Αμπέλ, ο Βιεϊρίνια που θα «χωρέσει»;

Πέντε μήνες και είκοσι μέρες μετά την άσχημη πτώση του και την ρήξη του πρόσθιου χιαστού του δεξιού γονάτου του στην Λάρισα, ο Αντρέ Βιεϊρίνια επέστρεψε στο κανονικό πρόγραμμα τον προπονήσεων του ΠΑΟΚ.
Πηγή: repress.gr
Αμπέλ, ο Βιεϊρίνια που θα «χωρέσει»;

Με μεγάλη ικανοποίηση ποδοσφαιριστές και τεχνικό επιτελείο, είδαν τον φυσικό αρχηγό της ομάδας να μπαίνει στο τελικό στάδιο πριν την επιστροφή του στις αγωνιστικές υποχρεώσεις, κάτι που όπως φαίνεται είναι πλέον θέμα λίγων ημερών.

Ο Αμπέλ Φερέιρα προσθέτει μετά τον Μαουρίτσιο και το πλέον σημαντικό κομμάτι του παζλ, με το ερωτηματικό να βρίσκεται όμως στο σημείο του γηπέδου που θα μπορέσει ο αρχηγός να αποδώσει καλύτερα.

O προπονητής του ΠΑΟΚ – όπως έχουμε τονίσει αρκετές φορές από το Repress – χρησιμοποιεί άλλο σχηματισμό σε φάση άμυνας και άλλο σε φάση επίθεσης.

Όταν η ομάδα αμύνεται η τοποθέτηση είναι σε 4-4-2 ενώ όταν αποκτά την ξεκάθαρη κατοχή της μπάλας, εναλλάσσεται συνήθως σε 3-4-2-1 αλλά και σε 3-1-5-1 όπως έγινε στα τελευταία παιχνίδια με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και Αστέρα στη Τρίπολη, κάτι που είχε αρχικά δοκιμαστεί και στο Περιστέρι.

Από τη στιγμή που το 4-4-2 είναι εύκολα κατανοητό σε φάση άμυνας, ας προσπαθήσουμε να δούμε πως “απλώνεται” στο γήπεδο αυτό το 3-1-5-1 που είδαμε να αποδίδει πολύ καλά στο ντέρμπι των δικεφάλων.

Στην φωτογραφία που ακολουθεί από ένα πανοραμικό πλάνο φαίνεται η τοποθέτηση των παικτών του ΠΑΟΚ σε φάση κατοχής.

 

 

Εδώ λοιπόν είναι ξεκάθαρο πως ο Ροντρίγκο μένει σχετικά πίσω και κλειστά ώστε σταδιακά να πλαισιώσει τους Κρέσπο και Βαρέλα, ο Αουγκούστο είναι ο μοναδικός αμυντικός χαφ ενώ οι Μίσιτς, Καντουρί και Μπίσεσβαρ κινούνται στο μεσοδιάστημα και μάλιστα σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους. Γιαννούλης και Λημνιός έχουν το επιθετικό πλάτος και ο Σβιντέρσκι βρίσκεται στην κορυφή.

Και εδώ προκύπτει το ερωτηματικό που έχει να κάνει με την επιστροφή Βιεϊρίνια. Σε ποια θέση θα έχει μεγαλύτερη χρησιμότητα να αγωνιστεί ο αρχηγός;

Αριστερό μπακ; Ο Γιαννούλης δεν… κουνιέται
Η θέση στην οποία έκλεισε την χρονιά και δεν του άρεσε, αλλά και πλέον ο ΠΑΟΚ εκεί έχει τον πιο φορμαρισμένο (ίσως μαζί με τον Μίσιτς) ποδοσφαιριστή του, τον Δημήτρη Γιαννούλη.

Επίσης ο συγκεκριμένος ρόλος έχει πλέον πολύ υψηλότερες απαιτήσεις σε εντάσεις τρεξιμάτων αλλά και διανυόμενης απόστασης λόγω του σχηματισμού, που ίσως να μην είναι το ιδανικό να δεχθεί τόσο μεγάλες επιβαρύνσεις τόσο σύντομα. Το ίδιο φυσικά εννοείται και για την απέναντι πλευρά όπου αγωνίζεται κυρίως ο Λημνιός.

 

 

Η τριάδα των μεσοεπιθετικών


Οι επιλογές λοιπόν είναι μία εκ των τριών πίσω από τον επιθετικό, για τους εξής λόγους. Αρχικά έχει την ικανότητα να βρει τον κενό χώρο με γρήγορες διαγώνιες κινήσεις ανάμεσα σε στόπερ και μπακ, εκεί όπου είναι ικανότατος στο 1v1, ενώ μπορεί να σεντράρει και με τα δύο πόδια με την ίδια άνεση.

Επίσης μπορεί να περιστραφεί γρήγορα στα μεσοδιαστήματα, να συνδυαστεί, να παίξει κάθετα, αλλά κυρίως να δοκιμάσει τα πόδια του από πιο κοντινή απόσταση σε σχέση με ότι έκανε ως τώρα (κάτι που δεν έχει κανείς άλλος συμπαίκτης του).

Και τέλος δεν θα χρειάζεται να κάνει τόσα πολλά μέτρα, έτσι ώστε θα μπορεί να διατηρεί σε καλύτερο επίπεδο και μεγαλύτερη διάρκεια την απόδοση του.

Επειδή ο ΠΑΟΚ για την θέση του κεντρικού εκ των τριών έχει τους Πέλκα και Μπίσεσβαρ, η λογική μας οδηγεί στην θέση του αριστερού εσωτερικού μέσου (για να έχει το καλό του πόδι στο εσωτερικό διάδρομο), εκεί που στο τελευταίο ματς αγωνίστηκε ο Ομάρ Ελ Καντουρί, έχοντας αρκετά καλή απόδοση.

 

 

Φυσικά η επιστροφή του Βιεϊρίνια αλλά και του Μαουρίτσιο ανεβάζουν τον ανταγωνισμό εντός της ομάδας κάτι που βελτιώνει την απόδοση όλων των ποδοσφαιριστών.

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε στο γήπεδο αν η πρόβλεψη μας, θα επιβεβαιωθεί.

Διαβάστε ακόμη...