«Άλλαξε το γερμανικό ποδόσφαιρο ο Λόραντ»

Από inpaok.com: Ο Γκιούλα Λόραντ είναι μια θρυλική μορφή στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αφού οδήγησε τον Δικέφαλο στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος το 1976, με το νήμα της ζωής του να διακόπτεται το τραγικό απόγευμα της 31ης Μαϊού,
Πηγή: inpaok.com
«Άλλαξε το γερμανικό ποδόσφαιρο ο Λόραντ»

όταν άφηνε την τελευταία του πνοή στον «ασπρόμαυρο» πάγκο, την ώρα του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Πριν και στο ενδιάμεσο της διπλής του θητείας στην Θεσσαλονίκη, ο Ούγγρος θρύλος είχε διαγράψει σπουδαία πορεία και στα γερμανικά γήπεδα και παρότι δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο τίτλο στα δέκα κλαμπ που εργάστηκε, άφησε μόνιμα το «στίγμα» του στο ποδόσφαιρο της χώρας, μέχρι σήμερα.

Αυτό αναφέρει ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον αείμνηστο Γκιούλα Λόραντ, από την γερμανική έκδοση της μεγάλης ιστοσελίδας «90min», που αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στην Γερμανία προπόνησε πρώτη φορά το το 1964, και πέρασε από των πάγκο των Rheydt, Καϊζερσλάουτερν, Ντουίσμπουργκ, Χέρτα, Κολονία και Φράιμπουργκ, πριν ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ, με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος το 1976.

Την επόμενη σεζόν επέστρεψε στην Γερμανία και την Άιντραχτ Φρανφούρτης, όπου έφερε μια τακτική καινοτομίας στην Μπουντεσλίγκα. Την άμυνα ζώνης. Μέχρι τότε οι αμυντικοί έπρεπε να ακολουθούν τον αντίπαλο επιθετικό μέχρι και στην... τουαλέτα. Όλα αυτά μέχρι να φτάσει ο Λόραντ, που εισήγαγε την άμυνα χώρου στο γερμανικό ποδόσφαιρο .

Η νέα αμυντική αντίληψη που έφερε ο Γκιούλα Λόραντ, ήθελε από τους ποδοσφαιριστές να καλύπτουν χώρους και όχι τον ίδιο τον αντίπαλο. Έφερε κυριολεκτικά επανάσταση στην αμυντική συμπεριφορά ολόκληρου του γερμανικού ποδοσφαίρου. Η Άιντραχτ επί των ημερών του κατάφερε να παραμείνει αήττητη για 22 παιχνίδια στην σειρά. Αυτό έκανε την διοίκηση της Μπάγερν να τον προσλάβει και πλέον ο Λόραντ θα μπορούσε να εφαρμόσει και στο Μόναχο την φιλοσοφία του».

Στην συνέχεια στο άρθρο γίνεται αναφορά στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετώπισε στο Μόναχο, στην επιστροφή του στον ΠΑΟΚ αλλά και στον θάνατο του, την ώρα του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Διαβάστε ακόμη...