Η αλήθεια για το FFP και τα χρήματα που ψάχνει ο ΠΑΟΚ!

Aπό sportime.gr: Λόγω της κακοδιαχείρισης του ρόστερ και των πολλών ακριβών μεταγραφών μπήκε στη ζωή του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια το Financial Fair Play (FFP) της UEFA με τον πρωταθλητή Ελλαδας, να αναγκάζεται να αλλάξει πολιτική ώστε να βγει «καθαρός» από τον έλεγχο της UEFA και να μην έχει κυρώσεις.
Πηγή: sportime.gr
Η αλήθεια για το FFP και τα χρήματα που ψάχνει ο ΠΑΟΚ!

Τι ακριβώς όμως είναι το FFP, τι ελέγχει και πως ο ΠΑΟΚ έφτασε σε αυτό το σημείο; Επίσης και πιο σημαντικό τι χρειάζεται ο Δικέφαλος για να διώξει τον... βραχνά, ώστε να μπορέσει και πάλι να κάνει μεταγραφές επιπέδου για να ανεβάσει και άλλο το επίπεδο του ρόστερ; Το Sportime έχει τις απαντήσεις.

Τι είναι το FFP

Το ποδοσφαιρικό «μνημόνιο» της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας (επισήμως) αποσκοπεί στην αυτάρκεια των ομάδων, η οποία εγγυάται και υγεία στα ταμεία τους. Στόχος της UEFA είναι οι σύλλογοι να επιτύχουν διετή/τριετή κύκλο εργασιών, στον οποίο καλύπτουν το σύνολο των εξόδων τους σε ένα μεγάλο σημείο. Το ετήσιο ποσό των ζημιών που επιτρέπεται είναι μέχρι 5 εκατομμύρια και οι ΑΜΚ που γίνονται ανεκτές φορολογικά μέχρι 25 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό δηλαδή φτάνει τα 30 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας. Θα πρέπει δηλαδή έσοδα-έξοδα να είναι μηδέν με μία ανοχή 25 εκατομμυρίων που θα έχουν καλυφθεί από ΑΜΚ συν 5 εκατομμύρια. Ουσιαστικά, δεν μπορεί ένας σύλλογος να στηρίζεται μόνο στα λεφτά που βάζουν οι μέτοχοι, ούτε μπορεί να έχει πολλές ζημίες.

Δηλαδή ζημίες άνω των 30 εκατομμυρίων ετών στην τριετία θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Σε περίπτωση που ο σύλλογος παρουσιάζει ζημία τριετίας περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, τότε η υπόθεσή του θα διαβιβαστεί από την ελεγκτική στην δικαιοδοτική επιτροπή του Σώματος Οικονομικού Ελέγχου Συλλόγων, ώστε να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές.

Ποια έσοδα υπολογίζονται

Υπολογίζονται ως έσοδα, αυτά από εισιτήρια, δικαιώματα προβολής, χορηγίες και διαφημίσεις, εμπορικές δραστηριότητες και λοιπές λειτουργίες, μεταγραφικά έσοδα, καθώς και έσοδα από εσωτερική χρηματοδότηση. Δεν υπολογίζονται έσοδα από εξωαθλητικές δραστηριότητες ή η πιθανή υπεραξία σε χορηγίες, η οποία υπολογίζεται από την UEFA .

Ποια έξοδα υπολογίζονται

Υπολογίζονται έξοδα για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές και υπαλλήλων, μεταγραφικά έξοδα, έξοδα απόσβεσης αξίας ενός παίκτη, έξοδα χρηματοδότησης και μερισμάτων.

Ποια έξοδα δεν υπολογίζονται

Υπάρχει εξαίρεση από την κατηγορία των εξόδων όλες τις δαπάνες που αφορούν την κατασκευή γηπέδου μιας ομάδας και τα έξοδα των ακαδημιών της.

Πώς έφτασε ο ΠΑΟΚ να έχει πρόβλημα

Στην τελευταία ΑΜΚ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ανακοινώθηκε ζημιά 5,2 εκατομμυρίων ευρώ για το έτος 2019, ζημιά που προέρχεται από το γεγονός πως τα έσοδα είναι λιγότερα από τα έξοδα (44 εκ ευρώ έσοδα, 49,2 εκ. ευρώ έξοδα) . Αυτό το νούμερο είναι σαφές πολύ μικρότερο απο αυτό του 2018, ένα νούμερο που ουσιαστικά αφορά τη σεζόν 2017-2018.

