"4 εκατ. ευρώ το κόστος για το τεχνικό κομμάτι της γραμμής του VAR"

Aπό soccerplus.gr: Ο Ηρακλής Tσίκινης, πρώην διεθνής διαιτητής και κριτής του Master Ref στο Soccerplus μίλησε στον ARENA FM 89,4 και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στη λειτουργία του VAR, στην εφαρμογή του στη χώρα μας αλλά και στο κόστος των γραμμών.
Πηγή: soccerplus.gr
"4 εκατ. ευρώ το κόστος για το τεχνικό κομμάτι της γραμμής του VAR"

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την τρέχουσα εφαρμογή του VAR: "Δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμα ο κόσμος, οι παίχτες και οι παράγοντες τι ακριβώς είναι το σύστημα VAR. To VAR δεν έρχεται να αντικαταστήσει ούτε το διαιτητή ούτε έρχεται να τελειοποιήσει το ποδόσφαιρο.Είναι ένα μέσο το οποίο βοηθάει στο να αποφεύγουμε το λάθος όπως στην περίπτωση ΆΡΗ-Ολυμπιακού που μπήκε ένα χέρι το οποίο ο διαιτητής δεν το είδε και επενέβη το VAR. Είναι ένα βοήθημα τεχνικό από κει και πέρα υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην Ελλάδα ειδικά έχει τεχνικές ατέλειες όπως η έλλειψη αυτής της περιβόητης γραμμής.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι δεν υπάρχει η γραμμή γιατί δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Αλλά ακόμα και στον τρόπο χρήσης του, στο εξωτερικό υπάρχουν 5 άτομα μέσα στην αίθουσα ενώ εδώ υπάρχουν 3 άρα και λιγότερες πιθανότητες να έχουμε μια καλύτερη άποψη.Ακόμα περισσότερες κάμερες υπάρχουν στο Champions League παρά στα πρωταθλήματα τα δικά μας. Πρέπει να δoθεί χρόνος και στους ανθρώπους που κάνουν χρήση του VAR και στον κόσμο και γενικότερα στην εξοικείωση με το πρωτόκολλο. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το VAR δεν μπορεί να παρέμβει για μια κίτρινη ή κόκκινη κάρτα. Παρεμβαίνει σε συγκεκριμένα ζητήματα που το αφορούν".

Για τη σχέση VAR και διαιτητή: "Σε κάθε περίπτωση αφορά τη ψυχολογία του, το πώς ενεργεί ο κάθε διαιτητής.Κανονικά δεν πρέπει να επηρεάζει την ψυχολογία του διαιτητή , να φέρεται σαν να μην υπάρχει.Υπάρχουν όμως προβλήματα. Πολλοί διαιτητές περιμένουν να αφήσουν τη φάση να τους πει το VAR τι είναι, αυτό είναι λάθος. Βλέπουμε και το αντίθετο να στρεσάρονται οι διαιτητές μήπως έχουν κάνει λάθος και το δει το VAR και τους διορθώσει. Αυτά είναι ζητήματα όπου φαίνεται ότι και οι διαιτητές δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί. Το VAR είναι ένα τεχνικό βοηθητικό μέσο".

Για την απουσία γραμμών στις περιπτώσεις του οφσάιντ και το κόστος αυτών: "Εξ' αρχής όταν εγκαταστάθηκε το VAR στην Ελλάδα η τεχνική εταιρία που το έφτιαξε έδωσε ένα έξτρα κόστος για το τεχνικό κομμάτι της γραμμής, 4 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι παράξενο το μεγάλο αυτό κόστος,έτσι κοστολογήθηκε.Μπορεί να μας φαίνεται εξωπραγματικό αλλά είναι ένα μεγάλο κομμάτι για να λειτουργήσει, δεν τραβάμε μόνο μια γραμμή και τέλος. Στο σύνολο το VAR κόστισε γύρω στα 14 εκατομμύρια.Σε αντίθεση με την Ισπανία που το σύστημα κόστισε 6-7 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα δεν υπήρχε καμία υποδομή, φτιάχτηκαν εξαρχής όλα τα συστήματα που χρειάζονται σε όλα τα γήπεδα .Στην Ισπανία τα γήπεδα ήταν πιο σύγχρονα και σχεδόν έτοιμα να εφαρμοστεί. Θεωρώ ότι ήταν λάθος που δεν ενσωματώθηκε εξαρχής η γραμμή. Απ' ότι ξέρω όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα την έχουν".

