Αλήθεια ή ψέματα; Ψάχνοντας απαντήσεις στην ανακοίνωση της NOVA

Από sdna.gr:Το SDNA επιχειρεί να αναλύσει μέσα από γεγονότα την ειρωνική ανακοίνωση της NOVA κατά του ΠΑΟΚ: Δεν αλλάζουν οι ώρες; Υπάρχουν σταθερά ραντεβού με τους φιλάθλους; Είναι σύνηθες ένα κανάλι να απαντά ειρωνικά σε μια ΠΑΕ;
Πηγή: sdna.gr
Αλήθεια ή ψέματα; Ψάχνοντας απαντήσεις στην ανακοίνωση της NOVA

Αποτελεί έναν από τους αιμοδότες του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία 20 χρόνια, με τα δικά της κεφάλαια συντηρούνται επί σειρά ετών πολλές ελληνικές ΠΑΕ που ζουν από τα τηλεοπτικά έσοδα κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποφασίζει και να διατάζει για όσα συμβαίνουν στην Super League, ούτε πως μπορεί να ανοίγει δημόσιο διάλογο με ομάδες, με ειρωνικό ύφος και με ανακοινώσεις που προκαλούν θύελλα αντιδράσεων θεωρώντας ότι βρίθουν ανακριβειών.

Ας υπενθυμίσουμε εν τάχει την ιστορία μας, για όσους δεν την έχουν πληροφορηθεί. Ο ΠΑΟΚ απευθύνεται (ως όφειλε θεσμικά) στον ΟΦΗ και του ζητά αν δέχεται να μετατεθεί η ώρα έναρξης του μεταξύ τους παιχνιδιού μισή ώρα νωρίτερα (από τις 19:30, στις 19:00), ώστε να εξυπηρετηθούν οι τυχόν εκδρομείς να προλάβουν το τελευταίο πλοίο επιστροφής από το Ηράκλειο προς Αθήνα.

Οι Κρητικοί ανταποκρίνονται θετικά στο αίτημα και εν συνεχεία κατατίθεται το κοινό αίτημα σε Super League και Nova, η οποία έχουσα τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων του ΟΦΗ οφείλει να συναινέσει για να γίνει δεκτό ένα τέτοιο αίτημα.

Ενώ η Super League έδειξε πως δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έδειχνε να συμφωνεί με το αίτημα, εντούτοις η Nova που είχε τον τελευταίο λόγο αρνήθηκε κατηγορηματικά, παίρνοντας θέση με μία έντονα ειρωνική απάντηση, η οποία βρίθει ανακριβειών, όπως θα εξετάσουμε λεπτομερώς.

Ας διαβάσουμε πρώτα την απάντηση της Nova, που ανέφερε ως κεντρικό τίτλο πως: «οι ώρες διεξαγωγής των αγώνων δεν μπορεί να γίνονται γιο-γιο».

«Οι ώρες και ζώνες των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου είναι προκαθορισμένες με την διοργανώτρια αρχή Super League 1 από την αρχή της σεζόν, όπως γίνεται για περισσότερα από δέκα χρόνια, με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία "ραντεβού" με τους τηλεθεατές.

Αλλαγές στις ζώνες έχουν καταγραφεί, είναι όμως ελάχιστες και αφορούν ανυπέρβλητους λόγους, που συνδέονται με την οργάνωση διεξαγωγής αγώνων (προσφάτως λόγω VAR ή για λόγους ασφαλείας και δημόσιας τάξης).

Όπως είναι ήδη γνωστό τόσο στους φιλάθλους, όσο και στις ίδιες τις ΠΑΕ , στο "Θ. Βαρδινογιάννης" ήδη έχουν αγωνιστεί τη φετινή σεζόν στις καθορισμένες τηλεοπτικές ώρες, οι ΠΑΕ Παναιτωλικός, Αστέρας Τρίπολης, Πανιώνιος και Ξάνθη. Τυχόν αλλαγή της ζώνης μετάδοσης του εν λόγω αγώνα χωρίς ανυπέρβλητο λόγο, θα σήμαινε ότι για λόγους ισονομίας θα έπρεπε να δεχτεί η Nova και η διοργανώτρια αρχή Super League 1 τυχόν αιτήματα από έτερες ΠΑΕ που δεν έχουν ακόμα αγωνιστεί στο Ηράκλειο».

