Κάτι τρέχει με την άμυνα!

Απο FORZA: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ, Η ΑΤΣΑΛΙΝΗ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ, ΕΧΕΙ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΕ ΑΧΙΛΛΕΙΟ ΠΤΕΡΝΑ ΤΟΥ
Πηγή: forza
Κάτι τρέχει με την άμυνα!

Ο τερματοφύλακας είναι ο ίδιος. Είναι αυτός που πέρσι χάρισε ουκ ολίγους βαθμούς με τις εμφανίσεις του. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο είναι το ίδιο. Αυτό που δίκαια χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Οι μπακ είναι αυτοί που τελείωσαν πέρσι την χρονιά. Στην αμυντική εξίσωση προστέθηκε ένα ακόμα «τέρας», ο Άντερσον Εσίτι; Τότε πως γίνεται η άμυνα που πέρσι έμοιαζε με μπετόν-αρμέ να είναι φέτος μαλακή σαν βούτυρο;

ΑΤΟΜΙΚΑ ΛΑΘΗ

Για να μπει γκολ στο ποδόσφαιρο πρέπει να γίνει κάποιο λάθος. Ενώ πέρσι αυτά ήταν σπάνια, φέτος για κάποιο αναίτιο λόγο είναι μαζεμένα και σχεδόν... παιδαριώδη. Το αστείο γκολ, που δέχθηκε ο ΠΑΟΚ στην Μπρατισλάβα και αποτελεί σωρεία ατομικών λαθών τουλάχιστον από τρεις παίκτες απεικονίζει την φετινή έλλειψη συγκέντρωσης, με τον Δικέφαλο να βγάζει αναίτιο άγχος όταν αμύνεται μέσα στην περιοχή του υπό συνθήκες πίεσης (θυμηθείτε το γκολ καραμπόλα του Χούντελααρ στην Τούμπα ή τα τρία «εύκολα» πέναλτι στο Άμστερνταμ) και να χάνει αναίτια πολλές μάχες, που πέρσι καθάριζε για πλάκα. Χώρια, το ντεφορμάρισμα του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, ο οποίος με εξαίρεση το ματς στο Άμστερνταμ δεν έχει καταφέρει να φτάσει τα περσινά στάνταρ απόδοσης.

ΓΚΑΝΤΕΜΙΑ

Το ποδόσφαιρο είναι και θέμα ρέντας. Αύρας. Ψυχολογίας. Πέρσι, σε πολλά παιχνίδια ο ΠΑΟΚ είχε σύμμαχο την τύχη, η οποία φέτος μάλλον του έχει γυρίσει την πλάτη. Διότι, όταν ο δεξιός μπακ της Σλόβαν πιάνει το σουτ της ζωής του και βάζει το πρώτο γκολ της καριέρας του, όταν ο στόπερ των Σλοβάκων στην πρώτη του κατεβασιά μπαίνει με την μπάλα στα δίχτυα, από ασύλληπτη αλληλουχία λαθών, όταν ο Χούντελααρ βάζει γκολ ως άλλος... Κώστας Βουτσάς, δίχως να καταλάβει ότι η μπάλα τον πέτυχε σε κόντρα, όταν ο Πανιώνιος κάνει γκολ στην πρώτη του τελική που είναι και η μοναδική του στο ματς κι όταν δέχεσαι το πρώτο γκολ της χρονιάς από τον Άγιαξ, με αυτογκόλ και το οποίο θα ακυρωνόταν ως οφσάιντ, τότε όχι, δεν έχεις την τύχη στο πλευρό σου.

