Τα είπε και τα έκανε ο Σαββίδης!

Από forza: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012. Δύο χιλιάδες κόσμου συγκεντρωμένοι στο Παλατάκι για ν' ακούσουν τις «προγραμματικές» δηλώσεις του νέου, τότε, μεγαλομετόχου της ομάδας τους.
Πηγή: forza
Τα είπε και τα έκανε ο Σαββίδης!

Το πρωί εκείνης της ημέρας ο Ιβάν Σαββίδης, που είχε συμπληρώσει μόλις δύο μήνες στο τιμόνι της ΠΑΕ, είχε αναλύσει εκτενώς τους στόχους του σε συνέντευξη Τύπου. Παρ' όλα αυτά, επιδίωξε να έχει μια πιο άμεση επαφή με φιλάθλους του ΠΑΟΚ, να μιλήσει τετ α τετ μαζί τους, ν' απαντήσει σε ερωτήσεις τους, να λύσει απορίες τους. Και ήταν, δικαιολογημένα, πολλές.

Τους κάλεσε, λοιπόν, το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου 2012 (επτά χρόνια πριν) στο Παλατάκι, ανοίγοντας διάλογο μαζί τους, παρουσία των Ζήση Βρύζα, Γιώργου Δώνη και Πάμπλο Γκαρσία.

Οι ατάκες του έδωσαν φανταχτερούς τίτλους («είμαι ένας από εσάς») την επόμενη ημέρα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Υπήρξε, όμως, και η ουσία των τοποθετήσεων του. Η FORZA θυμάται τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε τότε ο Σαββίδης και εξηγεί τι συνέβη στην πράξη.

«ΗΡΘΑ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ»

«Σκέφτομαι τι πρέπει να κάνω για να φτιάξω των ΠΑΟΚ, όπως τον επιθυμείτε. Και θέλω να σας ακούσω για να κάνω τα λιγότερα δυνατά λάθη. Ήρθα εδώ και ήρθα για να μείνω καιρό» ήταν από τις πρώτες του δηλώσεις. Ο Σαββίδης έχει ήδη... ισοφαρίσει την επταετία του Θωμά Βουλινού, ενώ ζήτημα χρόνου είναι να ξεπεράσει και την οχταετία του Γιώργου Μπατατούδη ως μεγαλομέτοχος. Είναι φανερό ότι Σαββίδης και ΠΑΟΚ έχουν γίνει πια «ταυτόσημες» έννοιες.

«Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ»

Το θέμα της διαιτησίας ήταν αδύνατο να μην αποτελέσει μέρος της συζήτησης με τον κόσμο. Τι είχε πει ο Σαββίδης; «Σε ό,τι αφορά τη διαιτησία, τα βλέπω όλα. Καταλαβαίνω ίσως περισσότερο απ' όσα νομίζετε, τα αναλύω και πρέπει να βρω την σωστή απόφαση. Η λύση για την διαιτησία δεν έχει δύο επιλογές, υπάρχει μόνο μία, γι΄ αυτό και δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθος. Πρέπει να καταλάβουμε και να ξέρουμε ότι υπάρχει αποτέλεσμα. Είπατε ότι δεν κρίνονται όλα από τα λεφτά, λέμε κι εμείς ότι τα χρήματα δεν καθορίζουν τα πάντα. Το αποφασίζει η ποσότητα των χρημάτων. Κανείς δεν αγαπάει τον φτωχό. Αγαπάνε τον πλούσιο, φοβούνται τον δυνατό και πρέπει να δυναμώσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Και τότε, πιστέψτε με, οι διαιτητές θα κρίνουν όπως πρέπει».

Ο Σαββίδης δεν άργησε καθόλου να διαγνώσει το μέγα πρόβλημα της διαιτησίας στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις, ωστόσο, προς την κατεύθυνση επίλυσης του επιταχύνθηκαν μετά το πρώτο προημιτελικό κυπέλλου της 2ας Μαρτίου 2016 εναντίον του Ολυμπιακού, όταν ο Παππάς τίναξε –κυριολεκτικά-το παιχνίδι στον αέρα. Ηταν τότε που η κατάσταση έφθασε στο μη παρέκει. Και ήταν ο Σαββίδης που πρωτοστάτησε για τον ορισμό ξένων διαιτητών στα ντέρμπι του πρωταθλήματος και στους τελικούς κυπέλλου, για την έλευση ξένων παραγόντων για τη στελέχωση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και, φυσικά, για τη χρήση του VAR. Και αυτά τα έκανε, όχι για να νοθεύσει υπέρ του την κατάσταση, αλλά για ν' αποκαταστήσει-στο μέτρο του δυνατού-την ίση αντιμετώπιση των ομάδων.

«ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ»

Επτά χρόνια νωρίτερα, το θέμα ενός νέου γηπέδου δεν ήταν τόσο ψηλά στο ενδιαφέρον για τους περισσότερους. Ο Σαββίδης ανήκε στη μειοψηφία: «Ανέθεσα στην Μαρία (σ . σ. Γκοντσάροβα) να αρχίσει να σχεδιάζει το σχέδιο για το γήπεδο, ώστε να έχουμε απόψεις και αντίληψη για το τι συγκεκριμένα πρέπει να γίνει. Οταν καταλήξουμε, θα συνεννοηθούμε με τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Ελπίζω να βρούμε κοινή λύση και θα ξεκινήσουμε την ανακατασκευή του γηπέδου». Από τότε, κύλησε πολύς χρόνος. Και έχει δρομολογηθεί η πορεία, που θα έχει-αργά ή γρήγορα-κατάληξη τη νέα Τούμπα.

ΑΤΑΚΕΣ

*** «Εσείς έχετε και τον ΠΑΟΚ και την ενέργειά του στα χέρια σας. Χρειάζεται όλα αυτά να τα ενώσουμε, ώστε να γίνουμε δυνατοί»

*** «Και ικανοί να λύσουμε τα μεγάλα θέματα που υπάρχουν ανοιχτά στην ομάδα. Χρειάζομαι τη δύναμη σας και, σε αντάλλαγμα. θα σας δώσω τα χρήματά μου»

Η 2η ΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Ήταν κάτι που ο Σαββίδης ξεκαθάρισε εξ αρχής, ότι δηλαδή δεν θα ήταν ικανοποιημένος με τίποτα λιγότερο από την κατάκτηση της κορυφής

Έχοντας πετύχει στην επιχειρηματική του σταδιοδρομία, δεν θα μπορούσε να προσβλέπει παρά μόνο στην πρωτιά -εντός των ελληνικών συνόρων -για την ομάδα του Δικεφάλου.

Από την πρώτη στιγμή ο Σαββίδης είχε διαβεβαιώσει ότι δεν επρόκειτο να... τσιγκουνευτεί χρήματα, προκειμένου να πετύχει τους πιο υψηλούς στόχους.

«Ανοίγουμε μία νέα σελίδα στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ας αφήσουμε πίσω το παρελθόν, θέλω στη νέα ιστορία μας να γράφουμε για τρόπαια. Ερχομαι από το 2006 και δεν σκοπεύω να χαλάσω χρήματα, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα. Η δεύτερη θέση, για μένα, δεν είναι αποτέλεσμα. Εσείς έχετε τη δύναμη και τις ιστορικές γνώσεις, εγώ έχω τα χρήματα και την επιθυμία» είχε τονίσει μπροστά στον κόσμο. Η αλήθεια ότι εκείνη την ώρα ο ίδιος δεν θα φαντάζονταν ότι θα έπρεπε να περιμένει σχεδόν επτά χρόνια για να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος (είχαν προηγηθεί δύο κατακτήσεις κυπέλλων). Η ουσία, όμως, είναι ότι το κατάφερε. Και θα το πετύχαινε και ένα χρόνο νωρίτερα (σεζόν 2017-18), αν η κατάληξη των εντός έδρας ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ δεν αλλοίωνε την εικόνα σαφούς υπεροχής του ΠΑΟΚ εντός των αγωνιστικών χώρων καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Μεταξύ άλλων, ο Σαββίδης είχε ρωτηθεί αν είχε τη δύναμη να τα βάλει με το «σύστημα» και να το νικήσει. «Είμαι μικρός σε ύψος, αλλά έχω πολύ δύναμη» ήταν η απάντηση του.

«Δεν θα σας προδώσω ποτέ»

«Δεν θα σας προδώσω ποτέ. Δεν θα προδώσω τον ΠΑΟΚ. Θέλω να με βλέπετε σαν έναν από εσάς. Αν δεν καταφέρουμε κάτι, σημαίνει ότι δεν μπορούμε. Αν είμαστε μαζί, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μπορούμε να πετύχουμε». Τα λόγια του Σαββίδη το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου 2012 παρέπεμπαν σε... προεκλογική ομιλία. Κι ο ίδιος, άλλωστε, είχε υπάρξει πολιτικός στη Ρωσία. Οι υποσχέσεις των πολιτικών μένουν-κατά κανόνα-στα λόγια, αλλά ο Σαββίδης, στην πορεία των χρόνων, απέδειξε ότι όλα όσα έλεγε, τα εννοούσε. Και τα έκανε πράξη. Με κορυφαία χειρονομία την καταβολή στην εφορία του ποσού των 10,89 εκατομμυρίων ευρώ στις 12 Μαΐου 2015, με το οποίο εξοφλούσε το σύνολο των χρεών της ΠΑΕ προς την πολιτεία.