ΥΓ: Αλήθεια, αντίστοιχα αιτήματα προς την UEFA έχουν κατατεθεί για αλλαγή ώρας διεξαγωγής ενός αγώνα που διοργανώνεται από εκείνη; Ποια είναι η θέση της διοργανώτριας αρχής της Super League 1 για τέτοιου είδους αιτήματα;

Ας ξεκινήσουμε από την πρώτη κιόλας πρόταση. Όχι, οι ώρες και ζώνες των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος δεν ήταν προκαθορισμένες από την Super League από την αρχή της σεζόν, όπως γίνεται για περισσότερα από 10 χρόνια. Για να πάρουμε το πρόσφατο περσινό παράδειγμα, μέχρι την 20ή αγωνιστική , το ακριβές πρόγραμμα ανακοινώνονταν ανά τρεις - τέσσερις αγωνιστικές, καμία ομάδα δεν μπορούσε να κάνει ακριβή μακροπρόθεσμο προγραμματισμό για πάνω από ένα μήνα και έπρεπε να φτάσουμε στις 29 Ιανουαρίου, ώστε ανακοινώθηκε επίσημα το ακριβές πρόγραμμα με μέρες και ώρες από την 21η ως την 30η αγωνιστική και το τέλος του πρωταθλήματος.

Ακόμα και φέτος ισχύει πάνω - κάτω το ίδιο. Στις 12 Αυγούστου ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα των τριών πρώτων αγωνιστικών, στις 13 Σεπτεμβρίου το ακριβές πρόγραμμα από την 4η έως την 6η αγωνιστική, ενώ στις 4 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα μέχρι την 16η αγωνιστική και τις 21 Δεκεμβρίου. Με άλλα λόγια -σήμερα που μιλάμε- ξέρουμε μόνο τις μέρες και ώρες του πρώτου γύρου, όχι παρακάτω.

Άραγε ισχύει αυτό που λέει η Nova για προκαθορισμένες ώρες «με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία "ραντεβού" με τους τηλεθεατές»; Αν κοιτάξουμε το φετινό πρόγραμμα των πρώτων 9 αγωνιστικών, μάλλον όχι. Στις πρώτες τρεις αγωνιστικές (προφανώς λόγω ζέστης) το πρώτο παιχνίδι κάθε αγωνιστικής ξεκινούσε στις 19:00 και το τελευταίο στις 21:30, ενώ δεν υπήρχαν παιχνίδια της Δευτέρες. Από την 4η έως την 6η το τελευταίο ματς πότε άρχιζε στις 20:30 (Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός), πότε στις 19:30 (ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, Άρης Ολυμπιακός), εγκαινιάστηκε μία νέα ζώνη με παιχνίδια στις 15:00, στις 17:00 και στις 17:15 την Κυριακή, ενώ από τις 7 Οκτωβρίου επανήλθαν οι αγώνες της Δευτέρας.

Στην 7η αγωνιστική το τελευταίο βραδινό παιχνίδι (Ατρόμητος - Παναθηναϊκός) ξεκίνησε στις 20:00, ενώ στις μισές αγωνιστικές (μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου) υπάρχουν παιχνίδια τις Δευτέρες και στις άλλες όχι. Δεκτόν ότι φέτος υπάρχουν τρεις διαφορετικά δίκτυα που μεταδίδουν το πρωτάθλημα (Nova, ΕΡΤ, PAOK TV), αλλά η ατάκα περί δημιουργία σταθερών ραντεβού με τους τηλεθεατές είναι δύσκολο να ευσταθεί σε ένα πρόγραμμα που μοιάζει... ακορντεόν.

Πάμε να εξετάσουμε τις «ελάχιστες αλλαγές» στο πρόγραμμα που έχουν καταγραφεί, όπως αναφέρει η απάντηση της Nova. Αρκεί μία βόλτα στο αρχείο της επίσημης ιστοσελίδας της Super League για να δούμε ότι ούτε αυτό ισχύει.

