Τι “τρέχει” με τον Βέρνμπλουμ

Από sfina.gr: Όλοι περίμεναν, ότι ο Πόντους Βέρνμπλουμ θα επιστρέψει δριμύτερος με την έναρξη της φετινής σεζόν μετά τον σοβαρό τραυματισμό του πέρυσι στον αχίλλειο τένοντα.
Πηγή: sfina.gr
Τι “τρέχει” με τον Βέρνμπλουμ

Ο 32χρονος διεθνής Σουηδός αμυντικός χαφ, όμως, συμπλήρωσε σήμερα εννιά μήνες μετά την επέμβαση στον αχίλλειο και ακόμα παραμένει στα "πιτς", ακολουθώντας ατομικό πρόγραμμα, γιατί αποθεραπεύτηκε στον αχίλλειο, αλλά το πρόβλημα μεταφέρθηκε στο πέλμα του! Σημειωτέον, πως προβλέπονταν η επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους στους τέσσερις με έξι μήνες μάξιμουμ. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Ο τραυματισμός στη Λιβαδειά

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2018, στον εκτός έδρας αγώνα με τον Λεβαδειακό, μόλις στο 4΄ ο Μπίσεσβαρ έβγαλε σέντρα από τα δεξιά, πήδηξαν στον αέρα για κεφαλιά ο Μαουρίσιο, ο Βέρνμπλουμ και ο Ζησόπουλος και στο κατέβασμα ο Σουηδός στηρίχθηκε άτσαλα πάνω στο αριστερό του πόδι και έπεσε στο έδαφος. Σηκώθηκε, περπάτησε για λίγα μέτρα και αμέσως έπεσε ξανά στον αγωνιστικό χώρο, πιάνοντας τον αστράγαλο του αριστερού του ποδιού. Βγήκε εκτός αγωνιστικό χώρου υποβασταζόμενος και λίγα λεπτά αργότερα αποχώρησε από το γήπεδο με πατερίτσες και βοηθούμενος από το ιατρικό τιμ του ΠΑΟΚ.

Η ιατρική γνωμάτευση και η επέμβαση

Για τον τραυματισμό του ο γιατρός του ΠΑΟΚ, Μανώλης Παπακώστας, είχε δηλώσει το ατυχές βράδυ: «Φαίνεται κλινικά ότι είναι ρήξη αχίλλειου. Φάνηκε από την πρώτη στιγμή και με τον τρόπο που τραυματίστηκε. Θα γίνουν αυτά που πρέπει. Σε κάθε περίπτωση είναι χειρουργική η επέμβαση που χρειάζεται. Ο χρόνος σ΄ αυτές τις περιπτώσεις είναι στους τέσσερις μήνες για να επανέλθει.

Για να επανέλθει σε αγωνιστικό ρυθμό χρειάζεται λίγο παραπάνω από τέσσερις μήνες. Δεν είναι τόσο σπάνιος τραυματισμός. Είναι τραυματισμός από έμμεση βία έντονη. Αν ραφτεί ο αχίλλειος όπως πρέπει θα επιστρέψει, δεν είναι θέμα ηλικίας».

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2018 ο Βέρνμπλουμ υποβλήθηκε όπως ανακοινώθηκε με επιτυχία σε επέμβαση αποκατάστασης του αχίλλειου τένοντα και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επάνοδό του στους αγωνιστικούς χώρους μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων με πέντε μηνών, όπως είχε δηλώσει και ο γιατρός του ΠΑΟΚ.

Τα σημάδια προβληματισμού

Έχασε την περσινή σεζόν, αλλά, όλα έδειχναν, ότι θα ξεκινήσει κανονικά στην καλοκαιρινή προετοιμασία στην Ολλανδία. Ματαίως, η αποθεραπεία του είχε μεγαλύτερη διάρκεια από το αναμενόμενο. Ο Σουηδός άσος ακολούθησε και στα δύο στάδια της προετοιμασίας στην Ολλανδία ατομικό πρόγραμμα, υπό την επίβλεψη του Βασίλη Καναρά και άρχισε σταδιακά να συμμετέχει σε κομμάτια της προπόνησης της ομάδας, έχοντας κομμένο το αριστερό του παπούτσι στο σημείο του αχίλλειου τένοντα, για να μην τον ενοχλεί. Εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια προβληματισμού.

Η προσωρινή επιστροφή

Τελικά στις 24 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση και του δεύτερου μέρους της προετοιμασίας στην Ολλανδία, μπήκε με την υπόλοιπη ομάδα στην προπόνηση, όπου έτυχε θερμής υποδοχής. Πέρασε κάτω από το γνωστό "τούνελ" δεχόμενος σφαλιάρες και κλοτσιές από τους συμπαίκτες όπως γίνεται για κάθε νεοαποκτηθέντα, ενώ οι Αντελίνο Βιεϊρίνια και Σοζέ Μαουρίσιο κρατούσαν χιουμοριστικό πανό που έγραφε "θα μας λείψεις Πόντους, οι τραυματίες". Στο πλαίσιο του τελετουργικού επιστροφής ο Σουηδός τοποθετήθηκε από τον Αμπέλ Φερέιρα πρώτος στο τρέξιμο στην έναρξη της προπόνησης και όλοι τεχνικό τιμ και παίκτες τον χειροκροτούσαν παρατεταμένα.

Στις 27 Ιουλίου, την προτελευταία ημέρα της προετοιμασίας στο Χορτσ της Ολλανδίας ο Καναράς "πόσταρε" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του με τον Βέρνμπλουμ, συνοδευόμενη από το σχόλιο: "Τα λέμε στο γήπεδο Βίκινγκ. Τελευταία προπόνηση στο γυμναστήριο".

Πιθανές εξηγήσεις

Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν, όπως θα έπρεπε. Ο Σουηδός άσος σύντομα επέστρεψε στο ατομικό του πρόγραμμα, αντί για τους αγώνες. Αποθεραπεύτηκε από τον αχίλλειο, αλλά πονούσε στο πέλμα του εγχειρισμένου ποδιού του. Τι συνέβη; Μία εξήγηση ίσως είναι ότι λόγω της ακινησίας κατά την διάρκεια της επέμβασης ατρόφησαν οι μυς στην περιοχή γύρω από τον αχίλλειο με αποτέλεσμα να δεχτεί μεγάλες επιβαρύνσεις στο πέλμα. Μία άλλη εξήγηση είναι ότι ίσως από υπερβολικό ζήλο ζόρισε το εγχειρισμένο πόδι του υπέρ του δέοντως, καθυστερώντας την αποθεραπεία του.

Άγνωστος χρόνος επιστροφής

Το δεδομένο είναι πως ο Βέρνμπλουμ, έχοντας συμπληρώσει σήμερα εννιά μήνες από την επέμβασή του, κάνει ακόμα ατομικό πρόγραμμα με άγνωστο χρόνο επιστροφής. Σαφώς και είναι θέμα το οποίο προφανώς απασχολεί τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ Εύχονται ο Σουηδός να ξεπεράσει οριστικά το νέο πρόβλημα τραυματισμού του και να επανέλθει στην ενεργό δράση το συντομότερο δυνατό, γιατί άργησε. Μην ξεχνάμε, ότι είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του ρόστερ με ετήσια αμοιβή 1,2 εκατ. ευρώ! 

Διαβάστε ακόμη...