Μεγάλη υπόθεση, μεγάλο «κουκούλωμα»

Από paok24.com: Για αύριο το πρωί στις 9 είναι προγραμματισμένη η έναρξη της δίκης για την γνωστή υπόθεση της "συμμορίας" του ελληνικού ποδοσφαίρου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.
Πηγή: paok24.com
Μεγάλη υπόθεση, μεγάλο «κουκούλωμα»

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για κακουργηματική αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων ποδοσφαίρου και πλημμεληματική σύσταση συμμορίας, θα καθίσουν πρώην και νυν ιδιοκτήτες ΠΑΕ, πρώην πρόεδροι και παράγοντες της ΕΠΟ, παράγοντες ομάδων, πρώην διαιτητές, προπονητές αλλά και ποδοσφαιριστές. Συγκεκριμένα, αυτοί είναι οι:

Βαγγέλης Μαρινάκης (ιδιοκτήτης Ολυμπιακού)
Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)
Θόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)
Αρης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΠΟ)
Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΕΠΟ)
Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
Γιώργος Δούρος (πρώην αρχιδιαιτητής)
Θανάσης Μπριάκος (πρώην αρχιδιαιτητής)
Κώστας Ιωαννίδης, Γιάννης Κάμπαξης, Απόστολος Αμπάρκιολης, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Θανάσης Γιάχος, Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητές),
Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην πρόεδρος ΠΑΕ Βέροια)
Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας,
Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρόμητου)
Κώστας Μπάρμπας, Δημήτρης Αμαραντίδης, Ηλίας Ιωάννου, Αλέξανδρος Καλογέρης, Δημήτρης Μάνος, Χαράλαμπος Παυλίδης, Γιώργος Σκαθαρούδης, ​Πέρεζ Μορένο (πρώην ποδοσφαιριστές Βέροιας)
Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος)
Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής ΠΑΕ Ατρόμητος)
Γιάννης Κομπότης (πρώην πρόεδρος ΠΑΕ Λεβαδειακός)

Φυσικά, στην Ελλάδα των μεγάλων "κουκουλωμάτων", η είδηση εξακολουθεί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων να βρίσκεται στα ψιλά ή και... πουθενά, με πολλά μεγάλα ΜΜΕ να μην έχουν καν ασχοληθεί με την όλη υπόθεση όλα αυτά τα χρόνια, όπως και η αθλητική δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, η κοινή γνώμη περιμένει με ιδιαίτερη αγωνία τόσο την έναρξη της δίκης και την εξέλιξή της όσο και τη στάση που θα κρατήσουν τα ΜΜΕ, οι φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι κατηγορούμενοι αλλά και η Κυβέρνηση, τη στιγμή που άλλες μεγάλες υποθέσεις που σχετίζονται με το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως για παράδειγμα αυτή του Noor 1 στην οποία επίσης εμπλέκεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης, παραμένουν στον... πάγο με συνεχείς αναβολές, θανάτους μαρτύρων αλλά και... μετανάστευση δικαστικών σε άλλες ηπείρους!

Για το ιστορικό της υπόθεσης, η ιστοσελίδα zougla.gr ανέφερε μεταξύ άλλων: "Η υπόθεση «εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο» ανέκυψε στις 6 Απριλίου 2015, όταν ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας έδωσε στη δημοσιότητα πόρισμα 173 σελίδων. Το πόρισμα συντάχθηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 2014. Σημαντικό ρόλο στο να βγει στη δημοσιότητα η υπόθεση και να σχηματιστεί δικογραφία είχε διαδραματίσει η τηλεφωνική παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) της Ελλάδας από το 2011 σε τηλεφωνικούς αριθμούς εμπλεκομένων στο σκάνδαλο.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, μαζί με τους παράγοντες της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή και Θεόδωρο Κουρίδη θεωρούνται ύποπτοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης από το 2011. Ο στόχος τους πίσω από το σχέδιο είναι «να ελέγξουν απόλυτα τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου με τις μεθόδους της δωροδοκίας και του εκβιασμού», εκμεταλλευόμενοι το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου που προωθούν η FIFA και η UEFA. Διαιτητές, δικαστές, διευθυντές ποδοσφαίρου και πρόεδροι ομάδων είναι αναμεμειγμένοι στο σκάνδαλο, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες. Την ίδια εποχή πρωταθλητής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο αναδεικνύεται ο Ολυμπιακός.

Για να φτάσουμε πάντως στο σημείο που βρισκόμαστε, η όλη υπόθεση πέρασε από χίλια κύματα, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε η απόρριψη από τον Άρειο Πάγο της αναίρεσης του εισαγγελέα Ευάγγελου Ζαχαρή, κατά του βουλεύματος για τους «στημένους» αγώνες στο ποδόσφαιρο, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη ο Βαγγέλης Μαρινάκης και 27 ακόμη άτομα. Πιο συγκεκριμένα, το ποινικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν έκανε δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα να παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι μόνο για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας.

Πάντως, στην Ελλάδα όπου έχει διακοπεί μεγάλη δίκη λόγω... ψύχους στην αίθουσα, δεν θα προκαλέσει έκπληξη σε κανέναν εάν η δίκη δεν ξεκινήσει αύριο το πρωί, λόγω σχετικού αιτήματος από την πλευρά ενός ή και περισσότερων κατηγορουμένων, λόγω μη προσέλευσης δικηγόρων ή και φάρσας για βόμβα!

Διαβάστε ακόμη...