Tactical Analysis: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός (vid)

Απο repress.gr: Το τι συνέβη το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα είναι γνωστό, το πως και γιατί συνέβη θα προσπαθήσει να σας παρουσιάσει το Repress που εξέτασε αναλυτικά το παιχνίδι.
Πηγή: repress,gr
Tactical Analysis: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός (vid)

Ένας πολύ καλά διαβασμένος Παναθηναϊκός εμφανίστηκε στο ντέρμπι της Τούμπας και για 60 τουλάχιστον λεπτά στάθηκε εξαιρετικά απέναντι στον πρωταθλητή ΠΑΟΚ στην μεταξύ τους αναμέτρηση για την Super League.

Τακτική προσέγγιση

Ο Γιώργος Δώνης προετοίμασε τους ποδοσφαιριστές με τρόπο τέτοιο ώστε να χτυπήσει πάνω στις τακτικές αδυναμίες του σχηματισμού του ΠΑΟΚ σε φάση κατοχής, αλλά και να εγκλωβίσει την επιθετική ανάπτυξη των γηπεδούχων εκμεταλλευόμενος και την κακή περίοδο που διανύουν κάποιοι εξ αυτών.

Από την άλλη ο Άμπελ Φερέιρα δεν κατάφερε να πείσει την ομάδα του για τις δυσκολίες του παιχνιδιού, έδειξε να επιμένει σε πρόσωπα που παρουσιάζουν εμφανή κάμψη στην απόδοση τους το τελευταίο διάστημα (Μπίσεσβαρ, Ντόουγκλας) και κυρίως δεν φαίνεται να έχει εναλλακτικό πλάνο όταν ο αντίπαλος πιέζει ψηλά και δεν επιτρέπει τις εύκολες μπάλες προς την κεντρική ζώνη.

Αυτό δείχνει να είναι και το δυσκολότερο σημείο στο 3-1-5-1 του Πορτογάλου, τουλάχιστον όπως παρουσιάζεται ως τώρα και με αυτούς τους παίκτες.

Η αλλαγή του σχηματισμού σε 4-4-2 μετά το 60ο λεπτό, μετά την είσοδο του Άκπομ και την αποχώρηση του Ντόουγκλας έδωσε σαφώς μεγαλύτερη λειτουργικότητα στους γηπεδούχους, όμως η επαναλαμβανόμενα κακή απόδοση του Μπίσεσβαρ, η μέτρια μέρα του Γιαννούλη αλλά και η αποτυχημένη αλλαγή του Καντουρί, δεν επέτρεψαν στον ΠΑΟΚ να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για γκολ.

Ο Παναθηναϊκός σε μια από τις αντεπιθέσεις του βρήκε και δεύτερο γκολ, σε μια φάση που η αμυντική μετάβαση του ΠΑΟΚ είναι παιδικής ομάδας, όμως η ανοησία του Κουρμπέλη στέρησε το τρίποντο από την ομάδα του Γιώργου Δώνη και διατήρησε το αήττητο του ΠΑΟΚ. Απλά μόνο με το αήττητο δεν κερδίζεις το πρωτάθλημα. Χρειάζονται νίκες.

Στατιστική εικόνα

Ας δούμε και μερικά από τα σημαντικότερα στατιστικά στοιχεία του αγώνα, ξεκινώντας από την απεικόνιση της μέσης τοποθέτησης του κάθε ποδοσφαιριστή στο γήπεδο.

Μέση τοποθέτηση

Ο σχηματισμός του Παναθηναϊκού είναι πιο ευδιάκριτος γιατί διατηρήθηκε σε όλη την διάρκεια του αγώνα, σε αντίθεση με του ΠΑΟΚ που άλλαξε για τα τελευταία τριάντα λεπτά.

Ζώνες που επιτέθηκαν

Ο ΠΑΟΚ εκδήλωσε είχε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχημένων ενεργειών από τον κεντρικό άξονα, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε το εκπληκτικό 95% στις επιθέσεις του από τα δεξιά γιατί γνωρίζοντας ότι ο Γιαννούλης ανεβαίνει πολύ ψηλά στο γήπεδο, επιτέθηκε από εκείνη την πλευρά.

Στον παρακάτω πίνακα ακολουθούν αναλυτικά οι επιθετικές ενέργειες των δύο ομάδων με τα ποσοστά επιτυχίας αυτών. Στην δεύτερη κατηγορία εμφανίζονται οι επιθέσεις με κατοχή μπάλας περισσότερη από τα 20 δευτερόλεπτα και πόσες από αυτές ολοκληρώθηκαν με το αντίστοιχο ποσοστό. Ο ΠΑΟΚ είναι χαμηλότερα από τους μέσους όρους του, ενώ αντιθέτως ο Παναθηναϊκός ψηλότερα από ότι στα ως τώρα στα εκτός έδρας παιχνίδια του.

Video Analysis


Η προσέγγιση του παιχνιδιού δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη αν δεν υπήρχε και εικόνα. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε όσα δεν είναι ευδιάκριτα με την πρώτη ματιά.

Διαβάστε ακόμη...