Για τους αρμόδιους για την πληρωμή του κόστους: "Επειδή ήταν μεγάλο το κόστος το ανέλαβε η πολιτεία. Έξω είναι μεγαλύτεροι οι χορηγοί, στην Ελλάδα ήταν ένα θέμα αυτό, ποιος θα το αναλάβει το κόστος όμως πρέπει να έχουν μια συμμετοχή και οι ΠΑΕ γιατί η καλύτερη εφαρμογή του VAR ωφελεί στο σύνολο του το ποδόσφαιρο και το θέαμα.Έχουν γίνει ενέργειες να εγκατασταθεί η γραμμή.Από την αρχή είχε εντοπιστεί το πρόβλημα από τους διαιτητές.Προσπαθούσαν με το μάτι να βγάλουν επεισοδιακές φάσεις. Εφόσον δεν υπάρχει γραμμή πρέπει να παίρνουμε τη βοήθεια του βοηθού διαιτησίας.Σε καίριες φάσεις του οφσάιντ δεν πάει ο διαιτητής στο VAR όταν υπάρχει η γραμμή".

Για το γκολ της Ξάνθης το τελευταίο λεπτό στο Παναθηναϊκός – Ξάνθη: "Υπάρχει μια παρέμβαση στο πρωτόκολλο, όταν ένα γκολ, οφσάιντ ή πέναλτι είναι μέγιστη απόφαση δηλαδή διαμορφώνει το αποτέλεσμα τότε μπορεί το VAR να ζητήσει τη γνώμη του διαιτητή.Για μένα ήταν λάθος του VAR, έπρεπε να πάρει τη γνώμη του διαιτητή".

Για τις γραμμές που προσθέτει η NOVA: "Το σύστημα του VAR δεν έχει καμία σχέση με τη NOVA και το PAOKTV .Η πρακτική αυτή της συνδρομητικής τηλεόρασης απαγορεύεται επί της ουσίας από τις FIFA και την UEFA".

Για την πρακτική της ΚΕΔ να ορίζει διεθνείς έμπειρους διαιτητές στο VAR: "Αυτό έχει να κάνει με το πως σκέφτεται τη χρήση των διαιτητών η ΚΕΔ και ο κ. Φερέιρα, έχει κάποια λογική,είναι υποκειμενική αυτή η κρίση όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Για μένα ο κ. Σκουλάς έκανε κακή χρήση του VAR,που είναι και διεθνής. Εκ του αποτελέσματος ήταν κακή η παρουσία του,δεν τη δικαιολογώ σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Ήταν πάρα πολύ δύσκολες περιπτώσεις, πάρα πολύ οριακές, με γυμνό μάτι δεν μπορούσες να δεις σχεδόν τίποτα,έχει και εκεί ένα ελαφρυντικό.Θεωρώ μόνο ότι στη τελευταία φάση της Ξάνθης έπρεπε να πάει με το βοηθό ή να στείλει το διαιτητή να πάρει μια δεύτερη γνώμη γιατί φαινόταν ότι μπορεί να είναι εκτεθειμένο το μισό σώμα του παίχτη.

Πρέπει να κοιτάξουν οι ΕΠΟ και ο κ.Γραμμένος και ο κ. Φερέιρα να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τους διαιτητές για να παίξουν. Οι διαιτητές είναι ακόμα απλήρωτοι, είναι αδικαιολόγητο αυτό ενώ έχουν μπει λεφτά στα ταμεία της ΕΠΟ δεν έχουν πληρωθεί οι διαιτητές για όλα τα φετινά.Ακόμη δέχονται bullying και κρίνονται αυστηρά. Πως να παίξουν οι άνθρωποι,με τι ψυχολογία και σε τι συνθήκες.Είναι ήρωες οι Έλληνες διαιτητές με αυτές τις συνθήκες.Πρέπει επιτέλους να γίνουμε Ευρώπη και να βελτιώσουμε το ποδόσφαιρο.Ζητήματα που αφορούν τη βία απέναντι στους διαιτητές πρέπει να ξεκαθαρίσουν".

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...