Νέοι κανονισμοί: Τι ίσχυε και τι ισχύει πλέον

Από repress.gr: Η Παγκόσμια ομοσπονδία έφερε μια σειρά από αλλαγές στους κανονισμούς, που εφαρμόζονται από τη σεζόν που ξεκινά.
Πηγή: repress.gr
Νέοι κανονισμοί: Τι ίσχυε και τι ισχύει πλέον

Οι πλέον σημαντικές αλλαγές έχουν να κάνουν με τις παραβάσεις που αφορούν την επαφή της μπάλας με το χέρι, αλλά υπάρχουν και αρκετές «μικροαλλαγές» που επηρεάζουν αρκετά το παιχνίδι.

Εκτέλεση ελεύθερου
Μέχρι τώρα, σε επαναφορά της μπάλας από τον τερματοφύλακα, κανείς δεν επιτρεπόταν βρεθεί να έρθει σε επαφή με τη μπάλα μέσα στη μεγάλη περιοχή. Πλέον, ο αμυντικός μπορεί να παραμείνει στη μεγάλη περιοχή για να δεχθεί τη μπάλα από τον τερματοφύλακα. Όταν όμως αγγίξει την μπάλα ο τερματοφύλακας για να κάνει πάσα, ο επιθετικός μπορεί να μπει μέσα.

Διαδικασία αλλαγής ποδοσφαιριστή
Μέχρι τώρα, οι αλλαγές γινόταν με τον εξερχόμενο ποδοσφαιριστή να κατευθύνεται στο σημείο που είναι ο ποδοσφαιριστής εισέρχεται στο γήπεδο. Πλέον, ο διαιτητής μπορεί να διατάξει την έξοδο του ποδοσφαιριστή προς αντικατάσταση από το σημείο που βρίσκεται πλησιέστερα.

Άσκηση πειθαρχικού ελέγχου σε αξιωματούχους
Μέχρι τώρα, οι αξιωματούχοι (προπονητές, φροντιστές και όσοι βρίσκονται στον πάγκο) που διαμαρτύρονταν, υπήρχαν αρχικά συστάσεις και ακολούθως αποβολή. Πλέον υπάρχει κίτρινη και κόκκινη κάρτα και για εκείνους.

Εκτέλεση φάουλ
Μέχρι τώρα, ποδοσφαιριστές της ομάδας που εκτελούσε φάουλ, μπορούσαν να πάρουν θέση στο τείχος. Πλέον, αυτό απαγορεύεται. Θα μπορούν να στέκονται μπροστά, πίσω ή στα πλάγια του τείχους, αλλά τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά.

Εκτέλεση πέναλτι
Μέχρι τώρα, ο τερματοφύλακας έπρεπε να είναι στη γραμμή του τέρματος, στην εκτέλεση πέναλτι. Πλέον, με τους νέους κανόνες ο τερματοφύλακας θα έχει τώρα την ευκαιρία να έχει μόνο το ένα πόδι πάνω στην γραμμή. Εάν αυτό συμβαίνει και με τα δύο πόδια, το VAR μπορεί να παρέμβει και να ζητήσει επανάληψη.

Ελεύθερο διαιτητή
Μέχρι τώρα, στο ελεύθερο από τον διαιτητή, ένας ποδοσφαιριστής από κάθε ομάδας, ήταν κοντά στον διαιτητή και περίμεναν αμφότεροι από εκείνον να αφήσει τη μπάλα. Πλέον, ο διαιτητής θα δίνει την μπάλα υπέρ αυτών που εκτιμά πως πρέπει να την έχουν και ο αντίπαλος θα πρέπει να μείνει στα 4 μέτρα.

Επαφή της μπάλας στον διαιτητή
Μέχρι τώρα, το παιχνίδι συνεχιζόταν κανονικά σε περίπτωση που η μπάλα χτυπούσε στον διαιτητή. Πλέον, αν άγγιγμα του διαιτητή στη μπάλα προκαλέσει ασίστ ή γκολ υπέρ της άλλης ομάδας, το παιχνίδι σταματά και η μπάλα δίνεται υπέρ της ομάδας που βρισκόταν στην επίθεση (στην περιοχή, η μπάλα πάντα στην εστία).

Επαφή της μπάλας στο χέρι
Μέχρι τώρα, η επαφή της μπάλας στο χέρι χωριζόταν σε ακούσια και εκούσια. Πλέον, αν η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα μετά από «χέρι», με εκούσια ή ακούσια επαφή, δεν πρόκειται να κατακυρωθεί γκολ. Επίσης, υπάρχει παράβαση, στην επαφή της μπάλας με το χέρι, είτε ηθελημένα, είτε σε αφύσικη θέση (έστω και ακούσια) όταν αυτό ευθυγραμμίζεται με τους ώμους, ή πάνω από τους ώμους ή μακριά από το σώμα. Μοναδική εξαίρεση είναι αν παίχτης χτυπήσει το χέρι του κλοτσώντας την μπάλα που βρίσκεται στην κατοχή του, φάση στην οποία δεν υπάρχει παράβαση. Τέλος, όταν η μπάλα ακουμπήσει σε χέρι η μπράτσο ποδοσφαιριστή που χρησιμοποιεί αυτό το χέρι για να στηριχθεί, αν αυτό εφάπτεται με το σώμα, δεν υπάρχει παράβαση, σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει φάουλ

Υπόδειξη κάρτας
Μέχρι τώρα, μια ομάδα που κέρδιζε ένα φάουλ το οποίο είναι «κίτρινη» ή «κόκκινη» για τον αντίπαλο, περίμενε από τον διαιτητή τη καταγραφή της ποινής. Πλέον, το φάουλ μπορεί να εκτελεστεί αμέσως χωρίς να υποδειχθεί η κάρτα αποκτώντας ένα πλεονέκτημα αιφνιδιασμού. Ο διαιτητής θα δείξει την κάρτα στην επόμενη φυσική διακοπή.

Επαναφοράς της μπάλας στον τερματοφύλακα
Μέχρι τώρα, αν ένας ποδοσφαιριστής γυρνούσε τη μπάλα με τα πόδια στον τερματοφύλακα και εκείνος έχανε τη κατοχή της, δεν μπορούσε να τη πιάσει με τα χέρια. Εάν ο τερματοφύλακας, παίζοντας την μπάλα με τα πόδια του σε ένα πίσω γύρισμα, τη χάσει, μπορεί να ανακτήσει την κατοχή, χωρίς να είναι έμμεση τιμωρία.

Ολες οι μεταβολές των κανονισμών έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ, και μπορεί να τους δείτε, με κάθε λεπτομέρεια, εδώ

Διαβάστε ακόμη...