Ο ΠΑΟΚ που αρέσει στον Φερέιρα

Από sdna,gr:Πιο απελευθερωμένος και εμφανώς καλύτερος από προηγούμενα παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ μπορούσε αλλά εν τέλει δεν έκανε στο ΟΑΚΑ τη ζωή του πιο εύκολη. Έκανε όμως πολλά περισσότερα που πλησιάζουν στα «θέλω» του προπονητή του.
Πηγή: sdna.gr
Ο ΠΑΟΚ που αρέσει στον Φερέιρα

Στη μετά Λουτσέσκου εποχή, ο ΠΑΟΚ δεν ακολούθησε την πεπατημένη. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ, στην Τούμπα αποφάσισαν να ανανεώσουν τον αέρα τους, ακολουθώντας μια διαφορετική φιλοσοφία. Ξεκάθαρη ως προς την αγωνιστική τους προσέγγιση με σφραγίδα επιθετικού ποδοσφαίρου από τον Αμπέλ Φερέιρα.

Και μπορεί η ισοπαλία στο ΟΑΚΑ να μην άφησε απόλυτα ικανοποιημένους τους «ασπρόμαυρους», ωστόσο, βάσει εικόνας είναι σίγουρο πως αυτός ο ΠΑΟΚ πλησιάζει στην εικόνα που θέλει να βλέπει ο Φερέιρα και στην ταυτότητα που θέλει να δώσει στην ομάδα του.

Και αυτά που κατέγραψε, είδε και σημείωσε ο Πορτογάλος κάνουν το έργο του ευκολότερο...

Πήρε ρίσκο και του βγήκε

Με δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ θα παρουσιαζόταν διαφορετικός λόγω της απουσίας των Μάτος και Πέλκα, ο Αμπέλ Φερέιρα πήρε το ρίσκο των πολλών αλλαγών ειδικά σε ένα ντέρμπι, ανακατεύοντας την τράπουλα με Ζίβκοβιτς κάτω από τα δοκάρια, Ροντρίγκο για το δεξί άκρο της άμυνας, Μπίσεσβαρ για πρώτη φορά στον άξονα, Ελ Καντουρί αριστερά και Σφιντέρσκι στην κορυφή. Κάτι που εκ των πραγμάτων του βγήκε σε απόλυτο βαθμό και όπως παραδέχθηκε και εκείνος δεν θα μπορούσε να έχει κάποιο παράπονο από την εικόνα των ποδοσφαιριστών του.

Η πιο δύσκολη απόφαση για Πασχαλάκη

Από τις αλλαγές που πραγματοποίησε ο Πορτογάλος, αναμφισβήτητα, η πιο δύσκολη για το τεχνικό επιτελείο αφορούσε τα γκολποστ. Μετά από 666 ημέρες, ο Έλληνας τερματοφύλακας κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο σε αγώνα πρωταθλήματος, δίνοντας την ευκαιρία στον Ζίβκοβιτς να κάνει το ντεμπούτο του. Κάθε αρχή και δύσκολη λένε αλλά η αλήθεια είναι πως ο Σέρβος δεν τα πήγε καθόλου άσχημα... Το ζητούμενο, ωστόσο, από εδώ και πέρα είναι και η διαχείριση του Πασχαλάκη γιατί βασική προϋπόθεση για τους «ασπρόμαυρους» είναι αμφότεροι να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση...

Ο «διαβασμένος» Φερέιρα

Σε ένα «μαγικό» πρώτο ημίχρονο, ενδεχομένως το καλύτερό του μέχρι στιγμής, ο Φερέιρα διάβασε εξαιρετικά την ΑΕΚ και είδε πως πολύ σωστά μπορεί να χτυπήσει με φάσεις στο όριο του οφσάιντ και βαθιές μπαλιές στην πλάτη της άμυνας σε αυτό το 3-5-2 του Νίκου Κωστένογλου. Ο ΠΑΟΚ προειδοποίησε και «σκότωσε» την Ένωση με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, με τον Βαρέλα να βρίσκει στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ τον Λημνιό σε θέση μέσα δεξιά, προτού «σερβίρει» για τον Σφιντέρσκι...

Λημνιός στο καλύτερο παιχνίδι του!

