Η αντεπίθεση του Φερέιρα

Απο repress.gr: Ο ΠΑΟΚ ανασάνει ποδοσφαιρικά έχοντας περάσει ένα πολύ κρίσιμο στάδιο το οποίο ελάχιστοι μπορούν να συνειδητοποιήσουν τις δυσκολίες του 
Πηγή: repress,gr
Η αντεπίθεση του Φερέιρα

Ο Αμπέλ Φερέιρα ισχυροποιείται, προσαρμόζεται και πάει στην επόμενη πίστα.

Αυτά που αντιμετώπισε ο Φερέιρα, δεν είναι λίγα. Και δεν είναι εύκολα στη διαχείριση πόσω μάλλον όταν αναφερόμαστε σε έναν προπονητή μικρής εμπειρίας που έφυγε για πρώτη φορά από τη χώρα του.

Ανέλαβε μία αήττητη ομάδα την πρώτη μέρα του βασικού σταδίου της προετοιμασίας. Το γκρουπ του Λουτσέσκου, πρώτα τον χαιρέτησε για τη νέα χρονιά και μετά έμαθε πως αποχωρεί. Και οι ποδοσφαιριστές, όντας παιδιά καλομαθημένα συνήθως, δεν θέλουν να χάνουν τη βολεψιά τους. Με τον Λουτσέσκου την είχαν, είχαν για την ακρίβεια την ασφάλεια του πλάνου που κέρδιζε.

Ο Φερέιρα, έπρεπε να τους πείσει πως υπάρχει προοπτική και συνέχεια σε αυτό που ζούσαν. Είχε να αντιμετωπίσει βέβαια δύο ακόμη ισχυρούς σκοπέλους. Τον κακό προγραμματισμό μίας ΠΑΕ που επέλεξε να διώξει σημαντικά κομμάτια του γκρουπ – Κάνιας, Σάκχοφ – χωρίς να είναι έτοιμη να τα αντικαταστήσει και βέβαια, την κληρωτίδα που του έστειλε για πρώτο επίσημο παιχνίδι τον Άγιαξ. Τον παραλίγο φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Άλλη μία αδυναμία που υπήρχε, ήταν η απουσία των δύο ηγετών. Ο Άντρε και ο Μαουρίτσιο ήταν εκτός και μπορεί αυτό να μη φάνηκε στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, όμως σε μία νέα κατάσταση η εμπειρία τους, η ποιότητά τους και η προσωπικότητά τους ήταν κομβική.

Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τον Άγιαξ στις λεπτομέρειες, από τα δικά του λάθη και λίγο από Πόουσον. Ο Άγγλος ήταν αηδιαστικός στον επαναληπτικό του Άμστερνταμ. Ο ΠΑΟΚ έχασε ενέργεια και το πλήρωσε με την Σλόβαν. Ο Φερέιρα δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμόσει την ομάδα του στις ανάγκες ενός τόσο διαφορετικού αντιπάλου. Για την ακρίβεια, το έκανε σε ένα ημίχρονο στο οποίο πέτυχε τρία γκολ και έχασε μεγάλες ευκαιρίες. Η επιμονή του να διατηρήσει τρεις στην άμυνα και να μην ενισχύσει την δεξιά του πλευρά με τον Μάτος, ήταν καταλυτική για τον αποκλεισμό της ομάδας του, μαζί βέβαια με τα ατομικά λάθη κυρίως των Πασχαλάκη – Βαρέλα.

Ο ΠΑΟΚ βέβαια άργησε να αξιολογήσει το τι πέτυχε με τον Άγιαξ. Από τότε είναι η μοναδική ομάδα που προηγήθηκε απέναντί του, ενώ είναι και η μοναδική που σκόραρε. Τα γκολ του Άκπομ, του Μάτος και τα δύο του Μπίσεσβαρ, είναι όλα όσα έχουν δεχτεί οι Ολλανδοί στην Ευρώπη φέτος.

Σε αυτά τα παιχνίδια, ο Φερέιρα δεν μπορούσε να πειράξει τον κορμό του Λουτσέσκου. Γιατί δεν είχε χρόνο να μελετήσει ιδιαίτερα το υπόλοιπο γκρουπ αλλά κυρίως γιατί δεν ήθελε να ρισκάρει βγάζοντας κάποιους από τους παίκτες που κατέκτησαν αήττητο πρωτάθλημα και νταμπλ. Ουσιαστικά ο περυσινός κορμός χωρίς Μαουρίτσιο και Άντρε, συν τον Εσίτι που αποκτήθηκε γιατί ο ΠΑΟΚ δεν είχε χαφ, έπαιξε σε αυτά τα παιχνίδια.

Σήμερα, μέσα από τα παιχνίδια, ο Φερέιρα κατάφερε να παίξει στο περίπου αυτό που θέλει, ψηλαφίζοντας βέβαια αρκετά το ρόστερ.

