PAOK TV: Η βελούδινη επανάσταση που αλλάζει το παιχνίδι!

Από sdna.gr:Ο ΠΑΟΚ για μία ακόμα φορά πάει κόντρα στο ρεύμα, απέναντι σε όλους και σε όλα. Αν το πείραμα του PAOK TV στεφθεί με επιτυχία, τότε ο Δικέφαλος θα έχει ανοίξει τον δρόμο σε μία αληθινή τηλεοπτική επανάσταση...
Πηγή: sdna.gr
PAOK TV: Η βελούδινη επανάσταση που αλλάζει το παιχνίδι!

Δεν έχει προηγούμενο. Γι' αυτό και είναι κάτι επαναστατικό. Είναι κάτι που πάει κόντρα στο ρεύμα της εποχής, κάτι επαναστατικό, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Όπως κάθε καινοτομία εμπεριέχει ρίσκο, η επιτυχία δεν είναι δεδομένη. Ο ΠΑΟΚ όμως αποφάσισε να πορευτεί με το ρητό του Αννίβα: «Κι αν δεν υπάρχει δρόμος, εμείς θα τον δημιουργήσουμε».

Από την στιγμή που η συμφωνία με την ΕΡΤ ακυρώθηκε, από την στιγμή που η Nova έδειξε ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να ικανοποιήσει τα θέλω των πρωταθλητών Ελλάδας, εκείνοι κάνουν πράξη, κάτι παράτολμο, κάτι πρωτοπόρο, κάτι ριζοσπαστικό. Να μεταδώσουν τα εντός παιχνίδια τους μέσω του PAOK TV, κόντρα στο ρεύμα, κόντρα σε όλους, αρχής γενομένης του αγώνα της πρεμιέρας απέναντι στον Παναιτωλικό.

Ο Δικέφαλος του Βορρά φυσικά και δεν είναι η μόνη ομάδα στον κόσμο με ψηφιακό διαδικτυακό κανάλι, αλλά θα είναι η μόνη που θα μεταδίδει live τα εντός έδρας παιχνίδια του στο πρωτάθλημα. Κι αυτό γιατί όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι που έχουν ανάλογα κανάλια, αγωνίζονται σε πρωταθλήματα, όπου τα τηλεοπτικά δικαιώματα πωλούνται ως πακέτο, το οποίο δεν σπάει ποτέ. Ως εκ τούτου, τα παιχνίδια τους μεταδίδονται μόνο ως κονσέρβα, κάτι που καθιστά το... προϊόν λιγότερο ελκυστικό.

Με άλλα λόγια, ο ΠΑΟΚ βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς να έχει εικόνα από ανάλογα εγχειρήματα. Τολμά όμως, δείχνοντας ότι δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, δείχνοντας ότι αυτός βάζει τους όρους στις διαπραγματεύσεις. Κι αυτό δημιουργεί μελλοντικά μία νέα διαπραγματευτική συνθήκη, που ήταν διαχρονικά άνιση, με τα τηλεοπτικά κανάλια να έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι, απέναντι σε ομάδες που περίμεναν τα χρήματα από τα τηλεοπτικά συμβόλαια όπως οι κάτοικοι της Σαχάρα το νερό.

Πάμε στο πρακτικό κομμάτι. Τι σημαίνει σε απλά ελληνικά πως ο αγώνας του ΠΑΟΚ θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του συστήματος pay per view από το PAOK TV; Σημαίνει πως κάθε κάτοικος αυτού του πλανήτη, ο οποίος έχει πρόσβαση σε (γρήγορο) internet μπορεί έναντι 4,99 ευρώ για να εγγραφεί στην σχετική πλατφόρμα και να παρακολουθήσει, όχι μόνο την αναμέτρηση, αλλά και όλο το πακέτο που περιλαμβάνει pre-game, post-game show, αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αφορά την αναμέτρηση.

Το μυστικό σε αυτό το εγχείρημα δεν αφορά την μικρή και περιορισμένη ελληνική αγορά, αλλά τον ελληνισμό της ομογένειας που πλέον θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στα εντός έδρας παιχνίδια. To διαδίκτυο είναι global, δεν έχει σύνορα, ούτε όρια. Αίφνης, το εν δυνάμει κοινό δεν είναι τα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της Ελλάδας, αλλά τα 6 δισεκατομμύρια όλου του πλανήτη.