Διότι το 2018, ο Δικέφαλος ανακοίνωσε ζημιά 20 εκατομμυρίων ευρώ, ένα απίστευτα μεγάλο ποσό που δεν προήλθε μόνο από τον πρόωρο ευρωπαϊκό αποκλεισμό το καλοκαίρι του 2017 αλλά και εξαιτίας της κακής μεταγραφικής πολιτικής και των πολλών λαθών που έγιναν στις μεταγραφές εκείνης της περιόδου.

Από την πρώτη στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης, ανέλαβε τον ΠΑΟΚ, πλήρωσε πολλά εκατομμύρια και κάλυπτε τις οικονομικές ζημιές που προερχόντουσαν από τα διοικητικά λάθη και το... μπάχαλο στο αγωνιστικό τμήμα. Το 2015 ο ΠΑΟΚ είχε 15 εκατομμύρια ευρώ άνοιγμα, το 2016 επίσης μεγάλο και ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι λοιπόν, η ζημιά μόλις 5,2 εκατομμυρίων ευρώ δείχνει την βελτίωση της ΠΑΕ σε όλα τα επίπεδα διότι ο Δικέφαλος, χωρίς πολλά έσοδα, κατάφερε να έχει αρκετά ισορροπημένα οικονομικά στοιχεία, συνδυάζοντας όλο αυτό, με μεγάλη αγωνιστική επιτυχία και το νταμπλ.

Η καταστροφική τριετία

Την τριετία 2017-2019 ο ΠΑΟΚ είχε αρκετά μεταγραφικά πάρε-δώσε, τα οποία στο τέλος έφεραν τον Δικέφαλο σε δύσκολη θέση με τους κανόνες του FFP.

Η αρχή έγινε το 2017 όταν ο Δικέφαλος έκλεισε τη χρονιά με ζημία άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Εκείνη τη σεζόν, οι «ασπρόμαυροι» έκαναν δυνατές μεταγραφικές κινήσεις όπως αυτή του Πρίγιοβιτς ή εκείνη του Βαρέλα, ωστόσο η παρουσία στην Ευρώπη και οι πωλήσεις των Γκάρι Ροντρίγκες και Ρόμπερτ Μακ, έκλεισαν με μικρή σχετικά ζημία τον ισολογισμό.

Το μεγάλο «κραχ» στα οικονομικά των «ασπρόμαυρων» έγινε το επόμενο καλοκαίρι.

Ο Δικέφαλος μπήκε πιο δυνατά από ποτέ άλλοτε στο μεταγραφικό παζάρι και έφερε στην Τούμπα ποδοσφαιριστές όπως ο Βιεϊρίνια, ο Μαουρίσιο, ο Ελ Καντουρί, ο Ρέι εκείνο το καλοκαίρι. Όμως δεν έλειψαν και οι επιλογές σαν αυτή του Λεβέκ...

Η τεράστια ζημία των 20 εκατομμυρίων προέκυψε φυσικά από την αποτυχία της ομάδας του Λουτσέσκου να προκριθεί κόντρα στην Έστερσουντ.

Εκείνη η αναπάντεχη εξέλιξη στέρησε από τους μετέπειτα κυπελλούχους τα έσοδα της παρουσίας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και σαν να μην έφτανε αυτό, το χειμώνα στα «ασπρόμαυρα» ντύθηκαν οι Μουλέν και Αζεβέδο, παίκτες, που μόνο επιβάρυναν τον προϋπολογισμό χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό εντός αγωνιστικού χώρου. Έτσι στο τέλος της σεζόν διαπιστώθηκε άνοιγμα ύψους 20 εκατομμυρίων.

Η συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδος ήταν καταστροφική για τον Δικέφαλο αφού στη συνέχεια του «έδεσε» τα χέρια στο μεταγραφικό παζάρι. Την κατάσταση στο τέλος της τριετίας «έσωσε» η πώληση του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς στην Αλ Ιτιχάντ έναντι δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

Αν δεν υπήρχε το έσοδο από τα χρήματα των Αράβων τότε ο προϋπολογισμός θα βάραινε κατά πολύ και η σεζόν 2018-2019, που βρήκε στο τέλος τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή και τη ζημία στα 5 εκατομμύρια ευρώ, η τελευταία θα εκτοξευόταν.

