Αφιέρωμα Super League 2019-20

Από paokfc.gr: Τα δεδομένα αλλάζουν. Ο στόχος όχι. Ο ΠΑΟΚ μπαίνει στη... μάχη της Super League για να κατακτήσει την κορυφή. Ξανά.
Πηγή: paokfc.gr
Αφιέρωμα Super League 2019-20

Αυτή τη φορά ως ήδη κάτοχος του τίτλου. 13 ομάδες θα προσπαθήσουν να ρίξουν από τον ρίξουν από την πρώτη θέση. Το paokfc.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους φετινούς συνδιεκδικητές της ομάδας μας για τον τίτλο της Super League 2019-20.

ΑΕΚ

Θέλει να γίνει ξανά διεκδικήτρια

Από την κορυφή της σεζόν 2017-18, στους 23 πόντους διαφορά από τον νταμπλούχο ΠΑΟΚ και τον τρίτο συνεχόμενο χαμένο τελικό Κυπέλλου. Η ΑΕΚ αυτό το καλοκαίρι ανασυντάχθηκε προκειμένου να κάνει μια νέα αρχή στην προσπάθειά της να διεκδικήσει ξανά τον τίτλο.Μετά την ήττα από την Τράμπζονσπορ το όνειρο της Ευρώπης δείχνει να τελειώνει πρόωρα, γεγονός που έχει κοστίσει στον ψυχολογικό τομέα ενόψει της πρεμιέρας της Super League. Το ρόστερ δεν άλλαξε ριζικά, οι αποχωρήσεις των Λαμπρόπουλου, Μπακασέτα, Γκάλο καλύφθηκαν με σημαντικές μεταγραφές όπως αυτές τον Ολιβέιρα, Βέρντε και Παοουλίνιο, ενώ και η επιστροφή Βράνιες σκόρπισε αισιοδοξία στις τάξεις των φίλων της ομάδας.

Προπονητής

Μιγκέλ Καρντόσο

Ήρθε με ένα δυνατό βιογραφικό, έχοντας καθοδηγήσει τις Ρίο Άβε, Ναντ και Θέλτα, αλλά χρειάζεται την απαραίτητη προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα. Η ως τώρα εικόνα της ΑΕΚ δεν είναι αυτή που θέλει ο Πορτογάλος και πιθανός πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη θα είναι ένα πλήγμα για την Ένωση.

Αστέρι

Μάρκο Λιβάγια

Έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του εδώ και δύο χρόνια στην χώρα μας. Ποιοτικός ποδοσφαιριστής που δίνει λύσεις στην επίθεση με όμορφα γκολ, εντυπωσιακές ενέργειες. Το ερωτηματικό είναι αν θα καταφέρει το τιθασεύσει το εκρηκτικό του ταπεραμέντο προς όφελος του συλλόγου.

ΑΕΛ

Βλέπει ψηλά

Παρέμεινε στην κατηγορία με ένα σχετικό άγχος και αυτή τη φορά οι άνθρωποι του συλλόγου επιλέγουν ν' ανεβάσουν τον πήχη των προσδοκιών μιλώντας ακόμα και για διεκδίκηση τίτλων. Αν κάτι τόσο φιλόδοξο μπορεί να στηριχθεί αγωνιστικά είναι κάτι που θα φανεί μέσα στο γήπεδο.Οι αλλαγές στην ομάδα ήταν πολλές το καλοκαίρι. Ντάουντα, Μιχαήλ, Χαλκιαδάκης, Στάνκοβιτς, Γιάκο και Ρίστιτς, προσδίδουν ποιότητα στο ρόστερ και σημαντικές λύσεις, ενώ τα κενά που άφησαν οι αποχωρήσαντες Κούνιτς, Γρομητσάρης, Γιακιμοφσκι, Ντέλετιτς και Μπαργκάν μοιάζουν να έχουν καλυφθεί ήδη.Οι προβλέψεις δεν είναι εύκολες στην περίπτωση της ΑΕΛ. Ένα σημαντικό ζητούμενο είναι σίγουρα η αποφυγή των εσωτερικών συγκρούσεων. Αν αυτό επιτευχθεί σίγουρα οι Λαρισαίοι μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Προπονητής

