«Τέλειο είναι μόνο αυτό στο οποίο πιστεύεις...»

Από sdna.gr;Τον συνοδεύει μια δική του ποδοσφαιρική φιλοσοφία για το... τέλειο πλάνο. Μέσα σε 124 εργάσιμες ημέρες, φορώντας τη φόρμα του ΠΑΟΚ, ο Αμπέλ Φερέιρα επιβεβαιώνει μέσα από τις κινήσεις του όλα όσα τον χαρακτηρίζουν. Το τέλειο πλάνο δεν υφίσταται αλλά δημιουργείται.
Πηγή: sdna.gr
«Τέλειο είναι μόνο αυτό στο οποίο πιστεύεις...»

Όταν «προσγειώθηκε» στην καθημερινότητα του ΠΑΟΚ, ψάχνοντας κανείς το βιογραφικό και τα πεπραγμένα του Πορτογάλου, αντιλαμβανόταν άμεσα πως επρόκειτο για έναν προπονητή άκρως φιλόδοξο που δεν θα πλασάρει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι, που ξέρει να μετρά καλά τις δυνάμεις του, διαθέτοντας ένα γοητευτικό τρόπο σκέψης.

Η βασική του αρχή εναρμονιζόταν γύρω από την ισορροπία που θα πρέπει να διέπει ένα σύνολο. Και γι΄αυτό η δική του ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε σε γενικές γραμμές σε ένα σύνολο που χαρακτηριζόταν από χημεία, έχοντας δοκιμαστεί πετυχημένα στο παρελθόν προτού προβεί στις δικές του αλλαγές. Στις δικές του πινελιές αναζητώντας το... τέλειο πλάνο. Μια διαδικασία που μοιάζει να είναι ακόμη στην εξέλιξή της αλλά δείχνει πολλά για τις κινήσεις του Πορτογάλου. Κάτι που μαρτυρά και η διαρκής αναπροσαρμογή της βασικής σύνθεσης του ΠΑΟΚ από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια μέχρι και σήμερα...

Η ενδεκάδα της καλοκαιρινής προετοιμασίας και η «σφήνα» Λημνιού

Στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια, ο Αμπέλ Φερέιρα βασίστηκε σε έναν κορμό ποδοσφαιριστών που «δούλεψε» κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας και έδειχναν να έχουν τον πρώτο λόγο έναντι των συμπαικτών τους. Κοινώς, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τη σεζόν με βασικό τερματοφύλακα τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, χωρίς εκπλήξεις στην τετράδα της άμυνας, με τον Εσίτι να απολαμβάνει φανέλα βασικού ως εξάρι και τον Ελ Καντουρί σε ένα νέο ρόλο επί Φερέιρα. Στις πτέρυγες δοκιμάστηκαν και αγωνίστηκαν οι Μπίσεσβαρ - Ζαμπά, με το δίδυμο Πέλκα - Άκπομ να φιγουράρει στην κορυφή της επίθεσης. Ένα δίδυμο που βγήκε στον Πορτογάλο στις δοκιμές καλοκαιριού.

Η βασική φιλοσοφία του Φερέιρα είχε να κάνει με την ισορροπία ενός γκρουπ που προσπαθούσε να αφομοιώσει το νέο στυλ του προπονητή και βάσει εμφανίσεων απέναντι στον Άγιαξ, τουλάχιστον σε γενικές γραμμές, άρεσε. Γι΄αυτό και απέναντι στη Σλόβαν, στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στη Μπρατισλάβα, κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο. Η ρεβάνς, όμως, έκρυβε εκπλήξεις δεδομένου πως η ευκαιρία που δόθηκε στον Δημήτρη Λημνιό στο ενδιάμεσο ματς του πρωταθλήματος ήταν αρκετή για τον Έλληνα εξτρέμ προκειμένου να... εκτοπίσει τον Βραζιλιάνο, ο οποίος έδειξε να μην ξεκινά καλά τη νέα σεζόν, όντας στην ουσία η πρώτη πινελιά του Φερέιρα στην ενδεκάδα. Συμμετοχή και για τον Ροντρίγκο στο δεξί άκρο της άμυνας λόγω, όμως, της τιμωρίας του Λέο Μάτος.

Ευκαιρία σε Σφιντέρσκι, το... πάλεψε μέχρι τέλους με Ζαμπά

Στα δύο πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος που διεξήχθησαν στο γήπεδο της Τούμπας, απέναντι σε Παναιτωλικό και Πανιώνιο, ο Αμπέλ Φερέιρα «δικαιώθηκε» στον απόλυτο βαθμό με την επιλογή του Λημνιού ενώ άνοιξε το ρόστερ του, δίνοντας φανέλες βασικών σε Ντόουγκλας και Σφιντέρσκι, έχοντας τον Πέλκα σε ρόλο οργανωτή στον άξονα.