Σε σχέση με το πως ξεκίνησε, εκτός ομάδας είναι πλέον Πασχαλάκης, Εσίτι, Ζαμπά, Άκπομ και Πέλκας, ο τελευταίος λόγω τραυματισμού κυρίως. Ο Καντουρί που πήρε έναν ρόλο, σύντομα θα τον χάσει με την επιστροφή του αρχηγού.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην ομάδα έχουν οι Μίσιτς, Σφιντέρσκι, Λημνιός, που στο ξεκίνημα της σεζόν δεν τους έβλεπε ο προπονητής τους, όπως και ο Ζίφκοβιτς που έχει ηρεμήσει κάπως τους αμυντικούς του με τη μεγαλύτερη σιγουριά που δίνει στο παιχνίδι με τα πόδια.

Ο ΠΑΟΚ θα αλλάξει εκ νέου. Και με το που θα μπούνε οι Μαουρίτσιο – Άντρε και εφόσον αποφασίσει να δουλέψει ποδοσφαιρικά ως κλαμπ τον ερχόμενο Γενάρη καλύπτοντας κάποια κενά και αδειάζοντας χώρο από παιδιά που δεν μπορούν να υποστηρίξουν το πλάνο του προπονητή τους.

Η επιλογή του Φερέιρα να αναδιαμορφώσει τον σχηματισμό του και να καταλήξει σε αυτό το 3-1-5-1 που παίζει στα τελευταία δύο παιχνίδια, έχει ρόλους και για τον Μαουρίτσιο και για τον Άντρε.

Ο Βραζιλιάνος λογικά θα είναι ο ένας εκ των δύο κεντρικών μέσων μπροστά από τον Αγκούστο – παρέα λογικά με τον φορμαρισμένο Μίσιτς δηλαδή και ο Άντρε θα είναι ο παίκτης που θα κινείται εσωτερικά από τα αριστερά, όπως έκανε ο Μπίσεσβαρ στην αρχή και ο Καντουρί στα τελευταία δύο παιχνίδια.

Μίσιτς και Μαουρίτσιο μπορούν να δώσουν λύσεις και στη θέση του αμυντικού χαφ (αντί του Αουγκούστο) ώστε να βρεθεί χώρος για έναν εκ των Μπίσεσβαρ και Πέλκα στον ρόλο πίσω από τον επιθετικό.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο ανταγωνισμός για μια θέση στην εντεκάδα θα είναι όλο και μεγαλύτερος.

Όσον αφορά στις μεταγραφές του Γενάρη, ο ΠΑΟΚ πρέπει να καταφέρει να αδειάσει χώρο στο μπάτζετ του αφού το θέμα με το FFP είναι ξεκάθαρο, έτσι ώστε να καλύψει κάποια χαρακτηριστικά που του λείπουν.

Η βασική ανάγκη πλέον στον σχηματισμό που παίζει ο Φερέιρα, υπάρχει στη θέση που πονούσε και το καλοκαίρι. Ο Εσίτι δεν έχει ανταποκριθεί, δεν έχει τα τρεξίματα και δεν έχει τη ταχύτητα.

Ο Αγκούστο είναι αξιοπρεπέστατος, εξαιρετικός στις μεταβιβάσεις, όμως του λείπει ένταση και ταχύτητα. Ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά χρειάζεται έναν παίκτη που είχε το 2010 απλά τώρα μεγάλωσε. Τον Βίκτορ Βιτόλο.

Αν μπορέσει να τον βρει, τότε θα έχει καλύψει σχεδόν όλες τις ανορθογραφίες.

Ο Φερέιρα μετά από 3,5 μήνες λοιπόν, κατάφερε να προσαρμόσει το ρόστερ του στα ποδοσφαιρικά του θέλω. Δεν θα μπορούσε να το καταφέρει στο 100% γιατί του λείπουν στοιχεία, όμως και τόσα που κατάφερε έχοντας στη πλάτη του το ευρωπαϊκό σοκ, δεν είναι και λίγα.

Όσο για την άμυνα και τα γκολ που δέχεται, θα προβληματιζόμουν αν ο ΠΑΟΚ δεχόταν πολλές φάσεις. Οι στημένες μπάλες είναι θέμα συγκέντρωσης και στατιστικά, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τόσο εύκολα γκολ.

ΥΓ Η περίπτωση του Μίροσλαβ Στοχ είναι σίγουρα μία από αυτές που σε κάνουν να αναρωτιέσαι. Η αλήθεια είναι πως ο Στοχ που ξέραμε με αυτόν που ήρθε, είναι δύο διαφορετικοί παίκτες. Ο Σλοβάκος θέλει πλέον τη μπάλα στα πόδια του, δεν παίζει γρήγορα, είναι από τις περιπτώσεις που πραγματικά δεν ταιριάζουν. Το αν αυτό αλλάξει δεν μπορούμε να το προδικάσουμε. Και το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με την κακή προετοιμασία που έκανε, τον έχουν βγάλει εντελώς από το κάδρο.

ΥΓ Ο Μελιόπουλος έκανε την επιλογή του. Δίνει μία μάχη με τον εσωτερικό του κόσμο. Ελπίζω πραγματικά να βγει νικητής, γιατί αυτό που φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, είναι μία ευμετάβλητη ψυχική κατάσταση που μπορεί να τον οδηγήσει σε δύσκολα μονοπάτια. Ας έχει την υγειά του, ας πετύχει τα όνειρά του. Το να βγω απέναντι σε ένα 19χρονό παιδί που έκανε μία δύσκολη επιλογή, το βρίσκω ανήθικο.

Διαβάστε ακόμη...