Σωστή χρήση του VAR στις φάσεις του Βράνιες και του Μακέντα

Aπό sdna.gr:Δύο διδακτικές φάσεις που έγιναν αυτή την αγωνιστική σε «ΟΑΚΑ» και «Κλεάνθης Βικελίδης»
Πηγή: sdna.gr
Σωστή χρήση του VAR στις φάσεις του Βράνιες και του Μακέντα

έρχονται να εκπαιδεύσουν ακόμα περισσότερο το ελληνικό κοινό για την ορθή χρήση του VAR.

Σε κάθε αγωνιστική το ίδιο το ποδόσφαιρο προσφέρει δωρεάν μαθήματα για την σωστή χρήση του VAR στο (απαίδευτο ακόμα) ελληνικό κοινό. Η πρώτη φάση έγινε στο ΟΑΚΑ στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Λαμία, όταν στο 17ο λεπτό του αγώνα ο Βράνιες πάνω στο τρέξιμο του χτυπάει τον Ρόμανιτς που βρισκόταν ακριβώς πίσω του.

Στην κανονική ροή της αναμέτρησης η φάση διέλαθε της προσοχές του διαιτητή Μανούχου, όμως από το VAR Room ο Θανάσης Τζήλος του υπέδειξε να δει το ριπλέι, υποστηρίζοντας ότι εδώ υπάρχει περίπτωση πιθανής κόκκινης κάρτας για χτύπημα εκτός φάσης.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης είδε την φάση ξανά και έκρινε πως το συγκεκριμένο χτύπημα του Βράνιες πρέπει να τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα, την οποία έδειξε στον Βόσνιο αμυντικό.

Σε ότι αφορά την διαδικασία της φάσης έγινε μία τεράστια παρερμηνεία, αφού κάποιοι υποστήριξαν ότι βάσει πρωτοκόλλου της χρήσης του VAR, ο διαιτητής έπρεπε είτε να αποβάλει τον Βράνιες είτε να τον αφήσει ατιμώρητο. Αυτό δεν ισχύει. Όντως, μία από τις τέσσερις αιτίες που ο διαιτητής μπορεί να δει μία φάση σε ριπλέι είναι μία πιθανή κόκκινη κάρτα, όμως από εκεί και μετά μπορεί να αποφασίσει ότι θέλει. Ακόμα -φυσικά- και να τιμωρήσει με κίτρινη κάρτα την παράβαση, αν αυτό τελικά κρίνει.

Μία ανάλογη φάση έγινε και στο «Κλεάνθης Βικελίδης», όπου το γκολ του Περέα ακυρώθηκε από τον διαιτητή μετά από χρήση του VAR, το οποίο έδειξε πως πριν ο Κολομβιανός σκοράρει, ο Μακέντα με χτύπημα εκτός φάσης είχε ρίξει κάτω τον Σάσα. Κι εδώ ο διαιτητής αφού πρώτα εξέτασε το ριπλέι, ακύρωσε το γκολ (δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να μετρήσει, αφού προηγείται η παράβαση του Ιταλού επιθετικού) κι έδωσε κίτρινη κάρτα στον φορ του τριφυλλιού.

Σε ότι αφορά το πειθαρχικό κομμάτι (αν δηλαδή ο Βράνιες και ο Μακέντα θα έπρεπε να είχαν αποβληθεί και όχι να δουν την κίτρινη κάρτα), εδώ ο κανονισμός δίνει την δυνατότητα στον διαιτητή να κρίνει αν η παράβαση ήταν τέτοιας βιαιότητας που να δικαιολογεί την αποβολή.

Τόσο ο Μανούχος, όσο και ο Φωτιάς έκριναν ότι οι παραβάσεις των Βράνιες και Μακέντα ήταν πειθαρχικά ελεγχόμενες, ωστόσο σύμφωνα με την δική τους κρίση (ο κανονισμός τους δίνει το δικαίωμα να εκτιμήσουν οι ίδιοι την βιαιότητα της παράβασης) δεν στοιχειοθετούσαν την κόκκινη κάρτα, κάτι που τους ώθησε να δείξουν την κίτρινη κάρτα.

Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις η χρήση του VAR έγινε με τον σωστό τρόπο και αυτό πρέπει να σημειωθεί...

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...