Μιχάλης Γρηγορίου

Παρά το γεγονός ότι τα επίσημα παιχνίδια δεν έχουν αρχίσει ακόμα, ο Μιχάλης Γρηγορίου είναι ήδη ο δεύτερος άνθρωπος που αναλαμβάνει το τιμόνι της ομάδας. Ο Γκόρντον Πέτριτς δεν έπεισε τους ανθρώπους της ΑΕΛ με τις εμφανίσεις της ομάδας στα φιλικά παιχνίδια και αποχώρησε, αφήνοντας τη θέση του στον Μιχάλη Γρηγορίου. Ο 46χρονος τεχνικός με μεγάλη εμπειρία από Super League έρχεται να κάνει και το δικό του restart στην προπονητική του καριέρα και να οδηγήσει την ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών.

Αστέρι

Αμπιόλα Ντάουντα

Ένας παλιός γνώριμος των ελληνικών γηπέδων επιστρέφει στη χώρα μας. Ο Αμπιόλα Ντάουντα μετά τις δύο σεζόν στον Ατρόμητο, υπέγραψε τριετή συμφωνία με τους Βυσσινί και αναμένεται να είναι ένας από τους πιο κομβικούς παίκτες της ομάδας στο επιθετικό κομμάτι. Ικανός να αγωνιστεί τόσο στην κορυφή όσο και στα άκρα της επίθεσης, έχοντας μέχρι τώρα 158 επίσημα γκολ στην καριέρα του, θέλει να δικαιώσει όσους τον πίστεψαν.

Άρης

Να παγιώσει τη θέση του

Η επιστροφή του Άρη στη μεγάλη κατηγορία ήταν άκρως επιτυχημένη, καθώς η ομάδα κέρδισε και πάλι το δικαίωμα ν' αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το ζητούμενο πλέον είναι η διάρκεια και η καθιέρωση στα ψηλά στρώματα της βαθμολογίας.Το καλοκαίρι έγινε μία μεγάλη αλλαγή σε πρόσωπα στο ρόστερ της ομάδας. Οι Σιώπης και Ματέο Γκαρσία ήταν οι σημαντικότερες απώλειες, αλλά οι αφίξεις ήταν πολλές. Ιντέγε, Σάσα, Σούντγκρεν και η παραμονή των Φετφατζίδη και Ροζ, προσέδωσε λύσεις και ποιότητα στο ρόστερ και ο Άρης μοιάζει ενισχυμένος σε όλες τις γραμμές.Μπορεί το μεγάλο στοίχημα της εισόδου στους ομίλους του Europa League να χάθηκε με τον αποκλεισμό από τη Μόλντε, αλλά οι Κιτρινόμαυροι ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και υψηλές βλέψεις.

Προπονητής

Σάββας Παντελίδης

Ήρθε μεσούσης της περσινής σεζόν, αμφισβητήθηκε έντονα στο ξεκίνημα, έφτασε ένα βήμα πριν την έξοδο μετά τον αποκλεισμό από τον Εργοτέλη στο Κύπελλο Ελλάδας, αλλά γύρισε το κλίμα με την καλή πορεία στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος. Ο Σάββας Παντελίδης το καλοκαίρι είχε την δυνατότητα να στήσει όπως αυτός ήθελε την ομάδα και πλέον καλείται να δείξει ότι μπορεί να την ανεβάσει επίπεδο και να φέρει περισσότερες επιτυχίες.

Αστέρι

Μπράουν Ιντέγε

Ήταν η κίνηση υπέρβασης της διοίκησης Καρυπίδη το φετινό καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα. Μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό, η καριέρα του Μπράουν Ιντέγε πήρε την... κατηφόρα και μπορεί να κέρδισε πολλά σε χρήμα από τα συμβόλαια σε Κίνα και Ισπανία, αλλά η αγωνιστική του παρουσία δεν ήταν ανάλογη, έχοντας ουσιαστικά τρία χρόνια να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Αν βρει τον παλιό του εαυτό θα είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του Παντελίδη.