Ζημιές ΠΑΟΚ σε ευρώ (Αποτέλεσμα εσόδων-εξόδων λειτουργίας ΠΑΕ)

2018-2019: – 5,2 εκ.

2017-2018: – 20 εκ

2016-2017 – 5,3 εκ

2015-2016 – 9,9 εκ.

2014-2015 – 15 εκ

Ψάχνει 12εκ. ευρώ σε πωλήσεις ως το καλοκαίρι!

Αυτή τη στιγμή η ζημιά τριετίας για τον ΠΑΟΚ είναι 30, 5 εκατομμύρια ευρώ. Στα έξοδα δεν έχουν μετρηθεί αυτά που έγιναν για τις μεταγραφές φέτος το καλοκαίρι και θα μπουν στης επόμενης χρονιάς κάτι που σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να καλύψει και αυτά τα χρήματα την ώρα που δεν μπορεί να υπολογίζει σε έσοδα από την Ευρώπη καθώς αποκλείστηκε πρόωρα.

Έτσι οι ιθύνοντες του ΠΑΟΚ υπολογίζουν πως μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να βρουν ένα ποσό κοντά στα 12 εκατομμύρια ευρώ μόνο από πωλήσεις. Φυσικά ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί και να αποκτήσει παίκτες οπότε η αξία των πωλήσεων θα πρέπει να είναι πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταγραφές τελευταίας τριετίας

ΠΑΟΚ 2016- 2017

ΗΡΘΑΝ                           ΕΦΥΓΑΝ

ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ (2,9ΕΚ)       ΓΚΑΡΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ (5,3ΕΚ)
ΕΝΡΙΚΕ (1,6ΕΚ)             ΜΑΚ (3,5ΕΚ)
ΒΑΡΕΛΑ (1,4ΕΚ)             ΟΛΣΕΝ (700ΧΙΛ)
ΟΥΑΡΝΤΑ (350ΧΙΛ.)
ΛΑΜΠΡΟΥ (300ΧΙΛ)

ΠΑΟΚ 2017-2018

ΗΡΘΑΝ                       ΕΦΥΓΑΝ

ΡΕΪ (1,5ΕΚ)                 ΤΣΙΜΙΡΟΤ (2,5ΕΚ)
ΜΟΥΛΕΝ (1,3ΕΚ)
ΑΖΕΒΕΔΟ (400ΧΙΛ)
ΜΙΧΟΓΕΒΙΤΣ (300ΧΙΛ)
ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ (1ΕΚ)
ΜΑΚ (600ΧΙΛ)
ΕΛ ΚΑΝΤΟΥΡΙ (1,3ΕΚ)
ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ (ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ 1,2ΕΚ)

ΠΑΟΚ 2018-2019

ΗΡΘΑΝ                            ΕΦΥΓΑΝ

ΑΚΠΟΜ (1ΕΚ)                 ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ (10ΕΚ)
ΖΑΜΠΑ (2,3ΕΚ)               ΣΑΜΠΟ (300ΧΙΛ)
ΙΝΓΚΑΣΟΝ (4ΕΚ)             ΤΖΑΛΜΑ (600ΧΙΛ)
ΣΒΙΝΤΕΡΣΚΙ (2ΕΚ)          ΛΕΟΒΑΤΣ (600ΧΙΛ)
ΒΕΡΝΜΠΛΟΥΜ
(ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ 1,5ΕΚ)

ΧΑΤΣΕΡΙΔΗΣ (ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ 1ΕΚ)

ΠΑΟΚ 2019-2020

ΗΡΘΑΝ                        ΕΦΥΓΑΝ

ΕΣΙΤΙ (3,5ΕΚ)               ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ (3,5ΕΚ)
ΝΤΟΟΥΓΚΛΑΣ (3ΕΚ)      ΕΝΡΙΚΕ (650ΧΙΛ)
ΣΤΟΧ (1ΕΚ)                  ΧΑΤΖΗΙΣΑΪΑΣ (500ΧΙΛ)
ΜΙΧΑΪ (850ΧΙΛ)            ΚΙΤΣΙΟΥ (300ΧΙΛ)

ΜΕΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (800ΧΙΛ)

Ακριβές αποτυχημένες μεταγραφές 2016-2018

ΠΕΝΤΡΟ ΕΝΡΙΚΕ

Ξοδεύτηκαν: 2.500.000€ (αγορά+συμβόλαιο)
Συμμετοχές: 26

ΤΙΜΠΟ ΜΟΥΛΕΝ

Ξοδεύτηκαν: 1.900.000€ (αγορά+συμβόλαιο)
Συμμετοχές: 3

ΖΕΛΙΚΟ ΜΠΡΚΙΤΣ

Ξοδεύτηκαν: 1.200.000€ (συμβόλαιο)
Συμμετοχές: 11

ΡΟΝΤΡΙΓΚΟ ΡΕΙ

Ξοδεύτηκαν: 2.300.000 (αγορά+συμβόλαιο)
Συμμετοχές: 19

ΝΤΟΡΙΑΝ ΛΕΒΕΚ

Ξοδεύτηκαν: 1.200.000€ (3ετές συμβόλαιο)
Συμμετοχές: 1

ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΑΚ

Ξοδεύτηκαν: 600.000€ (συμβόλαιο)
Συμμετοχές: 36

ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΜΠΡΑΝΟ

Ξοδεύτηκαν: 600.000€ (συμβόλαιο)
Συμμετοχές: 8

ΜΑΡΣΙΟ ΑΖΕΒΕΔΟ

Ξοδεύτηκαν: 500.000€ (συμβόλαιο)
Συμμετοχές: 8

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΧΑΤΣΕΡΙΔΗΣ

Ξοδεύτηκαν: 1.000.000 (συμβόλαιο)

Συμμετοχές: 11

ΠΟΝΤΟΥΣ ΒΕΡΝΜΠΛΟΥΜ

Ξοδεύτηκαν: 2,2 εκ. (ως τώρα τον ενάμιση χρόνο παρουσίας του)

Συμμετοχές: 16.

Οι δέκα... φούσκες εκατομμυρίων

Η μεγαλύτερη ζημιά για τον ΠΑΟΚ έγινε από το 2016 ως το 2018. Ο ΠΑΟΚ απέκτησε 31 ποδοσφαιριστές. 10 από τους οποίους πρόσφεραν λίγα έως καθόλου πράγματα στην ομάδα παρ' όλο που ξοδεύτηκε για να αποκτηθούν το υπέρογκο ποσό των 8,7εκ., (για αγορές και μισθούς).

Ο «δικέφαλος» ξόδεψε μόνο για τους Μουλέν, Αζεβέδο, Μιχόγεβιτς περίπου 3 εκ. ευρώ.

Την καταστροφική σεζόν 2017-2018, o ΠΑΟΚ έδωσε 11,5 εκατομμύρια ευρώ σε ομάδες μόνο για αγορά παικτών (και πολλά ακόμη για συμβόλαια) και γλίτωσε το «κραχ» χάρη στην πώληση Πρίγιοβιτς.

Ποινές πολλών εκατομμυρίων!

Φυσικά, όλος αυτός ο ντόρος δεν γίνεται για το... τίποτα. Τα πρόστιμα που προβλέπονται από την UEFA είναι τεράστια και σε πολλές περιπτώσεις καταστροφικά.

Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα ομάδων, που τιμωρήθηκαν από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία για το FFP.

Πιο συγκεκριμένα, η Μίλαν τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ από την UEFA για παραβίαση των κανόνων του Financial Fair Play την τριετία 2014-17.

Πρόστιμο 3.1 εκατομμυρίων λιρών επιβλήθηκε και στη Λέστερ για παραβίαση των κανόνων του Financial Fair Play κατά την σεζόν 2013-14, αυτήν της πιο πρόσφατης ανόδου της στην Πρέμιερ Λιγκ πριν το έπος της κατάκτησής της.

Η Μαρσέιγ θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ στην UEFA για παραβίαση των κανόνων του FFP. Οι «Φωκαείς» συμφώνησαν με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ώστε να πληρώσουν επιπλέον 4 εκατομμύρια ευρώ αν δεν πετύχουν τους στόχους τους μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Γίνεται κατανοητό πως οι ποινές είναι τεράστιες και ο ΠΑΟΚ πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο θέμα...

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...