«Το VAR δεν είναι εργαλείο για επικοινωνιακά παιχνίδια» (pics)

Από sdna.gr:  Η παρότρυνση του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου, στους παράγοντες των ομάδων της Σούπερ Λιγκ, στο σεμινάριο για το VAR
Πηγή: sdna.gr
«Το VAR δεν είναι εργαλείο για επικοινωνιακά παιχνίδια» (pics)

Σαφέστατο μήνυμα προς τους παράγοντες των ομάδων που «χρησιμοποιούν» το VAR για επικοινωνιακά παιχνίδια, έστειλε ο Βαγγέλης Γραμμένος, στο σεμινάριο για το Video Assistant Referee που διοργάνωσε η ΕΠΟ, το μεσημέρι της Πέμπτης (17/10).

«Πρέπει η επόμενη μέρα να μας βρει στη σύγκλιση και όχι αλληλοσπαρασσόμενους, γιατί το VAR δεν είναι ένα εργαλείο για επικοινωνιακά παιχνίδια» ήταν η παρότρυνση του προέδρου της ΕΠΟ, στην ομιλία του στο σεμινάριο, στο οποίο ο ειδικός εκπαιδευτής VAR της FIFA, Κάρλος Χεσούς Γκόμεθ παραδέχθηκε ότι υπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος, άρα και της βαθμολογίας του πρωταθλήματος στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης.

«Είναι βέβαιο ότι μέσα από συνεργασία και αμφίδρομη πληροφόρηση μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα, έστω και μεσοπρόθεσμα, αρκεί να μη μας διακατέχει καχυποψία. Σας καλωσορίζω στο σεμινάριο που έχει ως σκοπό να δώσει διευκρινίσεις με την τεχνική ανάλυση που θα παρακολουθήσετε. Οι 42 αγώνες των έξι πρώτων αγωνιστικών της Super League 1 έχουν καταδείξει το VAR ως ένα εξαιρετικό τεχνολογικό εργαλείο, ωστόσο στη χώρα μας εξακολουθεί να παρατηρείται αμφισβήτηση. Το VAR δίνει στον διαιτητή τη δυνατότητα να επανεξετάσει τη φάση, όμως δεν αποφασίζει, γιατί έτσι θα έχανε το ποδόσφαιρο την ομορφιά του. Πρέπει όλοι μας να δείξουμε εμπιστοσύνη σε αυτή την καινοτομία, καθώς βρίσκεται στην αρχή και είναι νομοτελειακό ότι θα συνεισφέρει στο καλό του ποδοσφαίρου. Πρέπει η επόμενη μέρα να μας βρει στη σύγκλιση και όχι αλληλοσπαρασσόμενους, γιατί το VAR δεν είναι ένα εργαλείο για επικοινωνιακά παιχνίδια. Η Ε.Π.Ο. θα συνεχίσει την επιμόρφωση» είπε ο Βαγγέλης Γραμμένος.

Αυγενάκης: «Το VAR να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων»

Χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες απηύθυνε ο υφυπουργός αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε: "Χαίρομαι που πραγματοποιείται αυτό το σεμινάριο, καθώς στη συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο με όλες τις πλευρές προ μηνός, είχαν διαπιστωθεί ορισμένες εκκρεμότητες, οι οποίες πρέπει να λυθούν, ώστε το VAR, ένα καταπληκτικό εργαλείο, να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των εμπλεκομένων στο ποδόσφαιρο και να δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψουν οι οικογένειες και τα παιδιά στα γήπεδα, βασική προϋπόθεση όμως και πρώτο βήμα γι αυτό είναι να σταματήσει ο «χαρτοπόλεμος δηλώσεων», γιατί αληθινά πιστεύω πως το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει περιθώρια βελτίωσης. Έχουμε καλό υλικό, ποδοσφαιριστές και καλούς παράγοντες. Πιστεύω σε αυτό το σύστημα, αρκεί να λειτουργεί σωστά κι εύχομαι με το πέρας του σεμιναρίου να έχουν λυθεί οι απορίες που έχουν προκύψει».

Φούσεκ: «Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά»

Ο ειδικός εμπειρογνώμονας των FIFA και UEFA Πετρ Φούσεκ σχολίασε: «Η FIFA γνωρίζει για αυτό το σεμινάριο και χαιρετίζει την απόφαση της ομοσπονδίας να το διοργανώσει. Έχουν γίνει προσπάθειες από πέρυσι, με την εφαρμογή του VAR στον τελικό Κυπέλλου, αλλά και μια σειρά από test με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση των διαιτητών και των λοιπών εμπλεκομένων. Είχαμε στα σεμινάρια τον κ. Βαν ντερ Ροστ και σήμερα τον κ. Γκλος Γκόμεζ, καθώς στην UEFA υπάρχει η εμπειρία και γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίξουν την Ε.Π.Ο. και την ΚΕΔ. Να θυμάστε ότι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, αυτήν του ποδοσφαίρου και όχι αντίπαλοι».

Περέιρα: «Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔ Βίτορ Μανουέλ Ντε Μέλο Περέιρα υπογράμμισε: «Θα κάνω μία υπενθύμιση, ότι είναι μόνο τέσσερις οι περιπτώσεις παρέμβασης του VAR. Δε θέλουμε να αλλάξουμε το ποδόσφαιρο, θέλουμε να το βελτιώσουμε, ώστε να γίνει καλύτερο το θέαμα. Σε μια γρήγορη αναδρομή, θα σας πω ότι έχουν υπάρξει 688 ώρες εκπαίδευσης διαιτητών και 81 ώρες ενημέρωσης των άλλων πλευρών, ομάδων, δημοσιογράφων κλπ. Μετά από 42 παιχνίδια είχαμε 34 παρεμβάσεις VAR, 23 θεάσεις φάσεων από τους διαιτητές και 11 παρεμβάσεις πληροφόρησης των διαιτητών. Τα παραπάνω απέφεραν 28 αλλαγές απόφασης, κάτι πολύ ωφέλιμο για τη διαιτησία και το άθλημα, που μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους. Συνεχίζουμε ωστόσο να μαθαίνουμε».

Διαβάστε ακόμη...