Αστέρας Τρίπολης

Με αέρα Ιβηρικής

Η 11η θέση της σεζόν 2018-19 έφερε προβληματισμό και ανάγκη για ριζικές αλλαγές στην Τρίπολη. Οι υπεύθυνοι της ομάδας επέλεξαν να πάνε σε ένα φιλόδοξο πλάνο βασισμένο σε φρέσκα πρόσωπα. Με τεχνικό επιτελείο από την Ισπανία και extreme makeover στο ρόστερ με 11 αποχωρήσεις και άλλες τόσες προσθήκες. Σημαντικότερες εξ αυτών αυτές των Καπίγια, Φερνάντεθ, Λουίς Φερνάντεθ και Ντάνιελ Σουάρεθ, αλλά και τον δανεισμό του Νεόφυτου Μιχαήλ από τον ΑΠΟΕΛ.Ο Αστέρας Τρίπολης διαθέτει ποιότητα σε όλες τις γραμμές, έχει εμπειρία να μάχεται για τα υψηλά στρώματα και τις ευρωπαϊκές θέσεις και θέλει να αφήσει πίσω του την περσινή σεζόν, με το όνειρο της Ευρώπης να μοιάζει απτό.

Προπονητής

Μπόρχα Χιμένεθ

Η ανακοίνωση της πρόσληψης του Μπόρχα Χιμένεθ προκάλεσε έκπληξη. Αιτία; Μα φυσικά η ηλικία του νέου τεχνικού των Αρκάδων. Βλέπετε ο Ισπανός είναι μόλις 34. Το βιογραφικό του δεν εντυπωσιάζει, έχει προλάβει όμως να δουλέψει σε πολλές ομάδες στις μικρές κατηγορίες της Ισπανίας, με μεγαλύτερο επίτευγμά του τον προβισμό της Μιραντές στη Segunda Division. O Αστέρας είναι ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο πρότζεκτ της καριέρας του και έρχεται διψασμένος για σκληρή δουλειά και επιτυχίες.

Αστέρι

Ματίας Ιγκλέσιας

Κάτι σαν το παλιό, καλό κρασί. Ο Ματίας Ινγκλέσιας όσο μεγαλώνει μοιάζει όλο και καλύτερος εντός γηπέδου και σε μία μεταβατική χρονιά, με πολλές αλλαγές θα είναι σίγουρα μία σταθερά για τους Αρκάδες. Ακούραστος, με αμέτρητα τρεξίματα και συμβολή σε όλες τις γραμμές, στην προετοιμασία ξεδίπλωσε τις αρετές του και ως επιτελικός μέσος. Τη φετινή σεζόν αναμένεται να είναι το αστέρι της ομάδας και παράλληλα το βαρόμετρό της.

Ατρόμητος

Νέα εποχή, ίδιες φιλοδοξίες

Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να καθιερωθεί στις πρώτες θέσεις του ελληνικού πρωταθλήματος, παρουσιάζοντας μία σοβαρή ομάδα που κοίταξε τους... μεγάλους στα μάτια και τους κόντραρε στα ίσια για μεγάλο διάστημα, έχοντας μικρότερο σαφώς μπάτζετ, αλλά ένα δυνατό ποδοσφαιρικό πρότζεκτ.Το φετινό καλοκαίρι ήταν ένα καλοκαίρι αλλαγών. Ο Νταμίρ Κανάντι αποχώρησε από τον πάγκο της ομάδας, μετά από δύο άκρως πετυχημένες σεζόν, ενώ παρελθόν αποτέλεσαν και αρκετοί παίκτες κομβικοί για την ομάδα, όπως οι Μπουσούλατζιτς, Βασιλακάκης, Καρασαλίδης, Χατζηισαΐας, Ουάρντα και φυσικά ο πρώτος σκόρερ της περσινής Super League, Ευθύμης Κουλούρης.Οι μεταγραφές ήταν λοιπόν αρκετές. Καχίλα, Γιακουμάκης, Βέλλιος, Γούτας, Ταλόχα, Χαρίσης και Ρόσα, ήρθαν να συμπληρώσουν το παζλ της ομάδας του Περιστερίου, η οποία αποκλείστηκε νωρίς από την Ευρώπη, καθώς δεν κατάφερε να κάνει το βήμα παραπάνω κόντρα στη Λέγκια Βαρσοβίας και πλέον εστιάζει στο πως θα διατηρήσει τα κεκτημένα εντός συνόρων.

