Θύελλα αντιδράσεων για το deal

Από thessportss.gr: Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθεί σύσσωμη η αγορά τις πληροφορίες περί εξαγοράς της Forthnet/ Nova από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Παράγοντες από διάφορους κλάδους μιλούν για μια προβληματική συμφωνία.
Πηγή: thessports.gr
Θύελλα αντιδράσεων για το deal

Σε μεγάλο βαθμό, ο κόσμος του ποδοσφαίρου έχει δηλώσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο η συνδρομητική τηλεόραση να περάσει στον έλεγχο του Ελληνα εφοπλιστή και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, καθώς ανησυχεί για τα τηλεοπτικά δικαιώματα που εισπράττουν σήμερα από τη συνδρομητική τηλεόραση Nova.

Αντιδράσεις -και μάλιστα έντονες- υπάρχουν και από τον πολιτικό κόσμο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να στηλιτεύει τις «παρενέργειες» στον χώρο του πολύπαθου ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ακόμη και το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας (όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις διαθέσιμες πληροφορίες) χαρακτηρίζεται «προβληματικό». Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως το ύψος του «κουρέματος» των δανείων που φέρονται να αποδέχο νται οι πιστώτριες τράπεζες είναι μεγάλο και εγείρει διάφορα ερωτήματα, με δεδομένο πως ακόμη πασχίζουν να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα για να διαχειριστούν το τεράστιο άγος των κόκκινων δάνειων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (και τις μικρότερες απώλειες).

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως εάν ισχύουν όσα γράφονται περί «κουρέματος» 80% στις δανειακές υποχρεώσεις, αυτό σημαίνει ότι θα διαγραφούν χρέη ύψους περίπου 240 εκατ. ευρώ. Ενα ποσό, όπως λένε, εξαιρετικά μεγάλο, που θα κληθούν να επωμιστούν οι τράπεζες, οι οποίες ενισχύθηκαν τρεις φορές στη διάρκεια της κρίσης με χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Ολα τα παραπάνω έρχονται λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και μιλούν για την ύπαρξη συμφωνίας ανάμεσα στις πιστώτριες τράπεζες και στην εταιρεία του ομίλου Alter Ego, Mass Media, συμφερόντων του Ελληνα εφοπλιστή, για τη μεταβίβαση του ποσοστού (περίπου 36%) που κατέχουν στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία, κάτι που αναμένεται πάντως να γίνει μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα (πιθανότητα τον Νοέμβριο). Από τη στιγμή που «θα πέσουν οι υπογραφές», η υπόθεση θα οδηγηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα κληθεί να εξετάσει εάν υφίσταται θέμα ανταγωνισμού που χρήζει διερεύνησης, ειδικά στο κομμάτι που αφορά την τηλεόραση, αφού ο Βαγγέλης Μαρινάκης ελέγχει ήδη μέσω της Alter Ego τον ΔΟΛ και το τηλεοπτικό κανάλι One.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η συμφωνία να βρεθεί και στο «μικροσκόπιο» της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) όσον αφορά το τηλεπικοινωνιακό κομμάτι. Στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, πηγές που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις σημειώνουν πως η πλευρά Μαρινάκη θα καταβάλει ένα ποσό περίπου 40 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το ποσοστό των πιστωτριών τραπεζών, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται και ένα γενναίο «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων της Forthnet που αγγίζει το 80%. Να σημειωθεί πως μόνο το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας προς τις τράπεζες στις 30/06/2019 ανερχόταν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία αναζήτησης επενδυτή για τη Forthnet άρχισε πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν οι τράπεζες απέκτησαν τον πρώτο λόγο στην εταιρεία, ασκώντας τα δικαιώματα που προέκυψαν επειδή ήταν κάτοχοι μετατρέψιμων ομολογιών. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες αποεπένδυσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες συζητούσαν με τον όμιλο ΑΝΤ1 και πιο πριν µε τις Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas, οι οποίες επεδίωκαν να καταθέσουν κοινή προσφορά. Στο μεταξύ, η επικείμενη εξαγορά της Forthnet/Nova από τον Βαγγέλη Μαρινάκη έχει πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Μάλιστα, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι, στην περίπτωση που ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο deal, «μια ΠΑΕ θα ελέγχει τις ταμειακές ροές των άλλων». «Δεν έχει κανένα νόημα», τόνισε, «να συζητάμε περαιτέρω για το αν υπάρχει στρέβλωση του ανταγωνισμού ή δεσπόζουσα θέση». Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ακόμη ότι «θα είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα και για τα τηλεοπτικά αλλά και για το ποδόσφαιρο», τονίζοντας ότι «ο Ολυμπιακός θα αποφασίζει αν θα πληρώνονται η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, ο Ατρόμητος». «Αυτό δεν θα είναι πρωτάθλημα, θα είναι φαρσοκωμωδία» εξήγησε. Παράλληλα, κάλεσε «τα νέα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού να ελέγξουν αν τηρείται ο νόμος και να αποδείξουν ότι δεν διορίστηκαν στις συγκεκριμένες θέσεις για να εξυπηρετήσουν τον κουμπάρο του κ. Μητσοτάκη».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παππάς κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης για το εν λόγω deal στη Βουλή είχε καταθέσει δημοσίως την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εξαγοράσει τη Forthnet/ Nova η ΕΡΤ από τα αποθεματικά ύψους 200 εκατ. ευρώ που διαθέτει. Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου για την πρόθεση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός να αποκτήσει τη Nova, η οποία έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων ομάδων της Super League, που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων των ΠΑΕ. Ηδη μια σειρά από ΠΑΕ, όπως η ΑΕΚ και ο Βόλος, έχουν δηλώσει µέσω των εκπροσώπων τους ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να τερματίσουν τη συνεργασία µε το συνδρομητικό κανάλι.

πηγή:ethnos.gr

Διαβάστε ακόμη...