ΠΑΟΚ: Μαύρα σύννεφα στην Ευρώπη

Από inpaok.com:Η FORZA αναλύει τα δεδομένα της ερχόμενης περιόδου (2020-21), αλλά κυρίως ενόψει της σεζόν (2021-22), όπου στις ζωές μας θα μπει και η 3η διοργάνωση της UEFA, εκεί όπου σαν ελληνικό ποδόσφαιρο οδεύουμε ολοταχώς
Πηγή: inpaok.com
ΠΑΟΚ: Μαύρα σύννεφα στην Ευρώπη

Ο ΠΑΟΚ κατόρθωσε να υποθηκεύσει το ευρωπαϊκό μέλλον του με τις τρεις σερί αποτυχημένες πορείες στις διοργανώσεις της UEFA. Πέρα από την βαθμολογία της Ελλάδας οι «ασπρόμαυροι» είχαν την τριετία τρομερές ευκαιρίες (Έστερσουντ, όμιλος με ΜΠΑΤΕ και Βίντι, Σλόβαν Μπρατισλάβας) για να εκτοξεύσουν τη θέση τους στο ranking της UEFA.

Εκτός από το δεδομένο οικονομικό πρόβλημα, λόγω της έλλειψης εσόδων από πιθανές παρουσίες στους ομίλους, ο «Δικέφαλος» και το ελληνικό ποδόσφαιρο κινδυνεύουν να υποβιβαστούν στο Europa League 2, ενώ και η προσπάθεια διάκρισης στα προκριματικά του Champions League θα είναι... βουνό, λόγω της παρουσίας του στο ποτ των αδυνάτων στις κληρώσεις, όπως συνέβη φέτος με τον Άγιαξ.

Με τα τωρινά δεδομένα και λόγω της κάκιστης πορείας των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση της γενικής βαθμολογίας της UEFA με 25.300 βαθμούς, με την Κύπρο και την Σκοτία να μας έχουν περάσει, ενώ Κροατία και Σερβία απειλούν να μας ρίξουν ακόμη πιο κάτω!

Αν και η φετινή σεζόν κλείσει με αρνητικό πρόσημο, παραμείνουμε κάτω από την 15η θέση της βαθμολογίας, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι από την σεζόν 2021-22 οι ελληνικές ομάδες θα «υποβιβαστούν» στο... Europa League 2, όπου αυτό σημαίνει ότι μόνο ο πρωταθλητής θα παίζει στα προκριματικά του Champions League!

ΤΟ... ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ 15ης ΘΕΣΗΣ

Με την τελευταία του νίκη στη φάση των ομίλων του Europa League (ΜΠΑΤΕ-ΠΑΟΚ 1-4) τον Οκτώβριο του 2018, ο «Δικέφαλος» είχε κρατήσει την Ελλάδα στην 14η θέση της γενικής βαθμολογίας, την ώρα που η ΑΕΚ δεν μπορούσε να σταυρώσει βαθμό στον όμιλο του Champions League (τερμάτισε με μηδέν βαθμούς) και φέτος με όλες τις ομάδες, πλην Ολυμπιακού, να έχουν αποκλειστεί, συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η 15η θέση, η οποία σήμερα μοιάζει με άπιαστο όνειρο, θα έδινε στις ελληνικές ομάδες την δυνατότητα να έχουν διπλή παρουσία (πρωταθλητής, δευτεραθλητής) στα προκριματικά του Champions League ο τρίτος θα έμπαινε στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, ενώ ο τέταρτος και ο πέμπτος θα αγωνιζόντουσαν στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2.

Μόνο με θαύμα μπορούμε να παραμείνουνε στην 15η θέση, βασική προϋπόθεση είναι να προχωρήσει ο Ολυμπιακός, έστω στο Europa League. Διαφορετικά, ετοιμαστείτε από τη μεθεπόμενη χρονιά για τοEuropa League 2, καθώς αν μείνουμε μεταξύ 16ης και 17ης θέσης τότε:

*** Ο πρωταθλητής παίζει στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League.
*** Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο τουEuropa Leagueκ 2
*** Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στοEuropa League.

