Η άμυνα που έφερε τη σταθερότητα

Από paok24.com:Μπορεί ο ΠΑΟΚ να έχει σήμερα την καλύτερη επίθεση στην κατηγορία, αλλά συνήθως τα πρωταθλήματα τα δίνει η άμυνα και η σωστή τακτική.
Πηγή: paok24.com
Η άμυνα που έφερε τη σταθερότητα

Ένα πρωτάθλημα δεν κρίνεται στα ντέρμπι, ένα πρωτάθλημα δεν κρίνεται στις καλές ή στις κακές βραδιές, αλλά στη διάρκεια και στην αντιμετώπιση κάθε είδους δυσκολίας που μπορεί να βρεθεί σε μία σεζόν 30 αγώνων όπως πέρσι, ή 36 αγώνων όπως στη φετινή σεζόν.

Φέτος ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με ένα νέο προπονητή και μία νέα φιλοσοφία. Σίγουρα πιο επιθετική από ότι το δόγμα Λουτσέσκου και σίγουρα πιο αφελής σε μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Άλλωστε και ο ίδιος ο Αμπέλ Φερέιρα δεν είχε μάθει και πολλά πάνω στον πρωταθλητισμό. Ένας οργανισμός όμως μπορεί να μεγαλώσει μαζί με τον προπονητή του. Όπως μεγάλωσε ο άπειρος στον ΠΑΟΚ Βλάνταν Ίβιτς, όπως μεγάλωσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου που ποτέ στην καριέρα του δεν είχε διεκδικήσει πρωτάθλημα, ήρθε η ώρα να μεγαλώσει και ο Αμπέλ Φερέιρα. Το τι κέρδισαν οι δύο προκάτοχοι του Πορτογάλου τεχνικού φάνηκε από τη συλλογή τίτλων που έκαναν με την Μακάμπι Τελ Αβίβ και την Αλ Χιλάλ.

Στο ζητούμενο μας τώρα, ο Αμπέλ Φερέιρα παρουσίασε εξ αρχής μία ομάδα με πολλές επιθετικές αρετές. Μία ομάδα που μπορούσε να παράγει πλοιάδα ευκαιριών, αλλά ταυτόχρονα να χαρίζει πολλές τελικές στους αντιπάλους της. Γκολ από τους δύο αδύναμους του πρωταθλήματος (Πανιώνιος και Παναιτωλικός), δύο γκολ από τον Ατρόμητο, δύο από τον Άρη, δύο από την ΑΕΚ, με τα 5 από 8 γκολ να είναι σε κατάσταση αμυντική ανισορροπίας. Αυτό όμως κάποια στιγμή άλλαξε. Ήταν λίγο οι δηλώσεις του Κρέσπο, ήταν λίγο ότι ο ΠΑΟΚ στην 5η αγωνιστική έμεινε 2 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό, η τακτική του Αμπέλ Φερέιρα έδειξε έναν ΠΑΟΚ που δεν άφηνε πλέον τόσα περιθώρια στους αντιπάλους του.

Από τότε ο ΠΑΟΚ δέχθηκε γκολ στην Τρίπολη σε μία από τις ελάχιστες φάσεις που δέχθηκε, κέρδισε την Λαμία και τον Βόλο με μηδέν παθητικό και έχει ως κακή ανάμνηση τα δύο γκολ από τον Παναθηναϊκό σε έναν αγώνα που κράτησε όμως τους "πράσινους" μακριά από την περιοχή του. Πέρασε με 0-1 από τον ΟΦΗ, κέρδισε 1-0 την ΑΕΛ, κέρδισε 2-0 την Ξάνθη, 0-3 τον Παναιτωλικό, 0-2 τον Πανιώνιο, ενώ το γκολ που δέχτηκε από τον Ατρόμητο ήταν στο 4-0, που έγινε 4-1, με την μοναδική ομάδα που έβαλε δύσκολα στους πρωταθλητές να είναι ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη που ισοφάρισε με χτύπημα πέναλτι του Βαλμπουενά.

Στις τελευταίες δηλώσεις του ο Αμπέλ Φερέιρα τόνισε ότι βλέπει την ευχαρίστηση στους παίκτες του όταν κρατούν το μηδέν παθητικό και ίσως ήταν και ένας λόγος που και ο ίδιος ο Φερέιρα έχει μπει περισσότερο μέσα στην ελληνική φιλοσοφία. Πάντως μέσα από την προσήλωση που θέλει από τους παίκτες του στην άμυνα, παραμένει η σαφέστατη του επιθυμία για την επιθετικότητα και την ένταση που θέλει να βλέπει στους παίκτες του σε κάθε αγώνα.

Διαβάστε ακόμη...