ΠΑΟΚ: O κύκλος των χαμένων… νεαρών

Από forza: Ο Μάριος Σιαμπάνης δεν ήταν, φυσικά, ο πρώτος παίκτης, που, έχοντας αναδειχθεί από την ακαδημία του ΠΑΟΚ, επέλεξε να συνεχίσει σε άλλη ομάδα την καριέρα του...
Πηγή: forza
ΠΑΟΚ: O κύκλος των χαμένων… νεαρών

Ο κανόνας, πάντως, θέλει τους περισσότερους παίκτες αυτής της... κατηγορίας (συμπεριλαμβάνονται και όσοι αποδεσμεύτηκαν με πρωτοβουλία του ΠΑΟΚ) να μην καταφέρνουν στη μετέπειτα πορεία τους να εξελιχτούν και να σταθούν σε υψηλό επίπεδο.

Η περίπτωση του Σιαμπάνη θύμισε την αντίστοιχη του Γιώργου Στρέζο, ο οποίος, μέχρι τα 18 του χρόνια, ανήκε στον ΠΑΟΚ, αγωνιζόμενος στις ομάδες υποδομών του Δικεφάλου. Μόλις ενηλικιώθηκε, κατηφόρισε στον Πειραιά και στον Ολυμπιακό, όπου, όμως, δεν μπόρεσε να στεριώσει. Και μετά από ένα διάστημα δανεισμού του στην Παναχαϊκή, πήγε ελεύθερος στον Παναιγιάλειο, όπου παρέμεινε για μόλις ένα εξάμηνο. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ανήκε στον ΟΦΗ, από τον οποίο έμεινε ελεύθερος λίγο μετά τη ολοκλήρωση της φετινής σεζόν.

Στις 29 Νοεμβρίου 2017 ο Γιώργος Βρακάς συμπεριλήφθηκε από τον Λουτσέσκου στην αρχική ενδεκάδα του αγώνα κυπέλλου με τον Αιγινιακό στο Καυτανζόγλειο (ο τυπικά φιλοξενούμενος ΠΑΟΚ επικράτησε με 5-0). Ο Γιαννιώτης μεσοεπιθετικός έγινε, έτσι, ο νεαρότερος παίκτης, που έπαιξε σε επίσημο ματς της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ, όντας σε ηλικία 16 χρόνων, 7 μηνών και 2 ημερών. Το περασμένο καλοκαίρι, αφού ολοκλήρωσε τη σεζόν με την Κ-17 του Δικεφάλου, τόλμησε τη μεταπήδηση του στη Νάπολι. Εννοείται, φυσικά, ότι στην πρώτη του χρονιά είχε συμμετοχές αποκλειστικά με τους νέους της ιταλικής ομάδας .

Μετά τους δανεισμούς του σε Αναγέννηση Επανομής και Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο Φάνης Τζανδάρης καθιερώθηκε στην ενδεκάδα από τον Αγγελο Αναστασιάδη τη σεζόν 2014-15. Η άρνηση του, όμως, να συναινέσει στην ανανέωση του συμβολαίου του, τον οδήγησε εκτός ομάδας. Ο καταγόμενος από τον Σοχό κεντρικός μέσος προτίμησε τον Ολυμπιακό, ο οποίος τον παραχώρησε δανεικό στον Πανιώνιο και στη συνέχεια στην Κόπερ Σλοβενίας. Την τελευταία διετία ανήκει στον Παναθηναϊκό, αν και φέτος ήταν βασικός μόλις σε τρία ματς πρωταθλήματος.

Ο Στέλιος Ποζατζίδης αγωνίστηκε για πρώτη φορά ως βασικός με τον ΠΑΟΚ σε ματς πρωταθλήματος στις 14 Δεκεμβρίου 2014 στο εντός έδρας παιχνίδι με την Κέρκυρα (2-1). Είχε προηγηθεί ο δανεισμός του στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια πήγε στον Πανιώνιο όντας ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ. Ακολούθησαν η Καλλονή, η Λαμία, η Αναγέννηση Καρδίτσας και ο Πανσερραϊκός, ενώ φέτος ενίσχυσε τον Πλατανιά, έχοντας πολύ καλή παρουσία.

Στις 18 Απριλίου 2012 ο Κώστας Παναγιωτούδης άνοιξε το σκορ στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Δόξα Δράμας (τελικό αποτέλεσμα 2-0) και καταγράφηκε ως ο δεύτερος νεαρότερος σε ηλικία σκόρερ (17 χρόνων, 4 μηνών και 16 ημερών) του ΠΑΟΚ μετά τον ασύγκριτο Γιώργο Κούδα. Ακολούθησαν οι δανεισμοί του σε Πανιώνιο, Βέροια, Απόλλωνα Καλαμαριάς και ΑΠΕ Λαγκαδά, μέχρι που έμεινε ελεύθερος από το Δικέφαλο, φορώντας στη συνέχεια τη φανέλα της Δόξας Δράμας και (την τελευταία διετία) του Ηρακλή.

