“Το περίμενα ότι στο πεντάμηνο θα μπει να προπονηθεί''

Ο γιατρός του ΠΑΟΚ, Μανώλης Παπακώστας μίλησε στον ARENA 89,4 και την εκπομπή «Double» με τους Δημήτρη Τσορμπατζόγλου και Φώτη Πλιάκο, για τον Αντρέ Βιεϊρίνια και την αποκατάστασή του, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του.
Πηγή: arenafm.gr
“Το περίμενα ότι στο πεντάμηνο θα μπει να προπονηθεί''

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την αποκατάσταση του Βιερίνια: ‘”Όταν μιλάμε για ένα μεγάλο τραυματισμό που η αντιμετώπιση του ήταν χειρουργική και η αποκατάσταση κρατάει καιρό, υπάρχουν στάδια στη επάνοδο.Είναι σε φάση τελικής επανένταξης στο κανονικό, αθλητικό, ποδοσφαιρικό ρυθμό.Σε επίπεδο φυσικών δυνατοτήτων έχει φτάσει ήδη σε ένα πολύ καλό επίπεδο όπως προβλεπόταν.Η αποκατάσταση λειτουργεί βάσει κριτηρίων.Δεν είναι θέμα χρόνου, άλλα το πόσο τηρεί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την αποκατάσταση.Όταν πετυχαίνεις ένα στόχο πας στο επόμενο βήμα αν δεν το πετύχεις περιμένεις”.

Για τη πρώτη διάγνωση: “Είχε ρήξη προσθίου χιαστού και ρήξη έσω μηνίσκου”.

Για την επιστροφή του: “Δεν είχαμε πει εμείς για 7-8 μήνες ή κάτι που έφερε σύγχυση στους φιλάθλους.Η ουσία του θέματος είναι ότι πετυχαίνουμε αυτά που πρέπει χωρίς να τα συζητάμε.Οι φήμες προήλθαν από την κοινή λογική του κόσμου.Δεν σημαίνει ότι επειδή έπαιξε ένα 30λεπτο σε ένα φιλικό με την Κ19 ότι τελείωσε η αποκατάσταση. Απολύτως καλά θα είναι όταν θα μπορεί παίξει ένα έντονο 90λεπτο ποδοσφαιρικού αγώνα στο βαθμό και στην ένταση που έπαιζε πριν.Θα το πετύχει όταν πηγαίνουν τα πράγματα ομαλά όπως τώρα”.

Για Μαουρίσιο: “Ο Μαουρίσιο είναι ακόμα σε φάση αποθεραπείας, επανένταξης και παρακολούθησης”.

Για παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποθεραπεία: “Σίγουρα παίζει ρόλο και η ψυχολογία ισοδύναμα με την χειρουργική τεχνική,το πρόγραμμα αποκατάστασης και τη προπονητική διαδικασία.Το κομμάτι της ψυχολογίας και του φόβου επανατραυματισμού πάει μαζί με τη θέληση και τη θετική σκέψη. Όταν κάποιος σκέφτεται αρνητικά, έχει μετάβαση στο σώμα.Το θέμα είναι να μπορείς να το αναγνωρίσεις και να το αντιμετωπίσεις και ίσως αυτό είναι το μυστικό της καλής επανένταξης.Πριν περίπου ένα μήνα και ο Μαουρίσιο και ο Βιερίνια έκαναν τεστ επανόδου και σε ένα συγκεκριμένο τεστ με ερωτηματολόγιο που δείχνει τον φόβο για τον επανατραυματισμό ο Βιερίνια απάντησε καλύτερα από τον Μαουρίσιο επειδή είχε την εμπειρία του προηγούμενου τραυματισμού του και της αποκατάστασης.Και οι δύο απάντησαν θετικά πάνω από 90%. Ο Βιερίνια ήταν πιο εξοικειωμένος με το φόβο που θα μπορούσε να έχει και τον κίνδυνο”.

Για το το θέμα της οργάνωσης και την ταχεία επανένταξη:“Δεν είναι ιδιαίτερο το ότι παίζει τώρα ο Βιερίνια στους πέντε μήνες.Όταν κάποιος πάει βάση προγράμματος στην αποκατάσταση, σε μια ομάδα καλά οργανωμένη με επιτελείο όπως η δική μας, είναι εφικτοί τέτοιοι στόχοι.Υπάρχει υποδομή, στήριξη ανθρωπίνου δυναμικού και υποστηρικτικό επιτελείο σε όλους τους τομείς.Η άποψη μου είναι ότι πρόκειται για μια ομάδα υψηλοτάτου επιπέδου και σε διεθνές επίπεδο.Το περίμενα ότι στο πεντάμηνο θα μπει να προπονηθεί αλλά δεν θα αποτελούσε έκπληξη και το να αργούσε να ενταχθεί”.

Για την ρήξη χιαστού: “Η ρήξη χιαστού πάντα είναι πιο προβλέψιμη από τη ρήξη αχίλλειου στα ιατρικά στατιστικά”.

Για τον Πόντους Βέρνμπλουμ: “Στην καριέρα μου, στα 15 χρόνια που ασχολούμαι με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν έχω δει άλλο αθλητή να προσπαθεί τόσο να επανενταχθεί στην ομάδα και να έχει τόση διάθεση να παίξει όσο αυτός. Δεν μπορεί να πει κάνεις ότι κάθεται στο συμβόλαιο του. Είναι πολύ ισχυρή προσωπικότητα και δυνατός χαρακτήρας δεν χρειάζεται στήριξη συνήθως αυτός δίνει συμβουλές στους άλλους.Δυστυχώς χρειάζεται χρόνος για την επιστροφή του και δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας πω πόσο χρόνο θα χρειαστεί”.

Διαβάστε ακόμη...