Προπονητής

Γιάννης Αναστασίου

Το νέο πρόσωπο της ομάδας που θα σηκώσει το περισσότερο βάρος. Ο Γιάννης Αναστασίου επαναπατρίστηκε και αναλαμβάνεινα μπει στο... κοστούμι του Νταμίρ Κάναντι και να διατηρήσει τον Ατρόμητο στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μετά από μία μακρά περιπλάνηση σε Βέλγιο, Ολλανδία και Κύπρο, ο Αναστασίου επιστρέφει στην Ελλάδα και αναλαμβάνει μία δύσκολη αποστολή.

Αστέρι

Μάντσον

Από τις σταθερές του Ατρομήτου επί εποχής Νταμίρ Κάναντι, ο Μάντσον αναμένεται και φέτος να είναι ο συνδετικός κρίκος των γραμμών των Περιστεριωτών. Ένας δυναμικός μέσος, που έχει ικανότητα και με τη μπάλα στα πόδια, με σημαντική συμβολή σε άμυνα και επίθεση, έχει πολλές ευθύνες στο γήπεδο και θα ηγηθεί της ομάδας του εντός γηπέδου.

ΝΠΣ Βόλος

Να συνεχίσει την ανοδική πορεία

Σύλλογος... βρέφος που μετράει μόλις δύο χρόνια ζωής. Ο τρίτος θα τον βρει στα μεγάλα σαλόνια της Super League, καθώς κατάφερε να πάρει δύο συνεχόμενους προβιβασμούς από Γ Εθνική και Football League. Γίνεται η τρίτη ομάδα της Μαγνησίας που θα αγωνιστεί στην πρώτη εθνική κατηγορία και θέλει να καθιερωθεί εκεί.Με έδρα το Πανθεσσαλικό Στάδιο και με τον κόσμο να έχει αρχίσει να αγκαλιάζει το εγχείρημα, ο ΝΠΣ είναι ένας γρίφος για δυνατούς λύτες στο ξεκίνημα της σεζόν. Επένδυσε σε δανεισμούς νεαρών παικτών, πήρε κάποιους έμπειρους παίκτες υψηλού επιπέδου και μένει να δούμε τα επίπεδα χημείας στην πρεμιέρα.Στην προετοιμασία άφησε καλές εντυπώσεις και θέλει να γίνει η ευχάριστη έκπληξη της φετινής σεζόν.

Προπονητής

Χουάν Φερνάνδο

Μπορεί να είναι μόλις 36 ετών, αλλά μόνο άπειρο δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει κάποιος. Δουλειές στις μικρές κατηγορίες της Ισπανίας, Μάλαγα U18, Σέριφ Τίρασπολ, La Masia, τεχνικό επιτελείο Άρσεναλ και Μπράιτον και ένα πέρασμα από τη χώρα μας και τον Εργοτέλη. Ο Χουάν Φερνάνδο έρχεται με δίψα για δουλειά και θέλει να ηγηθεί της προσπάθειας της ομάδας του Βόλου για καθιέρωση στα μεγάλα σαλόνια.

Αστέρι

Έρικ Γέντρισεκ

Τις προηγούμενες δύο σεζόν ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η Ξάνθη επιθετικά. Σε 53 συμμετοχές πέτυχε 19 γκολ και ήταν μία μόνιμη πηγή κινδύνου για τις αντίπαλες άμυνες. Ο ΝΠΣ Βόλος θα προσπαθήσει να μείνει στην κατηγορία όσο πιο εύκολα και γρήγορα γίνεται και ο Σλοβάκος φορ με τα τέρματά του θα είναι κομβικός στην επίτευξη των στόχων.

