Έναρξη 21/9 στην Handball Premier

Από handball.org.gr: Ίδιο σύστημα πλέι οφ, αλλαγές στα πλέι άουτ, σε θέματα ασφαλείας, χωρητικότητας γηπέδων, ευρωπαϊκών κυπέλλων και ασφάλισης αθλητών
Πηγή: handball.org.gr
Έναρξη 21/9 στην Handball Premier

Εκδόθηκε σήμερα και απεστάλη στα σωματεία η ειδική προκήρυξη της Handball Premier περιόδου 2019-2020.

Η έναρξη του πρωταθλήματος ορίστηκε το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου 2019.

Θα συμμετέχουν τα σωματεία: Ολυμπιακός ΣΦΠ, ΑΕΚ, Αερωπός Έδεσσας, ΠΑΟΚ, ΑΣΕ Δούκα, Διομήδης Άργους, ΓΣ Δράμα 1986, Φίλιππος Βέροιας, Άρης Νίκαιας, ΑΕΣΧ Πυλαίας, Ιωνικός ΝΦ και Φαίακας Κέρκυρας.

Το σύστημα του πρωταθλήματος παραμένει ίδιο όσον αφορά τα πλέι οφ με τέσσερις φάσεις.

Στην Α' 12 σωματεία θα συναντηθούν μεταξύ τους σε δύο γύρους, στην Β΄οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 1-8 θα παίξουν στα πλέι οφ ως ακολούθως στις δύο νίκες

Α' Ζευγάρι: (1η-8η)
Β' Ζευγάρι: (2η-7η)
Γ' Ζευγάρι: (3η-6η)
Δ' Ζευγάρι: (4η-5η )

Στη Γ' φάση (ημιτελικά) Οι νικήτριες ομάδες των ζευγαριών Α,Β,Γ,Δ της Β' ΦΑΣΗΣ θα αγωνιστούν μεταξύ τους ως ακολούθως στις δύο νίκες

1ο Ζευγάρι: Νικητής ζευγαριού Α (1-8) με νικητή ζευγαριού Δ (4-5):
2ο Ζευγάρι: Νικητής ζευγαριού Β (2-7) με νικητή ζευγαριού Γ (3-6):
Στη Δ' φάση: Οι νικήτριες ομάδες των ζευγαριών 1ο & 2ο παίζουν μεταξύ τους στον τελικό στις τρεις (3) νίκες και οι ηττημένες ομάδες παίζουν στον μικρό τελικό στις δύο (2) νίκες.

Πλέι άουτ

Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 9 έως και 12 στην τελική βαθμολογία της Α' Φάσης, χωρίζονται σε 2 ζευγάρια ως εξής και παίζουν στις δύο νίκες.

Ε' Ζευγάρι: (9η-10η)
Ζ' Ζευγάρι: (11η-12η)
Η Ηττημένη ομάδα του ζευγαριού Ζ' καταλαμβάνει την 12η θέση και υποβιβάζεται.
Η ηττημένη ομάδα του ζευγαριού Ε με την νικήτρια ομάδα του ζευγαριού Ζ αγωνίζονται στις δύο νίκες και η ηττημένη καταλαμβάνει την 11η θέση και υποβιβάζεται.

*Προϋπόθεση για την εκκίνηση όλων των αγώνων των θέσεων 9-12 (Β-Γ φάση) είναι, οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 10η-11η μετά την λήξη της Α Φάσης να έχουν διαφορά μικρότερη ή ίση των 5 βαθμών. Αν αυτή η διαφορά δεν υφίσταται τότε οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 11η,12η υποβιβάζονται απευθείας στην Α2.

*Σε περίπτωση που η ομάδα που κατέλαβε την 12η θέση μετά την λήξη των αγώνων της Α' Φάσης έχει 0 βαθμούς, τότε οι αγώνες του ζευγαριού 11-12 δεν θα διεξαχθούν. Σε αυτή την περίπτωση το 11 προκρίνεται απευθείας στη Γ' Φάση.

*Σε όλους τους αγώνες πλέι οφ και πλέι άουτ σε περίπτωση ισοπαλίας, θα ακολουθεί μια 10λεπτη παράταση και κατόπιν η διαδικασία των πέναλτι μέχρι την ανάδειξη νικητή.

