Το τελευταίο καλοκαίρι με δύο ελληνικές ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ και πέντε στην Ευρώπη

Από sdna.gr: Η ώρα να περάσουν οι ελληνικές ομάδες από το... ταμείο πλησιάζει. Η σεζόν που διανύουμε θα είναι και η τελευταία που η χώρα μας θα έχει δύο εκπροσώπους στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και τον πέμπτο της βαθμολογίας στα Κύπελλα Ευρώπης. Το SDNA αναλύει...
Πηγή: sdna.gr
Το τελευταίο καλοκαίρι με δύο ελληνικές ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ και πέντε στην Ευρώπη

Ήταν κάτι που είχε φανεί από τα τέλη του Αυγούστου. Τώρα πλέον μπορούμε να το καταγράψουμε με σαφώς μεγαλύτερη βεβαιότητα. Η χρονιά που διανύουμε θα είναι και η τελευταία που η χώρα μας θα έχει δύο εκπροσώπους στα προκριματικά του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα, θα είναι η τελευταία που ο πέμπτος της βαθμολογίας θα πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Από το καλοκαίρι του 2021, όλα αυτά θα μοιάζουν με περασμένα μεγαλεία. Πάμε όμως να εξηγήσουμε αναλυτικά γιατί πλέον γίνεται λόγος για μία κατάσταση που είναι αδύνατο να αντιστραφεί.

Τα δεδομένα ενόψει Φλεβάρη

Η χώρα μας μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ βρίσκεται στη 17η θέση με 25.700 βαθμούς. Στην ανατολή του 2020 θα συνεχίσει να εκπροσωπείται μόνο από τον Ολυμπιακό στο Γιουρόπα Λιγκ του οποίου το έργο κάθε άλλο παρά εύκολο αναμένεται να είναι. Οι Πειραιώτες έχουν σαφώς τον τίτλο του αουτσάιντερ απέναντι στην περσινή φιναλίστ της διοργάνωσης Άρσεναλ και το πιθανότερο σενάριο τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο είναι να μην συνεχίσουν στους «16». Εφόσον αυτό γίνει πράξη τα περιθώρια της χώρας για να αυξήσει τη βαθμολογική της συγκομιδή είναι πάρα πολύ μικρά και άρα η 17η θέση είναι «ταβάνι».

Πάνω από την Ελλάδα τούτη τη στιγμή βρίσκεται στη 16η θέση η Σκωτία με 26.625 βαθμούς και στη 15η θέση η Κύπρος με 26.750 βαθμούς. Οι Σκωτσέζοι συνεχίζουν στο Γιουρόπα Λιγκ με δύο ομάδες, τη Σέλτικ που θα βρει απέναντί της την Κοπεγχάγη και τη Ρέιντζερς που θα συναντήσει την Μπράγκα. Αμφότερες, λοιπόν, έχουν σημαντικές πιθανότητες πρόκρισης και άρα η ψαλίδα με την Ελλάδα όχι μόνο δεν πρόκειται να κλείσει αλλά αναμένεται να ανοίξει ακόμα περισσότερο. Σε ό,τι έχει να κάνει με την Κύπρο, θα συνεχίσει να εκπροσωπείται μόνο από τον ΑΠΟΕΛ που όμως απέναντι στην ασταθή τα δύο τελευταία χρόνια Βασιλεία έχει τις δικές του πιθανότητες να πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς πως ακόμα και στο σενάριο που ο Ολυμπιακός καταφέρει να διαψεύσει τα προγνωστικά και αφήσει εκτός συνέχειας την Άρσεναλ, θα χρειάζεται να πετύχει ένα θαύμα για να αντιστρέψει την κατάσταση και την ίδια στιγμή Σκωτσέζοι και Κύπριοι να μην... σταυρώσουν νίκη. Από δύσκολο έως απίθανο. Τούτη την ώρα το πιθανότερο σενάριο είναι η Σκωτία να προσπεράσει και την Κύπρο και ίσως ακόμα και την Τσεχία που βρίσκεται στη 14η θέση και δεν θα έχει ομάδα μετά τη διακοπή στα Κύπελλα Ευρώπης.

Πάμε, όμως, να δούμε τι γίνεται και παρακάτω και αυτό διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρη ότι θα διατηρήσει την 17η θέση. Αυτό διότι ναι μεν η Σερβία και η Κροατία που βρίσκονται στην 18η και στην 19η θέση αντίστοιχα δεν απειλούν μιας και δεν θα υπάρξει εκπρόσωπός τους στα νοκ άουτ, ωστόσο, υπάρχει στην 20η θέση με 24.400 βαθμούς η Ελβετία. Οι Ελβετοί θα έχουν ως μόνη εκπρόσωπο τη Βασιλεία στην οποία και αναφερθήκαμε προηγουμένως εξαιτίας της κόντρας με τον ΑΠΟΕΛ.

Οι συνέπειες της κατρακύλας

Πρακτικά, λοιπόν, εφόσον καταφέρει η Ελλάδα να διατηρήσει τη 17η θέση και με δεδομένο πως δεν θα ανέβει πάνω από την 16η, αυτή είναι η τελευταία χρονιά που θα βγάλει δύο εκπροσώπους στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα, θα είναι η τελευταία χρονιά με τον πέμπτο να παίρνει ευρωπαϊκό εισιτήριο αλλά και με εκπρόσωπο στο Γιουρόπα Λιγκ. Αν, χαθεί και η 17η θέση τότε ο πρωταθλητής δεν θα ξεκινά από τον δεύτερο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά από τον πρώτο.

Αναλυτικά:

Η 15η θέση σημαίνει:

Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο τρίτος στον 3ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ

Ο τέταρτος και ο πέμπτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ

Η 16η και η 17η θέση σημαίνουν:

Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ

Η Ελλάδα δεν θα έχει πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη ούτε εκπρόσωπο στο Γιουρόπα Λιγκ

Από 

Ο πρωταθλητής στον 1ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ

Η Ελλάδα δεν θα έχει πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη ούτε εκπρόσωπο στο Γιουρόπα Λιγκ

Διαβάστε ακόμη...