Επάγγελμα: Αθλητικός Διευθυντής…

Aπό forza: Το να είσαι αθλητικός διευθυντής και να κουμαντάρεις ένα καράβι, με... βαρύ σκαρί σαν αυτό του ΠΑΟΚ, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Μεγάλο καράβι, μεγάλες φουρτούνες.
Πηγή: forza
Επάγγελμα: Αθλητικός Διευθυντής…

Το χειμώνα του 2008 ο ΠΑΟΚ του Θόδωρου Ζαγοράκη έβγαινε στη μεταγραφική αγορά μαζί με τον Ζήση Βρύζα, ο οποίος είχε «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και ξεκινούσε μια νέα καριέρα, αυτή του τεχνικού διευθυντή. Ουσιαστικά, τότε, μπήκε ζωή μας ο όρος «τεχνικός διευθυντής», αφού αποτελούσε μια άγνωστη ιδέα και άγνωστος ρόλος, όχι μόνο για το «Δικέφαλο», αλλά για το σύνολο των ελληνικών συλλόγων.

Στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή αποτελούσε επί δεκαετίες το «άλφα και το ωμέγα» των ομάδων, αλλά στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες, ο πρόεδρος είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε όλα, άσχετα που οι σύλλογοι κουβαλούσαν από το καλοκαίρι του '78 την ταμπέλα «επαγγελματικές ομάδες».

Η τριανδρία Ζαγοράκης – Βρύζας – Σάντος έχτισαν μια ομάδα με αρκετούς ηγέτες, επένδυσε στο πρότζεκτ του Αντρέ Βιεϊρίνια και κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ πορεύτηκε μέχρι τα χρόνια της κρίσης. Ο Παντελής Κωνσταντινίδης και ο Γιώργος Γεωργιάδης διατέλεσαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα τεχνικοί διευθυντές προτού κάνει την εμφάνισή του στην Τούμπα ο Ιβάν Σαββίδης.

ΓΚΕΡΜΑΝ ΤΣΙΣΤΙΑΚΟΦ

Τον πρώτο διάστημα του ομογενή επιχειρηματία τα πάντα περνούσαν από τα χέρια του Γκέρμαν Τσιστιακόφ, ο οποίος αποδείχθηκε στην πράξη, δεν είχε στο... φόρτε του τις μεταγραφές, ούτε κατά βάθος ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο στο συγκεκριμένο τομέα. Όμως, ο Σαββίδης αυτόν εμπιστευόταν και μ' αυτόν είχε, λόγω γλώσσας, την πιο άμεση επαφή.

Στο πρώτο διάστημα που ο Λιθουανός κρατούσε στα χέρια του την μπαγκέτα των μεταγραφών «έχτισε» μια ομάδα με δανεικούς ποδοσφαιριστές, ενώ στην πρώτη καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, αυτή του 2013, συνολικά αποκτήθηκαν 17 ποδοσφαιριστές! Ο πιο ακριβός όλων ο Μίροσλαβ Στοχ, ο ετήσιος δανεισμός του οποίου κόστισε πάνω από 1.000.000 ευρώ. Τα αποτελέσματα στο γήπεδο δεν δικαίωσαν τις επιλογές μέχρι τον Ιούνιο του 2014 όταν και παραιτήθηκε από το πόστο του.

*** Επί των ημερών του ήρθαν στην Τούμπα (23): Κατσουράνης, Σίλντενφελντ, Ολίσε, Βούκιτς, Ιτάνζ, Καμαρά, Στοχ, Λούκας, Σκόνδρας, Βίτορ, Λόπεθ, Σπυρόπουλος, Τζιόλης, Τζαβέλλας, Νίνης, Νέτσιντ, Γκαρσία, Μάρτενς, Νάτχο, Μαντούρο, Χούσεν, Ινσαουράλδε, Γκσπούρνινγκ.

*** Προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε: Δώνης, Γεωργιάδης, Στέφενς.

ΖΗΣΗΣ ΒΡΥΖΑΣ

Στην εποχή του Ιβάν Σαββίδη διατέλεσε πρόεδρος και αθλητικός διευθυντής, ουσιαστικά αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο της ιδιοκτησίας με την καθημερινότητα της ομάδας, Η πιο σημαντική κίνηση που επιχείρησε και ως ένα βαθμό την ολοκλήρωσε, το Μάιο του '14, ήταν η συμφωνία για την επιστροφή του Φερνάντο Σάντος, τελικά όμως ο μεγαλομέτοχος επέλεξε για προπονητή τον Αγγελο Αναστασιάδη. Η κόντρα των διαφορετικών πόλων (διοίκηση – Αναστασιάδη) κορυφώθηκε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2015. Ο ΠΑΟΚ βρισκόταν ακόμη στις πρώτες θέσεις και (θεωρητικά) θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την τελευταία θέση των πλέι οφ στην οποία τερμάτισε τον Μάιο. Άλλους παίκτες ζητούσε ο Αναστασιάδης, τελείως διαφορετική η φιλοσοφία των Βρύζα – Αγγελίδη, που ήθελαν «παίκτες από το πάνω ράφι». Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2015 κουρασμένος από την έντονη, κριτική των οπαδών προς το πρόσωπό του υπέβαλλε την παραίτησή του.

*** Επί των ημερών του ήρθαν στην Τούμπα (9): Γκολάσα, Μακ, Μυστακίδης, Παπαδόπουλος, Ρατς, Περέιρα, Κόστα, Νομπόα, Παπαγιαννόπουλος.

*** Προπονητής με τον οποίο συνεργάστηκε: Αναστασιάδης

ΜΑΡΙΟ ΜΠΡΑΝΚΟ

Ο Μπράνκο κινήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο με μεγάλη μυστικότητα στην πρώτη μεταγραφική περίοδο ως το Νο1 του ποδοσφαιρικού τμήματος. Οι πρώτες μεταγραφικές κινήσεις έδειξαν μια συγκεκριμένη στόχευση μείωσης του μ.ο. ηλικίας της ομάδας και κυρίως έλλειψη πανικού στο άκουσμα της απώλειας του πρώτου σκόρερ της ομάδας, Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Πιστώθηκε την κατάκτηση του νταμπλ, ενώ χειρίστηκε την υπόθεση του Αμπέλ Φερέιρα.

*** Επί των ημερών του ήρθαν στην Τούμπα (11): Μίσιτς, Σφιντέρσκι, Ολιβέιρα, Ίνγκασον, Ζίβκοβιτς, Ροντρίγκο, Μιχάι, Μελιόπουλος, Εσίτι, Αουγκούστο, Στοχ.

*** Προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε: Λουτσέσκου, Φερέιρα.

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ

Αρνεσεν: Πετυχημένος ή αποτυχημένος;

Ο Ιβάν Σαββίδης βάζοντας το χέρι στην τσέπη περισσότερο από ποτέ, έκανε τα πάντα προκειμένου να καταφέρει ο Φρανκ Αρνεσεν να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά του στο διάστημα των δέκα μηνών (Μάιος 2015 – Μάρτιος 2016) που κάθισε στην καρέκλα του αθλητικού διευθυντή.

Οι θαυμαστές του επιμένουν πως πίσω του δεν άφησε καμένη γη, οι υπόλοιποι υποστηρίζουν το αντίθετο. Στο Δανό πιστώνεται ως κορυφαία κίνηση η απόκτηση του Γκάρι Ροντρίγκες, αντί μόλις 250.000 ευρώ, από την ισπανική Έλτσε. Ο επιθετικός από το Πράσινο Ακρωτήρι πουλήθηκε στη Γαλατάσαραϊ αντί 3.500.000 ευρώ, με τον ΠΑΟΚ να διατηρεί ένα ποσοστό 20% σε περίπτωση μεταπώλησης το οποίο και «εξαργύρωσε» τον περασμένο Ιανουάριο με τη μεταγραφή του στην Αλ Ιτιχάντ.

