Βόμβες ΚΕΔ μέσω Σουηδίας: «Τώρα δεν μπορείς να επηρεάσεις έναν διαιτητή όπως παλαιότερα στην Ελλάδα»!

Απο sdna.gr: Ο τρίτος αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ Λάιφ Λίντμπεργκ μίλησε σε σουηδική εφημερίδα και έριξε βόμβες σχετικά με αυτά που γίνονταν κάποτε και δεν γίνονται πλέον στο χώρο της διαιτησίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Πηγή: sdna.gr
Βόμβες ΚΕΔ μέσω Σουηδίας: «Τώρα δεν μπορείς να επηρεάσεις έναν διαιτητή όπως παλαιότερα στην Ελλάδα»!

Μιλούν σπάνια γι' αυτό κάθε τους τοποθέτηση αποκτά ιστορική σημασία. Κάθε κουβέντα των τριών ξένων μελών της ΚΕΔ που έχει τη στιγμή στα χέρια της τις τύχες της ελληνικής διαιτησίας είναι βαρύνουσας σημασίας. Ο τρίτος αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ, Λάιφ Λίντμπεργκ, ένας άνθρωπος που έχει παίξει (ως βοηθός) τελικό Μουντιάλ έλυσε την σιωπή του και σε μία μεγάλη συνέντευξη στην σουηδική εφημερίδα Aftonbladet απασφάλισε.

Μίλησε για τον τρόπο επηρεασμού των διαιτητών στο παρελθόν, για τον τρόπο λειτουργίας της ΚΕΔ, για το VAR, για τα φετινά λάθη των διαιτητών, για την βία και τις απειλές, απεικονίζοντας ανάγλυφα στους συμπατριώτες το νοσηρό παρελθόν του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και τις σύγχρονες παθογένειες σε μία συνέντευξη με πολύ... ζουμί!

«Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα καταλήξω να εργάζομαι στην Ελλάδα. Ο Βίτορ Περέιρα διαπίστωσε ότι χρειαζόταν βοήθεια και διαφορετικές ικανότητες. Ζήτησε λοιπόν την βοήθεια του Χουάν Αντόνιο Μάριν και την δική μου. Όλοι καταλαβαίνουν ότι χρειάζεσαι ένα ισχυρό βιογραφικό για να φτιάξεις μία τέτοια ομάδα. Η διετής θητεία μου στην Ελλάδα ξεκίνησε πέρσι και μένω μόνιμα εδώ. Είμαστε υπεύθυνοι για τον ορισμό όλων των επαγγελματιών διαιτητών στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. Χρειαζόταν να βρούμε ανθρώπους με λευκό μητρώο που δεν είχαν την παραμικρή σχέση με ομάδες, προέδρους, ιδιοκτήτες ή διάφορα συμφέροντα.

Έχουμε τρεις σημαντικές ευθύνες. Να τοποθετούμε τους σωστούς διαιτητές στα κατάλληλα παιχνίδια, να διεξάγουμε προπονήσεις και να αναλύουμε την απόδοση των διαιτητών. Δεν υπάρχουν Έλληνες που τους επιτρέπεται να αναμειγνύονται σε αυτό τώρα. Έπρεπε να διευθύνεται όλο αυτό από ανεξάρτητα πρόσωπα, υπό την ευθύνη της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Το πιο σημαντικό πράγμα για εμάς είναι να προστατεύουμε τους διαιτητές. Εξετάζουμε πολύ αναλυτικά την απόδοση των διαιτητών στα παιχνίδια.

Αναλύουμε πολύ προσεκτικά αυτό που σφυρίζουν στα ματς και με βάση αυτό κάνουμε τις επιλογές μας. Παλιότερα, οι ομάδες είχαν μεγάλη επιρροή σχετικά με ποιοι διαιτητές τους ικανοποιούσαν και ποιοι δεν τους ικανοποιούσαν και οι μισοί διαιτητές άλλαζαν κάθε χρονιά. Αίφνης τώρα έχουμε ένα πιο έμπειρο διαιτητικό γκρουπ, αλλά και μία σειρά από νέους διαιτητές, αλλά κυρίως ένα σύστημα αξιολόγησης που δεν υπήρχε παλιότερα αναφορικά με την άνοδο ή την κάθοδο των διαιτητών σε άλλη κατηγορία.

