλλων θεμάτων».

Για την απόφαση του να κατέβει στον πολιτικό στίβο: «Πρώτον το μομέντουμ ήταν κατάλληλο. Εγώ την πολιτική την έχω σαν την Εθνική Ελλάδος. Πάντα έτσι είχα στο μυαλό μου την πολιτική. Επειδή έχω ζήσει την απαξίωση ανθρώπων στον ΠΑΟΚ, φοβήθηκα μην χαθεί αυτή η στιγμή. Προφανώς η μη εκλογή ήταν ένα σενάριο που το είχα φανταστεί, δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω τόσο άμεσα την πολιτική. Επί της ουσίας την τοξικότητα που βρίσκεις στο ποδόσφαιρο, δεν την έχω συναντήσει ακόμη στην πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ είναι κεντροαριστερά, με μια ανανέωση και με μια ολιγομελή κοινοβουλευτική ομάδα δείχνει ρεαλισμό. Κερδήθηκε το στοίχημα της ύπαρξης και ψάχνουμε να βρούμε το καινούργιο στίγμα που θα μας κάνει και πάλι ελκυστικούς στην ελληνική κοινωνία».

Διαβάστε ακόμη...