Οι πρώτες 100 ημέρες του Φερέιρα στην Τούμπα

Από forza: Η αποτυχία στην Ευρώπη, η απόλυτη στήριξη του Ιβάν Σαββίδη στο πρόσωπο του, η αναγνώριση των λαθών και η επιμονή στο πλάνο του.
Πηγή: forza
Οι πρώτες 100 ημέρες του Φερέιρα στην Τούμπα

Αν μη τι άλλο, ο 40χρονος προπονητής δείχνει ότι γνωρίζει καλά σε ποια ομάδα έχει έρθει και πως πρέπει να την «υπηρετήσει».

Ήταν 1η Ιουλίου όταν οι νταμπλούχοι Ελλάδας ολοκλήρωναν και ανακοίνωναν με κάθε επισημότητα, μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, την συμφωνία τους με τον Αμπέλ Φερέιρα, που πλέον μετράει 100 συμπληρωμένες ημέρες στον «ασπρόμαυρο» πάγκο.

Τα αντανακλαστικά της διοίκησης στην ξαφνική αποχώρηση εν μια νυχτί του Ραζβάν Λουτσέσκου από την ομάδα, λειτούργησαν και στο πρόσωπο του 40χρονου τεχνικού από το Πεναφιέλ, ένα προάστιο του Πόρτο, οι «ασπρόμαυροι» βρήκαν τον προπονητή για να «στήσουν» και να εξελίξουν το πλάνο της επόμενης τριετίας.

Ο δεύτερος Πορτογάλος, μετά τον Φερνάντο Σάντος, κι ο 76ος προπονητής στην 93χρονη ιστορία του ΠΑΟΚ, κουβαλάει ως... ανορθογραφία τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά είναι ξεκάθαρο πως αρχίζει σιγά – σιγά να δείχνει τη δουλειά του στο γήπεδο, βάζοντας τους πρωταθλητές Ελλάδας στο δρόμο των επιτυχιών.

Αν μη τι άλλο, μετά από τις πρώτες 100 ημέρες στη Θεσσαλονίκη, είναι άλλος ο Φερέιρα, που μας πρωτοσυστήθηκε στο προπονητικό κέντρο του Απελντοορν, με τον Φερέιρα που πριν από λίγες μέρες κατέγραψε στην Τρίπολη την τέταρτη νίκη (σε έξι αγώνες) στο πρωτάθλημα.

ΤΟ ΣΟΚ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει το θάρρος της γνώμης και δεν διστάζει να πει, δημοσίως, αυτά που έχει στο μυαλό του. Έχει χαρακτηρίσει τον Ομάρ Ελ Καντουρί ως «τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που έχω προπονήσει», έχει μιλήσει για τα ατομικά λάθη, για το πρόβλημα στις στατικές φάσεις, για τις βραδιές που δεν κοιμάται.

Ο Φερέιρα δεν κρύφτηκε μετά τον αποκλεισμό-σοκ από την Σλόβαν. Ανέλαβε την ευθύνη και πέρασε το πρώτο δύσκολο βράδυ «ενώπιος ενωπίο» του Ιβάν Σαββίδη. Με τον Άγιαξ η ομάδα το πάλεψε μέχρι που έπεσε πάνω στον ανεκδιήγητο Κρεγκ Πόουσον, αλλά με τους Σλοβάκους πλήρωσε ακριβά τα λάθη της, τόσο στον αγώνα της Μπρατισλάβας, όσο και στη ρεβάνς της Τούμπας.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ «ΕΚΔΟΣΗ»

Στο ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ, κυρίως στα πρώτα 45 λεπτά, είδαμε την καλύτερη «έκδοση» του ΠΑΟΚ, της ομάδας που θέλει και ονειρεύεται να μας παρουσιάσει ο Αμπέλ Φερέιρα. Ήταν ένα σοκαριστικό για τους αντιπάλους διάστημα, όπου ο Πορτογάλος κατέθεσε στην πράξη όχι μόνο τη δουλειά του και την βελτίωση της ομάδας του μέσα από τις προπονήσεις. Έδειξε και την αυτοκυριαρχία του, επιμένοντας στο επιθετικό πλάνο που έχει στο μυαλό του για τον δικό του ΠΑΟΚ, από την ημέρα που ανέλαβε τους νταμπλούχους Ελλάδας.

