Δέκα σταθμοί στο εκπληκτικό αήττητο σερί (vds)

Aπό ethnos.gr: Ασταμάτητος, αλύγιστος, ανίκητος! Ο πρωταθλητής Δικέφαλος γράφει Ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Πηγή: ethnos.gr
Δέκα σταθμοί στο εκπληκτικό αήττητο σερί (vds)

Το βράδυ της 19η Δεκεμβρίου ο ΠΑΟΚ, με την επικράτησή του επί του Πανιωνίου με 2-0, έφτασε στους 50 αγώνες χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα, δίνοντας συνέχεια σε ένα σερί που άρχισε να χτίζεται από το φινάλε της σεζόν 2017-18 και συνεχίζεται, με τον «Δικέφαλο του βορρά» να έχει ως στόχο την κατάρριψη του ιστορικού σερί του Ολυμπιακού με 58 αγώνες (από τον Οκτώβριο του 1972 μέχρι τον Απρίλιο του 1974).

Στις 31 Μαρτίου 2018, ο ΠΑΟΚ πέτυχε την πρώτη του νίκη μετά από μια τριάδα αγώνων που τον «σημάδεψαν». Η αναμέτρηση της 25η Φεβρουαρίου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό δεν ξεκίνησε ποτέ. Η αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου με τον Αστέρα Τρίπολης βρήκε τους Αρκάδες να σκοράρουν στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων και να νικούν 3-2. Η αναμέτρηση της 11ης Μαρτίου 2018 με αντίπαλο την ΑΕΚ δεν τελείωσε ποτέ.

Ο «Δικέφαλος του βορρά» βρέθηκε στο Περιστέρι, αναζητώντας τρόπο να δείξει πως έχει σφυγμό. Ήταν μια περίοδος στην οποία πολλοί βιάστηκαν να τον ξεγράψουν. Ήταν μια περίοδος στην οποία ήταν πολλοί εκείνοι που έλεγαν πως ο ΠΑΟΚ έχει «τσακιστεί» και στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν το συγκεκριμένο αφήγημα, έστησαν ακόμη και σκηνικό αποχώρησης του Ιβάν Σαββίδη, όχι μόνο από τα ηνία του ΠΑΟΚ αλλά και από την Ελλάδα. Βήμα-βήμα όμως, ο ΠΑΟΚ άρχισε να δίνει τις απαντήσεις του. Η νίκη επί του Ατρόμητου με 2-0 στο Περιστέρι έμοιαζε με τη πρώτη τονωτική ένεση.

Γκολ, γκολ, γκολ και αποθέωση!

Στις 29 Απριλίου, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, και επιβλήθηκε με 0-3, σε μια από τις πλέον εμφατικές του νίκες επί των «πράσινων» στην Αθήνα. Οι «ασπρόμαυροι» είχαν αρχίσει σιγά-σιγά να μετατρέπουν αυτό που όλοι έβλεπαν ως «ασήκωτο βάρος» λόγω της επικείμενης απώλειας του πρωταθλήματος μέσω των δικαστικών αποφάσεων, ως την κινητήρια δύναμη για απαντήσεις εντός αγωνιστικών χώρων.

Η σεζόν 2018-19 ξεκίνησε με τον ΠΑΟΚ να καλείται στον πρώτο γύρο και μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων να επισκεφτεί τις έδρες δυο εκ των παραδοσιακών του αντιπάλων, του Ολυμπιακού και του Άρη. Στο «Γ. Καραϊσκάκης», στις 30/9/2018, ο ΠΑΟΚ επικράτησε 0-1, και στο «Κλ. Βικελίδης», στις 21/10/2018 νίκησε τον Άρη με 1-2. Στην αναμέτρηση με τους «ερυθρόλευκους», ο ΠΑΟΚ έφτασε τους 10 αγώνες χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα.

Ψυχή, πάθος, ένταση, δύναμη: ΠΑΟΚ!

Το 2019 ξεκίνησε με τον ΠΑΟΚ να πηγαίνει στη χιονισμένη Τρίπολη (13/1) για να αντιμετωπίσει την ομάδα που τον είχε κερδίσει τελευταία φορά. Μια απ' ευθείας εκτέλεση φάουλ του Αντρέ Βιεϊρίνια άνοιξε το δρόμο για το τελικό 0-3, με το σερί να φτάνει τους 20 αγώνες.

Στις 3/3/2019, οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο της πιθανής κατάκτησης του πρωταθλήματος χωρίς ήττα, έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, καθώς οι «πράσινοι» ήταν η μοναδική ομάδα που είχε καταφέρει σχετικό επίτευγμα το 1964 με 24 νίκες και 6 ισοπαλίες σε 30 αγώνες. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-0, και δυο εβδομάδες αργότερα, το σερί του απειλήθηκε για πρώτη φορά μετά από καιρό.

