Ο τρίτος τελικός στην ιστορία του Δικεφάλου

Από aspromavresistories.blogspot.com: Σαν σήμερα στις 12/6/1955, ο ΠΑΟΚ συμμετέχει στον δεύτερο μεταπολεμικό τελικό και τρίτο συνολικά της ιστορίας του.
Πηγή: aspromavresistories.blogspot.com
Ο τρίτος τελικός στην ιστορία του Δικεφάλου

Όπως και οι δύο προηγούμενοι με την ΑΕΚ (1939) και τον Ολυμπιακό (1951), έτσι και αυτός με τον Παναθηναϊκό έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Για να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει τον Μακεδονικό (2-0), την Ελπίδα Δράμας (3-2), τον Πανιώνιο (4-2) και την Δόξα Δράμας (1-0).

Στα αξιομνημόνευτα του τελικού, ήταν η μικρή παρουσία θεατών στις εξέδρες, καθώς τα εισιτήρια των 25 και 40 δραχμών που είχε βάλει η ΕΠΟ, θεωρήθηκαν πανάκριβα για την εποχή, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην τα προμηθεύεται, όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα που ακολουθεί.

Όπως ανέφερε ο τύπος της εποχής: "Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος αποτελεί κάθε έτος το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός. Η γενική προσοχή των αρχών, των σωματείων και των φιλάθλων στρέφεται προς τον αγώνα αυτό στον οποίο αντιμέτωποι τίθενται οι ισχυρότεροι ομάδες της χώρας.

Ο σημερινός μεγάλος τελικός που φέρει αντιμέτωπους τους δημοφιλείς και ιστορικούς συλλόγους του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ έχει δημιουργήσει μια πανηγυρική ατμόσφαιρα στο φίλαθλο κοινό της Αθήνας και αποτελεί μοναδικό θέμα συζητήσεως και σχολίων μεταξύ των φιλάθλων...

Η συμμετοχή του Κουϊρουκίδη καθίσταται προβληματική δεδομένου ότι ο εν λόγω παίκτης υπέστη κρίσιν αμυγδαλίτιδας και ήδη νοσηλεύεται εις την κλινική Ανδρεάδη της Θεσσαλονίκης. Οι ιθύνοντες πιστεύουν ότι ο συμπαθής και ικανότατος σέντερ φορ θα δυνηθεί τελικώς να μετάσχει του αγώνα αν υποχωρήσει ο πυρετός και επανέλθουν οι δυνάμεις του.

Τούτο θα γίνει γνωστό το πρωί του τελικού, οπότε εις περίπτωση που οι ιατροί επιτρέψουν ο παίκτης θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Αθήνα. Σημειωτέον ότι ο αρχηγός της αποστολής του ΠΑΟΚ έδωσε και το όνομα του Κουϊρουκίδη μεταξύ των άλλων παικτών διότι αναμένει να αφιχθεί.

Τελικά ο Κουϊρουκίδης δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε και δεν ταξίδεψε στην Αθήνα για να βοηθήσει την ομάδα του ΠΑΟΚ. Η ήττα με 2-0 ήρθε με παράδοξο τρόπο, αφού η δύναμη του ανέμου βοήθησε να ανοίξει μόλις στο 21ο λεπτό.

Το πρώτο γκολ επέτυχε ο Κουρτζίδης από... 70 μέτρα! Η μπάλα ωθούμενη και από τον σφοδρό άνεμο εξέφυγε επάνω από το κεφάλι του Πρόγιου και εκαρφώθει στα δίχτυα. Ακολούθησε και άλλο γκολ του Πανάκη με κεφαλιά.

Η αντίδραση του ΠΑΟΚ στο β' ημίχρονο ήτο ασθενής και ανοργάνωτος δεν κατάφερε να κάμψει την άμυνα του Παναθηναϊκού. Δεν έπαιξαν οι Παπαντωνίου και Κουϊρουκίδης, ενώ από το 53ο λεπτό οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής των Πετρόπουλου και Δουκάκη".

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός: Χάλαρης, Αγγελόπουλος, Κουρτζίδης, Καζάκος, Λινοξυλάκης, Νεμπίδης, Ασημακόπουλος, Φωτεινός, Ζιέμης, Πετρόπουλος, Πανάκης

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κεμανίδης, Γερούδης, Καλογιάννης, Χασιώτης, Δουκάκης, Τσίντογλου, Καραφουλίδης, Παπαδάκης, Γεντζής, Κιουρτζής.

Διαβάστε ακόμη...