Πάλεψε αλλά έχασε στη Φρανκφούρτη! (1981)

Aπό aspromavresistories.blogspot.com: Σαν σήμερα στις 16/9/1981, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε στην Φρανκφούρτη την μεγάλη γερμανική ομάδα της εποχής, την Άιντραχτ Φρανκφούρτης...
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Πάλεψε αλλά έχασε στη Φρανκφούρτη! (1981)

Ο Δικέφαλος συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τη σεζόν 1965-66 και έκτοτε βρήκε στο δρόμο του πέντε γερμανικές ομάδες.

Tην Άιντραχτ Φρανκφούρτης (1981-82), την Μπάγερν Μονάχου (1983-84), τη Στουτγκάρδη (2005-06), τη Σάλκε (2013-2014 και 2016-2017) και τη Ντόρτμουντ τη σεζόν 2015-2016

H αρχή έγινε τη σεζόν 1981-82, όταν για το Κύπελλο Κυπελλούχων αντιμετωπίσαμε την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στον 1ο γύρο της διοργάνωσης του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Στην ιστορία του κάθε συλλόγου υπάρχουν παιχνίδια ορόσημα, παιχνίδια που μπορεί να μην έδωσαν τίτλους ή προκρίσεις στην Ευρώπη, "γέννησαν" όμως χιλιάδες οπαδούς. Τέτοια παιχνίδια ήταν και αυτά που έδωσε ο ΠΑΟΚ με την ομάδα της Φρανκφούρτης!

Για τον ΠΑΟΚ ήταν η τελευταία φορά που συμμετείχε στη διοργάνωση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, στο οποίο είχε αρκετές συμμετοχές τη δεκαετία του '70, τόσο σαν κυπελλούχος όσο και σαν φιναλίστ.

Η Άιντραχτ εκτός από κάτοχος του Κυπέλλου της Δυτικής (τότε) Γερμανίας το 1981, ήταν η ομάδα που ενάμιση χρόνο νωρίτερα, τον Μάιο του 1980, είχε κατακτήσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, επικρατώντας σε διπλά ματς της Μπορούσια Μενχενγκλάνταμπαχ (3-2, 1-0).

Αστέρια της ήταν ο τερματοφύλακας Παλ, ο Αυστριακός λίμπερο Μπρούνο Πετσάϊ, ο Κορεάτης μεσοεπιθετικός Μπουμ Κου Τσα, ο Λόραντ (γιος του αείμνηστου Ούγγρου προπονητή μας Γκιούλα Λόραντ), ο Νοϊμπέργκερ, ο Λότερμαν, ο Ναχτβάι.

Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της Αϊντραχτ, ήταν διεθνείς με τις Εθνικές ομάδες των χωρών τους.

Προπονητής του ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν ήταν ο Χάινς Χέερ, ένας Γερμανός τον οποίον οι άνθρωποι της ομάδας γνώριζαν από τη θητεία του στη μεγάλη ομάδα του Πειραιά (φυσικά αναφερόμαστε στον ιστορικό Εθνικό), εκτίμησαν το έργο του και τον έφεραν στη Θεσσαλονίκη, μετά και από το πετυχημένο πέρασμά του από τη Φορτούνα Ντύσελντοφ.

Ο πρώτος αγώνας έγινε στην Φρανκφούρτη, σαν σήμερα στις 16 Σεπτεμβρίου 1981, και ο ΠΑΟΚ έχασε με σκορ 2-0, με γκολ των Πετσάϊ στο 11' και Κέρμπελ στο 78'. Άρχοντας της αναμέτρησης ήταν ο περίφημος Σκωτσέζος, Ρόμπερτ Βαλεντάιν, από τα μεγαλύτερα ονόματα εκείνης της εποχής.

Αν και βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ ο ΠΑΟΚ δεν πτοήθηκε και έπαιξε εξαιρετικά, με τους παίκτες μας να δείχνουν πολύ μεγάλη αγωνιστικότητα!

Στο 16', ο Κούδας από πολύ καλή θέση έχασε την ευκαιρία να ισοφαρίσει μετά από σέντρα του Ιωσηφίδη, στο 29' ήταν η σειρά του Κωστίκου να αστοχήσει από το ύψος του πέναλτι, σπαταλώντας άλλη μια ευκαιρία.

Στην επανάληψη, ο Γεωργόπουλος στο 71' και ο Στάθης Τριανταφυλλίδης είχαν άλλες δύο καλές ευκαιρίες για τον ΠΑΟΚ, που όμως δε μεταφράστηκαν σε κάποιο γκολ...

Η γερμανική ομάδα είχε και αυτή αρκετές καλές στιγμές, με τον Τάκη Παντέλη να φωνάζει παρών όποτε χρειάστηκε. Να σημειωθεί πως μετά το 57΄το παιχνίδι έγινε κάτω από καταρρακτώδη βροχή ...

Οι συνθέσεις:

Άιντραχτ: Παλ, Ζίντακ, Πετσάι, Κέρμπελ, Νοϊμπέργκερ, Φαλκενμάγιερ, Νίκελ, Τραπ, Λεβ (57' Άντες), Ναχτβάι, Τσα Μπουμ

ΠΑΟΚ: Παντέλης, Γούναρης, Αποστολίδης, Σίγγας, Ιωσηφίδης, Γεωργόπουλος, Δαμανάκης, Τριανταφυλλίδης, Αλαβάντας, Κούδας, Κωστίκος

Διαβάστε ακόμη...