Στη χώρα που γεννήθηκε, στη Σουηδία, επέστρεψε ο Κρίστιαν Μίλιεβιτς το περασμένο καλοκαίρι. Αφού δεν μπόρεσε ο Σερβικής καταγωγής μεσοεπιθετικός, αμέσως μετά τον ΠΑΟΚ, να σταδιοδρομήσει στην Ιταλία με την Μπρέσια, επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου αγωνίστηκε διαδοχικά σε Λεβαδειακό, Πανηλειακό, Παναιγειάλειο, Απόλλωνα Σμύρνης, Λαμία και Βέροια. Η Β΄ κατηγορία και τα Τρίκαλα ήταν ο τελευταίος σταθμός του Μίλιεβιτς, πριν φύγει για τη Σουηδία και φορέσει τη φανέλα της Εσκιλστούνα.

Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΙΟΣΕ

Ναι μεν ο δανεισμός του Κρίστι Κιόσε τη σεζόν 2016-17 στη Ζέμπλιν Μιχαλόβτσε δεν τον βοήθησε να διεκδικήσει την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ, τον έκανε όμως γνωστό στην αγορά της Σλοβακίας. Ο 24χρονος μεσοαμυντικός αγωνίζεται την τελευταία διετία στη Ρουζομπερόκ (φέτος είχε 19 συμμετοχές και έξι γκολ), με την οποία θα αγωνιστεί τον Ιούλιο και στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ (η ομάδα του τερμάτισε 3η στο πρωτάθλημα, πίσω από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας και τη Ντουνάισκα). Συμπεριλαμβάνεται, μάλιστα, και στις κλήσεις της εθνικής ανδρών της Αλβανίας.

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ

Με βήμα σημειωτόν

Πέρσι τέτοια εποχή ο Κώστας Δημητρίου ολοκλήρωνε την παρουσία του στους νέους του ΠΑΟΚ, επιλέγοντας για τη συνέχεια της καριέρας του τη λύση του εξωτερικού.

Άλλωστε, δεν του ήταν και δύσκολο να αποδεχτεί την προοπτική, που του προσέφερε η Βασιλεία. Ο 20χρονος κεντρικός αμυντικός, πάντως, στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, δεν βρήκε καθόλου χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια της ελβετικής ομάδας, ούτε καν στο κύπελλο. Περιορίστηκε, έτσι, σε συμμετοχές με την ομάδα νέων της Βασιλείας. Ουσιαστικά, δηλαδή, έφυγε από το πρωτάθλημα νέων της Ελλάδας για να συνεχίσει στο αντίστοιχο της Ελβετίας. Ο Δημητρίου, πάντως, έχει άλλα τρία χρόνια συμβόλαιο με τη Βασιλεία.

Ένας άλλος κεντρικός αμυντικός, ο Αχιλλέας Πούγγουρας, μέτρησε δέκα παρουσίες ως βασικός με τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε. Και από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ θα έχει κυρίως να θυμάται τη 90λεπτη του παρουσία στη ρεβάνς της 22ας Φεβρουαρίου 2017 με τη Σάλκε για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Στη τέταρτη κατηγορία της Γερμανίας ο Πόποβιτς

Ελάχιστοι παίκτες έχουν καταφέρει να κάνουν επίσημο ντεμπούτο με τον ΠΑΟΚ πριν κλείσουν τα δεκαεφτά τους χρόνια. Ένας από αυτούς είναι και ο Δημήτρης Πόποβιτς, ο οποίος, στο εντός έδρας ματς της 21ης Ιανουαρίου 2012 με τον Πανιώνιο (1-0), πήρε από τον Λάζλο Μπόλονι την εντολή να αντικαταστήσει τον Ρομπέρ στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, όμως, ο Πόποβιτς έμεινε ουσιαστικά στάσιμος, παρά τους διαδοχικούς δανεισμούς του σε Πλατανιά, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Αιγινιακό, Πανσερραϊκός και Καρμιώτισσα. Το αποτέλεσμα ήταν οι δεσμοί του με το Δικέφαλο να λυθούν οριστικά πριν από τρία χρόνια. Έκτοτε, βρίσκεται στη Γερμανία (έχει γεννηθεί στη Φρανκφούρτη), αγωνιζόμενος στη τέταρτη κατηγορία της χώρας. Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, έπαιξε στη Βικτόρια Κολωνίας, ενώ είχαν προηγηθεί η Βάλντχοφ Μάνχαϊμ και η Κόμπλενζ (ενδιάμεσα είχε δοκιμαστεί στην τσέχικη ομάδα της Μπρνο).

*** Η 12η Δεκεμβρίου 2013, ημέρα που ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε την ΑΖ Αλκμααρ στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, δεν πρόκειται να ξεχαστεί από τον Στέλιο Πόζογλου. Ηταν το 74΄ της αναμέτρησης, όταν ο Στέφενς του έδωσε την ευκαιρία της πρώτης συμμετοχής σε ματς της Τούμπας. Κι ο Πόζογλου (δεν είχε κλείσει τα 18 του χρόνια) διαμόρφωσε στις καθυστερήσεις το τελικό 2-2. Η εξέλιξη του δεν ήταν η αναμενόμενη και το δεύτερο μισό της φετινής σεζόν τον βρήκε στο Θεσπρωτό Ηγουμενίτσας.

Διαβάστε ακόμη...