Ανατίθεται σε αρχιτεκτονικό γραφείο του εξωτερικού ο σχεδιασμός της νέας Τούμπας

Από sfina.gr : Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα ανατεθεί σε αρχιτεκτονικό γραφείο του εξωτερικού ο σχεδιασμός της νέας Τούμπας. Ο Ιβάν Σαββίδης θα επιλέξει ανάμεσα σε τρία μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία που εδρεύουν στην Ευρώπη και ειδικεύονται σε καινούργια γήπεδα πόλεων, όπως επιβάλλει και η νέα κατασκευαστική τάση στο ποδόσφαιρο.
Πηγή: sfina.gr
Ανατίθεται σε αρχιτεκτονικό γραφείο του εξωτερικού ο σχεδιασμός της νέας Τούμπας

Η “Live” ανοίγει τον φάκελο νέα Τούμπα, ο οποίος λόγω καλοκαιριού και ευρωπαϊκών αγώνων πέρασε σε δεύτερο πλάνο. Ο ΠΑΟΚ πήρε την προέκγριση λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιουλίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο “προσχέδιο” για την νέα Τούμπα. Πλέον, ο επικεφαλής της ομάδας μελέτης αρχιτέκτονας πολεοδόμος, Τάκης Δούμας προχωράει στο πλάνο εμβαθύνοντας σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Μεσολάβησε μία αναγκαστική περίοδο αναμονής για την αλλαγή διοίκησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που αναλαμβάνει από την Δευτέρα ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, γνωστός ένθερμος φίλος του ΠΑΟΚ και γιος του πρώην προέδρου της ομάδας, Βασίλη Ζέρβα.

Η παρουσία του αναμένεται να διευκολύνει την συνεργασία του “ασπρόμαυρου” συλλόγου με τον Δήμο, στον οποίο άπτονται περιβαλλοντικά και συγκινωνιακά θέματα της νέας Τούμπας, αν και στον Δικέφαλο αναγνωρίζουν πως δεν αντιμετώπισαν προβλήματα ούτε από την προηγούμενη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη.

Γήπεδο πόλης όπως της Ρεάλ και της Μπάρτσα

Ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό της νέας Τούμπας από το ξένο αρχιτεκτονικό γραφείο θα ξεκινήσει και διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με όλους τους φορείς της πόλης για τα χαρακτηριστικά του νέου γηπέδου. Η γενική κατεύθυνση είναι η κατασκευή ενός γηπέδου φιλικού προς το περιβάλλον και “ανοιχτού” προς την λειτουργία της πόλης, τους κατοίκους της περιοχής και κάθε επισκέπτη, στο πνεύμα της ανακατασκευής των γηπέδων της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα, όχι σε επίπεδο χωρητικότητας, βέβαια (δεν θα ξεπεράσει τις 35.000 θέσεις), αλλά σε επίπεδο τεχνοτροπίας. Η νέα Τούμπα, όπως προβλέπει το μεγαλόπνοο πλάνο του Σαββίδη, θα χτιστεί στα πρότυπα των πιο σύχγρονων νέων γηπέδων της Ευρώπης.

Τον Δεκέμβριο η κατάθεση του ολοκληρωμένου φακέλου

Εάν δεν προκύψουν εμπόδια με γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και ενστάσεις υπολογίζεται, ότι τον Δεκέμβριο θα κατατεθεί από τον ΠΑΟΚ ο ολοκληρωμένος φάκελος με το τελικό σχέδιο της νέας Τούμπας για έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Προσδοκάται, ότι τα κρατικά όργανα θα μεριμνήσουν στην γρήγορη εξυπηρέτηση μίας τόσο μεγάλης επένδυσης και τον ερχόμενο Απρίλιο θα δοθεί η τελική έγκριση, υπό την μορφή Προεδρικού Διατάγματος, για να βγουν άμεσα οι οικοδομικές άδειες κατεδάφισης μέσα στο καλοκαίρι και εν συνεχεία ανέγερσης του νέου γηπέδου με χρονικό ορίζοντα παράδοσής του τα δύο χρόνια, δηλαδή, το καλοκαίρι του 2022.

Απαραίτητος εκσυγχρονισμός

Κάθε ευρωπαϊκός αγώνας του ΠΑΟΚ επικαιροποιεί την αναγκαιότητα κατασκευής της νέας Τούμπας, ενός έργου που θα εκσυγχρονίσει το προφίλ της ομάδας προς τα έξω. Το νέο γήπεδο αποτελεί, άλλωστε, μία από τις πρώτες εξαγγελίες του Ιβάν Σαββίδη από την παρουσίαση στην ημερίδα για την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ στο Μακεδονία Παλλάς το 2013.

Από τότε είναι βασική στόχευση του μεγαλομετόχου ένα μοντέρνο, καινούργιο γήπεδο που θα αποτελεί στολίδι για τον σύλλογο και την Θεσσαλονίκη και την καλύτερη διαφήμιση της ομάδας στο εξωτερικό.

Οι επισκέψεις πέρυσι και φέτος σε γήπεδα σύγχρονα ομάδων μάλιστα προερχόμενων από πρώην ανατολικές χώρες δείχνει ξακάθαρα, ότι το νέο γήπεδο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο, στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας σύχγρονης ομάδας σε όλα τα επίπεδα που δεν θα υστερεί σε τίποτα στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Διαβάστε ακόμη...