Λαμία

Περιπετειώδες καλοκαίρι, ερωτηματικό η σεζόν

Την πρώτη χρονιά ο στόχος της παραμονής επετεύχθη εύκολα. Πέρυσι ήρθε το βήμα παραπάνω με την Λαμία να τερματίζει 7η και να φτάνει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Φέτος οι προβλέψεις είναι λίγο δύσκολο να γίνουν με ασφάλεια.Η διοικητική περιπέτεια του καλοκαιριού με την αποχώρηση του προέδρου Παπαϊωάννου, η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και η μείωση στο τηλεοπτικό συμβόλαιο δυσκόλεψαν σημαντικά τον σχεδιασμό της ομάδας.Πίτι, Επστάιν, Μελίσσας, Καρυπίδης, Ασούμπρε, Μπλάζιτς, Μπαράλες, Σαράνοφ, Βασιλαντωνόπουλος, Μπερτόλιο, Καραγκούνης, Τζανετόπουλος, Αναστασίαδης και Παπαργυρίου άφησαν σημαντικά κενά στην ομάδα που ενισχύθηκε με παίκτες ταλαντούχους και έμπειρους. Σημαντικότερες προσθήκες οι Τουράμ, Ανάκογλου, Βύντρα και Μπαχανάκ. Το ρόστερ έχει τις δυνατότητες να μην κινδυνέψει αλλά μένει να φανεί στο γήπεδο το επίπεδο της ομάδας.

Προπονητής

Σωτήρης Αντωνίου

Ο Μάκης Χάβος αποχώρησε από την ομάδα μεσούσης της προετοιμασίας και η διοίκηση της ομάδας της Φθιώτιδας επέλεξε τον Σωτήρη Αντωνίου για διάδοχο στον πάγκο. Έχει εμπειρία από τους πάγκους ομάδων χαμηλότερων κατηγορίων, ενώ έχει καθίσει και στο τιμόνι της ΑΕΛ για λίγο καιρό. Επιστρέφει στον πάγκο ομάδας Super League και θέλει να κάνει το breakthrough στην προπονητική του καριέρα.

Αστέρι

Τάσος Καραμάνος

Όντας 28 ετών έχει πλέον την εμπειρία να σηκώσει το βάρος της επιθετικής γραμμής της Λαμίας και αναμένεται να πάρει πολλές ευθύνες από τον προπονητή του. Ο Τάσος Καραμάνος πέρυσι μπορεί να έζησε στην σκιά τον Μπερτόλιο και Μπαράλες, αλλά χωρίς αυτούς τους δύο στο ρόστερ πλέον, το βάρος πέφτει στον Έλληνα επιθετικό και μένει να δούμε αν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Ξάνθη

Να γίνει ξανά επιθετική Ριζική ανανέωση στην Ξάνθη.

Από τις μάχες για την έξοδο στην Ευρώπη, η ακριτική ομάδα έφτασε σε σημείο πέρυσι να παλεύει μέχρι το φινάλε για την παραμονή της. Τελικά τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και οι αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν το καλοκαίρι ήταν πολλές.Το τεχνικό επιτελείο άλλαξε, και αποφασίστηκε να έρθει αέρας... Ισπανίας για να στήσει το project. Παράλληλα το ρόστερ άλλαξε ριζικά με 13 μεταγραφές και 14 αποχωρήσεις.Το βασικό ζητούμενο για την μοναδική εκπρόσωπο του θρακικού ποδοσφαίρου στη Super League είναι να βελτιωθεί αφενός η βαθμολογική συγκομιδή και αφετέρου η ομάδα να παρουσιάσει θέαμα μετά από πολλά χρόνια, που το μοναδικό ζητούμενο ήταν η ουσία, ώστε να γυρίσει ο κόσμος στο γήπεδο. Άλλωστε το τελευταίο είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει την διοίκηση εδώ και αρκετό καιρό.

Προπονητής

Κίκο Ραμίρεθ

Ο Κίκο Ραμίρεθ ήταν ο εκλεκτός των ανθρώπων της Ξάνθης για τον πάγκο της ομάδας. Ο Ισπανός τεχνικός έρχεται με ένα γεμάτο, δεκαετές βιογραφικό σε ισπανικές ομάδες, αλλά και στην Βίσλα Κρακοβίας. Το μοντέλο με προπονητές από την ανατολική Ευρώπη (Λουτσέσκου, Ράσταβατς) εγκαταλείφθηκε και πλέον με λάτιν διάθεση η Ξάνθη θα επιδιώξει να φέρει τον κόσμο πίσω στο γήπεδο.

