Στον αστερισμό των 30...

Από sdna.gr:Η λεζάντα της μεταγραφής του ήταν συγκεκριμένη: κίνηση ουσίας και όχι εντυπωσιασμού. 113 ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του με τον ΠΑΟΚ, ο Μίροσλαβ Στοχ θα ανασύρει την πρώτη του ατάκα στα «ασπρόμαυρα», φωνάζοντας: «Toumba, i'm back!».
Πηγή: sdna.gr
Στον αστερισμό των 30...

Για τους περισσότερους ήταν ένα πρόσωπο οικείο. Ήταν και εκείνο το αλησμόνητο γκολ στο Γκεζελκίρχεν που όμως δεν συνδυάστηκε στη ρεβάνς με την πρόκριση στο Champions League. Παρά λίγο. Μόλις άουτ για την ακρίβεια. Μια ενέργεια που «θόλωσε» κατά κάποιον τρόπο ένα ιδανικό ξεκίνημα. Τα υπόλοιπα για τον Στοχ του 2013 είναι ιστορία... Για το τι δεν πήγε καλά στον πρώτο «γάμο», ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη.

Η αλήθεια είναι, όμως, πως καμία από τις δύο πλευρές δεν φάνταζε έτοιμη για το κάτι παραπάνω... Ούτε ο ΠΑΟΚ ούτε ο Στοχ. Ο Σλοβάκος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στα πρώτα βήματα του Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι του Δικεφάλου. Σε μια χρονιά που ενώ υπήρχε θέληση για ριζικές αλλαγές, για εξέλιξη και ανάπτυξη, με τα χρήματα του μεγαλομετόχου να απλώνονται στην Τούμπα, οι «ασπρόμαυροι» αναζητούσαν ακόμη το σωστό πλάνο.

Έξι χρόνια μετά, θα έλεγε κανείς πως οι συνθήκες ωρίμασαν και για τις δύο πλευρές. Για μια δουλειά που είχε μείνει στη μέση... Τι άλλαξε από τότε; Πρωτίστως ο Στοχ, ακόμη κι αν η κλάση του, το άγγιγμα της μπάλας και η ποιότητα του παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, ο Σλοβάκος δεν θύμιζε σε πολλά εκείνον τον 24χρονο με την αξιοσημείωτη κόμη.

Το βασικότερο, όμως, είναι πως άλλαξε ο ΠΑΟΚ. Ο άλλοτε δανεικός από την Φενέρ ποδοσφαιριστής που φάνταζε ως ο σταρ της ομάδας, ενός συνόλου που έψαχνε να αναδείξει πινελιές πολυτελείας, θα έμπαινε στον ΠΑΟΚ του 2019 στη σειρά, περιμένοντας την ευκαιρία του.

Η ξεκάθαρη φιλοσοφία του Φερέιρα

Και η αλήθεια είναι πως και ο Αμπέλ Φερέιρα δεν φάνηκε διατεθειμένος να κάνει καμία... έκπτωση στη φιλοσοφία του, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Θα παίζουν όσοι του δείχνουν σε κάθε προπόνηση πως είναι έτοιμοι και ορεξάτοι για φανέλα βασικού με την υποσημείωση πως μέχρι να κατανοήσει πλήρως τα χαρακτηριστικά του καθενός, το βάρος θα πέσει στο γκρουπ των ποδοσφαιριστών που «σήκωσαν» μέχρι πέρσι την ομάδα στην πλάτη. Και εκ του αποτελέσματος πετυχημένα...

Από την άλλη, δεν είναι κοινό μυστικό πως ο Στοχ είναι ένας ποδοσφαιριστής που «φτιάχνεται» κυρίως μέσα από τα παιχνίδια. Από τη «βιτρίνα» του αθλήματος, αυτό του έδινε πάντα κίνητρο. Και στον ΠΑΟΚ των κομβικών αλλαγών του περασμένου καλοκαιριού, ήταν αναμενόμενο να μείνει σε πρώτη φάση εκτός πλάνου. Μέχρι να ρολάρει... Και εκείνος και ο ΠΑΟΚ.

Και ποιος δεν θα ήθελε να παίζει...

Αναμφισβήτητα το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αρκετά δύσκολο για εκείνον. Μια έκφραση αμηχανίας ως απάντηση για το πότε θα παίξει βασικός. Ένας ποδοσφαιρικός εγωισμός καλά «θαμμένος» που συνοψίστηκε στην ατάκα: «Ο προπονητής είναι εκείνος που αποφασίζει...». Και ο Αμπέλ Φερέιρα, έχοντας πληθώρα επιλογών στα χέρια του, αποφάσισε την έβδομη αγωνιστική της Super League να τον ρίξει σε μια θέση που γνώριζε καλά πως του ταιριάζει γάντι. Μια ημέρα μετά τα 30α γενέθλιά του.

Για την ακρίβεια, αν και το δείγμα είναι εξαιρετικά μικρό, «βοήθησε» και η παρουσία του Δημήτρη Γιαννούλη. Δεδομένου πως ο Στοχ είναι ένας εξτρέμ με τρομερά επιθετικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια και αρέσκεται στο να συγκλίνει για να «κεραυνοβολεί» τους αντίπαλους τερματοφύλακες, "προβληματίζει" ως προς την αμυντική του συμπεριφορά και τις βοήθειες που μπορεί να δώσει ανασταλτικά όπως αυτές που παίρνει ο Μάτος από τον Λημνιό στα δεξιά, όντας απόλυτα προσηλωμένος στο τακτικό του πλάνο.

Δεν τίθεται θέμα... απαντήσεων

Το ματς απέναντι στη Λαμία ταίριαξε γάντι στο ύφος του Στοχ και γι΄αυτό ο Σλοβάκος έμοιαζε η ευχάριστη έκπληξη από τον πάγκο, με διάθεση, όρεξη, φαντασία. Προφανώς και δεν τίθεται θέμα απαντήσεων στον Αμπέλ Φερέιρα. Ο προπονητής είναι εκείνος που κρίνει, εκτιμά και ορίζει το πλάνο του. Μέσα από την καθημερινή επαφή και προπόνηση. Και εκείνος που δικαιώνεται ή όχι από τις επιλογές του. Και αυτή του Στοχ τον δικαίωσε. Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι; Ο Πορτογάλος θέλει να κρατά μόνιμα «ζεστούς» τους ποδοσφαιριστές του, κάνοντας σαφές πως ο Σλοβάκος έχει ακόμη δρόμο μπροστά του για να... μονιμοποιήσει τη θέση του. Τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι...

Το θετικό, όμως, είναι πως ο Στοχ φωνάζει πως δεν πρόκειται να τα παρατήσει και προτίθεται να παλέψει μέχρι τέλους. Ειδικά τώρα που έγινε η αρχή... Ο Στοχ του 2019 γιατί για εκείνον του 2013 διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας...

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...