Με την ΑΕΚ σε ένα 3-5-2 αλλά και αφού το ισορρόπησε σε 4-4-2, ο Δημήτρης Λημνιός έκανε όργια, όντας σε δαιμονιώδη φόρμα. Ειδικά στο α΄ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ έριξε όλο το βάρος της επίθεσης στα δεξιά, βλέποντας την αμυντική λειτουργία των γηπεδούχων στα αριστερά να έχει πολλά προβλήματα. Οι βαθιές μπαλιές στην άμυνα ή οι επαφές του Μίσιτς είχαν όλα έναν αποδέκτη, τον Δημήτρη Λημνιό, από τα πόδια του οποίου δημιουργήθηκαν και τα δύο τέρματα του ΠΑΟΚ.

Θα μπορούσε να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη

Σίγουρα ήταν ένα συναρπαστικό παιχνίδι από άποψη διακύμανσης του σκορ αλλά και θεάματος. Η ζωή του ΠΑΟΚ, ωστόσο, θα γινόταν πολύ πιο εύκολη, αν έπαιρνε κάτι καλύτερο από τον καταιγιστικό «μονόλογο» που είχε στο α΄ημίχρονο, επιτρέποντας στην ΑΕΚ να κάνει την πρώτη της τελική προσπάθεια κάπου στο 32΄. Ή πολύ απλά αν εκμεταλλευόταν το δώρο του Μπακάκη ο Μπίσεσβαρ για το 0-2, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την ΑΕΚ. Σε ένα τρομερό επιθετικό μομέντουμ του ΠΑΟΚ, το χαμένο πέναλτι του Μπίσεσβαρ βάζει... φρένο στους νταμπλούχους και αναθαρρεί αλλά και αφυπνίζει την ΑΕΚ, προσφέροντας στη συνέχεια αυτήν τη ματσάρα.

Ο Σφιντέρσκι κάνει καλύτερο τον Άκπομ

Δεν είναι ο ορισμός του φαντεζί παίκτη αλλά σίγουρα είναι ο άνθρωπος που θέλει κάτι λιγότερο από δύο τελικές προσπάθειες για να εκτελέσει. Τα νούμερα του Σφιντέρσκι σε σύγκριση με το χρόνο συμμετοχής του ήταν -πριν ακόμη από το ματς στο ΟΑΚΑ- εντυπωσιακά και στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός σε ματς πρωταθλήματος, ο Πολωνός δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι λιγότερο από το να... τσιμπήσει κάθε ευκαιρία και να εκτελέσει. Κάτι που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο και από τον Άκπομ, ο οποίος γνωρίζει καλά πως η κορυφή της επίθεσης ανήκει σε έναν, με τον 23χρονο να μπαίνει ως αλλαγή εμφανώς πιο ψυχωμένος και αποφασισμένος, αναγκάζοντας τον Μπάρκα να βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση, κρατώντας ζωντανή στο τέλος την ΑΕΚ.

Οι γνωστές σημειώσεις στο μπλοκάκι του Φερέιρα

Από το ματς στο ΟΑΚΑ θα μπορούσε κανείς να σταθεί σε αρκετά θέματα που χρήζουν ανάλυσης και συζήτησης. Και για ένα ακόμη παιχνίδι δεν λείπουν οι σημειώσεις που αφορούν την αμυντική λειτουργία του Δικεφάλου. Τα γκολ από στημένα στο πρώτο δοκάρι, οι παράλληλες μπαλιές που περνούν μπροστά από το ύψος της μικρής περιοχής, οι αποστάσεις μεταξύ της αμυντικής γραμμής και του κέντρου. Θέματα που γνωρίζει καλά πως όταν επιλυθούν, ακολουθώντας την επιθετική «έκρηξη» που βγάζει ο ΠΑΟΚ μπροστά, θα κουμπώνουν απόλυτα στην ταυτότητα που επιχειρεί να δώσει ο Αμπέλ Φερέιρα στον Δικέφαλο. Αρκεί να συμπληρωθούν και όλα τα κομμάτια του παζλ. Και ήδη ένα από αυτά έχει να κάνει με την επιστροφή του Μαουρίσιο... Μια τόσο σπουδαία είδηση για τον ΠΑΟΚ.

Διαβάστε ακόμη...