«ΜΑΘΗΜΑΤΑ»

Όσοι τον ζουν τον χαρακτηρίζουν με τρεις λέξεις: Εργασιομανής παθιασμένος, σοβαρός. Ο Φερέιρα μπορεί να μας προέκυψε πολύ ξαφνικά, μετά την αποχώρηση του Λουτσέσκου, ωστόσο όπως είπε και ο Φερνάντο Σάντος το κλειδί για τις επιτυχίες είναι ένα: να έχει δίπλα τους κατάλληλους ανθρώπους που θα τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα. Τόσο ο διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος, Χρήστος Καρυπίδης, όσο και ο βοηθός του, Αλέξανδρος Μανιάτογλου, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο τους. Κυρίως ο πρώτος που έχει αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ και ξέρει καλά «τι εστί ΠΑΟΚ». Ο Πορτογάλος στην Τρίπολη έδειξε να γίνεται «ένα» με τον κόσμο. Κι αυτό στην παρούσα φάση (μας) «λέει» πολλά.

Ψυχή τε και σώματι στον ΠΑΟΚ

Ήταν βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου όταν από Πορτογαλία μεριά «έσκασε» το θέμα με το ενδιαφέρον και την πρόταση της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Υπαρκτό θέμα, με τους Πορτογάλους να χτυπούν εις διπλούν την πόρτα του ΠΑΟΚ. Όμως, για κακή τους τύχη, την βρήκαν κλειστή.

Οι «ασπρόμαυροι» δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να συζητήσουν, ξέκοψαν τη φόρα των πρωτευουσιάνων, με τους οποίους ο Αμπέλ Φερέιρα διατηρεί άριστη σχέση, αλλά ουδέποτε θα έμπαινε στη διαδικασία να αλλάξει τρίτη ομάδα μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες. «Δεν υπάρχει λογική σε κάτι τέτοιο», είχε πει στο PAOK TV όταν πλέον είχε καθίσει η σκόνη και είχε δει τον Ιβάν Σαββίδη να τον στηρίζει, εκ νέου, στην σύσκεψη που έγινε -μέσω SKYPE- το μεσημέρι της 25ης Σεπτεμβρίου.

«Είμαι στον σύλλογο στο 200%. Γνωρίζουμε όλοι, ωστόσο, ότι στη διάρκεια της διαδρομής μας πάντα θα βρεθούν εμπόδια. Τότε θα πρέπει όλοι μαζί, προπονητές, παίκτες, διοίκηση, φίλαθλοι να βρούμε τρόπους να τα ξεπεράσουμε», εξήγησε και έκοψε κάθε κουβέντα για το μέλλον του.

Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

ΤΟ GROUP THERAPY ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Το ξημέρωμα του αποκλεισμού από την Ευρώπη βρήκε τους «ασπρόμαυρους» κλειδωμένους σε μια μεγάλη αίθουσα του «Μακεδονία Παλλάς». Εκεί, για πρώτη φορά ο Ιβάν Σαββίδης ενώπιον όλων στήριξε τον Αμπέλ Φερέιρα. Για την ιδιοκτησία ήταν ξεκάθαρο ότι ο 40χρονος Πορτογάλος τεχνικός είναι ένα πρότζεκτ πάνω στο οποίο θα χτιστεί η ομάδα των επόμενων ετών. Αυτοί που έπρεπε να το καταλάβουν ήταν οι ποδοσφαιριστές, που έδειξαν να αντιλαμβάνονται ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα απομάκρυνσης του προπονητή.

Οι ποδοσφαιριστές, όπως αποκάλυψε η FORZA το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, μίλησαν ανοικτά στα αποδυτήρια της Νέας Μεσημβρίας, είπαν αλήθειες, σε μια κίνηση απόλυτης στήριξης ολόκληρου του «ασπρόμαυρου» οργανισμού προς το πρόσωπο του Φερέιρα.

ΟΙ ΑΤΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

25.08.2019

ΠΑΟΚ – ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 2-1

«ΘΕΛΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘ'ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ»

29.08.2019

ΠΑΟΚ – ΣΛΟΒΑΝ 3-2

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ»

01.09.2019

ΠΑΟΚ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2-1

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΕΡΣΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ...»

14.09.2019

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ – ΠΑΟΚ 2-3

«ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΜΕΤΡΑΕΙ. ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ»!

22.09.2019

ΠΑΟΚ – ΑΡΗΣ 2-2

«Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΥΘΥΝΗ»

29.09.2019

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-2

«ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ»

Διαβάστε ακόμη...