Θρίαμβοι και «καταστροφές»

Από forzaΟ ΠΑΟ: Κ έχασε με 1-0 χθες (22/8) το βράδυ από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας και μπήκε σε περιπέτειες ενόψει της ρεβάνς, για να μπορέσει να μπει στους ομίλους του Europa League.
Πηγή: forza
Θρίαμβοι και «καταστροφές»

Η Σλόβαν Μπρατισλάβας είναι η 9η αντίπαλος που αντιμετώπισε στα play-offs του Europa League.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός του Δικέφαλου είναι πέντε προκρίσεις και τρεις αποκλεισμοί από τους ομίλους.

Η προηγούμενη φορά, που έπαιξε σε αυτήν τη φάση του Europa League ήταν πριν δύο χρόνια. Το αποτέλεσμα της κλήρωσης με την Εστερσουντ είχε γίνει δεκτό με... ευχαρίστηση, αφού όλοι υπολόγιζαν στην πρόκριση επί της άσημης σουηδικής ομάδας. Στο πρώτο ματς της Τούμπας, ο Ραζβάν Λουτσέσκου, που δεν είχε συμπληρώσει ούτε μια εβδομάδα παρουσίας στον ασπρόμαυρο πάγκο, είδε την ομάδα του να μένει πίσω στο σκορ, αλλά τελικά να κερδίζει με 3-1 (Μάτος 38΄, Πρίγιοβιτς 77΄, 88΄). Στη ρεβάνς οι Σουηδοί έκαναν τη μεγάλη έκπληξη, νίκησαν με 2-0 και έβγαλαν πρόωρα τον ΠΑΟΚ από τη διοργάνωση.

Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Έχοντας αποκλειστεί στις λεπτομέρειες από τον Αγιαξ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2010, η ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκη κληρώθηκε με τη Φενερμπαχτσέ. Ο Δικέφαλος αξιοποίησε την έδρα του και με γκολ του Βιεϊρίνια στο 19΄ επικράτησε των Τούρκων με 1-0, έστω κι αν από το 57΄ αγωνίζονταν με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Βιτόλο. Στη ρεβάνς η Φενερμπαχτσέ πήγε το ματς στην παράταση, αλλά τα πάντα κρίθηκαν στο 102΄, όταν ο Μουσλίμοβιτς διαμόρφωσε το τελικό 1-1.

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΜΕ ΡΑΠΙΝΤ

Η κλήρωση με τη Ραπίντ Βιέννης στα πλέι οφ του 2012 είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα, για το λόγο ότι την ίδια ημέρα γίνονταν η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ. Ο Ιβάν Σαββίδης αναλάμβανε να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε μια νέα εποχή, η οποία όμως άρχισε με το χειρότερο τρόπο: με αποκλεισμό από τους ομίλους και βαριά τιμωρία για τα όσα συνέβησαν στο πρώτο παιχνίδι με τους Αυστριακούς. Οι προκλήσεις -πριν την έναρξη του αγώνα- από τους χούλιγκαν της Ραπίντ δεν έμειναν αναπάντητες από οπαδούς του Δικεφάλου , με αποτέλεσμα τα επεισόδια να γενικευτούν.

Το παιχνίδι διεξήχθη κανονικά (χάρη στα γκολ των Αθανασιάδη και Κατσικά ο ΠΑΟΚ έκανε την ανατροπή με 2-1), αλλά δύο ημέρες αργότερα όλοι «πάγωσαν» στην Τούμπα, όταν πληροφορήθηκαν την εισήγηση του γενικού επιθεωρητή της ΟΥΕΦΑ για τα επεισόδια: ετήσιος αποκλεισμός με τριετή αναστολή, τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων και πρόστιμο 150 χιλιάδων ευρώ. Στο παιχνίδι ρεβάνς οι «ασπρόμαυροι» παραδόθηκαν αμαχητί με 3-0, απέναντι σε μια ομάδα, η οποία καταποντίστηκε στους ομίλους (απολογισμός μία νίκη και πέντε ήττες και τέρματα 4-14 με αντιπάλους τις Mέταλιστ, Μπάγερν Λεβερκούζεν και Ρόζενμποργκ).

ΟΙ... ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΜΕ ΜΠΡΟΝΤΜΙ ΚΑΙ ΝΤΙΝΑΜΟ ΤΙΦΛΙΔΑΣ

Τον Αύγουστο του 2015 η πρόκριση σε βάρος της Μπρόντμπι είχε κριθεί από το πρώτο ματς της Τούμπας, όπου ο ΠΑΟΚ είχε συντρίψει τους Δανούς με 5-0 (τρία γκολ ο Μακ, από ένα οι Πέλκας και Ροντρίγκεζ). Το ταξίδι στην Κοπεγχάγη για τη ρεβάνς έγινε από ....απλή υποχρέωση (σκόρερ των φιλοξενούμενων ο Ρικάρντο Κόστα).

Η πιο εύκολη πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ επιτεύχθηκε ένα χρόνο αργότερα, όταν για πρώτη φορά ο ΠΑΟΚ σημείωσε δύο νίκες στα πλέι οφ της διοργάνωσης εναντίον της Ντιναμό Τιφλίδας (0-3, 2-0).

*** Η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ συμμετείχε σε φάση πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ ήταν τον Αύγουστο του 2009, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Χέρενφεϊν. Για την ομάδα του Σάντος αποδείχτηκε καταδικαστική η ισοπαλία με 1-1 στο πρώτο ματς της Τούμπας (για τους γηπεδούχους είχε ισοφαρίσει ο Ίβιτς στις αρχές του β΄ μέρους), αφού στη ρεβάνς «κόλλησε» στο 0-0.

Η... ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΣ

Η κλήρωση του Αυγούστου του 2011 έφερε στο δρόμο του ΠΑΟΚ την Καρπάτι Λβιβ. Ο Δικέφαλος έκανε άλμα πρόκρισης στην Τούμπα με τα γκολ των Αθανασιάδη και Λίνο, ικανοποιώντας τους 25 χιλιάδες φίλους του. Σ' εκείνο το ματς ο Λούκας συστήθηκε στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, που δύο χρόνια αργότερα τον έντυσαν στα ασπρόμαυρα . Ο Δικέφαλος ταξίδεψε στην Ουκρανία χωρίς τον τιμωρημένο Γκαρσία και τους τραυματίες Κοντρέρας και Ιβιτς, στο ημίχρονο βρέθηκε πίσω στο σκορ από το πέναλτι του Λούκας, αλλά στο 55΄ της αναμέτρησης ο Μπαλάφας (πάνω φωτογραφία) διαμόρφωσε το τελικό 1-1, δίνοντας τέλος στην αγωνία για την πρόκριση.

Η ιδιαιτερότητα της συμμετοχής του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ τον Αύγουστο του 2014 ήταν το γεγονός ότι άρχιζε τότε τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί η παρουσία του σε προκριματικό γύρο, είτε του Γιουρόπα, είτε του Τσάμπιονς Λιγκ. Το όνομα της Ζίμπρου δεν τρόμαζε κανέναν, ωστόσο το 1-0 στο Κισινάου σήμανε συναγερμό ενόψει της ρεβάνς. Ενδιάμεσα η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη είχε «σκοντάψει» και στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, φέρνοντας 1-1 στην Τούμπα με την Καλλονή. Στο δεύτερο παιχνίδι, πάντως, με τη Ζίμπρου «καθάρισε» εύκολα με 4-0 (σκόρερ οι Περέιρα, Αθανασιάδης, Μακ και Μάρτενς).

Διαβάστε ακόμη...