Από την Μπαρτσελόνα, στη Σεβίλλη και από την Λίβερπουλ στην Γιουνάιτεντ

  Από paok24.com:Την Τρίτη μπορεί ο ΠΑΟΚ να κλειδώσει τη συμμετοχή του σε έναν όμιλο, αλλά μπορεί και να παίξει το φετινό του ευρωπαϊκό μέλλον σε 15 μέρες για το Europa League. Τι τον περιμένει όμως;
Πηγή: paok24.com
Από την Μπαρτσελόνα, στη Σεβίλλη και από την Λίβερπουλ στην Γιουνάιτεντ

Μετά την επάνοδο του ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές επιτυχίες το 2010 κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, ο Δικέφαλος, έχει κατά καιρούς κάνει σημαντικές πορείες στην Ευρώπη. Από την πρόκριση στην Πόλη, στο διπλό στο Ζάγκρεμπ, στο έπος του Λονδίνου, στη νίκη στην Γερμανία, στο buzzer beater του Ροντρίγκεζ στην Φλωρεντία. Μεγάλες βραδιές που εάν εξαιρέσουμε την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, είναι όλες συνυφασμένες κόντρα σε μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης.

Ένα τέτοιο μεγάλο κλαμπ είναι και ο φετινός του πρώτος αντίπαλος. Ο Άγιαξ του Τάντιτς, του Ζίγιεχ, του Φαν Ντερ Μπεκ, του Ταλιαφίκο, μετά τα περσινά του κατορθώματα στο Champions League είναι κόντρα στους αήττητους πρωταθλητές Ελλάδας το μεγάλο φαβορί. Εάν ο ΠΑΟΚ ο περάσει κάνοντας την έκπληξη της χρονιάς μέχρι τώρα στα ευρωπαϊκά προκριματικά, τότε η Κάραμπαγκ από τον Αζερμπαϊτζάν θα είναι ο επόμενος αντίπαλος για την είσοδο στους ομίλους του Champions League. Μία σοβαρή οργανωμένη ομάδα, που δεν πρέπει κανείς να υποτιμά, όπως φάνηκε και από τη νίκη της στην έδρα του ΑΠΟΕΛ, αλλά όπως μπορεί κάλλιστα να θυμηθεί και ένας φίλος του ΠΑΟΚ από τις δύο ήττες του Δικεφάλου την τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες. Πάντως στο ιδανικό και ονειρεμένο σενάριο που ο ΠΑΟΚ είναι για πρώτη φορά στους ομίλους, το επίπεδο δυσκολία μεγαλώνει. Μπορεί να προβάλλεται στις αγαπημένες μας ώρες Τρίτη και Τετάρτη, αλλά πλέον θα έχει να κάνει με τους πρωταθλητές των μεγάλων πρωταθλημάτων. Για παράδειγμα το πρώτο γκρουπ αποτελείται από τους Λίβερπουλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου, Παρί Σεν Ζερμέν, Γιουβέντους και Ζενίτ Αγίας Πετρόπουλης. Στο δεύτερο περιμένουν η Ρεάλ Μαδρίτης, η Ατλέτικο, η Ντόρτμουντ, η Νάπολι, η Σαχτάρ Ντόνετσκ, η Τότεναμ, η Μπενφίκα και λογικά η Πόρτο. Ο ΠΑΟΚ από την μεριά του θα είναι στο 4ο γκρουπ σε περίπτωση πρόκρισης μαζί με την Λιλ, την Αταλάντα, αλλά και ομάδες όπως η Γαλατασαράι, η Λειψία και η Γκενκ. Παρόλα αυτά ακόμα και στο τρίτο γκρουπ περιμένουν ήδη η Μπάγερ Λεβερκούζεν, η Σάλτσμπουργκ, η Βαλένθια και η Ίντερ, ομάδες που σίγουρα προκαλούν δέος και είναι η καλύτερη συνέχεια μιας ονειρικής τριετίας που ζει ο ΠΑΟΚ στο αγωνιστικό κομμάτι.

Παρόλα αυτά εάν τελικά οι παίκτες του Αμπέλ Φερέιρα δεν καταφέρουν να περάσουν στους ομίλους του Champions League και φτάσουν έστω στα play-off του Europa League, η αντίπαλος θα είναι μία εκ των Σλόβαν Μπρατισλάβας και Ντάνταλκ. Και οι δύο ομάδες είναι αρκετά κατώτερες του ΠΑΟΚ, αλλά τα καμπανάκια από τον προ διετίας αποκλεισμό από την Έστερσουντς ή από τις περσινές ήττες από την Βίντι και την ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ, πρέπει να κρατούν σε εγρήγορση τους παίκτες των νταμπλούχων Ελλάδας. Το Europa League είναι μία άκρως σημαντική διοργάνωση, που μπορεί να φέρει μεγάλες διακρίσεις, σημαντικά ποσά στα ταμεία της ομάδας και μεγάλες υπεραξίες στους παίκτες που θα διακριθούν εκεί. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι ομάδες δεύτερης ταχύτητας στο Champions League όπως η Πόρτο, η Μπενφίκα, η Σαχτάρ η Σεβίλλη ή ακόμα και η Ατλέτικο των περασμένων ετών έχουν κερδίσει την διοργάνωση ή έστω έχουν πάει στον τελικό, με τις αγγλικές ομάδες τα τελευταία χρόνια να δίνουν ειδικό βάρος και σε αυτόν το θεσμό με τις πρώτερες κατακτήσεις των Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ακόμα και στο Europa League που συνήθως υποβαθμίζεται από μερικώς που προφανώς έχουν λάθος προσέγγιση στο άθλημα, στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας περιμένουν μεγαθήρια. Η Σεβίλλη, η Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ρόμα, η Μπεσίκτας, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο γκρουπ έχουν ήδη θέση, η Λάτσιο, η Γκλάντμπαχ και η Βόλφσμπουργκ.

Διαβάστε ακόμη...