Η ποιότητα έχει γίνει πολύ ψηλότερη. Μετράμε τον αριθμό των διαιτητικών λαθών και αυτά έχουν μειωθεί δραστικά. Το ποδόσφαιρο έχει γίνει καλύτερο. Υπάρχουν περισσότεροι θεατές στα γήπεδα και σε μερικά από αυτά βλέπουμε ακόμα και οπαδούς των φιλοξενούμενων ομάδων να βρίσκονται στις εξέδρες. Επιπλέον το VAR έχει εγκατασταθεί και στο ελληνικό πρωτάθλημα και έχει κάνει την δουλειά των διαιτητών πιο διάφανη. Σε χώρες όπως η Ελλάδα το VAR ήταν πραγματικά απαραίτητο.

Τώρα δεν μπορείς να επηρεάσεις έναν διαιτητή όπως παλιότερα. Υπάρχει ένας αριθμός ατόμων εκτός γηπέδου που ξαναβλέπουν τις επίμαχες και αμφισβητούμενες φάσεις. Το VAR έχει απομακρύνει πολλές φήμες και πολλές αμφιβολίες. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για εμάς. Η Ελλάδα είναι πιθανότατα η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου η κυβέρνηση χρηματοδότησε το VAR, σε άλλες χώρες οι ίδιες οι λίγκες το πληρώνουν.

Μου αρέσει πολύ εδώ. Το διαμέρισμα που μένω είναι όμορφο και λαμβάνω πολλές επισκέψεις. Η γυναίκα μου βρίσκεται στην Σουηδία όπου δουλεύει για δύο εβδομάδες και τις υπόλοιπες δύο εβδομάδες βρίσκεται εδώ. Αυτό δουλεύει καλά. Βρίσκομαι στο γραφείο από τις 8:00 ως τις 16:00, συν τα παιχνίδια τα οποία παρακολουθώ ζωντανά στην τηλεόραση. Επίσης προπονούμαι πολύ.

Είναι μία δουλειά που με απασχολεί 7 ημέρες την εβδομάδα. Είναι μία δουλειά που πληρώνεται καλά. Πρέπει να πληρώνεται καλά. Διαφορετικά κανείς δεν θα καθόταν σε αυτή την καρέκλα. Είναι μία δουλειά πρόσκληση, αλλά με ρίσκα. Υπάρχει πολύ βία εδώ. Χρειάζεται δεδομένα κάποια ασφάλεια. Είχαμε επιθέσεις και προπηλακισμούς σε γήπεδα. Πρέπει να είσαι κάπως διακριτικός.

Είμαι στα ίδια κιλά με τότε που διηύθυνα αγώνες. Στα σεμινάρια και τις προπονήσεις παίρνω ξανά το σημαιάκι και διδάσκω πράγματα για το οφσάιντ. Αν θέλω να λαμβάνω σεβασμό από τους Έλληνες βοηθούς οφείλω να δίνω το καλό παράδειγμα σε ότι αφορά την προπόνηση, την διατροφή και την φροντίδα του σώματος μου.

Είμαι μέρος τόσο του τεχνολογικού, όσο και του φυσικού κομματιού προετοιμασίας. Δεν ωφελεί απλώς να διδάσκεις θεωρία και να κοιτάς βίντεο και φωτογραφίες. Η θητεία μου τελειώνει τον Ιούνιο και δεν πρόκειται να μείνουμε εδώ. Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε αν θα μας αντικαταστήσουν ξανά ξένοι ή αν θα επιστρέψουν Έλληνες στην επιτροπή διαιτησίας.

Εδώ πάντως ανακάλυψα μία εντελώς νέα χώρα, έναν νέο πολιτισμό. Το κλίμα, το φαγητό είναι φανταστικά. Αν και η αποστολή μου είναι σκληρή, το απολαμβάνω".

Διαβάστε ακόμη...