Αστέρι

Εντουάρντο

Ένας παίκτης που θα επιδιώξει να μπει στα παπούτσια παικτών όπως ο Κιντάνα και ο Λουτσιάνο και να προσδώσει δημιουργικότητα και φαντασία στο παιχνίδι των Ακριτών. Ένας παίκτης που γνωρίζει πολύ καλά ο Αμπέλ Φερέιρα, καθώς τον είχε υπό τις οδηγίες του στη Μπράγκα την περσινή σεζόν. Ο Εντουάρντο παίρνει τη μπαγκέτα του μαέστρου της φετινής Ξάνθης, όντας και η σημαντικότερη προσθήκη της ομάδας το καλοκαίρι.

Ολυμπιακός

Ψάχνει την επιστροφή στους τίτλους

Μετά τη δεύτερη σεζόν χωρίς τίτλο, ο Ολυμπιακός φιλοδοξεί να συνεχίσει την προσπάθεια δημιουργία νέας ομάδας που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και ν' ανακτήσει την κορυφή. Γι' αυτό και αυτή τη φορά δεν προχώρησε σε πολλές αλλαγές στο ρόστερ. Το τεχνικό τιμ κι ο κορμός παρέμεινε στη θέση του και παράλληλα έγιναν σημαντικές προσθήκες σε θέσεις που οι Πειραιώτες είχαν προβλήματα.Βαλμπουενά και Σεμέδο είναι τα ονόματα των νεοφερμένων που ξεχωρίζουν. Το ξεκίνημα της σεζόν ήταν ονειρικό για τους Πειραιώτες, καθώς βρίσκονται μία ανάσα από την επιστροφή τους στους ομίλους Champions League.ΠροπονητήςΠέδρο ΜαρτίνςΉρθε στην ομάδα πριν ενάμιση χρόνο και με μεθοδικότητα έχει καταφέρει να την βελτιώσει αισθητά. Παρά το γεγονός ότι δεν έφερε κάποιο τίτλο, η διοίκηση των Πειραιωτών αποφάσισε να τον στηρίξει και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δικαιώνουν την επιλογή. Με ξεκάθαρη αγωνιστική φιλοσοφία και ποδοσφαιρικές αρχές που αντικατοπτρίζουν πλήρως την πορτογαλική σχολή προπονητών, ο Μαρτίνς ευελπιστεί ότι η ομάδα θα συνδυάσει την καλή της παρουσία με την επιστροφή στην κορυφή.ΑστέριΖοσέ ΣαΑν ο Κώστας Φορτούνης ήταν υγιής η επιλογή θα ήταν εύκολη. Στην παρούσα φάση, όμως, η επιλογή είναι αρκετά περίπλοκη. Σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα γραφής ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που στηρίζεται κυρίως στο ομαδικό παιχνίδι, οπότε η επιλογή στην κατηγορία του κομβικότερου παίκτη της ομάδας θα πάει στον Ζοσέ Σα, ο οποίος κράτησε τους Ερυθρόλευκους όρθιους στα μέχρι τώρα παιχνίδια.

ΟΦΗ

Προσδοκία για μία ήρεμη σεζόν

Οι περιπέτειες δεν έλλειψαν στην πρώτη χρονιά της επιστροφής στην Super League και χρειάστηκαν δύο πολύ αγχωτικές αναμετρήσεις με τον Πλατανιά στο μπαράζ για να έρθει η σωτήρια. Μάλιστα στο μεγαλύτερο διάστημα τη σεζόν, άπαντες είχαν τους Κρητικούς ξεγραμμένους, αλλά με ένα ντεμαράζ στο δεύτερο γύρο, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.Οι άνθρωποι της ομάδας προσπάθησαν να διατηρήσουν τους Βέρα και Ίσις στον πάγκο, αλλά η UEFA δεν τους χορήγησε άδεια. Οι λύσεις βρέθηκαν με στοχευμένες κινήσεις από τον μεγαλομέτοχο της ομάδας Μιχάλη Μπούση, αλλά και τους Γιάννη και Γιώργο Σαμαρά και Ηλία Πουρσανίδη που τρέχουν την ομάδα.Η επαγγελματική οργάνωση του κλαμπ, η διατήρηση του κορμού και οι στοχευμένες προσθήκες που προσφέρουν λύσεις και ποιότητα στο ρόστερ έχουν σκορπίσει αισιοδοξία στο Ηράκλειο και όλοι ελπίζουν ότι δεν θα ξαναζήσουν τα δράματα της περσινής χρονιάς.ΠροπονητήςΓιώργος ΣίμοςO Γιώργος Σίμος αναλαμβάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του ένα πρότζεκτ αντρικής ομάδας. Μετά την παρουσίασα του στις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού και της Κ19 της ΑΕΚ, πήρε το χρίσμα από τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Γιάννη Σαμαρά, και θέλει να μπει δυναμικά στον κόσμο της Super League, δουλεύοντας παράλληλα και με αρκετούς νεαρούς παίκτες που διαθέτουν οι Κρητικοί στο ρόστερ τους.ΑστέριΧουάν ΝέιραΈνας παίκτης που ξεχειλίζει από ποιότητα και είναι ικανός να λυγίσει κάθε αντίπαλη άμυνα. Την περσινή σεζόν ήταν απολαυστικός στα παιχνίδια που αγωνίστηκε, κέρδισε με το σπαθί του ένα νέο συμβόλαιο με την ομάδα του Ηρακλείου και φέτος αναμένεται να έχει έναν αναβαθμισμένο ρόλο, όντας ο κορυφαίος δημιουργός του ρόστερ των Κρητικών, με έφεση και στο σκοράρισμα.