DIRECT FOOTBALL

Ο ΠΑΟΚ επιχειρεί να παίξει φέτος πιο direct, το ποδόσφαιρο του είναι λιγότερο κοντρολαρισμένο, ο ρυθμός περισσότερο πάνω – κάτω. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο τέμπο και περισσότερες ευκαιρίες στον αντίπαλο να χτίσει κι αυτός φάσεις. Το αμυντικό τρανζίσιον του Δικέφαλου δεν είναι κακό μέχρι στιγμής, όμως αυτού του είδους το στιλ συνεπάγεται περισσότερα ρίσκα, περισσότερες ευκαιρίες για τον αντίπαλο και ως εκ τούτου περισσότερες πιθανότητες για να σκοράρει.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ

Ένα από τα μεγάλα όπλα του περσινού ΠΑΟΚ, η αμυντική ασφάλεια στα στημένα έχει πάει φέτος περίπατο, με τους ασπρόμαυρους να μετρούν ήδη τρία γκολ από κόρνερ ή φάουλ αντιπάλων (αυτογκόλ Γιαννούλη με Άγιαξ, Ταλιαφίκο, Ντε Μάρκο) και να δείχνουν έναν αδικαιολόγητο πανικό (αν και υπερέχουν στον αέρα), μία δυσκολία να διαχειριστούν αυτές τις φάσεις, κάτι οξύμωρο για μία ομάδα με ελάχιστα νέα πρόσωπα.

Πως μεταφράζεται όλο αυτό αριθμητικά; Από εκεί που ο ΠΑΟΚ «έτρωγε» πέρσι ένα γκολ για κάθε 16 τελικές αντιπάλου, φέτος δέχεται ένα τέρμα ανά 6 τελικές. Με άλλα λόγια; Τρώει γκολ σχεδόν τρεις φορές με μεγαλύτερη συχνότητα. Κι αυτό είναι πρόβλημα. Τεράστιο...

INFO

Στα 4 από τα 6 φετινά του παιχνίδια (τα δύο με τον Άγιαξ, το εντός με Σλόβαν και Πανιώνιο), ο ΠΑΟΚ βρέθηκε μπροστά στο σκορ και είδε σε κάποια στιγμή το προβάδισμα του να ανατρέπεται.

1/16

Πέρσι, ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που δεχόταν γκολ πιο δύσκολα από κάθε άλλη με τεράστια διαφορά. Η εστία του παραβιάστηκε συνολικά 14 φορές, αλλά οι αντίπαλοι του στην Super League χρειάστηκαν 226 τελικές (1 γκολ παθητικό ανά 16 τελικές), ποσοστό που ήταν μακράν το καλύτερο σε όλο το πρωτάθλημα κι εντέλει έκανε την διαφορά.

1/6

Φέτος, το έργο έχει αλλάξει. Στα πρώτα 6 επίσημα παιχνίδια ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί 10 γκολ σε 66 τελικές των αντιπάλων του και αν αφαιρέσουμε τα ματς ειδικών συνθηκών με τον πανίσχυρο Άγιαξ, τότε το νούμερο γίνεται 5 γκολ παθητικό για 29 τελικές, όπερ ένα γκολ παθητικό ανά 6 τελικές των αντιπάλων!

2/2

Ακούγεται τρελό, εκτός λογικής, μα είναι η πραγματικότητα. Στις δύο τελικές on target που είχαν αθροιστικά Παναιτωλικός και Πανιώνιος στις δύο πρώτες αγωνιστικές σκόραραν ισάριθμες φορές στην Τούμπα, κάτι που αγγίζει τα όρια της μεταφυσικής! Με άλλα λόγια, ότι πήγε προς την εστία του Πασχαλάκη φέτος στο πρωτάθλημα, έγινε και γκολ!

16

φορές σε 30 παιχνίδια πρωταθλήματος (και συνολικά 23 φορές σε 52 επίσημα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη) που ο ΠΑΟΚ κράτησε πέρσι το μηδέν παθητικό, κάτι που δεν έχει καταφέρει φέτος ούτε μία φορά στα πρώτα 6 επίσημα παιχνίδια της σεζόν, στα οποία έχει ήδη δεχθεί 10 τέρματα!

Διαβάστε ακόμη...