«ΘΕΛΩ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΙΚΤΕΣ»

«Θέλω να δω όσους περισσότερους Ελληνες γίνεται στον ΠΑΟΚ. Αλλά, φυσικά, δεν υπάρχει κανείς που να μην θέλει τους καλύτερους Ευρωπαίους». Το καλοκαίρι του 2013 αποκτήθηκε μια σειρά από Ελληνες παίκτες, που σχεδόν στο σύνολο τους ήταν και διεθνείς: Γιάννης Σκόνδρας, Αλέξανδρος Τζιόλης Νίκος Σπυρόπουλος, Σωτήρης Νίνης, Γιώργος Τζαβέλλας. Και όλα αυτά, τη στιγμή που ακόμη περισσότεροι βρίσκονταν ήδη στο ρόστερ: Γλύκος, Γιακουμής, Κίτσιου, Κατσικάς, Κατσουράνης, Γεωργιάδης, Πόζογλου, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης. Ο Σαββίδης έβλεπε να γίνεται πράξη η επιθυμία του, αλλά από τη στιγμή, που η ελληνοποίηση του ρόστερ δεν συνοδεύτηκε με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, δεν επέμεινε τα επόμενα χρόνια στην ίδια τακτική.

«Σ' ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ»

Ο Σαββίδης είχε κάνει σαφείς τις προθέσεις του, σ' ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της ΠΑΕ: «Το κέντρο λήψης των αποφάσεων, συγχωρήστε με, αλλά θα ανήκει σε εμένα». Και σε ερώτηση φιλάθλου για τους πιο στενούς του συνεργάτες, είχε υπογραμμίσει: «Φυσικά, θα είναι ειδικοί στον τομέα τους. Δεν δίνω προνόμια στους συγγενείς μου, το βασικό είναι ο επαγγελματισμός. Η Μαρία Γκοντσάροβα, που έστειλα, είναι μία από τις πιο δυνατές οικονομικές διευθύντριες. Μόνο δυνατοί επαγγελματίες θα είναι δίπλα μου». Επτά χρόνια μετά, η Γκοντσάροβα, μέλος και της διοίκησης, παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της ΠΑΕ.

«ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ»

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η παρουσία στο Παλατάκι τμημάτων από τις υποδομές της ομάδας. «Συγκινήθηκα πολύ, όταν παιδιά του ΠΑΟΚ έπαιξαν στο Ροστόφ (σ. σ. είχαν συμμετάσχει σε τουρνουά). Γιατί, για δύο εβδομάδες, ένιωσα ότι ήμουν δίμετρος!. Η Ακαδημία του ΠΑΟΚ είναι η αυριανή μου ζωή. Απευθυνόμενος στα παιδιά, θέλω να τους πως ότι η ελπίδα μου κυρίως βρίσκεται σ' αυτά. Οταν μεγαλώσετε και παίζεται καλά, θα με ρωτήσουν τι έκανες αυτά τα χρόνια. Γι' αυτό η τύχη μου είναι στα χέρια σας». Στην πορεία των χρόνων ο Σαββίδης επένδυσε αρκετά εκατομμύρια ευρώ στην ακαδημία και, είναι βέβαιο, ότι το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 2016

Η προεδρία ήταν στις αρχικές του σκέψεις

Αυτό που δεν είχε αποκαλύψει ο Σαββίδης στο Παλατάκι ήταν η σκέψη του ν' αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ. Το είχε κατά νου από το πρώτο διάστημα, που έγινε κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, όπως είχαν αποκαλύψει τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών. Τελικά, η υλοποίηση εκείνης της σκέψης του έγινε τέσσερα χρόνια αργότερα. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, την παραμονή του αγώνα εναντίον της Σλόβαν στο Λίμπερετς (1-2) για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ ανακοίνωσε την απόφαση του να αναλάβει την προεδρία της ΠΑΕ. Και στις 17 Οκτωβρίου έγινε και τυπικά πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη...