Όταν ο Αμπέλ Φερέιρα έστειλε στο ταμείο ανεργίας τον Πέδρο Μαρτίνς! (vid)

Από sdna.gr: Την τελευταία φορά που ο Πέδρο Μαρτίνς φιλοξένησε τον Αμπέλ Φερέιρα πριν από 650 ημέρες, το αποτέλεσμα ήταν τόσο σοκαριστικό (0-5) που ο νυν τεχνικός του Ολυμπιακού έχασε την δουλειά του!
Πηγή: sdna.gr
Όταν ο Αμπέλ Φερέιρα έστειλε στο ταμείο ανεργίας τον Πέδρο Μαρτίνς! (vid)


Στο μυαλό του η σκέψη αυτή τριγύριζε εβδομάδες, μήνες. Αλλά δεν μπορούσε να την στοιχειοθετήσει. Ήταν περισσότερο μία διαίσθηση, κάτι που πήγαζε από το ένστικτο του. Αυτή τη φορά όμως είχε βρει την ένδειξη που έψαχνε για να τον... στείλει: «Βρίσκομαι εδώ για να ενημερώσω τόσο εσάς, όσο και τους οπαδούς της Βιτόρια Γκιμαράες, ότι ο Πέδρο Μαρτίνς δεν είναι πια προπονητής της ομάδας μας».

Το σύντομο, λιτό, περιεκτικό, δωρικό μήνυμα του προέδρου του συλλόγου Ζούλιο Μέντες αποκωδικοποιήθηκε στις 27 Μαΐου του 2018 σε μεγάλη του συνέντευξη στην εφημερίδα Record, όπου κλήθηκε να ξεκαθαρίσει ποια ακριβώς ήταν η αιτία που έφερε το διαζύγιο με τον Πορτογάλο τεχνικό: «Ο αθλητικός διευθυντής Φλάβιο Μεϊρέλες πάντα μου έλεγε μέσα στην σεζόν ότι είχαμε ένα σοβαρό πρόβλημα κι αυτό λεγόταν Πέδρο Μαρτίνς. Του απαντούσα ότι όλοι είχαμε κάνει λάθη, ποτέ δεν μπήκα στην διαδικασία να κατηγοριοποιήσω αυτά τα λάθη».

Τα προβλήματα ξεκίνησαν λίγο μετά τον χαμένο τελικό κυπέλλου τον Μάιο του 2017, όταν ο Πέδρο Μαρτίνς μετά από μία εκπληκτική πορεία που είχε ως καταληκτικό σταθμό την 4η θέση, ενημέρωσε την διοίκηση του συλλόγου ότι θέλει να αποχωρήσει και να πάει στον Ολυμπιακό, παρότι είχε συμβόλαιο και για την επόμενη περίοδο με την Βιτόρια: «Θεώρησα δεδομένο ότι θα τηρούσε την συμφωνία που είχε μαζί μας. Όταν άκουσα τον κόουτς να λέει ότι θέλει να φύγει ήταν σαν μία γροθιά στο στομάχι. Στο συμβόλαιο του υπήρχε ρήτρα αποδέσμευσης που έλεγε ότι ο Ολυμπιακός και κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα έπρεπε να πληρώσει ένα εκατομμύριο ευρώ αν ήθελε να το σπάσει. Ο... κύριος Πέδρο Μαρτίνς όμως επέμενε και ήθελε να φύγει από την ομάδα με μηδενικό κόστος».

Η Γκιμαράες αποφάσισε να του κλείσει την πόρτα της εξόδου και αμέσως το γυαλί ανάμεσα στις δύο πλευρές ράγισε επικίνδυνα. Ο Ζούλιο Μέντες τόνισε ότι από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης από τον νυν τεχνικό του Ολυμπιακού, απέναντι στην ομάδα που του έκοψε τα φτερά για μία διεθνή καριέρα: «Στις μεταγραφές υπήρχε μία περίεργη ατμόσφαιρα. Ο Μαρτίνς έκοψε χωρίς πολύ σκέψη αξιόλογους παίκτες που του προτείναμε όπως ο Ματέους Περέιρα, ο Ντομίνγκος Ντουάρτε, ο Παουλίνιο, ο Φαμπρίσιο και ο Ταμπατά και την ίδια ώρα μας πρότεινε παίκτες αξίας 5-6 εκατομμυρίων που ήξερε πολύ καλά ότι δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε».

Η σεζόν ξεκίνησε στραβά, θεόστραβα. Μία ασθένεια έκανε τον Πέδρο Μαρτίνς να χάσει τις πρώτες 15 ημέρες της προετοιμασίας. Στο γήπεδο, η ομάδα δεν ήταν ίδια με την προηγούμενη σεζόν. Το μέταλλο της είχε αλλάξει. Σκέφτηκε για πρώτη φορά να τον απομακρύνει μετά την βαριά ήττα με 4-1 από την Ολιβεϊρένσε τον Νοέμβριο για τον θεσμό του Λιγκ Καπ, όμως έδωσε τόπο στην οργή.