Βιεϊρίνια: Η καρδιά του αρχηγού

Στις 16/3/2019, ο Παναιτωλικός προηγήθηκε του ΠΑΟΚ στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Για να αποφύγει το «μοιραίο», χρειάστηκε αρχικά ένα απίστευτο γκολ από τον Αντρέ Βιεϊρίνια, με ένα άπιαστο σουτ σχεδόν από τα 30 μέτρα, στο δρόμο για το τελικό 1-2. Εκείνος ήταν ο 30ός αγώνας του ΠΑΟΚ χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα.

Στις 5/5/2019, στην αυλαία της σεζόν 2018/19, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-0 του ΠΑΣ στα Γιάννινα και σφράγισε το αήττητο πρωτάθλημα με ρεκόρ καλύτερο του Παναθηναϊκού καθώς μέτρησε 26 νίκες και 4 ισοπαλίες.

Η Τούμπα στις φλόγες!

Στην τρέχουσα σεζόν, το αήττητο σερί του ΠΑΟΚ αμφισβητήθηκε έντονα δις στην Τούμπα. Ο Άρης (22/9/2019) και ο Παναθηναϊκός (3/11/2019) προηγήθηκαν αμφότεροι με 1-2, σκοράροντας στο 87'. Και στις δυο αναμετρήσεις όμως, ο ΠΑΟΚ ήταν εκείνος που είπε την τελευταία «κουβέντα» στην αναμέτρηση. Ο Γιόζιπ Μίσιτς με σουτ στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων ισοφάρισε το ματς με τον Άρη και ο Αντρέ Βιεϊρίνια με πέναλτι στο δέκατο λεπτό των καθυστερήσεων ισοφάρισε το ματς με τον Παναθηναϊκό.

Στις 19/12/2019 ο ΠΑΟΚ έδινε τον 50ό του αγώνα από την τελευταία φορά που ηττήθηκε στο πλαίσιο του πρωταθλήματος. Επικράτησε με 2-0, με δράστες του Ίνγκασον και και Άκπομ για να δώσει συνέχεια σε ένα αξιοζήλευτο σερί, και να συνεχίσει στο δρόμο της κατάρριψης του σερί των 58 αγώνων χωρίς ήττα που κρατά ο Ολυμπιακός από τα μέσα των 70s.

Μια πόλη, μια ομάδα, μια οικογένεια!

Η επίδοση του ΠΑΟΚ με τους 50 αγώνες χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα πλαισιώνεται κι από μια σειρά άλλων ρεκόρ. Ο «Δικέφαλος του βορρά» μετρά 64 σερί αγώνες πρωταθλήματος με γκολ (ρεκόρ στην ιστορία της Α' Εθνικής), 33 σερί εκτός έδρας αγώνες πρωταθλήματος με γκολ (ρεκόρ στην ιστορία της Α' Εθνικής) και 25 σερί εκτός έδρας αγώνες πρωταθλήματος χωρίς ήττα (τρέχον ρεκόρ στο σύνολο των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων)!

Ιβάν Σαββίδης: Ισχυρή ηγεσία και έμπνευση

Σε αυτούς τους 50 αγώνες έχουν συμμετοχή δυο προπονητές, ο Ραζβάν Λουτσέσκου και ο Αμπέλ Φερέιρα, 37 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές, από τον Χοσέ Κρέσπο των 49 συμμετοχών μέχρι τον Λευτέρη Λύρατζη των 12 λεπτών, και ένας άνθρωπος που έδωσε σάρκα και οστά σε αυτή την ομάδα, την οποία όμως δεν έχει δει από κοντά στο γήπεδο σε κανένα από αυτά τα 50 παιχνίδια.

Ο Ιβαν Σαββίδης συνοδεύει την αποστολή του Δικεφάλου στα περισσότερα παιχνίδια μέχρι την είσοδο των αποδυτηρίων και αγκαλιάζει έναν-έναν τους παίκτες και τον προπονητή. Είναι ο στυλοβάτης, ο ηγέτης κι ο καθοδηγητής, ο οποίος εκτόξευσε την αξία του ΠΑΟΚ από τα 15 εκατ. ευρώ της σεζόν 2015-16 (σεζόν στην οποία ο ΠΑΟΚ τερμάτισε σε απόσταση 40 βαθμών από την κορυφή) στα 42 εκατ. ευρώ που κοστίζει η ομάδα της σεζόν 2019-20. Είναι ο άνθρωπος των τίτλων, που έχτισε τον μύθο της ανίκητης γενιάς του ΠΑΟΚ...

Διαβάστε ακόμη...