Θέματα ασφαλείας- εισιτήρια

Η ΟΧΕ για αγώνες που θεωρεί υψηλής επικινδυνότητας έχει το δικαίωμα 7 ήμερες πριν τον αγώνα να ζητά -σε κλειστό γυμναστήριο που εκτιμά ότι χρειάζεται - την αύξηση του χώρου ασφαλείας από την πλάγια ή/και την πίσω τελική γραμμή ως την πρώτη σειρά καθήμενων ή όρθιων φιλάθλων. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται σε συνεργασία του γηπεδούχου σωματείου , του Delegate και τον Επικεφαλής Αστυνομίας. Εάν μέχρι την προγραμματισμένη έναρξη δεν έχει επιτευχθεί το ανωτέρω, δεν θα ξεκινά ο αγώνας και μετά από 30 λεπτά αν ακόμα δεν έχει επιτευχθεί, το φύλλο θα κλείνει και θα αποστέλλεται στον Αθλητικό Δικαστή. Κατά την διάρκεια του 7ημερου που μεσολαβεί, το σωματείο θα πρέπει να έχει λάβει κάθε πρόσφορο μέσο για τη επίτευξη αυτού του σκοπού πχ μέριμνα ώστε στην εγκατάσταση να εισέλθει ο υπολειπόμενος αριθμός φιλάθλων (πχ έκδοση λιγότερων εισιτήριων, κλπ)

Ο μέγιστος διανεμόμενος αριθμός εισιτήριων διαρκείας για αγώνες χειροσφαίρισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 90% της επίσημης χωρητικότητας της εγκατάστασης. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν δεσμευμένες θέσεις για ΜΜΕ, VIP κλπ το 90% θα υπολογίζεται μετά την αφαίρεση των θέσεων αυτών

Ευρωπαϊκά Κύπελλα

Από την επόμενη σεζόν αλλάζουν δομή τα ευρωπαϊκά κύπελλα μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, έτσι οι θέσεις διαμορφώνονται ως εξής:
Ο πρωταθλητής θα συμμετάσχει στο Κύπελλο Ευρώπης «European Handball League
Ο δευτεραθλητής θα συμμετάσχει στο Κύπελλο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας «E.H.F Cup».
Ο τριταθλητής θα συμμετάσχει στο κύπελλο «E.H.F Cup».
Στην περίπτωση που Κυπελλούχος Ελλάδος αναδειχτεί ο πρωταθλητής τότε η φιναλίστ ομάδα του τελικού του Κυπέλλου θα συμμετάσχει στο «E.H.F Cup».
Σε ειδικές περιπτώσεις (όπως π.χ το ζευγάρι του τελικού Κυπέλου να είναι ο πρωταθλητής και ο δευτεραθλητής ή o τριταθλητής ) τότε συμμετοχή στο«E.H.F Cup». θα έχει και η τέταρτη ομάδας της βαθμολογίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κατανομή των θέσεων στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα είναι ευθύνη της Ο.Χ.Ε.

Αλλοδαποί αθλητές

Κάθε ομάδα της Α1 Ανδρών δικαιούται να αποκτήσει απεριόριστο αριθμό αλλοδαπών αθλητών εκτός και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο στους αγώνες Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ελλάδας επιτρέπεται να αγωνίζονται από κάθε ομάδα έως δυο (2) αλλοδαποί αθλητές υπήκοοι κρατών εκτός Ε.Ε. και απεριόριστος αριθμός αλλοδαπών κοινοτικών αθλητών.

Ασφάλιση αθλητών

Όπως αναφέρεται στη Γενική Προκήρυξη, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΟΧΕ (6/2015) τα σωματεία οφείλουν να μεριμνούν για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αθλητών τους. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να αποστείλουν στην ΟΧΕ το αργότερο 10 ημέρες πριν την έναρξη των εθνικών πρωταθλημάτων που μετέχουν: είτε αντίγραφο ομαδικού ασφαλιστήριου συμβολαίου, είτε επίσημο έγγραφο με την μορφή υπεύθυνης δήλωσης στο οποίο θα αναγράφεται ότι "με μέριμνα και ευθύνη του σωματείου όλοι οι αθλητές-τριες του που αναγράφονται στα φύλλα αγώνος εθνικών πρωταθλημάτων και Κυπέλλου έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε περίπτωση τραυματισμού κατά την διάρκεια αγώνων ή προπονήσεων του σωματείου". Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ η μη κάλυψη αθλητών σε περιπτώσεις τραυματισμών από το σωματείο συνιστά σπουδαίο λόγο για μεταγραφή χωρίς συναίνεση του τελευταίου, ενώ η ΟΧΕ δύναται να εξετάσει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα σωματείο δεν μερίμνησε για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη αθλητή ή αθλήτριας.

Διαβάστε ακόμη...