Αν, μάλιστα, πέσουμε και πιο κάτω (από την 18η έως την 28η θέση δεν αλλάζει κάτι) τότε:

*** Ο πρωταθλητής θα ξεκινάει από τον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League.
*** Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2
*** Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στοEuropa League.

Τι θα ισχύσει την σεζόν 2020-21

Η φετινή συγκομιδή επηρεάζει και την επόμενη σεζόν (2020-21), καθώς η 15η θέση σημαίνει: Ο πρωταθλητής 2ο προκριματικό γύρο (Champions League), ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Champions League), ο Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League), ο τρίτος και ο τέταρτος, 2ο προκριματικό γύρο (Europa League).

Επίσης, η 16η και 17η θέση σημαίνει: Ο πρωταθλητής 2ο προκριματικό γύρο (Champions League), ο Κυπελλούχος 3ο προκριματικό γύρο (Europa League), ο δεύτερος 2ο προκριματικό γύρο (Europa League), ο τρίτος 1ο προκριματικό γύρο (Europa League) και δε θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη.

«Κες κε σε» Europa Conference League;

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2021-22, ΜΕ ΤΗΝ UEFA ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ RANKING

Μια διοργάνωση με πολύ λιγότερη αίγλη και κυρίως έσοδα για τις ομάδες, ενώ ο νικητής θα παίρνει το εισιτήριο για τοEuropa League

Πριν από δύο χρόνια η UEFA προχώρησε στη θέσπιση μιας νέας διοργάνωσης με την ονομασία «UEFA Europa Conference League», που θα μπει στη ζωή μας από την σεζόν 2021-22. Ουσιαστικά θα είναι η 3η κατηγορία των διοργανώσεων της UEFA.

Γιατί, δημιουργήθηκε το «Europa League 2», όπως ονομάζεται ο νέος θεσμός την περίοδο της προεργασίας; Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει τις ομάδες που προέρχονται από τα χαμηλά στρώματα του ranking και από τις πιο αδύναμες χώρες στη βαθμολογία της.

Στον πρώτο προκριματικό γύρο θα μπαίνουν 72 ομάδες, που θα είναι οι 26 πρωταθλητές των χωρών που είναι από το 55 ως το 30 της βαθμολογίας της UEFA, μαζί με τους δεύτερους των πρωταθλημάτων των χωρών που είναι από το 54 ως το 30, πλην του Λιχτενστάιν αλλά και από τους τρίτους των χωρών που είναι από το 29 ως το 51 στη βαθμολογία.

Στον Β' προκριματικό γύρο, πέρα από τους 36 νικητές του προηγούμενου, έρχεται και ο διαχωρισμός σε μονοπάτι πρωταθλητών και μη πρωταθλητών. Οι 20 χαμένοι του Α' προκριματικού γύρου του Champions League πάνε στο μονοπάτι των πρωταθλητών, ενώ στους 36 που θα έχουν προκριθεί από τον προηγούμενο γύρο του Europa Conference League, μπαίνουν 14 Κυπελλούχοι των χωρών από το 16 ως το 29 αλλά και οι 14 φιναλίστ από τις ίδιες χώρες. Σε αυτή τη φάση θα συμμετάσχουν και οι τρίτοι των χωρών που είναι από το 13 ως το 28 αλλά και 9 τέταρτοι από τις χώρες που είναι από το 7 ως το 15 και ο πέμπτος της χώρας που θα είναι στην 6η θέση της βαθμολογίας της UEFA.