Παναθηναϊκός

Εξέλιξη του πρότζεκτ

Η σεζόν 2018-19 είχε διακυμάνσεις. Το ξεκίνημα με το -6 έβαλε τους Πράσινους στην κουβέντα για την αποφυγή του υποβιβασμού. Οι εμφανίσεις στο ξεκίνημα της σεζόν έκαναν τους αισιόδοξους να μιλάνε ακόμα και για Ευρώπη και η τελική κατάταξη της ομάδας έξω από τις θέσεις που δίνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο, έφερε μία λογική απογοήτευση.Το οικονομικό μνημόνιο παραμένει ενεργό και οι άνθρωποι που τρέχουν την ομάδα, συνέχισαν να στηρίζουν και φέτος το project με παίκτες από την Ακαδημία, αλλά και κάποιες σημαντικές, αλλά πάντα οικονομικές μεταγραφές, όπως αυτές των Ζαχίντ, Κολοβού και Μολό.Στο Τριφύλλι ο πήχης έχει ανέβει ψηλότερα φέτος και είναι δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός θα παλέψει για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, προκειμένου να σβήσει και την τιμωρία του αποκλεισμού που κουβαλάει από την UEFA.ΠροπονητήςΓιώργος ΔώνηςΕίναι ο άνθρωπος πάνω στον οποίο έχει στηθεί ο Παναθηναϊκός από το περσινό καλοκαίρι. Ο Γιώργος Δώνης κατάφερε να παρουσιάσει μία ανταγωνιστική ομάδα, έχοντας πενιχρά μέσα και ελάχιστη στήριξη από τη διοίκηση, κερδίζοντας τον θαυμασμό όλης της ποδοσφαιρικής Ελλάδας. Το στοίχημα για τον Έλληνα τεχνικό είναι πόσο θα καταφέρει να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα του κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν.ΑστέριΦεντερίκο ΜακένταΟ Φεντερίκο Μακέντα είναι ο παίκτης με το βαρύτερο βιογραφικό στην ομάδα. Την περσινή σεζόν βρήκε 11 φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα, ενώ και φέτος κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας έδειξε ότι είναι σε καλή κατάσταση. Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να τον κρατήσει στο ρόστερ του, καθώς οι σειρήνες γύρω από το όνομά του είναι πολλές, είναι αναμφίβολο ότι θα κουβαλήσει το βάρος στη γραμμή κρούσης του συνόλου του Δώνη.

