Στο όριο του Financial Fair Play

Από sfina.gr: Όταν οι ΠΑΟΚτσήδες της Κέρκυρας ρώτησαν τον Ιβάν Σαββίδη τι θα γίνει με τις μεταγραφές, κατά την διάρκεια της παρουσίας του στον τοπικό σύνδεσμο την ημέρα του αγώνα της πρεμιέρας του πρωταθλήματος με τον Παναιτωλικό στις 24 Αυγούστου, ο μεγαλομέτοχος τους απάντησε ξεκάθαρα, ότι υπάρχουν δυσκολίες, λόγω των δεσμεύσεων, που επιβάλλει το Financial Fair Play της ΟΥΕΦΑ. Δεν είχε κανένα λόγο να μην τους πει την αλήθεια.
Πηγή: sfina.gr
Στο όριο του Financial Fair Play

Την κατάσταση επιδείνωσε ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, που κόστισε την απώλεια τουλάχιστον εφτά εκατ. ευρώ και η απουσία τηλεοπτικού συμβολαίου, που αφαιρεί την δυνατότητα για εξασφαλισμένα έσοδα. Πλέον, οι "ασπρόμαυροι" κινούνται στα όρια των δεσμεύσεων του FFP και για την αποφυγή υπερβάσεων, δεν προχώρησαν και στην απόκτηση στο φίνις της μεταγραφικής περιόδου των δύο παικτών (φορ και χαφ), που ήταν ουσιαστικά "κλεισμένοι", πριν από την ρεβάνς με την Σλόβαν.

Τι λένε οι ισολογισμοί 2016-2017 και 2017-2018

Το FFP λέει, ότι κατά το χρονικό διάστημα της τελευταίας τριετίας στον υπολογισμό εσόδων και εξόδων δεν μπορεί η "χασούρα" κάθε ομάδας να είναι μεγαλύτερη από πέντε εκατ. ευρώ. Αυτή πρακτικά μπορεί να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ, αφού από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου επιτρέπεται να προσμετρούνται στα έσοδα 25 εκατ. ευρώ στο διάστημα της τριετίας. Απαγορεύονται, πάντως, αυστηρά από το FFP ζημιές άνω των 30 εκατ. ευρώ κάθε τριετία.

Στους δημοσιευμένους ισολογισμούς της "ασπρόμαυρης ΠΑΕ" την τελευταία διετία φαίνεται η επιτακτική ανάγκη αύξησης των εσόδων και τίθενται ως προαπαιτούμενο οι λεπτοί χειρισμοί για την εφαρμογή των κανονισμών της ΟΥΕΦΑ.

Την σεζόν 2016-2017 η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατέγραψε ζημιές ύψους 5.346.075 ευρώ

Την σεζόν 2017-2018 αυξήθηκαν οι ζημιές στα 20.781.368 (έπαιξε σημαντικό ρόλο ο αποκλεισμός από τους ομίλους από την Έστερσουντ). Συνολικά οι ζημιές της διετίας 2016-2018 έφτασαν τα 26.127.444 ευρώ. Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της περιόδου 2018-2019 για να έχουμε εικόνα της διαμορφωμένης κατάστασης. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ζημιές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και θα χρειασθεί να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποφυγή κυρώσεων.

Αύξηση εσόδων από χορηγούς ή πωλήσεις παικτών

Από την στιγμή που χάθηκαν οι εισροές χρημάτων από την συμμετοχή του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και δεν υπάρχουν στάνταρ έσοδα από τηλεοπτικό συμβόλαιο, πλέον, ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η "χασούρα" και να μην ξεπερνούν οι ζημιές τα 30 εκατ. ευρώ στο σύνολο της τελευταίας τριετίας είναι η αύξηση των εσόδων από χορηγίες, ή οι πωλήσεις παικτών.

Τα 25 εκατ. ευρώ από αυξήσεις κεφαλαίου, που έγιναν, προϋπολογίσθηκαν και δεν υπάρχουν άλλες πηγές εσόδων, αφού τα 3,5 εκατ. ευρώ των καθαρών εισπράξεων από τις πωλήσεις των 22.154 εισιτηρίων διαρκείας βοηθούν, αλλά δεν σώζουν την κατάσταση.

Ήδη, ξεκίνησε ένα "σαφάρι" στο εμπορικό τμήμα για την αύξηση των εσόδων κάθε τύπου. Από την προσέλκυση νέων μεγάλων χορηγών για το γήπεδο ή ακόμα και τις εμφανίσεις της ομάδας, μέχρι την εξάντληση των δυνατοτήτων από τα έσοδα των διαφημιστικών πινακίδων κατά την διάρκεια των αγώνων στην Τούμπα.

Απέκλεισε την Μίλαν η ΟΥΕΦΑ

Γίνονται όλες οι απαιτούμενες κινήσεις για να μην υπάρχουν περιορισμοί στις μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου και να μην χρειάζεται η πώληση παίκτη στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων του FFP. Η ΟΥΕΦΑ είναι κάθετη και για παραβίαση των κανόνων του FFP δεν δίστασε να επιβάλει βαρύτατα πρόστιμα και περιορισμούς μεταγραφών σε μεγάλους συλλόγους όπως η Σίτι και η Παρί. Δεν αστειεύεται καθόλου. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα της αυστηρότητάς της για μη τήρηση του FFP είναι ο αποκλεισμός της Μίλαν από την Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...