Η συνέχεια θυμίζει το φορμάτ του Champions League και του Europa League, με το διαχωρισμό των ομάδων (στον γ' προκριματικό γύρο, θα προκριθούν οι 10 νικητές του μονοπατιού των πρωταθλητών και στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών εκτός από τους 45 νικητές του προηγούμενου γύρου, θα μπουν 6 τρίτοι από τις χώρες που είναι από το 7 ως το 12 και η τέταρτη ομάδα της χώρας που θα είναι στην έκτη θέση της βαθμολογίας της UEFA).

Στους ομίλους θα υπάρχουν 32 ομάδες. Οι 22 που θα έχουν προκριθεί από το μονοπάτι των πρωταθλητών και των μη πρωταθλητών αλλά και 10 ηττημένες από τα πλέι οφ του Europa League.

Στο τέλος ο νικητής θα εξασφαλίσει την παρουσία του στο Europa League της επόμενης περιόδου.

Από τα ψηλά στα χαμηλά

Ο ΠΑΟΚ ΕΠΕΣΕ 15 ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ CLUB RANKING

Ορατός ο κίνδυνος να βρεθεί και κάτω από την 70η θέση στην ειδική βαθμολογία της UEFA!

Την σεζόν 2011/12, είχε μαζέψει σχεδόν τους μισούς (10.000) βαθμούς απ' ότι συγκέντρωσε την τελευταία πενταετία!

Με τις τρεις συνεχόμενες κακές ευρωπαϊκές χρονιές ο ΠΑΟΚ μείωσε κι άλλο τις δικές του πιθανότητες για καλύτερη ευρωπαϊκή προοπτική τις επόμενες χρονιές. Μια ομάδα η οποία την σεζόν 2014-15 βρισκόταν στην 53η θέση, με 34.500 βαθμούς πενταετίας, πλέον έχει κατρακυλήσει 15 θέσεις.

Ο «Δικέφαλος», πλέον, έχει πέσει στην 68η θέση του «club ranking» και θα περιμένει να δει τι θα κάνουν οι ομάδες που βρίσκονται από κάτω στη βαθμολογία και αν θα τον περάσουν.

Ο Ερυθρός Αστέρας, που ήταν πιο κάτω, ήδη, τον έχει προσπεράσει (βρίσκεται στην 63η θέση) Καραμπάχ, Παρτιζάν με μία νίκη θα τον βάλουν από κάτω. Αταλάντα, Σταντάρ Λιέγης, Εσπανιόλ, Χετάφε με δύο νίκες επίσης θα τον βάλουν από κάτω. Ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει από φέτος, δηλαδή, να πέσει κάτω από την 70η θέση.

Ενόψει της σεζόν 2020-21 θα έχει μείνει 21.000 βαθμούς, από την πενταετία 15/16 (6.000), 16/17 (8.000), 17/18 (1.500), 18/19 (3.000), 19/20 (2.500).

Κι όλα αυτά έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις κληρώσεις του καλοκαιριού, όπου μετά βίας θα είναι στο γκρουπ των ισχυρών στις πρώτες προκριματικές φάσεις. Γιατί, στη συνέχεια θα βρίσκεται σίγουρα στο γκρουπ των ανίσχυρων, με τα ανάλογα αποτελέσματα.

Σκεφτείτε μόνο ότι στην κορυφαία ευρωπαϊκή επίδοσή του, την σεζόν 2011/12, είχε μαζέψει σχεδόν τους μισούς (10.000) βαθμούς απ' ότι συγκέντρωσε όλη αυτή την πενταετία! Εκείνη την περίοδο είχε μια πρόκριση στους ομίλους του Europa League, μια πορεία με 3 νίκες και 3 ισοπαλίες, απέναντι σε Τότεναμ, Ρούμπιν Καζάν, Σάμροκ Ρόβερς, μαζί με την είσοδο τους στη φάση των «32» της διοργάνωσης, όπου επίσης είχε μια ισοπαλία (με την Ουντινέζε).

πηγή: FORZA

Διαβάστε ακόμη...