Για την 1η αγωνιστική αλλαγή ώρας είχαμε στις αναμετρήσεις Ατρομήτου - ΑΕΛ (από τις 19:00 στις 18:45) και ΑΕΚ - Ξάνθης (22:00 από 21:30).

Για την 2η αγωνιστική αλλαγή ώρας είχαμε στις αναμετρήσεις Παναθηναϊκού - ΟΦΗ (από τις 21:30 στις 19:30), Βόλου - Άρη (άλλαξε και μέρα αφού πήγε το Σάββατο 31/8 στις 21:30) και ΠΑΟΚ - Πανιωνίου (19:00 αντί για 20:00)

Για την 3η αγωνιστική αλλαγή ώρας είχαμε στις αναμετρήσεις ΑΕΚ - Λαμία (από τις 21:30 στις 19:15) και Άρη - Παναθηναϊκού (από τις 21:00 στις 21:30.

Το απόλυτο έγινε στον αγώνα του Ατρομήτου με τον Παναθηναϊκό για την 7η αγωνιστική που είχε οριστεί αρχικά για τις 20 Οκτωβρίου στις 20:00 το βράδυ. Με ανακοίνωση της στις 11 Οκτωβρίου η Super League ενημερώνει ότι η αναμέτρηση αντί στις 20:00 θα ξεκινήσει στις 19:30, όμως μία εβδομάδα αργότερα με νέα ανακοίνωση αλλάζει ξανά την ώρα διεξαγωγής (λόγω διευκόλυνσης εμπλεκομένων στο VAR) και την πάει ξανά στις 20:00, ενώ ενημερώνει ότι αλλάζει η ώρα κα ιστην αναμέτρηση Πανιωνίου - Αστέρα Τρίπολης (από τις 19:30 στις 20:00).

Οι 9 αλλαγές ώρες αγώνων σε 9 αγωνιστικές, όχι δεν θεωρούνται ελάχιστες αλλαγές.

Αναφέρεται πιο κάτω πως: «Όπως είναι ήδη γνωστό τόσο στους φιλάθλους, όσο και στις ίδιες τις ΠΑΕ , στο "Θ. Βαρδινογιάννης" ήδη έχουν αγωνιστεί τη φετινή σεζόν στις καθορισμένες τηλεοπτικές ώρες, οι ΠΑΕ Παναιτωλικός, Αστέρας Τρίπολης, Πανιώνιος και Ξάνθη. Τυχόν αλλαγή της ζώνης μετάδοσης του εν λόγω αγώνα χωρίς ανυπέρβλητο λόγο, θα σήμαινε ότι για λόγους ισονομίας θα έπρεπε να δεχτεί η Nova και η διοργανώτρια αρχή Super League 1 τυχόν αιτήματα από έτερες ΠΑΕ που δεν έχουν ακόμα αγωνιστεί στο Ηράκλειο».

Αλήθεια τι διαφορά στο καθεστώς ισονομίας προκύπτει αν ένας αγώνας ξεκινήσει στις 19:00 και όχι στις 19:30, που έπαιξαν στο Θόδωρος Βαρδινογιάννης οι ΠΑΕ Παναιτωλικός, Αστέρας Τρίπολης, Πανιώνιος και Ξάνθη; Θα πιάσει περισσότερος (ή λιγότερος) αέρας, κρύο, υγρασία; Άραγε αν ερωτούνταν οι συγκεκριμένες ΠΑΕ θα εξέφραζαν κάποιο παράπονο στο κοινό αίτημα ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για αλλαγή ώρας ή θα ένιωθαν αδικημένες; Κι αν ναι, γιατί;

