Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ΑΠΟΕΛ

Από sdna.gr: Στα... μαλακά έπεσε ο ΠΑΟΚ στην κλήρωση για τα Play Off των προκριματικών του Champions League, αφού αν ξεπεράσει το εμπόδιο του Άγιαξ ο Δικέφαλος θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και Καραμπάκ.
Πηγή: sdna.gr
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ΑΠΟΕΛ

Εφόσον ΠΑΟΚ και ΑΠΟΕΛ ξεπεράσουν τα εμπόδια των Άγιαξ και Καραμπάκ, τότε αναμένεται να υπάρξει Ελληνοκυπριακή «μάχη», με φόντο την είσοδο στους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το προφίλ του ΑΠΟΕΛ

Ο ΑΠΟΕΛ αποτελεί το σημαντικότερο και μακροβιότερο τμήμα του σωματείου του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Ελλήνων Λευκωσίας. Ιδρύθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1926. Έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας είναι το Νέο Γ.Σ.Π. στη Λευκωσία. Ως χρώματα χρησιμοποιεί το μπλε μαζί με το κίτρινο και εδώ και μερικά χρόνια χρησιμοποιείται επίσης το πορτοκαλί. Το μπλε χρώμα συμβολίζει την ελληνική σημαία, ενώ το κίτρινο τη βυζαντινή σημαία της ελληνορθοδοξίας με το δικέφαλο αετό. Είναι μία από τις λαοφιλέστερες ομάδες της Κύπρου.

Ο ΑΠΟΕΛ έχει κατακτήσει 28 πρωταθλήματα Κύπρου, 21 κύπελλα Κύπρου και 13 Super Cup, όντας η πιο πετυχημένη ομάδα σε κατακτήσεις τροπαίων στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά σωματεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, στα πρωταθλήματα και κύπελλα της οποίας συμμετέχει ανελλιπώς, με εξαίρεση την περίοδο 1973-74 που συμμετείχε στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής και την περίοδο 1974-75 που συμμετείχε ανεπίσημα. Η ομάδα έχει 78 συμμετοχές στην Α΄ κατηγορία Κύπρου, όντας στην πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη.

Η κυπριακή ομάδα συμμετέχει στα ευρωπαϊκά κύπελλα από την περίοδο 1963-64. Σημαντικότερο επίτευγμα του είναι η συμμετοχή στα προημιτελικά του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2011-12, που είναι και το σπουδαιότερο επίτευγμα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Συνολικά ο ΑΠΟΕΛ έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και τρεις φορές στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Είναι η κυπριακή ομάδα με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς αγώνες και τις περισσότερες προκρίσεις.

Ο προπονητής

Από τον Οκτώβριο του 2018 στον πάγκο του ΑΠΟΕΛ, κάθεται ο 49χρονο Ιταλός τεχνικός, Πάολο Τραμεζάνι. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως βοηθός προπονητής της Εθνικής Αλβανίας το 2011 και ήταν μέλος του τεχνικού επιτελείου που οδήγησε την ομάδα στη σημαντικότερη στιγμή της ιστορίας της που ήταν η πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016.

Την περίοδο 2016-2017 εργάστηκε ως πρώτος προπονητής στην ελβετική FC Lugano με την οποία εξασφάλισε την είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ την επόμενη χρονιά παρέμεινε στην Ελβετία και προπόνησε την Σιόν.

Το αστέρι

Ο πιο επικίνδυνος παίκτης του ΑΠΟΕΛ είναι ο 22χρονο Μούσα Αλ Ταμάρι, που αποτελεί τον μεγάλο σταρ της κυπριακή ομάδας, με τον νεαρό μεσοεπιθετικό από την Ιορδανία να έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων, με τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί. Την περσινή σεζόν σε 32 εμφανίσεις μέτρησε εννιά γκολ, ενώ μοίρασε και μια ασίστ, ενώ... ζεστός έχει ξεκινήσει και την φετινή σεζόν, όπου σε δύο εμφανίσεις στα προκριματικά του Champions League, μετράει μια ασίστ.

Το γήπεδο

Το Νέο Στάδιο Γ.Σ.Π. βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Κύπρου, Λευκωσία. Τα εγκαίνια του σταδίου έγιναν στις 6 Οκτωβρίου 1999. Αμέσως μετά τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε φιλικό ανάμεσα στους δύο αιώνιους της Λευκωσίας, ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια, παιχνίδι που τελείωσε ισόπαλο (3-3).

Το στάδιο εκτός από τους αγώνες του ΑΠΟΕΛ, Ολυμπιακού και Ομόνοιας, φιλοξενεί και τους περισσότερους αγώνες της Εθνικής Κύπρου. Εκεί επίσης πραγματοποιείται το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς (Super Cup) ανάμεσα στο πρωταθλητή και το κυπελλούχο, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει 22.859 θεατές.

Η πορεία στα προκριματικά

Ο ΑΠΟΕΛ ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του περιπέτεια την φετινή σεζόν, από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, όπου αντιμετώπισε την Σουτιέσκα Νίκσιτς από το Μαυροβούνιο, με τους Κύπριους, να επικρατούν στο πρώτο ματς εκτός έδρας με 1-0, ενώ στον επαναληπτικό με το άνετο 3-0 πανηγύρισαν την πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο, όπου θα αντιμετωπίσουν την Καραμπάκ.

Αν σου άρεσε κάνε

Διαβάστε ακόμη...