Ήταν όμως φανερό ότι ο γιαλός ήταν στραβός. Το Derby do Minho μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ευρώπη, όμως στην Πορτογαλία είναι το πιο εμπορικό και σημαντικό παιχνίδι του πρωταθλήματος εκτός Big-3. Η αντιπαλότητα της Γκιμαράες με την Μπράγκα είναι διαχρονική, εδράζεται στην αντιπάθεια που υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους των δύο γειτονικών πόλεων για την κυριαρχία στην περιοχή, που σημαίνει περισσότερα προνόμια από το κράτος, όπως την έδρα του τοπικού πανεπιστημίου που αποτέλεσε επί σειρά ετών casus belli.

Ήταν μία από τις τελευταίες ευκαιρίες του Πέδρο Μαρτίνς να γυρίσει το κλίμα δεδομένου ότι η ομάδα του κινδύνευε πια να πέσει στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας. Απέναντι του, η Μπράγκα του φιλόδοξου Αμπέλ Φερέιρα, που είχε πάρει το ντέρμπι του πρώτου γύρου με 2-1 και στόχευε -ως συνήθως- στην κλασική της 4η θέση, πίσω από τους τρεις μεγάλους.

Το ματς της 18ης Φεβρουαρίου του 2018 στο «Αφόνσο Ενρίκες» γέμισε, αλλά σύντομα οι οπαδοί της Βιτόρια βουβάθηκαν, δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν. Στο 13ο λεπτό ο Ντιέγκο Σόουζα άνοιξε από νωρίς το σκορ και η κατάσταση έγινε ακόμα πιο ζόρικη όταν στο 31ο λεπτό ο Γουακάσο είδε την κόκκινη κάρτα. Ο (μετέπειτα φορ του Ολυμπιακού) Αχμέτ Χασάν έκανε το 0-2 από το σημείο του πέναλτι (34') και πριν καν συνέλθουν οι παίκτες των γηπεδούχων ο Βούκτσεβιτς τριπλασίασε τα τέρματα της Μπράγκα ένα λεπτό πριν την ανάπαυλα.

Οι αποδοκιμασίες των οπαδών της Βιτόρια στην ανάπαυλα δεν ξύπνησαν τους παίκτες της, με την έναρξη της επανάληψης ο Γουίλσον Εντουάρντο έκανε το 0-4 και λίγο αργότερα ο Ρικάρντο Εσγκάιο το 0-5 (61').

Οι αποδοκιμασίες έγιναν εκκωφαντικές, ο Αμπέλ Φερέιρα συναισθανόμενος το άβολο της κατάστασης διέταξε τους παίκτες τους να σηκώσουν το πόδι από το γκάζι, η δουλειά είχε γίνει.

Η Γκιμαράες τελείωσε το ματς δίχως τελική προς την αντίπαλη εστία, το 0-5 ήταν η βαρύτερη εντός έδρας ήττα της Βιτόρια σε Derby do Minho. «Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη» ήταν το λιτό σχόλιο του Πέδρο Μαρτίνς λίγο πριν δει την πόρτα της εξόδου, με τον πρόεδρο Μέντες να αποκαλύπτει πως όλη την εβδομάδα είχαν φτάσει στα αφτιά του διάφορα πράγματα: «Στην διάρκεια της προετοιμασίας για το ντέρμπι έμαθα πως έγιναν διάφορα περίεργα πράγματα, όπως αλλαγές αρχηγών και σιωπηρές τιμωρίες παικτών. Ο ίδιος ο κόουτς μου είπε ότι ένιωθε πως είχε χάσει την ομάδα του. Κι όταν ένας πρόεδρος ακούει μία τέτοια κουβέντα καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο από αυτό που πίστευε ότι ήταν κατά την διάρκεια της σεζόν».

Η συνέχεια είναι γνωστή. Μερικούς μήνες μετά -δίχως δεσμεύσεις πια από συμβόλαια- ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε το όνειρο του πραγματικότητα και υπέγραψε στον Ολυμπιακό. Ακριβώς 650 βράδια μετά από εκείνη την εφιαλτική βραδιά στο «Αφόνσο Ενρίκες» στον απέναντι πάγκο θα βρει τον Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος μετρά ήδη 2 στα 2 στις προσωπικές τους μάχες. Τώρα πια δεν είναι ένα ταπεινό Derby Do Minho, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό, πολύ πιο έντονο, πολύ πιο φανατισμένο.

Διαβάστε ακόμη...