Ανέκαθεν πόνταρε στην υπεραξία των ποδοσφαιριστών και αυτό φάνηκε απ' όλες σχεδόν τις κινήσεις επί των ημερών του. Από τους χειρισμούς στην υπόθεση του Λούκας Πέρεθ ο ΠΑΟΚ βγήκε κερδισμένος κατά 7,5 εκατομμύρια ευρώ, πουλήθηκαν κι άλλοι παίκτες που έφερε στην Τούμπα, όπως ο Όλσεν κι ο Τσίμιροτ, αλλά υπήρχαν και πολλές «αστοχίες» (πχ. Σάμπο, Ζάιρο, Αντόνις), ενώ κι η επιλογή του Ιγκόρ Τούντορ για τον πάγκο της ομάδας δεν αποδείχθηκε πετυχημένη.

*** Επί των ημερών του ήρθαν στην Τούμπα (13): Τσίμιροτ, Λέοβατς, Σάμπο, Όλσεν, Χαρίσης, Κοροβέσης, Ζάιρο, Αντόνις, Ροντρίγκες, Μαλεζάς, Μπερμπάτοφ, Βελλίδης, Χατζηϊσαίας.

*** Προπονητής με τον οποίο συνεργάστηκε: Τούντορ

Μίχελ: «Έχτισε» ομάδα τίτλων

Ο ΣΛΟΒΑΚΟΣ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΜΕΤΑΠΩΛΗΤΙΚΗ ΑΞΙΑ, ΟΜΩΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΤΑΜΠΛ

Το μεσημέρι της 21ης Δεκεμβρίου του 2015 η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωνε -προς γενική έκπληξη όλων- την έναρξη συνεργασίας με τον Λούμπος Μίχελ, ο οποίος μετά από λίγους μήνες ανέλαβε διπλό ρόλο πρόεδρος-αθλητικός διευθυντής και επί των ημερών του «χτίστηκε» η ομάδα που κατέκτησε πέρσι το αήττητο πρωτάθλημα και έφτασε στο νταμπλ.

Οι δύο τελευταίοι τίτλοι μπορεί να πιστώθηκαν στο διάδοχό του, Μάριο Μπράνκο, ωστόσο ο Σλοβάκος ακολουθώντας τη safe επιλογή των 30αρηδων και έμπειρων ποδοσφαιριστών κατόρθωσε να δημιουργήσει μια ομάδα που κέρδισε δύο (στο γήπεδο...) πρωταθλήματα και τρία κύπελλα την τελευταία τριετία.

Ο πρώην ρέφερι της ΦΙΦΑ έμεινε το μεγαλύτερο διάστημα (Μάρτιος 2016-Νοέμβριος 2018) στη θέση του αθλητικού διευθυντή, διαχειρίστηκε ουκ ολίγες μεταγραφικές υποθέσεις, συνεργάστηκε με τρεις διαφορετικούς προπονητές, ενώ είχε και πολλές «αστοχίες», με πιο κραυγαλέα την περίπτωση του Ντόριαν Λεβέκ.

Στα μείον της θητείας του και η παραλίγο μη απόκτηση του Αντρέ Βιεϊρίνια, καθώς ο Μίχελ ήταν κάθετα αντίθετος με την επιστροφή του Πορτογάλου ηγέτη στην Τούμπα.

*** Επί των ημερών του ήρθαν στην Τούμπα (31): Μάτος, Σάχοφ, Μπίσεσβαρ, Κάνιας, Βαρέλα, Μπρκιτς, Κάμπος, Σταθόπουλος, Τιάμ, Πρίγιοβιτς, Ουάρντα, Λάμπρου, Ενρίκε, Ρέι, Πασχαλάκης, Σαμπράνο, Λεβέκ, Ελ Καντουρί, Μακ, Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, Λημνιός, Ασεβέδο, Μιχόγιεβιτς, Μουλέν, Τόσκα, Χατσερίντι, Βέρνμπλουμ, Καρέλης, Ακπομ, Ζαμπά

*** Προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε: Ίβιτς, Στανόγεβιτς, Λουτσέσκου.

Διαβάστε ακόμη...