Οι πρώτοι έξι μήνες Φερέιρα στον ΠΑΟΚ

Από thessports.gr: Το ημερολόγιο έδειχνε 1η Ιουλίου, όταν η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωνε την συμφωνία της με τον Αμπέλ Φερέιρα, μέσα σε λιγότερες από 72 ώρες από την στιγμή που ο Ράζβαν Λουτσέσκου αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση της Αλ Χιλάλ.
Πηγή: thessports.gr
Οι πρώτοι έξι μήνες Φερέιρα στον ΠΑΟΚ

Μετά από 6 μηνες (185 μέρες για την πιο ακριβή καταμέτρηση) ο 41χρονος Πορτογάλος κόουτς έχει καταφέρει να περάσει από δύσκολες καταστάσεις στην αρχή της σεζόν και πλέον η ομάδα κατά μεγάλο ποσοστό έχει αφομοιώσει τα όσα ζητάει εντός αγωνιστικού χώρου.

Μέσα σε αυτό το διάστημα ο Φερέιρα κατάφερε να είχε να διαχειριστεί την απογοήτευση από τον άδικο αποκλεισμό από τον Αγιαξ, την παταγώδη αποτυχία απέναντι στην Σλόβαν Μπρατισλάβας και συνάμα να απορρίπτει την πρόταση της Σπόρτινγκ Λισαβόνας στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Πορτογάλος συνεχίζει το αήττητο του Ράζβαν Λουτσέσκου γνωρίζοντας ότι ο αδύναμος κρίκος στην αρχή της σεζόν ήταν η αμυντική της λειτουργία, διορθώνοντας – μετά από συζήτηση με τους παίκτες – πράγματα που βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα τς ομάδας.

Ας δούμε τα πιο σημαντικά σημεία σε αυτό το πρώτο εξάμηνο του Αμπέλ Φερέιρα στον πάγκο του Δικεφάλου :

Η «ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ» ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ-ΛΗΜΝΙΟΥ-ΜΙΣΙΤΣ

Η αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό ποδοσφαιριστών που είτε είχαν δεύτερο ρόλο στην περσινή περίοδο, όπως οι Μίσιτς, Σφιντέρσκι, είτε βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο όπως οι Γιαννούλης και Λημνιός είναι κάτι που πρέπει να πιστωθεί στον Πορτογάλο τεχνικό.

Ο Μίσιτς είναι ο MVP του Δικεφάλου και αυτό είναι έργο Φερέιρα, αφού βρήκε τον τρόπο να τον αξιοποιήσει σε έναν ρόλο που κάνει την διαφορά μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Σε ότι αφορά τον Γιαννούλη είναι ο παίκτης που "αναγκάζει" τον Αντελίνο Βιεϊρίνια να παίξει μπροστά και να μην... ξανακοιτάξει πίσω. Ο Λημνιός έχει αποδείξει ότι είναι τεράστια τα άλματα προόδου, ενώ ο Σφιντέρσκι άρπαξε την ευκαιρία και είναι ο δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με επτά γκολ μέχρι στιγμής.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΟΣ ΓΕΜΑΤΟΥ ΡΟΣΤΕΡ

Ο Φερέιρα καλείται να διαχειριστεί ένα γεμάτο ρόστερ και μέχρι στιγμής και χωρίς ο Δικέφαλος πλέον να έχει ευρωπαϊκούς αγώνες ή παιχνίδια σε φάση ομίλων του Κυπέλλου, αυτή η διαχείριση δεν είναι και το πιο εύκολο χωρίς να υπάρχει... γκρίνια. Παρόλα αυτά μόνο ο Ενέα Μιχάι (είναι δύσκολο για αυτόν να παίξει έχοντας μπροστά του Κρέσπο, Βαρέλα και Ίνγκασον) δεν έχει πάρει λεπτό

συμμετοχής στο πρωτάθλημα, αφού ο Λάζαρος Λάμπρου πήρε τα πρώτα του λεπτά απέναντι στον Ατρόμητο. Η χρησιμοποίηση του Ινγκασον αλλά και του Ζίφκοβιτς είναι σημεία αναφοράς στη διαχείριση του Φερέιρα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΟΛΑ

Ο Πορτογάλος τεχνικός πήρε τη γενναία απόφαση πριν τον αγώνα με την ΑΕΚ να αλλάξει και πρόσωπα αλλά και αγωνιστικό προσανατολισμό. Στο παιχνίδι εκείνο στο ΟΑΚΑ, ο Δικέφαλος ήταν ισοπεδωτικός αλλά δεν «καθάρισε» την ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο ενώ έχει κάθε δίκιο να διαμαρτύρεται για το δεύτερο γκολ των γηπεδούχων. Σε εκείνο το παιχνίδι είδαμε να αλλάζουν ρόλοι κάποιοι παίκτες, ο ΠΑΟΚ να αφήνει στην άκρη το 4-4-2 που δεν "περπατούσε" και δυσκόλευε τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών. Φυσικά υπήρξαν σε αυτές τις δέκα πρώτες αγωνιστικές και ανορθογραφίες όπως οι εντός έδρας ισοπαλίες απέναντι σε Αρη και Παναθηναϊκό με τον ΠΑΟΚ να είναι μέτριος ως κακός.

ΤΟ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ!

Η πρόταση από την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας και η ξεκάθαρη ερώτηση που του έκανε μέσω Skype ο Σαββίδης για το αν το σκέφτεται. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως είναι αφοσιωμένος στην ομάδα, πως υπέγραψε το συμβόλαιο του για να το ολοκληρώσει και να αφήσει το δικό του στίγμα στην ομάδα γνωρίζοντας πως είχε αναλάβει μια ομάδα νταμπλούχο και αήττητη.

Η εικόνα του να «χτυπάει» ένα... αόρατο τύμπανο στο Πανθεσσαλικό, όπως και ότι ότι έκανε τον οργανωτή της εξέδρς μετά το τέλος του αγώνα στην Νέα Σμύρνη, είναι επίσης σημείο αναφοράς αφού έχει δεθεί με τον κόσμο και την κουλτούρα των φίλων της ομάδας. Γνωρίζει φυσικά πως αυτό το στοίχημα είναι... διαρκείας και πως κάθε αγωνιστική και αυτός και οι ποδοσφαιριστές του, δίνουν εξετάσεις μέσα στο γήπεδο.

Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ο Φερέιρα συνεχίζει το αήττητο στο ελληνικό Πρωτάθλημα αλλά παράλληλα ξέρει πως η ομάδα αδίκησε τον εαυτό της σε αρκετά παιχνίδια. Ενα από αυτά δεν ήταν σίγουρα ο εκτός έδρας αγώνας με τον Αγιαξ, εκεί που ο ΠΑΟΚ είχε μια πολύ καλή απόδοση αλλά έπεσε πάνω σε έναν απαράδεκτο Κρεγκ Πόουσον. Ο αποκλεισμός όμως από την Σλόβαν, το κάκιστο πρώτο μέρος στο ματς με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, η κακή απόδοση στο ματς με τον Αρη, είναι «ανορθογραφίες» σε αυτή την πορεία του ΠΑΟΚ. Φυσικά η επιστροφή του Βιεϊρίνια και του Μαουρίσιο αλλά και του Βαρέλα θα τον βοηθήσουν να δει μια γεμάτη φαρέτρα. Ο ίδιος πρέπει να επιλέξει την καλύτερη ενδεκάδα ώστε ο ΠΑΟΚ να συνδυάσει το αποτέλεσμα με το ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Διαβάστε ακόμη...