Πάμε και στο τελευταίο, που είναι το υστερόγραφο: «Αλήθεια, αντίστοιχα αιτήματα προς την UEFA έχουν κατατεθεί για αλλαγή ώρας διεξαγωγής ενός αγώνα που διοργανώνεται από εκείνη; Ποια είναι η θέση της διοργανώτριας αρχής της Super League 1 για τέτοιου είδους αιτήματα;». Δεν είναι λίγες οι φορές που η UEFA έχει δεχθεί αιτήματα ομάδων για αλλαγή ώρας, ακόμα και μέρας στα παιχνίδια ομάδων. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει παιχνίδια (ειδικά τον χειμώνα σε χώρες με πολύ κρύο) να ξεκινούν αρκετές ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη έναρξη, αλλαγές ημέρας όταν δύο ομάδες από την ίδια πόλη (ή χώρα) παίζουν μαζί, να μετατίθεται για λίγο η ώρα έναρξης όταν προκύπτουν προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο (απεργίες, διαδηλώσεις, εθνικές γιορτές, κάποιο άλλο μεγάλο event στην πόλη). Η UEFA είναι πάντα πρόθυμη να ακούσει ανάλογα αιτήματα, χωρίς πάντως να προκαταβάλλεται η θετική της απάντηση σε ανάλογα αιτήματα.

Κι αν όντως οι αλλαγές ωρών στα φετινά παιχνίδια της Super League αφορούν διευκολύνσεις στο σύστημα VAR, τότε γιατί η Nova βάζει στο ίδιο τσουβάλι το πρόγραμμα των αγώνων της Super League όπου ακόμα υστερεί σε βασική υλικοτεχνική υποδομή, με αυτό της UEFA όπου τέτοια θέματα είναι λυμένα εκ των προτέρων; Είναι άδικο.

Ας πάμε τώρα ξανά στο προκείμενο. Η Nova έχει το απόλυτο δικαίωμα να αρνηθεί ή να δεχθεί ένα αίτημα για αλλαγή ώρας. Οι λόγοι που θα το κάνει είναι αυστηρά δικοί της και αφορούν το επιχειρηματικό της συμφέρον. Η λογική λέει ότι δεν θα προέκυπτε σοβαρό πρόβλημα αν υπήρχε μετάθεση της αναμέτρησης ΟΦΗ - ΠΑΟΚ για μισή ώρα νωρίτερα. Η Nova έχει ουκ ολίγα κανάλια, δεν φαίνεται πως προκύπτει κάποιο ορατό εμπόδιο που να χαλάει τον τηλεοπτικό προγραμματισμό της, αν υπήρχε καλή θέληση θα μπορούσε να συναινέσει ώστε να διευκολυνθεί η προσέλευση (και κυρίως το ταξίδι επιστροφής) φιλάθλων που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση. Εξάλλου, για αυτούς παίζουν οι ομάδες. Για τους φιλάθλους. Αυτοί θα έπρεπε να είναι πάνω από όλους.

Ακόμα όμως κι αν η Nova έχει 100% δίκιο στην απόφαση της να αρνηθεί το αίτημα ΠΑΟΚ και ΟΦΗ εκεί που υποπίπτει σε... φάουλ είναι στην αντίδραση της. Για ποιο λόγο να απαντήσει με τέτοιο τρόπο και μάλιστα δημόσια σε ένα απλό αίτημα δύο ομάδων για αλλαγή ώρας της μεταξύ τους αναμέτρησης; Από πότε «ποινικοποιήθηκε» ένα απλό αίτημα; Ποιος ο λόγος να απαντήσει με τέτοιο ειρωνικό ύφος; Ποιος ο λόγος να ανοίξει δημόσιο διάλογο με ομάδες; Δεν μπορούν όλα αυτά να γίνουν εσωτερικά και δίχως θόρυβο;

Ας δεχθούμε ότι η Nova για τους δικούς της λόγους δεν δέχθηκε να διευκολύνει δύο ομάδες που τα είχαν βρει μεταξύ τους για την ώρα έναρξης της μεταξύ τους αναμέτρησης. Είναι ανάγκη να βγαίνει στην κόντρα με τέτοιο τρόπο; Μία κίνηση χωρίς τακτ, χωρίς λόγο, που αφήνει περιθώρια να γίνουν συνειρμοί και αναπόφευκτες συγκρίσεις για το τώρα, το πριν και το μετά του ελληνικού ποδοσφαίρου...

Διαβάστε ακόμη...