Παναιτωλικός

Με πίστη στο πλάνο

To γαλατικό χωριό της Super League συνεχίζει να επιμένει διαφορετικά και φέτος. Ο Παναιτωλικός πιστός στις αρχές του αποφάσισε να στηρίξει το πλάνο τριετίας που ξεκίνησε από πέρυσι και περιλαμβάνει την επένδυση στους ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας του.Η σεζόν 2018-19 έφερε χαμόγελα στο Αγρίνιο, κυρίως για το γεγονός του ότι σύστησε αρκετούς νέους παίκτες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο Φώτης Κωστούλας αποφάσισε να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, φτιάχνοντας μία ομάδα για το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον.Συνεργασία με την Μπενφίκα για ανταλλαγή ποδοσφαιριστών και τεχνογνωσίας, προώθηση πιτσιρικάδων, πορτογαλικό μοντέλο στο τεχνικό επιτελείο και όνειρα για έναν αυτάρκη και ανεξάρτητο Παναιτωλικό, που κάνει όνειρα ακόμα και για πεντάδα.ΠροπονητήςΛουίς ΚάστροΈνας άνθρωπος που έχτισε το όνομά του στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο και κυρίως στις Ακαδημίες της Ντέμπρετσεν και την δεύτερη ομάδα της Γκιμαράες, έρχεται να στηρίξει το πλάνο του Παναιτωλικού, ετοιμάζοντας μία ανταγωνιστική ομάδα και δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον εξέλιξης των πολλών νεαρών παικτών που θα έχει στη διάθεσή του. Θα χρειαστεί χρόνο αλλά το παρελθόν του Πορτογάλου δείχνει ότι οι Αγρινιώτες θα προσπαθήσουν να παίξουν όμορφο ποδόσφαιρο.ΑστέριΧόρχε ΝτίαςΟ Χόρχε Ντίας από την περσινή σεζόν έδειξε ότι είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους, με εξαιρετικές εμφανίσεις σε πολλές διαφορετικές θέσεις μέσα στο γήπεδο. Το καλοκαίρι υπέργαψε νέο συμβόλαιο με τον Παναιτωλικό, χρίστηκε αρχηγός και οι άνθρωποι της ομάδας αναμένουν να γίνει ο ηγέτης της νεανικής ομάδας που χτίζουν.

Πανιώνιος

Έχει Γολγοθά να ανέβει

Αθόρυβα, σταθερά και μεθοδικά την περσινή σεζόν κατάφερε να τερματίσει στην έκτη θέση της βαθμολογίας. Φέτος κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στο ξεκίνημα μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Κύρια αιτία το -6 με το οποίο θα ξεκινήσει την κούρσα του φετινού πρωταθλήματος ο Ιστορικός, ο οποίος δεν κατάφερε να αποφύγει την τιμωρία λόγω μη αδειοδότησης.Το μπάτζετ μειώθηκε αρκετά, σημαντικοί παίκτες αποχώρησαν, αλλά ένα σίγουρο: ο Πανιώνιος θα δώσει όσες μάχες χρειαστεί για να παραμείνει για μία ακόμα σεζόν στην κατηγορία.Το ρόστερ διαθέτει κυρίως νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, που μαζί με τους έμπειρους Κότνικ, Μανιάτη, Κόρμπο και Σαραμαντά θα συνθέσουν ένα αξιόμαχο σύνολο, ικανό να κερδίσει τον οποιονδήποτε αντίπαλο, ειδικά μέσα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, και θα παλέψουν για το καλύτερο δυνατό.ΠροπονητήςΆκης ΜάντζιοςΑντικατέστησε τον Ζοζέ Ανιγκό που ήταν ένα βήμα από το να μπλέξει την ομάδα σε περιπέτειας και κατάφερε να την φέρει στην έκτη θέση της βαθμολογίας. Ο Άκης Μάντζιος κέρδισε την εμπιστοσύνη της διοίκησης της ομάδας και ο φετινός Πανιώνιος θα στηθεί πάνω στην ικανότητά του να δημιουργεί δυνατά σύνολα χωρίς μεγάλο μπάτζετ. Στοίχημα γι' αυτόν είναι σίγουρα και η εξέλιξη των πολλών νεαρών παικτών του ρόστερ.ΑστέριΜάτιτς ΚότνικΠολλοί θα μπορούσαν να εντάξουν σε αυτή την κατηγορία τους μπαρουτοκαπνισμένους Μανιάτη και Κόρμπο, αλλά μία ομάδα που έχει ως στόχο την παραμονή στην κατηγορία, ξεκινάει από τον άσσο. Ο Μάτιτς Κότνικ θα είναι και φέτος ο φύλακας-άγγελος των Κυανέρυθρων και με τις επεμβάσεις του θα επιχειρήσει να κρατήσει όρθια την ομάδα του στη μάχη της παραμονής.

Διαβάστε ακόμη...