Κι αν ο Σαββίδης ενδιαφερόταν για την αγορά της NOVA;

Από sdna.gr: Ομερτά! Η μόνη λέξη που περιγράφει στο δικό μου μυαλό, όσα συμβαίνουν αναφορικά με την απόκτηση των μετοχών της Forthnet από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Πηγή: sdna.gr
Κι αν ο Σαββίδης ενδιαφερόταν για την αγορά της NOVA;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αξιόπιστων και σοβαρών ΜΜΕ που ασχολούνται με οικονομικό και επιχειρηματικό ρεπορτάζ, η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, πρότεινε στις τράπεζες να εξαγοράσει τα μετατρέψιμα ομολογιακά τους δάνεια και ένα πακέτο μετοχών της Forthnet, προκειμένου να αποκτήσει μελλοντικά τον μετοχικό της έλεγχο.

Είναι άγνωστο αν ο Μαρινάκης ενδιαφέρεται για τις τηλεπικοινωνίες, είναι όμως δεδομένο ότι το ενδιαφέρον του για την Forthnet, έχει σχέση με την εταιρεία των συνδρομητικών τηλεοπτικών καναλιών Nova, που είναι θυγατρική της.

Η προσφορά είναι πολύ χαμηλή – της τάξεως των 45.000.000 ευρώ για δάνεια που υπερβαίνουν τα 300.000.000 ευρώ συν πακέτο μετοχών. Η προσφορά αντιστοιχεί σε κούρεμα της τάξεως του 85% με 90%!

Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Attica Bank προσπαθούν επί τρία χρόνια να πουλήσουν και να διασώσουν Forthnet, στην οποία έχουν δώσει συνολικά περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ και κατέχουν το 36,2% των μετοχών της, μαζί με μεγάλο πακέτο μετατρέψιμων ομολογιών της.

Μέτοχοι της Forthnet (και εμμέσως της Nova) είναι τώρα η Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει 13,69%, η Εθνική με 11,01%, η Alpha Bank με 7,69% και η Attika Bank με 3,81%. Οι τράπεζες κατέχουν επιπλέον μετατρέψιμες ομολογίες, οι οποίες τους δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον απόλυτο έλεγχο (εάν τις μετατρέψουν σε μετοχές).

Μεγαλομέτοχος είναι επίσης η Wind με 22,17%, ενώ η Vodafone εμφανίζεται να κατέχει το 4,1%.

Η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Τυνησίας έχει 15,19%, μέσω των θυγατρικών ΤΤΜ και GO. Το ίδιο ποσοστό (15,19%) κατέχει το fund Massar Investments του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair.

Το deal (εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία) θα αποδειχθεί ιδιαίτερα συμφέρον για τον εφοπλιστή βαρόνο των media και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού. Αποκτώντας την Forthnet θα προσθέσει στην «αυτοκρατορία» του ένα συνδρομητικό κανάλι με μεγάλα έσοδα, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα άλλα media που ελέγχει και με τις δραστηριότητες του στις sport business και τη βιομηχανία θεάματος.

Αυτά, λίγο πολύ είναι γνωστά. Αυτό που δεν έχουμε διαβάσει σχεδόν πουθενά, είναι πως η αποδοχή της πρότασης Μαρινάκη θα διασώσει την Forthnet αλλά θα αποτελέσει ιδιαίτερο «επώδυνο deal» για τις τράπεζες που θα εγγράψουν μεγάλες ζημίες.

Να θυμίσω ότι οι τράπεζες που θα «κουρέψουν» τα δάνεια προς όφελος του νέου ιδιοκτήτη της Forthnet, ανακεφαλοποιήθηκαν με χρήματα που δανείστηκε η χώρα και επι σειρά ετών πληρώνουν οι ελληνες φορολογούμενοι.

Φανταστείτε τώρα τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που την ίδια πρόταση με την Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη, κατέθετε η Dimera Group, του Ιβάν Σαββίδη. Φέρτε στο μυαλό σας την επίθεση που θα εξαπέλυαν τα ελεγχόμενα από τον Μαρινάκη ΜΜΕ, τα συνεργαζόμενα ακόμα ενδεχομένως και τα κρατικά μέσα.

Τι θα ακούγαμε και τι θα διαβάζαμε. Θα αποτελούσε επί μέρες το πρώτο θέμα στον Ελληνικό Τύπο και παράλληλα θα ασκούνταν πιέσεις, προκειμένου να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Θυμίζω το μέγεθος της παραπληροφόρησης για την υπόθεση της ΣΕΚΑΠ. Θυμηθείτε την επικοινωνιακή επίθεση που εξαπέλυσαν κατά του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τα ΜΜΕ που σήμερα όχι μόνο δεν κρίνουν αλλά αβαντάρουν το κούρεμα των δανείων, για το θέμα των προστίμων της ΣΕΚΑΠ, ύψους 38.000.000 ευρώ.

Να θυμίσω επίσης ότι, ο Ιβάν Σαββίδης προχώρησε στην αγορά της ΣΕΚΑΚ μετά από πιέσεις της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, για να μην περιέλθει στον έλεγχο εταιρείας τουρκικών συμφερόντων σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή όπως η Θράκη.

Να θυμίσω επίσης ότι το περίφημο πρόστιμο, εντέχνως είχε αποκρυφτεί κατά την διάρκεια των συζητήσεων για την μεταβίβαση των μετοχών της ΣΕΚΑΠ (στην οποία στην πορεία επένδυσε εκατομμύρια ο Ιβάν Σαββίδης για να την εκσυγχρονίσει μετατρέποντας την σε υγιή επιχείρηση), καθώς σε περίπτωση που ήταν ενήμεροι για το χρέος, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και οι συνεργάτες του, δεν θα προχωρούσαν σε deal.

Συγκρίνοντας τις δυο υποθέσεις, εύκολα εξάγουμε συμπέρασμα για την κατάσταση στη χώρα. Όποιος την ανέχεται, θα αναγκαστεί να υποστεί και άλλα. Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αλλάξουμε. Το αποτέλεσμα δεν μπορώ να το ξέρω. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι η προσπάθεια είναι απόφαση συνείδησης.

ΥΓ Δεν μπορώ να φανταστώ την μετάδοση των αγώνων της ΑΕΚ και του Παναθηναικού από το συνδρομητικό κανάλι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Μετά την «επίσκεψη» της κυρίας Σουλούκου στο van του VAR, τις «χαλασμένες» κάμερες στο Καραισκάκης για το περίφημο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Πλατανιά και ένα σωρό ακόμα γεγονότα, ποιος ξέρει τι άλλο θα ζήσουμε. Θεωρώ δεδομένο ότι οι οργανισμοί τόσο της ΑΕΚ όσο και του Παναθηναικού (ενδεχομένως και άλλων ομάδων) δεν θα ανεχθούν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί.

Διαβάστε ακόμη...