Κι αν το παιχνίδι της πρεμιέρας απέναντι στον Παναιτωλικό έχει σχετικά μονόπλευρο εμπορικό ενδιαφέρον, σκεφτείτε τι έχει να γίνει για τα εντός έδρας παιχνίδια του Δικεφάλου, τα οποία θα θέλουν να παρακολουθήσουν live και οι οπαδοί του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού σε κάθε γωνιά της γης, κι όχι μόνο μέσω τηλεόρασης, αλλά μέσω tablet ή smart phone. Το ενδιαφέρον θα είναι πολλαπλάσιο, είναι πραγματικά άγνωστο τι (εμπορικό) ταβάνι μπορεί να έχει ένα τέτοιο ματς, πόσους pay per view θεατές μπορεί να προσελκύσει ένα τέτοιο ντέρμπι, με τα χρήματα να πηγαίνουν cash (κι όχι έναντι) στο ταμείο του ΠΑΟΚ.

Ένας ΠΑΟΚ που εκτός από τα έσοδα των συνδρομητών, φιλοδοξεί να βγάζει (επίσης cash) χρήματα και από την πώληση (με το αζημίωτο) των τηλεοπτικών τριλέπτων με τα καλύτερα στιγμιότυπα στα τηλεοπτικά δίκτυα (ή στις ιστοσελίδες) που θα θέλουν να δείξουν στιγμιότυπα των εντός έδρας αγώνων του. Εκτός αν η κρατική τηλεόραση και η Nova έχουν στο μυαλό τους να έχουν αθλητικές εκπομπές από τις οποίες θα απουσιάζουν τα στιγμιότυπα των εντός έδρας αγώνων των πρωταθλητών Ελλάδας. Θα είναι κάτι πρωτόγνωρο, χωρίς προηγούμενο πουθενά. Αίφνης, ο ΠΑΟΚ θα είναι αυτός που θα ορίζει τιμές, οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν.

Ο ΠΑΟΚ επαναστατεί. Αποφασίζει να πορευτεί σε ένα δικό του ξεχωριστό μονοπάτι, που μπορεί να τον ζημιώσει οικονομικά, αλλά μπορεί και να δημιουργήσει εντελώς νέες συνθήκες στο τηλεοπτικό τοπίο. Αν το εγχείρημα στεφθεί από οικονομική επιτυχία, τότε ο Δικέφαλος θα έχει βάλει μία βόμβα στα θεμέλια των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, που ενδεχομένως να ωφελήσει μακροπρόθεσμα και τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες! Κι αυτό γιατί τα κανάλια, μπροστά στον φόβο να χάσουν κι άλλες ομάδες-φιλέτο, μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς εγχώριο αθλητικό προϊόν θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τις προσφορές τους για να μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα να δείχνουν live ελληνικό ποδόσφαιρο. Θεωρείται σίγουρο, πως και οι 13 υπόλοιπες ομάδες της Super League θα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε αυτό το εγχείρημα, αφού μία επιτυχία του μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους και σε αυτές.

Ο ΠΑΟΚ πρωτοπορεί, ξέροντας όμως ότι για ένα τόσο παράτολμο βήμα, απαιτείται οργάνωση, υποδομές, εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά κυρίως αφοσιωμένο και πολυάριθμο κόσμο που «διψάει» να βλέπει την ομάδα του, κάτι που ο Δικέφαλος αποδεδειγμένα διαθέτει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν μία εντυπωσιακή συσπείρωση από τον κόσμο του Δικεφάλου, που πλέον καλείται με αυτό τον τρόπο να συγχρηματοδοτήσει τον σύλλογο (κάτι που έχει κάνει πολλάκις στο παρελθόν), να τον στηρίξει σε μία ακόμα δύσκολη απόφαση ρήξης.

Από εδώ και πέρα τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στο τηλεοπτικό τοπίο. Ο ΠΑΟΚ για μία ακόμα φορά αποφασίζει να πάει μόνος εναντίον όλων, σε μία κίνηση που αν αποτύχει θα ζημιώσει μόνο τον ίδιο, ενώ αν πετύχει μπορεί να ευνοήσει έμμεσα όλες τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες!

Το πρώτο δείγμα γραφής με τις 2.500 εγγραφές στην πρώτη ώρα λειτουργίας της πλατφόρμας για την πρεμιέρα με τον Παναιτωλικό, δείχνει το μέγεθος της ασπρόμαυρης παράνοιας, που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για μία βελούδινη επανάσταση που μπορεί να αλλάξει άπαξ δια παντός τον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι.

Ένα είναι σίγουρο: Όλα εδώ πληρώνονται!

Και κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά...

Διαβάστε ακόμη...