Στα αξιοσημείωτα των παρεμβάσεων του Πορτογάλου, η μονιμοποίηση του Λημνιού στα δεξιά, όντας τακτικά άψογος και με πολλές βοήθειες ανασταλτικά, δίνοντας στήριξη στον Μάτος. Βέβαια, απέναντι στον Πανιώνιο, επανέφερε τον Ζαμπά, δίνοντας στον Βραζιλιάνο μια ακόμη ευκαιρία, αυτήν την φορά αριστερά, επιλέγοντας να αφήσει στον πάγκο τον Μπίσεσβαρ αλλά και τον Πέλκα προκειμένου να δοκιμάσει και το δίδυμο των φορ, Άκπομ - Σφιντέρσκι καθώς ήταν σαφές πως ψαχνόταν ακόμη μεσοεπιθετικά στο δικό του παζλ, έχοντας να αντιμετωπίσει και ποδοσφαιριστές που δεν βρίσκονταν στο καλύτερο τους φεγγάρι αγωνιστικά.

Μίσιτς: Μπήκε και δεν ξαναβγήκε

Μία από τις πινελιές που πιστώνονται αποκλειστικά στον Αμπέλ Φερέιρα έχει να κάνει και με τη χρησιμοποίηση του Γιόζιπ Μίσιτς. Παρά το γεγονός πως ο Κροάτης φάνηκε να μην βρίσκει ρόλο το καλοκαίρι στη βασική σύνθεση της ομάδας, από τη στιγμή που πήρε χρόνο ως αλλαγή, δεν βγήκε ξανά από την ενδεκάδα, έχοντας στην αρχή διάφορους παρτενέρ στο χώρο της μεσαίας γραμμής μέχρι να βρεθεί μια... σταθερά με τον Ντόουγκλας Αουγκούστο δεδομένου πως οι δυο τους μετρούν πέντε σερί παιχνίδια ως δίδυμο.

Έξω αριστερά ο Ελ Καντουρί, βασικοί Ζίβκοβιτς και Σφιντέρσκι

Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής, ο Αμπέλ Φερέιρα δεν φοβήθηκε να προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές με σημαντικότερη αυτή κάτω από τα γκολποστ του Δικεφάλου, δίνοντας την ευκαιρία στον Ζίβκο Ζίβκοβιτς για να αφήσει στον πάγκο τον Πασχαλάκη μετά από 666 ημέρες. Μια αλλαγή που διατηρείται μέχρι και σήμερα...

Στις υπόλοιπες διαφοροποιήσεις του Πορτογάλου ήταν η χρησιμοποίηση του Ελ Καντουρί έξω αριστερά προκειμένου να μετατοπίσει στον άξονα τον Μπίσεσβαρ. Παράλληλα, έδωσε φανέλα βασικού στον Σφιντέρσκι, η εκτελεστική ικανότητα του οποίου αποτυπωνόταν με εμφατικό τρόπο στα νούμερα. Από το παιχνίδι με την ΑΕΚ, ο Πολωνός είναι η βασική αιχμή δόρατος του Δικεφάλου, με τον Άκπομ να δίνει βοήθειες από τον πάγκο.

Στην εξίσωση και οι Στοχ - Ίνγκασον

Στα δύο τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος, στην εξίσωση της κουβέντας μπήκαν και οι Ίνγκι Ίνγκασον και Μίροσλαβ Στοχ. Από τη μία ο τραυματισμός του Βαρέλα, έφερε σε πρώτο πλάνο τον Ισλανδό στόπερ με πρώτο μέλημα να συνδράμει στην περιβόητη «μαύρη» τρύπα και από την άλλη ο Σλοβάκος περίμενε τη δική του ευκαιρία, δείχνοντας στον Πορτογάλο πως μπορεί να υπολογίζει πάνω του. Η χρησιμοποίηση των δύο σε απλή μετάφραση σημαίνει πως οι μοναδικοί ποδοσφαιριστές που δεν έχουν ακόμη «γευθεί» χρόνο συμμετοχής είναι οι Λάμπρου και Μιχάι.

Η πληθώρα των λύσεων που υπάρχει στα χέρια του Φερέιρα και ο εσωτερικός «ανταγωνισμός» για μια θέση στην ενδεκάδα δημιουργούν έναν ευχάριστο «πονοκέφαλο» στον Πορτογάλο, ο οποίος σε ερώτηση για τη διαχείριση του ρόστερ του δεν δίστασε να μιλήσει με παραδείγματα: «Αν ρωτήσετε τον προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι θα σας πει πως και αυτός δεν χαίρεται που αφήνει τον Σίλβα στον πάγκο. Αλλά στο ποδόσφαιρο αυτό ισχύει. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως το αστέρι είναι η ομάδα και όχι οι παίκτες».

Το βασικό είναι πως ο 40χρονος τεχνικός με τις επιλογές του δείχνει πως δεν υφίσταται θέμα... μονιμότητας. Κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό. Κάθε παιχνίδι «σηκώνει» το δικό του πλάνο. Και στο μυαλό του Φερέιρα δεν υφίσταται τέλειο πλάνο. Δημιουργείται μέσα από προσθαφαιρέσεις, από το παζλ που ψάχνει τα κομμάτια του. Και όπως φροντίζει να λέει στους παίκτες του όταν περνάει για πρώτη φορά την πόρτα των αποδυτηρίων: «Γεια σας, είμαι ο Αμπέλ και θα σας πω αυτό: Δεν υπάρχει τέλειος σχηματισμός. Δεν υπάρχει τέλειο πλάνο παιχνιδιού.Τέλειο είναι μόνο αυτό στο οποίο πιστεύεις...». Και εκείνος ψάχνεται διαρκώς...

Διαβάστε ακόμη...